Last news in Fakti

21 Септември, 2019 11:00 7 839 78

Да върнем ли казармата? За ФАКТИ говори бившият военен министър Николай Ненчев

  • казарма-
  • наборна военна служба-
  • връщане-
  • красимир каракачанов-
  • наши съюзници ни шпионират-
  • мнение-
  • николай ненчев

На първо място ми се струва, че идеята за връщането на казармата е трудно осъществима

Да върнем ли казармата? За ФАКТИ говори бившият военен министър Николай Ненчев - 1
Източник: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Темата с връщането на наборната военна служба в България отново е на дневен ред, а с нея възникват и множество въпроси, които трябва да получат своя отговор. В същото време все още не е утихнал разразилият се шпионски скандал с най-голямата русофилска организация в България и по този повод настоящият ни министър на отбраната Красимир Каракачанов направи доста странно изказване, в което той твърди, че страни, които се водят съюзници на България, също правят опити да ни шпионират. По тези две теми, ние от ФАКТИ разговаряхме с бившия ни министър на отбраната (2014-2017) и лидер на ПП БЗНС г-н Николай Ненчев.

Да се върне ли казармата? От ФАКТИ попитахме бившия министър на отбраната Николай Ненчев - привърженик или противник е той на връщането на наборната военна служба:

''Не бих започнал с това дали съм привърженик или не. Аз бих се съобразил с всички обстоятелства и аргументи свързани с тази идея. На първо място ми се струва, че тя е трудно осъществима, да не кажа невъзможна. На второ място - какъв би бил смисълът от това? Тоест дали ние имаме готовността като държава да финансиране едно подобно начинание, което е и несъразмерно като суми, които трябва да внесем. От една страна ние трябва да създадем условия за тези хора, което означава, че ние нямаме налична база. Трябва да бъдат построени общежития, сгради, където ще се обучават и където ще живеят тези хора, но на мен това ми се струва твърде скъпо'', заяви за ФАКТИ по темата с евентуалното връщане на наборната военна служба в България бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

''От друга страна има и известен конституционен проблем. Конституцията посочва, че всички български граждани са равни. Тоест, ако ние влезем в тази хипотеза, би трябвало да призовем и българските момичета, освен момчетата. В противен случай - влизаме в противоречие с Конституцията. Тези хора, тъй като ще бъдат ангажирани, държавата трябва и да им плаща, защото то няма как да се случи по друг начин в рамките на Европейския съюз. Това означава допълнителни средства'', продължи той с излагането на експертното си мнение.

''По времето, когато бях министър на отбраната, помолих да ми направят една професионална експертиза, а тя сочи, че поне шест месеца са необходими за един войник да бъде подготвен. Поне шест месеца. Тоест казармата няма как да бъде по-малко от този период'', каза Николай Ненчев.

''Ефективността не ми се струва, че ще бъде кой знае колко голяма. Хора, които нямат абсолютно никаква подготовка и представа, а сред тях вероятно и ще има много такива, които просто нямат желание и вътрешното убеждение да правят това. Това не е за подценяване. Аз съм бил в казарма и зная как е. Там имаше хора, които са абсолютно непригодни. Какво правим с тях? Те ще бъдат в една голяма тежест, стават жертва и в един момент може да се окаже, че тези хора са осакатени от тази инициатива'', заяви още бившият ни министър на отбраната (2014-2017).

''Има нещо много важно, то е свързано с т.нар. демографска криза, ние имаме много сериозен проблем свързан с младите хора. Нека подсетя и за нещо друго. Какво се случва с тези български граждани, които са с двойно гражданство, живеят извън пределите на страната, но ние вярваме, че един ден тези хора ще се върнат и ще бъдат полезни. Аз много силно вярвам в това. В момент, в който България има необходимия потенциал, по-силно доверие в институциите, а това време не е далеч, тези хора планират, те имат добри чувства към държавата. В същия момент си представете, че този закон бъде приет, ние тези хора незабавно трябва да ги призовем, защото те са български граждани. Да дойдат и да отбият военната си служба. Тоест ние ще прекъснем връзката, тъй като съм убеден, от чисто прагматична гледна точка, че една голяма част от тези хора ще се откажат веднага от българското си гражданство, за да могат да избегнат тази служба. Съгласете се с мен, че не би следвало дори да го подлагаме на съмнение. Представете си, че един български младеж с двойно гражданство, живеещ в САЩ или Европа, решава например да дойде да види баба си в България. Ние трябва да го задържим на границата и да го пратим в казарма, ако той е бил призован.

