11 Март, 2019 11:39 6 435 35

ИК Горубляне пред ФАКТИ: Софиянци ползват нашите имоти, а ни наричат алчни

  • горубляне-
  • реституция-
  • младост 4-
  • протест

Идната неделя Цариградско шосе отново ще бъде блокирано

ИК Горубляне пред ФАКТИ: Софиянци ползват нашите имоти, а ни наричат алчни - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди дни ФАКТИ ви запозна с казуса между част от жителите на кв. Горубляне и Столична община, който прави голяма територия в близост до най-хубавите квартали на София неизползваема. Към момента на нея нито може да се строи, нито е започнато изграждане на предвидения Източен парк. Именно поради планираните от ОУП на София зелени площи земята стои блокирана за собствениците си. Тя е в непосредствена близост до жилищни блокове в Младост и безстопанствеността ѝ е опасна - например за разрастването на голям пожар там. За повечето столичани казусът е познат покрай редовните блокади на Цариградско шосе в пресечката с ул. Павел Красов. Потърсихме за коментар протестиращите от Инициативен комитет "Горубляне". За съжаление от техните отговори става ясно, че скорошно решение на ситуацията не се вижда.

Здравейте, след редовните протести и блокади, които осъществявате, успяхте ли да постигнете някакво придвижване на въпроса с блокираните ви земи?
- По законодателните промени, които искаме няма никакъв напредък. По въпроса с урегулиране на земите, които са ни върнати в реални граници и които са отредени за строителство по ОУП се работи с много бавни темпове – ускоряват се когато протестираме. В месеците, в които няма протести, почти спират работа. Същото важи и за канализацията и окупираните от автокъщи тротоари (официално дадени под наем от СО ) по ул. Самоковско шосе.

Общината със сигурност няма нужните пари за отчуждаване, съгласни ли сте да ви обезщети с терени в други части на София?
- Не само сме съгласни, но и настояваме да ни обезщетят с общински терени или имоти, но държим да са в землището на Горубляне (р-н Младост и р-н Искър). Такива терени все още има достатъчно. СОС обаче вместо да ни обезщетява ги продава и подарява (пример частно училище ЕСПА получава безвъзмездно и безсрочно право на строителство върху 18 000кв.м до стадиона в Горубляне).

От кого очаквате разрешаване на въпроса - главния архитект Здравко Здравков, Йорданка Фандъкова?
- По отношение на урегулирането на земите ни отговаря главния архитект на София арх. Здравко Здравков. За законодателните промени отговорност носи управляващата коалиция. Г-жа Йорданка Фандъкова, в качеството си на заместник-председател на ГЕРБ, може да поеме инициативата за това.

На какви цени ще се съгласите да ви бъде платена земята, ако се стигне до такъв процес?
- Земята, която ни е върната в реални граници, се продава на пазарни цени. Ако някой иска да я отчуждава, ще я плати на цената, която продавачът иска. В р-н Младост СО искаше преди година цени около 400 евро/кв.м. при уреждане на сметки по регулация с нея (Младост 4). Вероятно повечето собственици ще искат подобни цени, но това ще се разбере, когато настъпи моментът на продажбата. Относно цената на земята, която е призната за собственост, но не е върната в реални граници (обезщетенията по чл.10б от ЗСПЗЗ) отново повечето собственици са заявили, че искат земя, а не пари. Допускаме, че за тези обезщетения хората може да се съгласят на по-ниски цени от пазарните или да бъдат обезщетени в близък до землището на Горубляне район. Но до момента такова предложение от администрацията не сме получавали. В писмото от Министерски съвет от преди месец пише, че няма законов срок в който да бъдем обезщетени, а ние чакаме вече 25 години и от две години протестираме активно. Държавата не се интересува от нас и това ни кара да излизаме на протест.

