Отидете към основна версия

7 862 78

Да върнем ли казармата? За ФАКТИ говори бившият военен министър Николай Ненчев

  • казарма-
  • наборна военна служба-
  • връщане-
  • красимир каракачанов-
  • наши съюзници ни шпионират-
  • мнение-
  • николай ненчев

На първо място ми се струва, че идеята за връщането на казармата е трудно осъществима

Източник: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Темата с връщането на наборната военна служба в България отново е на дневен ред, а с нея възникват и множество въпроси, които трябва да получат своя отговор. В същото време все още не е утихнал разразилият се шпионски скандал с най-голямата русофилска организация в България и по този повод настоящият ни министър на отбраната Красимир Каракачанов направи доста странно изказване, в което той твърди, че страни, които се водят съюзници на България, също правят опити да ни шпионират. По тези две теми, ние от ФАКТИ разговаряхме с бившия ни министър на отбраната (2014-2017) и лидер на ПП БЗНС г-н Николай Ненчев.

Да се върне ли казармата? От ФАКТИ попитахме бившия министър на отбраната Николай Ненчев - привърженик или противник е той на връщането на наборната военна служба:

''Не бих започнал с това дали съм привърженик или не. Аз бих се съобразил с всички обстоятелства и аргументи свързани с тази идея. На първо място ми се струва, че тя е трудно осъществима, да не кажа невъзможна. На второ място - какъв би бил смисълът от това? Тоест дали ние имаме готовността като държава да финансиране едно подобно начинание, което е и несъразмерно като суми, които трябва да внесем. От една страна ние трябва да създадем условия за тези хора, което означава, че ние нямаме налична база. Трябва да бъдат построени общежития, сгради, където ще се обучават и където ще живеят тези хора, но на мен това ми се струва твърде скъпо'', заяви за ФАКТИ по темата с евентуалното връщане на наборната военна служба в България бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

''От друга страна има и известен конституционен проблем. Конституцията посочва, че всички български граждани са равни. Тоест, ако ние влезем в тази хипотеза, би трябвало да призовем и българските момичета, освен момчетата. В противен случай - влизаме в противоречие с Конституцията. Тези хора, тъй като ще бъдат ангажирани, държавата трябва и да им плаща, защото то няма как да се случи по друг начин в рамките на Европейския съюз. Това означава допълнителни средства'', продължи той с излагането на експертното си мнение.

''По времето, когато бях министър на отбраната, помолих да ми направят една професионална експертиза, а тя сочи, че поне шест месеца са необходими за един войник да бъде подготвен. Поне шест месеца. Тоест казармата няма как да бъде по-малко от този период'', каза Николай Ненчев.

''Ефективността не ми се струва, че ще бъде кой знае колко голяма. Хора, които нямат абсолютно никаква подготовка и представа, а сред тях вероятно и ще има много такива, които просто нямат желание и вътрешното убеждение да правят това. Това не е за подценяване. Аз съм бил в казарма и зная как е. Там имаше хора, които са абсолютно непригодни. Какво правим с тях? Те ще бъдат в една голяма тежест, стават жертва и в един момент може да се окаже, че тези хора са осакатени от тази инициатива'', заяви още бившият ни министър на отбраната (2014-2017).

''Има нещо много важно, то е свързано с т.нар. демографска криза, ние имаме много сериозен проблем свързан с младите хора. Нека подсетя и за нещо друго. Какво се случва с тези български граждани, които са с двойно гражданство, живеят извън пределите на страната, но ние вярваме, че един ден тези хора ще се върнат и ще бъдат полезни. Аз много силно вярвам в това. В момент, в който България има необходимия потенциал, по-силно доверие в институциите, а това време не е далеч, тези хора планират, те имат добри чувства към държавата. В същия момент си представете, че този закон бъде приет, ние тези хора незабавно трябва да ги призовем, защото те са български граждани. Да дойдат и да отбият военната си служба. Тоест ние ще прекъснем връзката, тъй като съм убеден, от чисто прагматична гледна точка, че една голяма част от тези хора ще се откажат веднага от българското си гражданство, за да могат да избегнат тази служба. Съгласете се с мен, че не би следвало дори да го подлагаме на съмнение. Представете си, че един български младеж с двойно гражданство, живеещ в САЩ или Европа, решава например да дойде да види баба си в България. Ние трябва да го задържим на границата и да го пратим в казарма, ако той е бил призован.

