8 Октомври, 2020 18:16 13 217 29

Терорът над граждани на Нова Загора прераства в саморазправа и институционален тормоз

  • нова загора-
  • нова загора иска да диша-
  • миризми-
  • станция-
  • биогаз-
  • кремена петрова-
  • бояна петкова

От ФАКТИ продължаваме да следим ситуацията в Нова Загора. И няма да спрем, докато този проблем, засягащ тежко гражданите, не бъде разрешен

Терорът над граждани на Нова Загора прераства в саморазправа и институционален тормоз  - 1
Боянка Петкова, снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кошмарът на новозагорци с миризмите от станцията за биогаз далеч не е спрял, а за тези от тях, които имат гражданска позиция, той ескалира и в саморазправа, и в институционален тормоз. На 5-ти октомври бе счупено задното стъкло на автомобила на общинската съветничка в Нова Загора - Кремена Петрова от ''Демократична България'', а протестният плакат на гражданката Боянка Петкова бе грубо разкъсан от господа с мнима принадлежност към общинската администрация.

Добрата новината от днес е, че на среща с граждани кметът на Нова Загора - Николай Грозев, е изразил готовност да направи постъпки към МОСВ за изграждането на такъв мониторингов пункт, който да следи за чистотата на въздуха в града. От друга страна, контакт с протестиращите са осъществили и от станцията за биогаз, което дава някаква надежда, че проблемът може и да бъде решен в близко бъдеще.

Въпреки това обаче, от ФАКТИ ще Ви представим вчерашния ни разговор с дамите - Кремена Петрова и Боянка Петкова, които особено в последните месеци са подложени на какъв ли не тормоз. Редно е максимално много хора да прочетат как работят и как се отнасят български институции към проблемите на българските граждани.

Първо разговаряхме с г-жа Кремена Петрова, започвайки с въпрос за провелия се на 28 септември протест пред сградата на РИОСВ-Стара Загора:

''На 28 септември протестът протече добре. Имаше около 30-40 човека от Нова Загора, което е добре, при условие, че беше през работно време и трябваше и да пътуваме до друго населено място. За съжаление, никой от регионалната инспекция не излезе да говори с гражданите. Ние направихме опит за среща с директора, като бях допусната само аз да вляза в сградата на РИОСВ. Там служителка на фронт-офиса няколко пъти се опита да се свърже с директора, за да съобщи, че искаме среща, като от там отговорът накрая беше, че не могат да ни приемат, предвид заповед на министъра на здравеопазването, свързана с епидемиологичната обстановка, и да си зададем въпросите писмено. Но ние не искахме среща, за да задаваме въпроси. Целта на протеста и искането за среща беше по повод това, че има подавани множество сигнали за миризмите, които са предимно извън работното време на РИОСВ и те не идват тогава на проверка, а идват в друго време и констатират, че няма наличие на миризми. Една от инспекторките в РИОСВ дори си позволява на мен лично и на други граждани да заявява, че сигналите са фалшиви, което нас ни разгневи страшно много, защото не може един човек, който живее и спи надалеч, и ти му подаваш сигнал, защото той е контролната институция, да те обвинява, че подаваш фалшиви сигнали. Те никога не са в града по време на тези миризми. Този отказ за среща и отговорът, който получихме, ни накара ние да ''щурмуваме'', както се изразиха някои медии, а ние просто влязохме в сградата на РИОСВ. Това е държавна институция и ние като граждани смятаме, че имаме право да влезем. Искахме да подадем колективен сигнал за тези миризми, но, за съжаление, служителите на РИОСВ се заключиха в един кабинет и се получи една много конфузна ситуация, при която ние молехме да излезе някой да говори с нас, а те стояха скрити вътре. Дойде полиция, органите на реда съвсем човешки се отнесоха към нас, проявиха разбиране и казаха: ''Да, вие сте граждани и имате право да бъдете в сградата на държавна институция''. Но опитът ни за среща беше неуспешен, те така и не излязоха, стояха до последно скрити'', разказа ни Кремена Петрова.