Другата опция - какво правим с тези български младежи, които завършват, имат отличен успех и са с много голяма перспектива в сферата на образованието. Дали тези хора просто няма да решат да заминат някъде и въобще да не се върнат? Да търсят друга алтернатива, тоест да търсят друг тип гражданство въз основа на качествата, които имат, за да сложат кръст на възможността един ден да бъдат част от нашето общество. Това е още един съществен момент. Аз винаги съм бил привърженик на това, че ако държавата ще хвърля толкова ресурси, а те са наистина огромни ресурси, дали не е по-добре ние да направим още една бригада ''Специални сили''? Хора, които са силно мотивирани, с по-високи заплати, с по-големи отговорности, с по-продължително обучение. Сега се казва ''няма хора''. Нека не забравяме, че съвременните армии са високотехнологични. Ние вече говорим за друг тип отношение към техника, към приоритети и като че ли това няма да ни донесе, дълбоко съм убеден, споделям моите тези, няма да ни донесе кой знае каква перспектива, да не кажа точно обраното'', аргументира се Николай Ненчев.

Основният мотив на настоящия министър на отбраната Красимир Каракачанов за връщането на наборната военна служба е желанието му българските момчета да станат мъже:

''Казармата няма да ги направи мъже, ако родителите не са успели. Как разчитате, че там тези хора в един момент ще се превърнат в супер мъже? Да обърнем внимание и на един друг детайл. Не ви ли се струва странно, че към днешна дата ние имаме недостиг на офицери? Аз няма да кажа колко са, макар и да знам, но министърът мисля, че на няколко места спомена. Това е драстична бройка, огромна бройка. Кажете ми, ако ние сега имаме липса на офицерски състав, кой ще обучава тези войници? Откъде ще ги вземем? За един офицер са необходими 4-5 години'', отбеляза лидерът на БЗНС Николай Ненчев.

Относно изявлението на министър Красимир Каракачанов, че и наши съюзници правят опити да ни шпионират:

''Първо - във времето, в което аз бях министър, не съм разполагал с такава информация. Ние сме длъжни да обменяме информация, хайде да бъдем съвсем откровени. Какво има да крием? Ние сме част от един съюз наречен НАТО. Ние сме длъжни с нашите съюзници да споделяме. Ако има информация, че нашите съюзници се опитват чрез шпионаж или чрез друг тип дейност да анализират нашите служби и това, което правим - това пък е супер опасно и значи, че нямат доверие към нас. Нещо, което съм казвал хиляди пъти и нещо, което съм изпитал на собствен гръб. Аз няма да забравя първия път, когато стъпих в НАТО, питаха ме в прав текст, заради миналото и вероятно заради минали действия на колеги: ''Дали имам намерение да спазвам ангажиментите на България към НАТО''? Това би трябвало да ви направи силно впечатление. Тоест, ако пък има такова нещо, ние сме в много деликатна позиция. Доверието от страна на нашите партньори и съюзници е стигнало в точка, която е близка до замръзване. Това ме притеснява много сериозно. Твърде странно ми е, защото цялата тази информация, която ние събираме от свои източници, ние я споделяме с тях и те споделят информация, която са придобили по линия на техните разузнавателни служби. Това е принцип. В противен случай, ако ние започнем индивидуално, въпреки ангажиментите, които сме поели, да правим солови акции, това е твърде опасно за националната ни сигурност'', коментира Николай Ненчев и този казус.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 EL pepi

    73 15 Отговор
    Поредния невинен крадец и безделник,колко пари взе от АЛДЕ???
  • 2 5478

    60 17 Отговор
    Тоя пък, какво го питат за казармата?
    Какво разбира този от военно дело?
    Доколкото си спомням беше земеделец уж, а дали и от това вдява?
  • 3 Хаджи хаджи Българин