Другата опция - какво правим с тези български младежи, които завършват, имат отличен успех и са с много голяма перспектива в сферата на образованието. Дали тези хора просто няма да решат да заминат някъде и въобще да не се върнат? Да търсят друга алтернатива, тоест да търсят друг тип гражданство въз основа на качествата, които имат, за да сложат кръст на възможността един ден да бъдат част от нашето общество. Това е още един съществен момент. Аз винаги съм бил привърженик на това, че ако държавата ще хвърля толкова ресурси, а те са наистина огромни ресурси, дали не е по-добре ние да направим още една бригада ''Специални сили''? Хора, които са силно мотивирани, с по-високи заплати, с по-големи отговорности, с по-продължително обучение. Сега се казва ''няма хора''. Нека не забравяме, че съвременните армии са високотехнологични. Ние вече говорим за друг тип отношение към техника, към приоритети и като че ли това няма да ни донесе, дълбоко съм убеден, споделям моите тези, няма да ни донесе кой знае каква перспектива, да не кажа точно обраното'', аргументира се Николай Ненчев.

Основният мотив на настоящия министър на отбраната Красимир Каракачанов за връщането на наборната военна служба е желанието му българските момчета да станат мъже:

''Казармата няма да ги направи мъже, ако родителите не са успели. Как разчитате, че там тези хора в един момент ще се превърнат в супер мъже? Да обърнем внимание и на един друг детайл. Не ви ли се струва странно, че към днешна дата ние имаме недостиг на офицери? Аз няма да кажа колко са, макар и да знам, но министърът мисля, че на няколко места спомена. Това е драстична бройка, огромна бройка. Кажете ми, ако ние сега имаме липса на офицерски състав, кой ще обучава тези войници? Откъде ще ги вземем? За един офицер са необходими 4-5 години'', отбеляза лидерът на БЗНС Николай Ненчев.

Относно изявлението на министър Красимир Каракачанов, че и наши съюзници правят опити да ни шпионират:

''Първо - във времето, в което аз бях министър, не съм разполагал с такава информация. Ние сме длъжни да обменяме информация, хайде да бъдем съвсем откровени. Какво има да крием? Ние сме част от един съюз наречен НАТО. Ние сме длъжни с нашите съюзници да споделяме. Ако има информация, че нашите съюзници се опитват чрез шпионаж или чрез друг тип дейност да анализират нашите служби и това, което правим - това пък е супер опасно и значи, че нямат доверие към нас. Нещо, което съм казвал хиляди пъти и нещо, което съм изпитал на собствен гръб. Аз няма да забравя първия път, когато стъпих в НАТО, питаха ме в прав текст, заради миналото и вероятно заради минали действия на колеги: ''Дали имам намерение да спазвам ангажиментите на България към НАТО''? Това би трябвало да ви направи силно впечатление. Тоест, ако пък има такова нещо, ние сме в много деликатна позиция. Доверието от страна на нашите партньори и съюзници е стигнало в точка, която е близка до замръзване. Това ме притеснява много сериозно. Твърде странно ми е, защото цялата тази информация, която ние събираме от свои източници, ние я споделяме с тях и те споделят информация, която са придобили по линия на техните разузнавателни служби. Това е принцип. В противен случай, ако ние започнем индивидуално, въпреки ангажиментите, които сме поели, да правим солови акции, това е твърде опасно за националната ни сигурност'', коментира Николай Ненчев и този казус.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.

Свързани новини

  • Връщат казармата от 2021 година?

    „От 2021 година може да се въведе наборната военна служба, ако сега държавата започне да работи по темата. Няма да е лесно, но и няма да е толко ...
    14.09.2019
    47 266
    311
  • Каракачанов: Законът за казармата е готов

    Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че законът за доброволната воена служба вече е готов. По думите му той е минал през всички нива на ...
    11.08.2019
    25 862
    137