''След това изпратихме отново писмо с искане за среща и сега на 12 октомври имаме уговорен час за среща (б.р. с директора на РИОСВ-Стара Загора), като, за съжаление, има ограничение и само трима души трябва да присъстват. На тази среща ние ще изразим нашето недоволство, че РИОСВ като институция, която отговоря и контролира чистотата на атмосферния въздух, за нас не предприема всички необходими мерки, за да опази здравето на хората. Защото вследствие на тези миризми ние чувстваме постоянен физически и психически дискомфорт, което влошава нашето ежедневие, работоспособност и просто ни пречи да живеем нормално.

Ние имаме искане да бъде изграден пункт за постоянен мониторинг на въздуха. В крайна сметка искаме да знаем какво дишаме, защото гражданите масово се оплакват по време на тези емисии на обгазяване от дразнене на гърлото, сълзене на очите, позиви за гадене, главоболие, което показва, че в тези миризми има вещества, които оказват негативно влияние върху здравословното състояние на хората'', допълни общинската съветничка.

Тя коментира за медията ни и неприятната случка със счупеното задно стъкло на автомобила й:

За съжаление, свидетели няма, тъй като актът е извършен в малките часове на 5 октомври. Аз чух трясък, но това беше към 1:30 през нощта. Като всеки нормален човек не можех да преценя дали не съм сънувала, или ми се е причуло. Когато излязох сутринта просто видях, че са ми строшени стъклата на автомобила, нищо не липсва от него, полицаите направиха оглед и работят по случая. Това, което ме навежда на мисълта, че може би има някакъв умисъл е, че ние вече 17-ти ден протестираме и пред общината, като вместо да бъдем приети от местната власт по-скоро всекидневно ни се изпращат органите на реда, връчват ни се едни призовки, има подадени жалби от служители на общината, че ги притесняваме с плакатите и с нашето стоене пред общината. Което е странно, защото в крайна сметка всички дишаме този въздух и всички сме потърпевши. В деня, в който на мен ми бяха счупени стъклата, на г-жа Боянка Петкова, която всеки ден е пред общината, а ние я подкрепяме, аз не успях да отида пред общината. Обикновено там най-рано сме г-жа Петкова, аз и още 1-2 човека. Ние пътуваме заедно с тези хора. Самият факт, че ми бяха счупени стъклата и не можахме да отидем, а тя беше сама пред общината в този ден... Тя беше нападната доста грубо от служители на общината, които дори са ѝ скъсали плаката. Може би е някакво странно съвпадение, но когато човек има гражданска позиция започва вече да се съмнява във всичко.''

Терорът над граждани на Нова Загора прераства в саморазправа и институционален тормоз
Счупените стъкла на автомобилa на г-жа Кремена Петрова, снимка: Фейсбук

''Ние като граждани се обръщаме към местната власт, защото смятаме, че точно тя трябва да заеме по-твърда позиция, тъй като в Нова Загора се знае кой е замърсителят, всички го посочват кой е, и смятаме, че кметът и Общинският съвет - като изпълнителна и законодателна власт на местно ниво, трябва да предприемат по-драстични мерки'', категорична бе тя.

Протестиращите в Нова Загора са привиквани в местното полицейско управление по жалби срещу тях.

''Странното е, че ние протестираме за чист въздух, а се оказва, че прекарваме повечето време в полицейското управление'', отбеляза Кремена Петрова.

На 28 септември, след отказа за среща с граждани, от РИОСВ излизат с позиция на страницата си, в която отново обясняват, че всичко е в нормите и отговаря на закона. ''Ние питаме как нещо може да отговаря, да е хармонизирано с европейското законодателство, но да причинява увреждане на здравето и дискомфорт на населението. И в Конституцията, и в Закона за здравето, и в Закона за околната среда, навсякъде на първо място е опазване здравето на хората'', поясни г-ж Петрова.

Гражданите имат идея, че може да бъде направен изнесен офис в Нова Загора на РИОСВ.

''Дори и нощната смяна да имат, то не е постоянно, те са експозиции, които са в рамките на половин час или 40 минути, и ние, докато подадем сигнал, а пък те, докато си сформират екипа, докато дойдат... Тук трябва да има. Ние затова искаме и среща с местната власт, защото отдавна настояваме на местно, общинско ниво, да бъде създадена една Екокомисия, където да могат да се подават сигнали, да се регистрират и да се установява има ли миризми, няма ли миризми. В Закона за околната среда и в Закона за чистотата на въздуха ясно е посочено, че отговорните институции са: На национално ниво - МОСВ, а на регионално - РИОСВ и кметът на ниво Община.

Ние като граждани, въпреки цялото неудобство, което изпитваме, и негативите, които търпим, не заявяваме категорично, че не искаме този инвеститор на територията на общината. Ние искаме той така да си пригоди инсталацията и технологията, че да не създава неудобство и дискомфорт на населението. Минавайки от там, може да ти лъхне, но не може целият град да се събужда от тази миризма'', заяви още Кремена Петрова.

А сега Ви представяме и казаното от г-жа Боянка Петкова, която е далеч от всякакви партийни принадлежности и не може цинично да бъде обвинена в политически умисъл:

''След 40-годишно отсъствие миналата година по това време се завърнах в Нова Загора, мислейки си, че тук ще прекарам едни спокойни старини. Но тук се натъкнах на ужасен проблем. Бях чувала за този проблем, но по време на местните избори чух, че кметът на града заявява, че проблемът ще бъде решен, че станцията за биогаз е закупила филтри и до края на ноември (б.р. ноември 2019 г.) проблемът ще бъде решен, обгазявания няма да има и всичко ще бъде наред. Аз си казах, че не е толкова страшно и така. Зимата си затваряме прозорците, то си мирише, но не така фрапантно. След това стана пандемията и се наложи, тъй като съм рискова група, болна съм от асма, се наложи да се ''евакуирам'' в близко село, където живеят майка ми и синът ми, за да се изолирам и да не попадам сред заразени. Никой не знаеше тогава какво ще се случва и 5-6 месеца, от март до август, бях в това село. Връщайки се тук, вече усетих големия удар. Всяка вечер в малките часове на денонощието, при отворените ни прозорци през лятото, започва някаква страхотна атака - задушлива, отвратителна фекална миризма. Аз започвам да правя пристъп след пристъп, след това започвам да звъня на ''зелени'' телефони. На РИОСВ-Стара Загора никой не ми отговаря. На ''зеления'' телефон към МОСВ ми отговаря една сънена жена, която отегчено ми обяснява, че този телефон го вдигала само на добра воля, той не бил 24/7 и някакви такива неща'', започна с разказа си г-жа Петкова

Оказва се, че някоя си г-жа Тодорова от РИОСВ-Стара Загора е обиждала г-жа Боянка Петкова и я е обвинила в това, че е лъжкиня и подава фалшиви сигнали.

Един проблемите, както се разбра още в предишните материали на медията ни за проблема с миризмите в Нова Загора, е, че задушливата смрад атакува през нощта, когато от РИОСВ-Стара Загора няма кой да провери сигналите на гражданите. Те ги проверяват на следващия ден, във време, в което смрадта вече е отминала, и се оправдават, че нямат мобилна група.

''Станция за биогаз, която работи с такива продукти, суровини, които са кравешка п*кня, кокоши курешки и черва от норки, не бива да се прави в населено място. Както и да е, направили са го. Но защо продължава да трови, защо никой не е проверил какви са емисиите, какви газове има в тези вещества. Миризмата, която в този случай слава Богу, че съществува, ти казва, че ти в момента си тровен. Защото, ако я нямаше, ние нямаше да разбираме, че сме тровени. Ами, ние не знаем какво е - едното е канцерогенно, другото уврежда белите дробове, това са страшни неща. Ако си припомним пирамидата на Маслоу, то тук ние сме на най-ниското ниво, става дума за физическото оцеляване. Тук можеш да живееш без вода и храна не знам колко време, но без въздух е въпрос на секунди и минути. И тук ти обясняват, че нямаш право, че ти лъжеш, че ти политизираш. Ама, какво политизираш? Гербаджията, бесепарят, депесарят, българинът, ромът, евреинът, полицаят, учителят, докторът, всички еднакво, по един и същи начин са засегнати, тровени и лишени от изконното право за живот. Европейски граждани сме, все пак.

Много мислих. Това не може да се случва, ако институциите не правят чадър върху тази станция за биогаз. Разрових се, видях каква е борбата, видях кой е източникът, кой е човекът, и си казах: ''Аз какво друго мога да направя, освен да кажа баста! Аз това не го понасям''. Написах си едно плакатче, на което пише: ''В Нова Загора вони на л*йна и на корупция'', и излязох пред общината, като си пуснах пост във Фейсбук, за да не се чудят хората какво прави тази ''луда'' жена пред общината. Половин час, след като написах това във Фейсбук, дойдоха и други хора - Кремена и хора от ''Нова Загора иска да диша''. Аз тогава се запознах за първи път с тях, на 14 септември. И оттогава казах, че всяка сутрин от 7:50 докъм 8:30 и всяка вечер от 16:30 до след 17, аз ще стоя пред общината с този надпис, за да показвам, че 6 години този проблем не е решен и трябва да бъде решен'', заяви доблестната гражданка.

Г-жа Петкова не може да повярва, че инстинктът за самосъхранение, родителският инстинкт, някак си е париран от страх да не уволнят теб или съпругата ти. ''Хората не знаят какво се случва с децата им. Днес им купуват телефони и играчки, а утре ще им купуват помпи и ще събират пари със смс-си за лечение в чужбина. Всички хора казват: ''Страх ни е''. Ама, от какво Ви е страх, да не ви уволнят? Не могат всички да ви уволнят, слуги винаги ще им трябват'', коментира Боянка Петкова.

''Нямам против хората да печелят пари, нямам против хората да печелят много пари, но който иска да печели да бъде така добър да го прави без да уврежда живота и здравето на други хора. Аз се боря за живота си, от 1:00 до сутринта 4 пристъпа съм направила. Знаете ли как се чувствам? Като парцал. Да не дава Господ на никого'', допълни тя.

Отношението на кмета Лозев към протеста на г-жа Петкова е претърпяло своята метаморфоза. На втория ден от нейния протест той я е поканил, за да разбере мотивите ѝ, като тя е дала своите предложения, но той казал, че не може да се бори, излъгали го, пишел писма, а след това я обвинил в незнание за това какво значат институциите и държавата. След тази среща отношението на кмета от диалогично преминало във фаза на нападки и обиди.

Миналият четвъртък пред сградата на общината двама мъже, без каквито и да е обозначения, се приближават към г-жа Петкова и започват вербална атака спрямо нея. По думите им, това става след заповед от кмета, който казал, че тя трябвало да се махне от пространството пред общината.

След това, този понеделник, когато тя е била сама пред общината, вербалната агресия е продължена от самия кмет, който, освен обидите, заплашил г-жа Петкова, че ще извика полиция. Но идва не полиция, а ''охранителите'' без обозначения, като към тях се присъединява и трето лице, което я хваща за ръцете, взима плаката ѝ и започва да го къса.

Терорът над граждани на Нова Загора прераства в саморазправа и институционален тормоз
Скъсаният плакат на г-жа Боянка Петкова, снимка: Фейсбук

От ФАКТИ питаме българските власти и Европейската комисия, която твърди, че всеки има право на мирен протест, защо се допуска в страна членка на Европейския съюз да бъде нарушавано демократичното гражданско право на мирно протестираща гражданка?

Скъсалият плаката ѝ дори е замахнал към г-жа Петкова, искайки да покаже, че едвам се сдържа да не я удари. Тя, от своя страна, е подала е сигнал в полицията, но с интерес очакваме да видим дали местните полицаи ще са така работливи, както когато трябва да бъдат привиквани мирно протестиращи граждани.

Във вторник вечерта тя получава призовка, за която се оказва, че лично кметът Грозев е подал жалба срещу нея, като според казаното ѝ от полицейския началник тя трябва да бъде подведена под отговорност по два члена от Наказателния кодекс (б.р. чл. 148 във връзка с 147 от НК). - за уронване престижа на общината, клевета и т.н. ''Аз написах, че единственото вярно в цялата история е, че Боянка Георгиева Петкова от Нова Загора застава с табела'', поясни г-жа Петкова. Тя възнамерява да подаде жалба срещу кмета Лозев за клевета.

''Искали сме политическа легитимация... Каква политическа легитимация, бе, аз искам да дишам, да живея'', сподели ни още г-жа Боянка Петкова, от което някак си не сме изненадани. Удобното оправдание на много български политици е, че някой ''политизира'' обществен проблем. А това е просто клише за бягане от отговорност.

Смелата гражданка на Нова Загора на няколко пъти в разговора ни изтъкна това, че не иска да става герой, а просто да диша чист въздух. Именно поради последното като китайска капка ще стои пред общината всеки и ден ще напомня на администрацията, че проблемът не е решен.

От полицията ѝ връчили призовка за 8:00 сутринта, при положение, че работят с граждани от 8:30. Нали разбирате целта? Тя е г-жа Петкова да не може да отиде сутринта пред общината. Но и това не я е спряло. Тя е категорична в позицията си, че общината е тази, която трябва и може да реши проблема.

Предупредила е и полицаите, че ще подаде жалба и срещу тях, защото ѝ ограничават правото на свободно придвижване. Същите се опитвали да направят така, че с постоянни привиквания в районното управление, тя да не стои пред общината. Забележете: ''Защото кметът не давал да се стои пред общината''.

Последната полицейска подигравка с г-жа Петкова се състои в това, че я извикали да ѝ кажат кой е наблюдаващият прокурор по някаква си преписка. Самата тя казва: ''Можеха по телефона, можеха писмено''. ''Те ме викат в 8:00 да ми кажат кой е наблюдаващият прокурор. Това, ако не е тормоз, здраве му кажете'', допълня непримиримата гражданка.

Манфред Вебер, Доналд Туск, елате, по дяволите, и се убедете в какъв феодален строй живеят милиони българи под ''мъдрото'' ръководство на вашия Бойко и неговите слуги по веригата!

А междувременно, ние от ФАКТИ продължаваме да следим ситуацията в Нова Загора. И няма да спрем, докато този проблем, засягащ тежко гражданите, не бъде разрешен.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    62 11 Отговор
    Време е за тонковете г-н РАДЕВ !!! Викай такновете,че друго не остана !!!
  • 2 ха ха

    48 8 Отговор
    Еми кой ви е кмета на Нова Загора?? Защо сте си го избрали като ви мирише на лай*а??

    Коментиран от #4, #18, #29

  • 3 Последния Софиянец

    37 6 Отговор
    Трябва да направим една Хвърковата чета за помощ.
  • 4 Брадвата

    35 2 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    Ми те не го избраха, той заплаши 2-3 пъти махалата, направиха 2-3 активни мероприятия сред бизнеса и хоп, пак стана кмет тоя, дето ръси против крокодили
  • 5 мъка

    21 2 Отговор
    Като прочетох саморазправа и викам Заралии запалиха обгазяващото ги нещо. Биогаз ли,кой знае как ли ще гори. Ще се обгазят два-три дена ,обаче после никой няма да си помисли да обгазява.
  • 6 Всичко ще получите, ама Догодина!!

    24 3 Отговор
    Това ни Обещава Борисов и Сачева, Догодина, всичко, ама Догодина!!!
  • 7 ИВАН

    26 3 Отговор
    То да е само Нова Загора, цялата земя е отровена, сече се и се трови всичко и навсякъде, а не мислим какво оставяме зад себе си и на идващите поколения - нашите деца, и внуци
  • 8 🐷 Боко ТИКВАТА

    7 17 Отговор
    Трайте бе, НЕБЛАГОДАРНИ ТУЛУПИ.
  • 9 Реалист

    32 1 Отговор
    Цяла България вони и никой не е виновен освен ние народа.... Защото 30 години спах е и ги оставихме да ни докарат до тук.... Ние докато нехаехме те си разрастваха опгето и си пуска ха пипалата на всякъде... Всичко е оплетено и сплетени така че не виждам как ще излезем от тора положение.
  • 10 Един друг

    25 3 Отговор
    Добре пишете ама на протестите има стотина души,а в н.загора две три жени само.Това май се и за срам на мъжете.Освен бъзливи май са и глупави щом са избрали този си кмет.Т.е. май и те не са гласували та сиганите го избрали уж.
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 8 Отговор
    БОЙКО мразиме те
  • 12 Александър

    18 1 Отговор
    Проблема с въздуха в Нова Загора е от години. Мирише целия град, особено през ноща не се диша
  • 13 Някой си

    2 15 Отговор
    „Елате ми пиленца на гости
    да крещите и викате без маски,като сте прости,
    а после бог да ви прости!“
    от площаден коронавирус
  • 14 До журналиста

    4 7 Отговор
    Научи имената на хората за които пишеш, че става абсолютна каша, или не пиши!

    Коментиран от #25

  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 4 Отговор
    мутри сбогом

    Коментиран от #24

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 citiZen

    14 0 Отговор
    Фирмата която ви пуска отровния въздух не я ли знаете ???
  • 18 Оракул

    26 1 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    Професия:Кмет
    Николай Георгиев Грозев
    Телефон: 0457 6 21 21
    Във феодалните владения кметовете не се избират.Този тарикат е 4ти пореден мандат.Самозабравил се местен дерибей от ГЕРБ подвизавал се като автомобилен инструктор преди ерата Борисов.
  • 19 Тоалетна

    7 3 Отговор
    Още по лошо ще става -трайте си :-)
  • 20 Алекс

    21 1 Отговор
    Ех че мухльовци мъже в Нова Загора,една жена да се опълчи на този разгащен кмет и да няма кой да я защити..
    Позор,срамота!!!!!!!
    А тези еничари полицаи да се гаврят с нея,а началника им да се кланя на бат си Бойко!!!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 DRS

    12 1 Отговор
    Защо триете коментари срещу тия местни феодали, в които освен това няма нито една нецензурна дума?! Чакам отговор! Знаете ли, че по този начин се демаскирате като мижитурки и лицемери, а претендирате, че сте борци за справедливост?!
  • 23 пилето

    8 2 Отговор
    защо не кажете завода на кого е който произвежда биогаз?
  • 24 Шамара

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Какъв журналист, само виж колко правописни грешки има?!
  • 25 Шамара

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "До журналиста":

    Комемтар 24 е за теб.
  • 26 Всички знаят

    8 1 Отговор
    Тая администрация избира Борисов и Герб! Всички са за уволнение!
  • 27 ТИТИ

    7 0 Отговор
    БОЙКО ДА СЕ КАЧИ НА ДЖИПКАТА И ПРАВО ТАМ
  • 28 ТИТИ

    2 0 Отговор
    БОЙКО ДА СЕ КАЧИ НА ДЖИПКАТА И ПРАВО ТАМ
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.