    57 15 Отговор
    Още един злосторник днес е в ефира!
  • 4 4898

    54 47 Отговор
    Казармата трябва да се върне незабавно.
    Там навремето влизаха келеши, а излизаха мъже, а сега какво само гейтаци и наркоманчета, които са неспособни и връзките на обувките да си вържат.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 БУКЕТА

    56 8 Отговор
    ТОЗИ ТРЯБВА ЕДИНСТВЕНО ДА КОМЕНТИРА ........УСЛОВИЯТА ЗА ЖИВЕЕНЕ В ЕДИНИЧНА КИЛИЯ ,....КАКВАТО ЗАСЛУЖАВА !!
  • 6 147

    53 34 Отговор

    До коментар #4 от "4898":

    Ти ли ще ги храниш, ще плащаш ли за оборудване, за консумативи, въобще имаш ли пари ??? Аз в казармата влезнах мъж, и излязох домакиня. За една година съм стрелял един път, а през останалото време миене, бърсане и триене, и това ако е казарма, аз съм ракета

    Коментиран от #38

  • 7 8997

    50 25 Отговор

    До коментар #4 от "4898":

    Да се върне корекома, ученическите бригади и пионерските лагери.
    П.П. на времето като служих в поделение 22220 ( Сливен) само двама се самоубиха и един бе убит по време на наряд. Келешите си останаха келеши през цялата казарма.
  • 8 Минчо простия

    49 26 Отговор
    Няма по голяма глупост от казармата.Една година бях там.Пълна загуба на време.Имаше наркомани и там намираха начин да се дрогират.Един път седмично баня.Нямаш възможност да си переш редовно дрехите.Слугуваш на алкохолици.99 % от старшините и офицерите са алкохолици.Най голямата глупост на света .Бях 10 месеца в поделение 24200 в Ямбол 7 ма МТС най голямата в България беше тогава.99-2000 година бях там.Мисълта ми е такава. КЪДЕТО И КАКВОТО ДА ПРАВИ келеша си остава келеш.Наркоманаостава наркоман.Глупака ,клупак и т.н.Дори и умните там са прости,защото някой прост военен ги командва.Умен военен НЯМА.ДОКАЗВА ГО И НАШИЯ прозззтПРЕЗИДЕНТ.И 99% ПРОЦЕНТА ОТ ВОЕННИТЕ ПИЕХА НОН СТОП В ТАЗИ ДИВИЗИЯ по мое време.Мизерия о простотия......Това е казармата.Какъвто влезеш такъв излизаш,може даже по прост...но не по умен.

    Коментиран от #19

  • 9 Андрей Найденов

    36 14 Отговор
    Ако не храниш собствена армия,ще храниш чужда.Това е много стара поговорка.А на сегашната младеж определено и липсва дисциплината в казармата.

    Коментиран от #15, #42

  • 10 Минчо простия

    20 29 Отговор
    Няма по голяма глупост от казармата.Една година бях там.Пълна загуба на време.Имаше наркомани и там намираха начин да се дрогират.Един път седмично баня.Нямаш възможност да си переш редовно дрехите.Слугуваш на алкохолици.99 % от старшините и офицерите са алкохолици.Най голямата глупост на света .Бях 10 месеца в поделение 24200 в Ямбол 7 ма МТС най голямата в България беше тогава.99-2000 година бях там.Мисълта ми е такава. КЪДЕТО И КАКВОТО ДА ПРАВИ келеша си остава келеш.Наркоманаостава наркоман.Глупака ,клупак и т.н.Дори и умните там са прости,защото някой прост военен ги командва.Умен военен НЯМА.ДОКАЗВА ГО И НАШИЯ прозззтПРЕЗИДЕНТ.И 99% ПРОЦЕНТА ОТ ВОЕННИТЕ ПИЕХА НОН СТОП В ТАЗИ ДИВИЗИЯ по мое време.Мизерия о простотия......Това е казармата.Какъвто влезеш такъв излизаш,може даже по прост...но не по умен.
  • 11 За тези

    11 5 Отговор
    които мислят трудно-какво не разбрахте от това интервю?

