Last news in Fakti

18 Септември, 2019 07:00 6 578 17

От ''Нова Загора иска да диша'' за ФАКТИ: Искаме чист въздух, а не конфронтация

  • нова загора-
  • протест-
  • лошо качество на въздуха-
  • миризми-
  • завод за биогаз-
  • електрическа централа

Проблемът с качеството на въздуха и неприятните миризми в Нова Загора продължава вече 5 години

От ''Нова Загора иска да диша'' за ФАКТИ: Искаме чист въздух, а не конфронтация - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Този понеделник жители на Нова Загора се вдигнаха на протест срещу лошото качество на въздуха и перманентните миризми в града. Те са убедени, че причинител на неприятните миризми е заводът за производство на биогаз, който е част от електрическата централа, намираща се край Нова Загора. По този повод от ФАКТИ се свързахме с организаторите на протеста от Инициативен комитет ''Нова Загора иска да диша'' и по-конкретно разговаряхме с г-жа Кремена Петрова, която е част от споменатия инициативен комитет.

''Проблемът е от 5 години, точната дата е 21.09.2014г. Всички знаят кой е обектът източник на тези миризми. По принцип преди всеки протест от електрическата централа дават обещания, че ще бъдат извършени някакви промени, които да доведат до отстраняване на тези миризми'', заяви пред ФАКТИ Кремена Петрова.

Целта и резултатът от проведения преди два дни протест:

''Целта на протеста, който проведохме, беше да покажем на местната власт, която е един от компетентните органи, които трябва да осъществяват контрол, че хората няма да търпят. Ние искаме да знаем през тези 5 години, какво е направила местната власт, какви стъпки е предприела за решаването на този проблем. За съжаление отговори така и не получихме, тъй като никой не излезе от общината. Същевременно с това се правеха козметични ремонти, за да не може да бъдем пред сградата'', заяви още активистът на ''Нова Загора иска да диша''.

''До момента на всички писма, които ние сме изпратили с молба за срещи и обединяване на усилията в борбата за решаване на този проблем, ние не сме получили абсолютно никакъв обратен отговор. Имаме изпратено писмо с молба за организиране на среща с отговорните институции до Областната администрация, но до момента нямаме отговор и оттам. Сигнали и жалби сме изпращали до абсолютно всички институции - до Министерство на земеделието, до Министерство на здравеопазването, до Министерство на околната среда основно, до президента, до Министерски съвет и премиера. Защото в крайна сметка настоящият премиер беше и на откриването на тази инсталация, той сряза лентата. Ние искаме някой да дойде, от всичките тези институции, за да види хората как живеят. Странно е, че институциите си прехвърлят топката и не взимат никакво отношение, никой от тях не идва на място, за да чуе хората и да види как те живеят с тези миризми'', изрази възмущението си от бездействието на институциите Кремена Петрова.

Попитахме г-жа Петрова дали проблемът с въпросната неприятна миризма в Нова Загора е всекидневен, а тя отговори така на нашето питане: ''Почти. За месец август (2019) има регистрирани 18 сигнала, тоест в 18 дни. Като трябва да се вземе предвид и това, че подаваните в събота и неделя сигнали, се регистрират в понеделник. Проблемът с миризмите е, че те са предимно през нощта и в ранните сутрешни часове. Тогава на зелен телефон, на Регионалната инспекция по околната среда и водите, не отговаря никой'', добави тя.

По принцип протестите при нас винаги се провеждат през месец септември, тъй като това е месецът, в който тази инсталация е открита. На последния протест преди два дни, очаквахме поне някой от общината да излезе и да каже какво е правено до момента. Абсурдно е, при условие, че този проблем е толкова наболял и засяга целия град, заедно с две околни села, да има мълчание от страна на местната власт. Това е предупреждение и за следващите, които идват, да знаят, че ние няма да се примирим и ще продължаваме да протестираме и настояваме този въпрос да бъде решен веднъж завинаги. Гражданите не са настроени нито срещу инвеститора, нито срещу производството. Желаем да съжителстваме мирно, без да си създаваме проблеми един на друг. Просто искаме чист въздух'', добави още Кремена Петрова, част от Инициативния комитет ''Нова Загора иска да диша''.

Обяснение за скромния брой протестиращи:

''Нова Загора е малък град. Хората се страхуват, защото от една страна те по някакъв начин се чувстват зависими. Част от тях работят при инвеститора или във фирми, които са свързани. Страхът да не си загубиш работата е може би по-голям от този за здравето, като за нас това е необяснимо'', отговори на въпроса ни тя.

''Ние се сблъскахме с едни крайно неработещи институции. Това е основният проблем. Те знаят, че има проблем, но не вземат никакви мерки за неговото решаване'', обобщи Кремена Петрова.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗАПОЗНАТ

    18 3 Отговор
    ЗАВОДЪТ ЗА БИОГАЗ Е НА СЪЩИЯТ, КОЙТО СИ ИЗХВЪРЛИ БЕЛКИТЕ В ИЗОСТАВЕНА МИНА , ТЯСНО СВЪРЗАН С БСП И НДСВ , ПРЪКНАЛ СЕ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПАРИ В ЧУВАЛ , ТА ЗАТОВА И ХОРАТА НЕ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ, ДО ДЕН ДНЕШЕН НЯМА ОСЪДЕН ОТ ТЯХ , А ИМА ТОЛКОВА МНОГО ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ИЗВЪРШЕНИ ОТ ТЯХ!
  • 2 Неп0знат

    4 0 Отговор
    Нищо чудно и в завода за биогаз тяма трупове на норки... явно когаго са ги изхвърляли е нямало нужда от тази "маса" трупове.
  • 3 Брадвата

    24 3 Отговор
    Ако работиш за община НЗ, в момента в който се опиташ да си отвориш устата - излиташ. Без възможност изобщо да си намериш друга работа. Тоталитаризъм по модел на цялата ни феодална държавица. Сега пак ще си го изберат кмета... Уж трябва да има избор, но де факто избор няма :) циганизация и послушание - до гроб
  • 4 Усмивката

    6 2 Отговор
    Проблемите с качеството на въздуха в Нва Загора е поне от 30 години.Журналическото ,,разследване " пак отново е некачествено.Завод ли е какво е ,но минавайки покрай него ,намиращ се досами пътя за Раднево прилича по скоро на ароматен терор.Явно е че сонствемиците не ги повлиява ни смяна на сино и червени, ни феодалния режим на държавата Борисов
  • 5 Гост

    4 1 Отговор
    я какво чудо, все сигналите са вечер, когато не работи нито една институция, много удобно точно тогава на воля да се изхвърля всичко където падне.
    Същото е и в другите градове, оплакванията почват в след работното време на РИОСВ и те горките никога не могат да засекат проблем. Сигурно живеят в друг град (ама КОЙ?)
  • 6 Rusty nail

    1 5 Отговор
    Абе стига с тея глупости господин Грозев е най успешния кмет на градчето.Кой кмет преди него направи нещо за града???Затова и няма протестиращи всеки здравомислещ няма да стане на протест.....отделен въпрос са там някакви си хорица с промити мозъци дето са им набили нещо в главите и праят някакви безмислени простотии за да има някои си там някаква изгода.

    Коментиран от #10, #11

  • 7 ТРОПЧО

    0 5 Отговор
    ДИШАИТЕ БЕ КОИ ВИ ПРЕЧИ НАЛИ СТЕ НА СЕЛО
  • 8 Един

    2 6 Отговор
    КОГАТО КМЕТЪТ НА НОВА ЗАГОРА ПОЕ ГРАДА , ТОЙ БЕШЕ В ОКАЯНО СЪСТОЯНИЕ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ПРЕДИШНИТЕ МИШКИ , КОИТО САМО КРАДОХА , КАТО САМАТА ИМ ПАРТИЯ БСП ! ТАКА ЧЕ НИКОЙ НЕ Е ПРАВИЛ ТОЛКОВА ЗА ГРАДА, КОЛКОТО Г-Н ГРОЗЕВ , А ВИНА НЕ ВИЖДАМ В НЕГО, ИМА МНОГО ДРУГИ ИНСТИТУЦИИ КОИТО НЕ СА СИ СВЪРШИЛИ РАБОТАТА ПРИ ПУСКАНЕТО НА ЗАВОДЪТ ЗА БИОГАЗ !
  • 9 WERTYU

    2 1 Отговор
    СПАСЕНИЕТО Е В ЗАЛЕСЯВАНЕ.ПРОГРАМИ МЕСТНИ И ЕВРОПЕЙСКИ И МНОГО ПАРИ ЗА ЗАЛЕСЯВАНЕ НА МИЛИОНИТЕ ПУСТЕЕЩИ ДЕКАРИ.КАКТО В ЗЪРНЕПРОИЗВОДСТВОТО БЯХА НАЛЕТИ МИЛИАРДИ МНОГО МИЛИАРДИ ТАКА ТРЯБВА МИЛИАРДИ ДА СЕ НАЛЕЯТ В ЗАЛЕСЯВАНЕ .
  • 10 Азаз

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Rusty nail":

    Щом си така запознат , вярно ли е че кметът на Нова Загора живее в Стара Загора , Аязмото ?
  • 11 Усмивката

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Rusty nail":

    Не .Този път не става въпрос за фалшива дѝмонстрация.Иди на посочрното кръстовище и се запознай на място със случая.От 30 години минавам от там и миризмата на фекалии е ....задушаваща.Това че не е раздухван показва колко малко знаете Софиянци за провинцията
  • 12 hmhmhm

    0 4 Отговор
    Тези който стачкуват знаят ли какво е качествен въздух и какво е некачествен? Кой определя? Това че се усеща дадена миризма не значи че въздуха е лош! или обратното може да не усещаш нищо но въздуха да ме е с добри показатели и това също е относително. Сензорите на човек за миризма са толкова малко че бледнеем пред повечето животни. То има и такива хора който искат 100% да има кислород. Но мога да им кажа че в тази среда ако изкарат повече от една минута живи ще е цяло чудо. Когато се правят такива неща запознайте се колко кислород ни е нужен и защо и после стачкувайте.

    Коментиран от #14, #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Усмивката

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "hmhmhm":

    А ти къде прекарваш любимите си занимания.В кенефа ли бе сладкодумко.Абе ,ви Гербаджии ши на направите човеци ,ей.
  • 15 Доктор по неволя

    0 0 Отговор
    Тези" Биоцентрали" нямат нищо общо с думата Био, от живот на български.
    Добре съм запознат със темата и съм компетентен да отговарям на голяма част от въпросите за този вид проблем.
    Тези проблеми се създадоха от Доган и Борисов с цел да печелят от Еврофондовете от приближени на властта хора
    Много милиони за сметка за здравето на България.
    Този гниещ процес при който се отделят газове сходни с тези на разлагащи се трупове под земята, е изключително токсичен в радиус на километри и фатален до 600 метра от източника.
    Жаждата за печелене на лесни пари от Еврофондовете, съсипа нормите на здравословен живот не само в Нова Загора.
    Бяха натресени промени в наредбите за контрол на замърсяване само за една нощ от Байко Борисов лично към общините за да може този проект с Биоотровните печелбарски централи да видят бял ден.Сега видяхме и резултата на управлението с дистанционното ,никой не купува имоти в близост до тези гадости, никой не инвестира в бизнес там ,освен този който вече отдавна е загробен в лайната там.
    Не можеш да се изселиш защото няма кой да ти купи къщата.
    Единствено и само съд във Брюксел може да помогне на жителите загазили от тези отрови, отнели правото на спокоен живот.
    Един такъв адвокат е г-н Екимджиев от Пловдив.
    Тук в България мафията със лайната е силна и ще ви бъде много трудно, но не е невъзможно.
    Обединете се със село Труд Пловдивско ,те имат същия проблем.
    Една такава биоцентрла получава приходи от нашия бюджет от ок
  • 16 доктор по неволя

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "hmhmhm":

    "Концентрацията на кислород" ?
    -Не това е проблема при миризмите, а във колко кубически метра има вещества от смъртоносни микроорганизми и бактерий токсични за здравето на човека, когато човешкото обоняние и рецепторите на носната кухина усещат неприятния мирис ,то това е фактор за наличието на тези бактерий във въздуха.
    Има и бактерий които нямат мирис и вкус но и те убиват.
    Когато кислорода намалее ,ти не усещаш нищо а заспиваш от недостига на същия, или ако прекалено много те упойва.
    А голямато наличие на въглероден двуокис те приспива за винаги.Така наречена гаражна смърт.
    Миризмата е равна на концентрацията на бактериални газове във въздуха.Единиците за измерване на миризма е един " Ле".
    Миризмата и съдържанието и концентрацията на бактерий във един "Ле" е свързано със посоката от която духа вятъра, тя се мени постоянна, но това не означава, че няма зараза във въздуха.
    Миризмата е един от показателите за опастност от замърсен въздух.
  • 17 Бай Ганьо Европейски

    0 0 Отговор
    Едни Хисарски калинки бяха си наумили да се отдадат на "Биомилиони ", кметицата беше тяхна маша и им оправи ПУП за такова съоръжение въпреки десетки ,нредности.
    Комшийте, заведоха дело срещу бъдещата Биоцентрала и жителите на село Черничево и Хисаря ,поне тези които не бяха Калинки си изправиха на протест.
    Делото продължи дълги години, пОдкупите в съда бяха явни, но изтече времето за реализиране на проекта и това предпази Хисаря от този жив ужас на миризмите.
    Сега европейските субсидий за домати, строят жилища, къщи и апартаменти в Пловдив.
    Да живее селскостопанската субсидия, та от фермери които ритаха бучките по полето, да станем и ние бизнесмени като Батко.