Всички знаем за проблема с мръсния въздух на София, смятате ли, че ако се построят жилищни сгради на вашите земи, това няма да влоши още повече ситуацията?
- Проблемът с мръсният въздух на София няма да се реши, като се опитат да ни национализират терените и ни вкарат в съда за десетилетия. Ще се реши, когато се садят дървета и се реализират зелени площи. Трябва да се обърне внимание на това, колко реалистично е всички паркове предвидени в ОУП на София да бъдат изградени в близките 10 години, имайки предвид огромното количество частна собственост в тях. Необходимо е да се направи икономическа обосновка за всеки парк отделно - колко ще струва изкупуването на частните терени; колко ще струва изграждането им; колко ще струва поддръжката на всеки от тях и тогава да се прецени кои от тях могат да се реализират, както и дали не е по-целесъобразно някои от парковете да се намалят до размера на общинската собственост в района (включително и собствеността на „Софийски имоти“ АД ) . Близо 90% от „Воден парк Искър“ може да се реализира без изкупуване на терени и с минимални средства за допълниелно залесяване. Необходими са средства само за почистване на коритото на река Искър и за няколко алеи с осветление и пейки. И флората, и фауната по поречието на реката са факт. Изграждането на велоалея по поречието на река Искър ще свърже езерото „Панчарево“ с велоалеите в кварталите Младост, Горубляне, Дружба и село Герман и ще бъде от голяма обществена значимост и ниска себестойност. За съжаление вече втора година Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет не отпуска исканите 1 640 000,00лв за почистване на участъка от езерото Панчарево до летището. Ако не могат да почистят една река за какви паркове говорим.

Идеята на "Визия за София" за „подобряването на микроклимата чрез увеличаване на минималния процент озеленяване в имотите, разположени в „зелените клинове“ е 100% реализируема. Всеки човек, живеещ в къща сам ще посади дървета и ще изгради парк в двора си, за който той ще се грижи и няма да натоварва общинския бюджет, докато пречиства въздуха на София.

Да не забравяме, че вместо да пречистваме мръсния въздух в София, може да се предприемат мерки по занижаване на фините, прахови частици във въздуха. Такава мярка например е миенето на улиците, но затова разбира се трябва да има канализация, за да може мръсната вода да се изтече. Калта от улиците и от неизградените тротоари се вдига във въздуха и всички я дишат. Парковете в този случай не помагат. Движението на стари автомобили също може да се ограничи. Всички обаче се концентрират около „принудителното отчуждаване за зелени площи“ на частни имоти, при това само на физически лица – български граждани. 80% от наследствените ни имоти са под блоковете на социалистическите комплекси, а останалите 20% искат да ги национализират за паркове към същите соц. комплекси. Всички в провинцията си получиха имотите преди години. Стигна се до ситуация в която хората, които ползват 90% от нашите наследствени имоти, наричат нас „алчни“ и отказват да плащат данък дори за земята върху която са построени апартаментите им. Това е абсурдът, заради който протестираме вече 2 години и няма да спрем докато не се вземе справедливо за всички решение; докато не започне да се спазва Конституцията и европейското право.

За кога е планиран следващият протест?
- Следващият протест е планиран за 17.03.2019г. пак на Цариградско шосе.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    17 31 Отговор
    Като са ви взели ниви ''земеделска земя" защо сега общината да не ви върне ниви далече от София ,или не общината трябва да забрани строителството на повече от 20м височина и няма кой да ви купи нивичките тогава.
    И друго нещо ,когато искате всичко да се застрои трябва и инфраструктура,социални условия-демек не всичко е събиране има и изваждане.

    Коментиран от #35

  • 2 Гошо от Варна

    37 15 Отговор
    Пешо не завиждай. Хората са в правото си.
  • 3 scbg

    28 12 Отговор
    Че са в правото си.. ама 400 евро на квадрат ми се види малко множко за земя.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Митко

    26 9 Отговор

    До коментар #3 от "scbg":

    На това му се казва пазарна цена. Ако в този район цените са такива, е съвсем нормално да искат реално обезщетение. Хората не са виновни, че комунистите са им взели всичко преди много години. Могат да се дават милиони за фалшиви ремонти, значи могат да се дават пари и за земя!
    Трябва да се борят до последно за земите си.
    Само да уточня: Нямам и метър земя в този район!

    Коментиран от #10

  • 5 Alpha_Lone_Wolf

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "scbg":

    Те не са много тия пари, ама пък една нива не може да е само 1000лв за 1дка, демек 1лв ти е 1м², както е на повечето места в България.
  • 6 Комунист

    8 10 Отговор
    Това е земя на народа а не на буржоазната паплач

    Коментиран от #8, #34

  • 7 Кико

    14 1 Отговор
    Да се върне земята на собствениците им, но точно по нотариалните актове и емлячните регистри, защото има и такива, които са ползвали някакво място, но нямат документи, не са плащали данъци и с трима свидетели я узаконяват в съда. Има и такива случаи, при които от един декар нивата става два, че и повече, а по морето са сеели и жънели жито и върху скалите. Хубава работа ама българска.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Народа

    10 7 Отговор
    Вече знам защо има задръстване всиака Неделя на Цариградско шосе,прави сте само протести до дупка да не ви вземат земята Боко и компания.

    Коментиран от #11

  • 10 472

    8 16 Отговор

    До коментар #4 от "Митко":

    Как да не са виновни, че комунистите им взели земята. Нали и те бяха комунисти. Кой ревеше КПСС - БКП, Вечна дружба и т.н. по манифестациите. Сега ще си носят последствията като всички останали. Да им се одържави земята според законите. Парковете са дробовете на София. Егоисти, изнудвачи и платени провокатори. На така наречените протести половината, че и повече хабер си нямат от земя в района. Да пият по една студена вода и това е.
  • 11 чочо сан

    2 10 Отговор

    До коментар #9 от "Народа":

    Цялата земя да вземе Боко и да си построи голям частен източен парк. Вие червени отрепки пийте Бояришник и отървете земята от присъствието си. Така ще е по-лесно при отчуждаването.

    Коментиран от #17

  • 12 Панов

    11 4 Отговор
    При 2 милиарда бюджет,столична община може да реши проблема с 5% отчисления за 5 години.необходимо е само да се спре корупцията,завишените цени при обществените поръчки,нагласените търгове,безкрайните ремонти на вече ремонтираното с некачествени материали,съкращаване на калинките в администрацията.половината от тези неща да станат и ще има средства и в излишък.собствениците са напълно в правото си,частната собственост е неприкосновена.

    Коментиран от #23

  • 13 Начо

    11 4 Отговор
    Обикновенните хора няма да позволят повече да бъдат мачкани.терени за милиарди бяха раздадени на властимащи,а за тяхната си наследствена собственост няма.организирайте се и завеждайте дело в Страсбург.от тукашното правосъдие нищо на чакайте

    Коментиран от #21

  • 14 Ю Кортес

    6 1 Отговор
    До февруари 2022 изтича 15 годишният срок в който столична община трябва да обезщети собствениците на земите предвидени по ОУП за озеленяване.ако не го направи,трябва да плаща наем това е по закон.нещата ще се решат само чрез съда
  • 15 Нина

    10 2 Отговор
    Айда да обяснят о общината и парламента,що за правосъдие и справедливост има в тая държава.дойде царчето,извади измислени документи на имоти които са били на интендантството и му дадоха десетки хиляди декари,по Враня,по национален парк рила,по защитени от закона територии.защо на тези хора да не се върнат или обезщетят за имотите на техните родители,още повече че са пустеещи земи за които плащат данъци
  • 16 предци

    5 2 Отговор
    Имаме земи в Дружба, около летището, в днешния ж.к. Христо Смирненски, покрай Цариградско шосе, дори под Арена Армеец - да не мислите, че децата и внуците на шумкарите искат да ги върнат?