    Коментиран от #72

  • 12 Is 200

    29 4 Отговор
    Базите си продадоха сега казарма.Отдавна са изтървали положението.Много милиони ще трябват
  • 13 Офицер от резерва

    32 9 Отговор
    Като гледам българските частни фирми, то си е както в казармата.
    Само стрелбите липсват, ама то когато бях войник, стреляхме по веднъж в годината. А когато ходех запас във Враца изобщо не стреляхме, а ходехме да берем грозде в село Нивянин и изливахме бетон в село Лиляче.
    Подозирам, че идеята е същата - трябват на бизнеса безплатни хамали!!!
  • 14 pantata

    12 12 Отговор
    dedo mi kazvaşe na "mıj" koyto ne e bil voynik ne mojeş da vervaş...
  • 15 9-та танкова 9-ти мотострелкови

    21 3 Отговор

    До коментар #9 от "Андрей Найденов":

    Армията обаче, трябва да е със съвремена техника, за да е боеспособна. Старата се потдържа, но това не е достатъчно.
  • 16 Красо

    22 5 Отговор
    Трудова повинност е нужна! И Ненчо е бил трудовак! С лопата! И е станал човек!
  • 17 Ефрейтор

    14 8 Отговор
    Ох на батя новобранчета. Ще ви откапача като бурканчета. Елате ми елате.
  • 18 Катастрофа

    28 5 Отговор
    Хубаво връщат я и какво?кой ще служи,тази младеж ли?алкохолици,наркомани и обратни с оръжие?!
  • 19 Андрей Найденов

    27 11 Отговор

    До коментар #8 от "Минчо простия":

    Приятел в много лошо време си отбивал военната си служба,точно по това време всичко в държавата беше в разпад, всеки гледаше само парите и какво може да открадне,морала,човешките и семейните ценности бяха на заден план.Във БГ армията попадаха всякакви мижитурки за да им тече трудов стаж и да взимат заплата.Ако беше служил през 70-80 години и не една а две години по друг начин щеше да мислиш.Тогава България наистина имаше армия и бяхме горди и със самочувствие а не като сега БЕЗДУШНИЦИ.И друго да ти кажа,за цялата ни история още от Аспарух та до наши дни нямаме нито едно пленено бойно знаме по време на битка от чужда армия!

    Коментиран от #53

  • 20 месара

    21 14 Отговор
    твърдо ДА за връщането на казармата, както и на трудовите войски! мамините синчета бързо ше разберат кога се ляга и става. а в трудовите по възрастните знаят кои служат - има да чукат камъни, и да копат канавки, до като им се стопи желанието за престъпления и помощи от държавата!

    Коментиран от #68

  • 21 Студент

    24 16 Отговор
    Айде нафталинените гноми пак страдат, че са се гаврили с тях, и неистово желаят да ме набутат в някаква дупка за да ме унижават, щото решили, че било положително. Положително може да е за безмозъчни, които няма какво друго да измислят, освен как да си налагат гнусните ценности. Вашето време свърши, кльопайте си пенсиите и си седнете на задниците, никой не ви иска простотиите. Аре сбогом......

    Коментиран от #22, #32, #33, #36, #48

  • 22 Никой

    23 18 Отговор

    До коментар #21 от "Студент":

    Напълно съм съгласен. Да налеят тези милиони в образованието, не във войната. Казармата създава точно обратното - хора подчиняващи се на заповеди, слаби душички които чакат някой да им казва отгоре, за да се чувстват, че правят нещо смислено. Светът се движи напред, трябва разум и интелект, не копане с мотики и разглобяване на калашници.

