Отидете към основна версия

6 477 35

ИК Горубляне пред ФАКТИ: Софиянци ползват нашите имоти, а ни наричат алчни

  • горубляне-
  • реституция-
  • младост 4-
  • протест

Идната неделя Цариградско шосе отново ще бъде блокирано

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди дни ФАКТИ ви запозна с казуса между част от жителите на кв. Горубляне и Столична община, който прави голяма територия в близост до най-хубавите квартали на София неизползваема. Към момента на нея нито може да се строи, нито е започнато изграждане на предвидения Източен парк. Именно поради планираните от ОУП на София зелени площи земята стои блокирана за собствениците си. Тя е в непосредствена близост до жилищни блокове в Младост и безстопанствеността ѝ е опасна - например за разрастването на голям пожар там. За повечето столичани казусът е познат покрай редовните блокади на Цариградско шосе в пресечката с ул. Павел Красов. Потърсихме за коментар протестиращите от Инициативен комитет "Горубляне". За съжаление от техните отговори става ясно, че скорошно решение на ситуацията не се вижда.

Здравейте, след редовните протести и блокади, които осъществявате, успяхте ли да постигнете някакво придвижване на въпроса с блокираните ви земи?
- По законодателните промени, които искаме няма никакъв напредък. По въпроса с урегулиране на земите, които са ни върнати в реални граници и които са отредени за строителство по ОУП се работи с много бавни темпове – ускоряват се когато протестираме. В месеците, в които няма протести, почти спират работа. Същото важи и за канализацията и окупираните от автокъщи тротоари (официално дадени под наем от СО ) по ул. Самоковско шосе.

Общината със сигурност няма нужните пари за отчуждаване, съгласни ли сте да ви обезщети с терени в други части на София?
- Не само сме съгласни, но и настояваме да ни обезщетят с общински терени или имоти, но държим да са в землището на Горубляне (р-н Младост и р-н Искър). Такива терени все още има достатъчно. СОС обаче вместо да ни обезщетява ги продава и подарява (пример частно училище ЕСПА получава безвъзмездно и безсрочно право на строителство върху 18 000кв.м до стадиона в Горубляне).

От кого очаквате разрешаване на въпроса - главния архитект Здравко Здравков, Йорданка Фандъкова?
- По отношение на урегулирането на земите ни отговаря главния архитект на София арх. Здравко Здравков. За законодателните промени отговорност носи управляващата коалиция. Г-жа Йорданка Фандъкова, в качеството си на заместник-председател на ГЕРБ, може да поеме инициативата за това.

На какви цени ще се съгласите да ви бъде платена земята, ако се стигне до такъв процес?
- Земята, която ни е върната в реални граници, се продава на пазарни цени. Ако някой иска да я отчуждава, ще я плати на цената, която продавачът иска. В р-н Младост СО искаше преди година цени около 400 евро/кв.м. при уреждане на сметки по регулация с нея (Младост 4). Вероятно повечето собственици ще искат подобни цени, но това ще се разбере, когато настъпи моментът на продажбата. Относно цената на земята, която е призната за собственост, но не е върната в реални граници (обезщетенията по чл.10б от ЗСПЗЗ) отново повечето собственици са заявили, че искат земя, а не пари. Допускаме, че за тези обезщетения хората може да се съгласят на по-ниски цени от пазарните или да бъдат обезщетени в близък до землището на Горубляне район. Но до момента такова предложение от администрацията не сме получавали. В писмото от Министерски съвет от преди месец пише, че няма законов срок в който да бъдем обезщетени, а ние чакаме вече 25 години и от две години протестираме активно. Държавата не се интересува от нас и това ни кара да излизаме на протест.

Всички знаем за проблема с мръсния въздух на София, смятате ли, че ако се построят жилищни сгради на вашите земи, това няма да влоши още повече ситуацията?
- Проблемът с мръсният въздух на София няма да се реши, като се опитат да ни национализират терените и ни вкарат в съда за десетилетия. Ще се реши, когато се садят дървета и се реализират зелени площи. Трябва да се обърне внимание на това, колко реалистично е всички паркове предвидени в ОУП на София да бъдат изградени в близките 10 години, имайки предвид огромното количество частна собственост в тях. Необходимо е да се направи икономическа обосновка за всеки парк отделно - колко ще струва изкупуването на частните терени; колко ще струва изграждането им; колко ще струва поддръжката на всеки от тях и тогава да се прецени кои от тях могат да се реализират, както и дали не е по-целесъобразно някои от парковете да се намалят до размера на общинската собственост в района (включително и собствеността на „Софийски имоти“ АД ) . Близо 90% от „Воден парк Искър“ може да се реализира без изкупуване на терени и с минимални средства за допълниелно залесяване. Необходими са средства само за почистване на коритото на река Искър и за няколко алеи с осветление и пейки. И флората, и фауната по поречието на реката са факт. Изграждането на велоалея по поречието на река Искър ще свърже езерото „Панчарево“ с велоалеите в кварталите Младост, Горубляне, Дружба и село Герман и ще бъде от голяма обществена значимост и ниска себестойност. За съжаление вече втора година Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет не отпуска исканите 1 640 000,00лв за почистване на участъка от езерото Панчарево до летището. Ако не могат да почистят една река за какви паркове говорим.

Идеята на "Визия за София" за „подобряването на микроклимата чрез увеличаване на минималния процент озеленяване в имотите, разположени в „зелените клинове“ е 100% реализируема. Всеки човек, живеещ в къща сам ще посади дървета и ще изгради парк в двора си, за който той ще се грижи и няма да натоварва общинския бюджет, докато пречиства въздуха на София.

Да не забравяме, че вместо да пречистваме мръсния въздух в София, може да се предприемат мерки по занижаване на фините, прахови частици във въздуха. Такава мярка например е миенето на улиците, но затова разбира се трябва да има канализация, за да може мръсната вода да се изтече. Калта от улиците и от неизградените тротоари се вдига във въздуха и всички я дишат. Парковете в този случай не помагат. Движението на стари автомобили също може да се ограничи. Всички обаче се концентрират около „принудителното отчуждаване за зелени площи“ на частни имоти, при това само на физически лица – български граждани. 80% от наследствените ни имоти са под блоковете на социалистическите комплекси, а останалите 20% искат да ги национализират за паркове към същите соц. комплекси. Всички в провинцията си получиха имотите преди години. Стигна се до ситуация в която хората, които ползват 90% от нашите наследствени имоти, наричат нас „алчни“ и отказват да плащат данък дори за земята върху която са построени апартаментите им. Това е абсурдът, заради който протестираме вече 2 години и няма да спрем докато не се вземе справедливо за всички решение; докато не започне да се спазва Конституцията и европейското право.

За кога е планиран следващият протест?
- Следващият протест е планиран за 17.03.2019г. пак на Цариградско шосе.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини