Отидете към основна версия

6 595 17

От ''Нова Загора иска да диша'' за ФАКТИ: Искаме чист въздух, а не конфронтация

  • нова загора-
  • протест-
  • лошо качество на въздуха-
  • миризми-
  • завод за биогаз-
  • електрическа централа

Проблемът с качеството на въздуха и неприятните миризми в Нова Загора продължава вече 5 години

Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Този понеделник жители на Нова Загора се вдигнаха на протест срещу лошото качество на въздуха и перманентните миризми в града. Те са убедени, че причинител на неприятните миризми е заводът за производство на биогаз, който е част от електрическата централа, намираща се край Нова Загора. По този повод от ФАКТИ се свързахме с организаторите на протеста от Инициативен комитет ''Нова Загора иска да диша'' и по-конкретно разговаряхме с г-жа Кремена Петрова, която е част от споменатия инициативен комитет.

''Проблемът е от 5 години, точната дата е 21.09.2014г. Всички знаят кой е обектът източник на тези миризми. По принцип преди всеки протест от електрическата централа дават обещания, че ще бъдат извършени някакви промени, които да доведат до отстраняване на тези миризми'', заяви пред ФАКТИ Кремена Петрова.

Целта и резултатът от проведения преди два дни протест:

''Целта на протеста, който проведохме, беше да покажем на местната власт, която е един от компетентните органи, които трябва да осъществяват контрол, че хората няма да търпят. Ние искаме да знаем през тези 5 години, какво е направила местната власт, какви стъпки е предприела за решаването на този проблем. За съжаление отговори така и не получихме, тъй като никой не излезе от общината. Същевременно с това се правеха козметични ремонти, за да не може да бъдем пред сградата'', заяви още активистът на ''Нова Загора иска да диша''.

''До момента на всички писма, които ние сме изпратили с молба за срещи и обединяване на усилията в борбата за решаване на този проблем, ние не сме получили абсолютно никакъв обратен отговор. Имаме изпратено писмо с молба за организиране на среща с отговорните институции до Областната администрация, но до момента нямаме отговор и оттам. Сигнали и жалби сме изпращали до абсолютно всички институции - до Министерство на земеделието, до Министерство на здравеопазването, до Министерство на околната среда основно, до президента, до Министерски съвет и премиера. Защото в крайна сметка настоящият премиер беше и на откриването на тази инсталация, той сряза лентата. Ние искаме някой да дойде, от всичките тези институции, за да види хората как живеят. Странно е, че институциите си прехвърлят топката и не взимат никакво отношение, никой от тях не идва на място, за да чуе хората и да види как те живеят с тези миризми'', изрази възмущението си от бездействието на институциите Кремена Петрова.

Попитахме г-жа Петрова дали проблемът с въпросната неприятна миризма в Нова Загора е всекидневен, а тя отговори така на нашето питане: ''Почти. За месец август (2019) има регистрирани 18 сигнала, тоест в 18 дни. Като трябва да се вземе предвид и това, че подаваните в събота и неделя сигнали, се регистрират в понеделник. Проблемът с миризмите е, че те са предимно през нощта и в ранните сутрешни часове. Тогава на зелен телефон, на Регионалната инспекция по околната среда и водите, не отговаря никой'', добави тя.

По принцип протестите при нас винаги се провеждат през месец септември, тъй като това е месецът, в който тази инсталация е открита. На последния протест преди два дни, очаквахме поне някой от общината да излезе и да каже какво е правено до момента. Абсурдно е, при условие, че този проблем е толкова наболял и засяга целия град, заедно с две околни села, да има мълчание от страна на местната власт. Това е предупреждение и за следващите, които идват, да знаят, че ние няма да се примирим и ще продължаваме да протестираме и настояваме този въпрос да бъде решен веднъж завинаги. Гражданите не са настроени нито срещу инвеститора, нито срещу производството. Желаем да съжителстваме мирно, без да си създаваме проблеми един на друг. Просто искаме чист въздух'', добави още Кремена Петрова, част от Инициативния комитет ''Нова Загора иска да диша''.

Обяснение за скромния брой протестиращи:

''Нова Загора е малък град. Хората се страхуват, защото от една страна те по някакъв начин се чувстват зависими. Част от тях работят при инвеститора или във фирми, които са свързани. Страхът да не си загубиш работата е може би по-голям от този за здравето, като за нас това е необяснимо'', отговори на въпроса ни тя.

''Ние се сблъскахме с едни крайно неработещи институции. Това е основният проблем. Те знаят, че има проблем, но не вземат никакви мерки за неговото решаване'', обобщи Кремена Петрова.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.

Свързани новини