    Коментиран от #77

  • 23 Бай Джамил

    12 4 Отговор
    Нечие шкембе е започнало да намалява и търси копаня ...
  • 24 Управленската шайка иска

    21 7 Отговор
    Като сгафи и направи войната да ни пращат нас на смърт а те да се крият по бункери и да бегат по островите а ние да мреме затова дават зор за казармата не че много обичат тая територия...видеха че с платената нищо не става и са дават зор насила да мреме ако стане фал та да се подсигурят и затва дрънкат патриотизъм род родина чест дълг😂😂😂къв е тоя дълг да умрем да пазим на доган сараите и имането 😂😂😂и на останалите крадци олигари комунисти и хитретци😂😂😂 ай сиктир да си пращат чаветата да им пазат имането та поне да го заслужат
  • 25 Аз съм ЗА

    17 9 Отговор
    Защо да е "трудно осъществима"? След освобождението на България от турско робство, веднага са се сформирали казарми за да бъде защитавано отечеството. Сега нямаме ли отечество, няма ли какво да се защитава? Много от момчетата с удоволствие ще се отдадат да това да се научат на чест и обич към родината. ............. Мързеливи стари пръчове, не искат да смъкнат тлъстините от коремите си и за това не им се занимава с военна служба. /Прочетете № 8 - Минчо Простия/. Ако стане нещо с Родината, пръчовете имат пари в много банки по света и ще я напуснат без да се замислят.
  • 26 vasik atanasova

    21 2 Отговор
    каракачанов да отива в казармата че да отслабне малко
  • 27 1488

    20 4 Отговор
    ДА Военната повинност трябва да се върне.Но това е неостъществимо в БГ.Твърде много средства трябват да се осъществи тази идея- по добре да не бяха я премахвали. Сега единственото което трябва да се направи е да се върне Военното обучение в Училище. И чак след това да се мисли за връщане на военната служба. Трябва да се прецени кои стават и кои не, иначе ще стане както преди връзкарите ще служат на лека служба или няма да служат, а всички останали ще запълват дупките независимо дали стават или не.При мен в поделението изпращаха хора които не са за казарма защото няма кой да служи, а тези които ставаха бяха на лека служба защото са си платили или са имали чичо генерал.С военното обучение в училище ще се прецени кои стават за войници и кои не. Тези които ги вземат в казармата след изтичане на срока да им предлагат да останат на служба ако са подходящи.За връщането на казармата са необходими поне 5- 10 години да се възстановят базите и се мине през военното обучение в училище тогава става да се върне, но до тогава може друга идея да дойде на тези в парламента, и кво праим тогава?
  • 28 ultra

    10 15 Отговор
    Ненчев е един доста свестен човек, съжалявам, че не той е военен министър, а Шкембе-войводата!

    Коментиран от #37

  • 29 Умно село

    9 2 Отговор
    Оядени гудета!
    Няма нищо лошо да се върне казалмата , но казармените сгради отдавня ги няма.
    Ако построят нещо на ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА СТАВА.
    От тия безделници само празен мохабет , като говорят мухи лай***ки летят наоколо им.

    Господ го прави,
    дявол се слави.
    ****
    Да напълни джоба,
    а напълни гроба.
    Р. Ралин
  • 30 гост

    10 10 Отговор
    Съвременна война се решава от машини и професионалисти които да ги управляват, поддържат, координират.
    Щъкащи тийнейджъри с клашник са просто едно пушено месо за една съвременна професионална армия ако ще и милион да са.
    С парите за тая глупост(ако не ги крадат де) може да се купи техника и да се платят заплати на на хора на които това им е професията.

    Коментиран от #46, #57, #58

  • 31 Този този този

    2 5 Отговор
    Го сочим с пръст, защото е национален предател и враг на България!
  • 32 Минчо простия

    7 4 Отговор

    До коментар #21 от "Студент":

    Спорет мен ти оште не си грамотен
  • 33 Яверт

    13 3 Отговор

    До коментар #21 от "Студент":

    Като ви знам какви студенти сте сега. Със манталитет и изказ на каруцари от факултет. За образованието ви дори не ми се говори.

    Коментиран от #40

  • 34 булгари

    8 3 Отговор
    Когато се върне държавата на народа тогава може да се върне и казармата
  • 35 Д р Петров

    4 6 Отговор
    Този е луд бе, какво току го питате нещо , което не знае?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ало

    6 2 Отговор

    До коментар #28 от "ultra":

    Това че е бил министър не го прави експерте да му се търси мнението.по неадекватен министър на отбраната в новата ми история сме нямали.като човек може и да е свестен

    Коментиран от #43, #44

  • 38 ак762

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "147":

    Май къвто си излязъл,такъв си влязъл,кво се сърдиш и малко ти е била година
  • 39 Бат Мишо