    Коментиран от #20

  • 17 шумци

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "чочо сан":

    Боко си построи Арена Армеец там където слатинци са копали картофи, до Лиляна Димитрова. Дали ще е Боко или друг болшевик - все тая.
  • 18 Пак

    14 5 Отговор
    Пак ли сме във времето на комунизма та ще ни обезщетяват в друго населено място.Пак ли ще итернират неудобните.Ние не искаме да ни крадат под предлог че ще правят парк.
  • 19 Bubbles

    10 11 Отговор
    Ей не се наядоха бе да е** и реститутките ненаплюскали се!
    Да им дадът там по едно парче земя някъде на село па да копат.
    ДЕДИте им са имали НИВИ - ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ а не земя в регулация за строежи, лакомиите искат да нацвъкат бетон навсякъде та да гушнат лесните пари.
    А автора на тая статия явно също има интерес към тия земи, щото гледам се опитва да убеждава, че било видиш ли ОПАСНО ако тия площои не се застроят - СМЯХ В ЗАЛАТА!
  • 20 Bubbles

    8 7 Отговор

    До коментар #16 от "предци":

    Ама сте получили обезщетение за тях още навремето нали?
    Ако да, то тогава нямате никакво право да претендирате!

    Ако е за въпрос, земите на моите деди са се намирали там където сега завива трамвай номер 7 за да отиде в Борово. Трябва ли седна да рева и аз да ми ги връщат?
    Много криворазбрана е тая рестут-мания!

    Коментиран от #25

  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "Начо":

    С двама "свидетели" под клетва, че теренът бил твой, може да реституираш всяко подходящо местенце в България.
  • 22 Софиянеца

    7 3 Отговор
    Селяните от Горубляне

    Коментиран от #27

  • 23 Пётр Климук

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Панов":

    А стига бе. Далавера е всичко в което не участгвам. Като чете човек какво си написал точно тгова излиза.
  • 24 Иван

    5 1 Отговор
    ДЕСЕТАТА БОЖИЯ ЗАПОВЕД И ГРЕХОВЕТЕ СВЪРЗАНИ С НЕЯ
    Десета Божия заповед "Не пожелавай къщата на ближния си, не пожелавай жената на ближния си, нито слугата му, нито слугинята му, нито вола му, нито осела му, нито какво да е нещо, което е на ближния ти."
  • 25 Предци

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Bubbles":

    Колко пък земи са имали десите ти там където завива трамвай номер 7? Аз ти говоря за огромно количество земи, които сме притежавали още по турско, а след изнасянето на турците, посредством комитети и търгове са си законно наши. Знаеш ли какво обещетение дават комунистите??? Дават ти право да изплащаш панелен апартамент в Младост, е това дават.

    Коментиран от #26

  • 26 Bubbles

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Предци":

    Колко да е тая земя на завоя седмицата, достатъчна е да пльосна там един блок върху линията и да спра трамвая?!

    Ясно ми е че обезщетенията не са добри, но фигурират като такива по документи, това отнема правото да претендираш.
    На нашите за това място също са им дали имоти които те са доплащали хем че дядо ми е бил партиен секретар, та смятай.
    А ако ще си говорим за земи от преди толкова много години за колкото говориш ти, пра дядо ми е имал 22 магазина на Пиротска, бил е много уважаван и т.н.
    А аз трябваше да напусна България за да не бачкам някому за 5-600лв. с които да се чудя кое по-напред.
    А де?! Съдба.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Герман

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "Готината":

    Да си Горублянец е неизлечима болест.
  • 29 Лллллллл

    6 1 Отговор
    Има само и единствено едно нещо,което е важно в случая:Частната собственост е неприкосновена! И всеки който притежава такава легитимно и не е обезщетен за нея трябва да може да я ползва,както прецени! А друг въпрос е,че всички злобеещи не разбират,че и те и техните деца ще страдат от погазването на правата на малцина,защото никой няма да дойде да инвесрира в държава,където никой не зачита частната собственост!!!
  • 30 Бай Шиле

    1 4 Отговор
    На моя дядо,дядо му е бил каймакамин на София през турското робство.Имам султански ферман и свидетели,че цялото Горубляне е било на пра дядо ми.Горублянци повече от сто години живеят на земята ми и не плащат наем.Съгласен съм да ми платят по 400 евро,ама те не искат.Фандъкова нехае.Мойта мъка никъде я няма.
  • 31 Истината

    0 1 Отговор
    Нищо няма да отнесете горе на небето голи сте дошли, нищо не сте донесли като сте се появили на този свят та да го върнете.... Някой някога оградил парче земя и казал това е мое... Друг пък след това бил наследник...... Земята е на този който я е създал и тя е дадена на всички за да ни изхранва.... А ние я рушим с бетон..... И токсични отпадъци..... Земята е по-ценна от парите защото цял живот може да те храни.... Парите ще ги похарчиш или ще се обезценят или друг ще ги похарчи....
  • 32 Бай Благой

    2 3 Отговор
    Като са ви взели и след това върнали ниви що ги продавате на 1000 пъти завишени цени и защо искате да строите върху тях....искате разрешения за строеж...искате вода, канал, ток да ви направи общината..ама не давате един колектор или улица да мине през скъпоценния ви квартал?!
    Да ева и селтаците уядени да ева...
    Алчни шопи...само дърво за вас...нищо друго!!
  • 33 sdechev

    0 3 Отговор
    МАЛКО ПРОСВЕТЛЕНИЕ ЗА СЕЛЯЧЕСТВОТО. КОГАТО ЕДНА НИВА ПОПАДНЕ В РУЛЕТКАТА НАРЕЧЕНА ОУП И БЪДЕ ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА ПАРК,ТОВА ОЗНАЧАВА ,ЧЕ ДО ТАМ НИКОГА НЯМА ДА ИМА УЛИЦИ ,КАНАЛИЗАЦИЯ И Т.Н. СЪОТВЕТНО ПАЗАРНАТА ЦЕНА СЕ ОПРЕДЕЛЯ НА БАЗА КОЛКО БЮДЖЕТ МОЖЕ ДА ПРЕДВИДИ ОБЩИНАТА И АКО НЕ СЕ СЪГЛАСЯТ СОБСТВЕНИЦИТЕ,ТЕ МОГАТ ДА СИ ОГРАДЯТ ТЕРЕНИТЕ И ДА СИ КОСЯТ БУРЕНИТЕ ДО КРАЯ НА ЖИВОТА СИ. ОУП ПРАВИ ЕДНИ СЕЛЯЦИ БОГАТИ , АДРУГИ СИ ОСТАВАТ ПАК ТОЛКОВА БОГАТИ КОЛКОТО И ПРЕДИ ОУП,ВЪПРОС НОА КЪСМЕТ. ТАКА ,ЧЕ СЕЛЯЦИТЕ БЕЗ КЪСМЕТ АКО ОБИЧАТ ДА НЕ МИ ОГРАНИЧАВАТ ПРАВОТО НА ПРЕМИНАВАНЕ, А ДА СИ ПЛЕВЯТ НИВИТЕ И ДА СИ ВОДЯТ КОЗИТЕ НА ПАША
  • 34 Нормално мислещ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Комунист":

    Комунист, ти май не мислиш нормално, как ще е на народа тази земя, ТЯ Е ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ!!!
    Горубци са напълно прави и да уточня, аз съм от Враца и не ги защитавам, защото имам интерес, а защото мисля логично. Земята си е тяхна, за паркова има предостатъчно общинска и държавна земя!!!
  • 35 Нормално мислещ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    защото това са техните ниви, ти защо не си купиш апартаментче далеч от София, много нахален и нездравомислещ човечец!