    8 6 Отговор
    ДО ОНЯ ДЕТ ЩЪКАЩИ ТИНЕЙДЖЪРИ С КАЛАШ НЕ БИЛИ НИЩО ХПЕД ПРОФЕСИОНАЛНА АРМИЯ - ДА ТЕ ПИТАМ БИЛ ЛИ СИ В АВГАН ИЛИ СИРИЯ ИЛИ ПАЛЕСТИНА ИЛИ ЧЕЧНЯ ИЛИ ДАГЕСТАН ИЛИ ВИЕТНАМ ДА ВИЗИШ ЩЪКАЩИ ТИНЕЙДЖЪРИ С АВТОМАТИ КЪК ПРАЯТ РАЗНОГЛЕДИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ОТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ И ТЕХНОЛОГИЧНИ АРМИИ В СВЕТА ....АМА ДЕРЕКТНО РАЗНОГЛЕДИ НЕ С ЕДНОТО ОКО И ДА СИ ГОВОРЯТ САМИЧКИ...НЕПОДЖОТВЕН ДА НЕ СЕ ОБАЖДАШ ПОВЕЧЕ
  • 40 Студент

    6 7 Отговор

    До коментар #33 от "Яверт":

    нафталинените изчадия са виновни родиха ни с юзди после ги свалиха сега пак искат да ни ги слагат знаете ли въобще какво искате по вашия образец съм се учил нафталина промива мозъци поколенията дето продадохте държавата нас младите се опитвате да ни изкарате виновни. Сбогом за винаги.....

    Коментиран от #49, #69, #70

  • 41 Студент

    7 6 Отговор

    До коментар #36 от "Сульо":

    Само импотентни надишали се с нафталин се чудят в чий задник да си пъхнат носа ае бегай

    Коментиран от #51

  • 42 Хайделбергският

    9 6 Отговор

    До коментар #9 от "Андрей Найденов":

    ....вярна, а и проверена през вековете!!!
    Това, което срамежливо се пропуска из постовете тук, е че казармата (дори и най-кофти службата) изгражда характери, но беше много дълга - 2 години са много....плюс 3 месеца задръжка, е това вече не се издържаше

    Та около 9мес до 1 година е ок, ще влее / излее малко акъл в главите на младите, научават се на житейски неща и една от важните житейски ценности - да знаеш, че да даваш нещо към обществото и родината
  • 43 Хайделбергският

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Ало":

    ...тоя не беше в час и така и не влезна
  • 44 Хайделбергският

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Ало":

    ...но пък се вози на такси МИГ29
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Хайделбергският

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Прав си...на глобално ниво е така, ама пак помисли - къде са тия машини и професионалисти в нашата армия...искаха малкка армия от професионални войници, за да сити, мотивирани и професионалисти, сега имаме само малка армия
  • 47 Баща който е патил

    12 6 Отговор
    До тези които желаят синът им да възмъжее в казармата: там в милата родна казарма драгият Ви наследник ще битува денонощно със своите връстници от Факултета, Столипиново, Надежда, Максуда..... Та така. Вероятно е дори, че той ще е малцинство ще научи езици ще придобие способности и музикална етнокултура. Та така. Какъв беше броя самоубийства в БНА - кой да ти каже?
  • 48 Сам си се унижил,

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Студент":

    а както не спираш да се друсаш скоро и ще се унищожиш.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Лепилар,

    8 5 Отговор

    До коментар #41 от "Студент":

    скрии се някъде и не реви, ти ставаш само за трудовата повинност, в бойната армия ще си безполезен, там не е за мъркалници, наркозависими и женчовци.

    Коментиран от #55

  • 52 2pak

    13 2 Отговор
    Безсмислена тема. За казарма говорят тия, които не са били в нея. Как било в Швейцария...Швейцария си е Швейцария а ние сме в България. Та имаме професионална армия, нека да оправим първо нея ама с трици маймуни не се ловят. Имаме нужда примерно от 30000 армия, ами оборудва я, направи я наистина истинска, не като сегашната...няма пари действай....Живеем в 21 век..трябват условия за Хората, баня, ядене, спане..Младите са вече със самочуствие и искания, не като тези от миналия век, свикнали да ги тъпчат ей така безпричинно, а вече има и нормален съд, т.е. не могат да те наказват ей така щото някой така искал..абе безмислена и ненужна тема. 21 век сме хора
  • 53 Знаеш ли че

    3 11 Отговор

    До коментар #19 от "Андрей Найденов":

    Не са влизали в бой с бойно знаме ,затова няма пленено.

    Коментиран от #64

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Студент

    2 6 Отговор

    До коментар #51 от "Лепилар,":

    ко туй ,,трудова повинност,, бе чичко? тия банални категоризации от епохата на нафталина не важат вече. и какво ме насочваш към коя войска да ида като рекох че си имам по-важна работа от тая някой дъртанян да ми губи времето за да си почеше нарцисизма. разполагат се с човешкия живот както им скимне фашистка паплач
  • 56 каунь

    3 0 Отговор
    на тоя сульо що му се дава думата?
  • 57 Яверт

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Не от всяка пръчка става калем. Затова трябва казарма. Да се види от кого става войник и тогава да му се предложи професионална кариера. Ние сме държава с малко население и затова е трудно на доброволен принцип да се съберат достатъчно професионалисти.
  • 58 Яверт

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Видно е още че в локална война техниката е недостатъчна. Все още е нужно да има истински войници. За мащабна война шансовете са ни нулеви. А в момента с армията която имаме и за локална война нямаме шанс. Докато за първият вариант никога няма да можем да го финансираме то вторият вариант е осъществим. Дадохме милиарди за самолети които са обречени на провал при истинска война срещу предполагаемите ни противници. С тези пари можеше да се направи сносна армия та и за ПВО щеше да остане.
  • 59 simo

    4 3 Отговор
    казармата в комунистическите държави е да мачкат младежите за сметка на мамините синчета и дъщери на номенклатурата...няма и един син от комунисти агенти на ДС да е служил в нормално поделение ,ако служат си барат ония работи и бойните поделения са им били мираж...поредната партенка на агентина на ДС...
  • 60 Jrj

    2 4 Отговор
    България е ,,приключила, още 1396г.Имало е някакви хайдути,юнаци ,В.Левски и до там.След това сгур,никакъв фактор,пикачване към Съюза,сега към кравите.Васали и крепостни,сега на границата да пръдне чужда войска и такива течни сперми като ,,Студента,, ще се насерат.........
  • 61 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    Мисля си, че на политиците им е нужна армия само за едно : ако полицията не може да се справи с негодуващия безправен и изтерзан работник / нали сме у капитализма вече- работиш като роб, плащаш да работиш, синдикати -примати/, да хвърлят войската срещу него !! Могат да го прогласуват за една нощ и да го узаконят, ако не са го направили вече. После - кой е врагът ? Фердинанд воювал със всички съседи, за чест и слава и позорно избягал, СССР ни насъскваше против някой съседи и накрая се разпадна. И в двата случая според времето и технологиите за унищожаване на човека, все пак сме имали АРМИЯ. Ами сега ? Колко, къде и каква да бъде тази армия? Безплатни роби на охранената политическа сган. За чий интерес и накъде да насочим "манлихерите с дългия щик". Ако след 30 години диво и разюздано трупане на първичен капитал, все пак бе запазена голяма част от военното сградно имущество - иди-дойди. Поне да има къде да подслониш тези млади хора. И офицери останаха само от майор до генерал - най-вече из Военното Министерство. Как,къде и защо ще мотивират млади хора да станат офицери от БА ? За да ходят да гинат по света за чужди интереси?Впрочем БА почти винаги за това е воювала - с малки изключения след 1878 год. След ПСВ А.Стамболийски внедрява "трудовата повинност", за да ангажира голяма част от тогавашното офицерство, което все пак му отрязва главата като на пиле !! Ами сега ? Дето г-н Ненчев казва- внукът ми от Канада ще ли се засили да служи войник в Бълг
  • 62 7777

    7 2 Отговор
    Прав е Ненчев, докато сме в НАТО наборна служба не е необходима, пропуснал е най важното нещо, наборните войници ще попилеят техника и имущество за стотици милиони евро , кой е готов да ги плати.
    Всичките му останали доводи са напълно обективни. Каракачанов продължава с популизма жалко, че още има хора които му се връзват.

    Коментиран от #63

  • 63 Яверт

    4 1 Отговор

    До коментар #62 от "7777":

    Като чета коментарите ми стана ясно че най-глупава та държава в Европа е Швейцария. Имат наборна служба и не членуват в Нато и са с население малко повече от нашето.
  • 64 Защо не

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "Знаеш ли че":

    прочетеш за боевете при Стара Загора и да отидеш във НВИмузей.Иначе коментар 19 е направил грешка--статистиката е за най-новата ни история.
  • 65 2пак

    3 1 Отговор
    То преди наборната казарма, трябва да се променят по важни неща и да сганат поне Средно Европейски като на първо място образование - начално, средно и висше, сега е една перачница на пари и второ здравеопазването...дофтурите станаха търговци и хич не ги е еня за обикновения народ. Някой искал младите да стане ли мъже и мястото е Армията..пълни глупости..освен да се научат на "скатавка" и "подлижурщина" и да тормозят новобранките като ги "бахалясват" за друго не се сещам. Проблемът е че най малката клетка на Обществото - семейството е умряло. Сега е модерно да си сменяш партньора няколко пъти и да се хвалиш с това.само да погледнем властимащите, колко от тях имат здрави и истински семейства. Абе ненужна тема, който иска да става войник има места в БА, ако не иска в БА може да опита и другаде по Европа и света
  • 66 2пак

    4 0 Отговор
    Забравих, както някой беше написал то и в затвора се става мъж..попаднал на хора и станал човек ха ха ха. Макар да не е

    смешно

    Коментиран от #67

  • 67 Това

    3 0 Отговор

    До коментар #66 от "2пак":

    беше песен на група НЛО по време на най-върлата"демокрация" във България когато еталоните за успех бяха борческите групировки и чалгата. По същото време стартира съсипва ето на армията и образованието. Вихрише се и "масовата приватизация" която краде и в момента милиарди от България.
  • 68 Тапата

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "месара":

    Армия ли ще правим, или трудово- възпитателен лагер?
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Да прав си

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "Студент":

    Майка ти и баща ти са виновни че си меркантилен родоотстъпник с ниска култура. Жалко за България с чеда като вас. Едно време студентите бяха първите които организирано възроптаха срещу статуквото. Сега се криете в миши дупки и за пари предават род и родина.
  • 71 Ми не разбрах

    3 1 Отговор
    дали господина знае че всичко за което говори беше повода да се премахне наборната служба. След толкова години резултатът е видим-няма армия.
  • 72 Ми не разбрах

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "За тези":

    дали господина знае че всичко за което говори беше повода да се премахне наборната служба. След толкова години резултатът е видим-няма армия.
  • 73 Патриот

    3 2 Отговор
    Да направят вонишката заплата 1600-1800лв пък да видят няма ли да има желаещи.
    С тия начални 700 или 800лв дет ги дават(по чути приказки) има да се правят на клоуни и да чакат да има армия.
  • 74 Северозапад

    2 2 Отговор
    Тона с казармата е добра идея. Но да го направят като в Швейцария - уволняваш се с униформата и оръжието! Хайде на бас, че ще има мераклии бол!?
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Харалампи

    2 1 Отговор
    Наборите вече са малки не е невъзможно да се въстановят казармите .Въпроса е как ще ги убочават,не даим измислят разни задачи само да не стоят а постепено да ги натоварват с учения и стрелби не като едно време в болшинството поделения в началото отиваш и истрелваш шест патрона и хвърляш една граната и това е за две години.Аз по тубата научих много повече отколкото в казармата.Например как се хвърля ръчна граната в стая как се заляга при откриване на огън по теб как да оцеляваш да се грижиш при раняване.А не да метът и чистят.
  • 77 Някой?

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Никой":

    Ако излезем от идилията на красотата, интелекта и свободата винаги ще се намерят едни лошковци, които не ни мислят доброто. От Втората световна война не сме участвали във военен конфликт, но историята показва че това не е даденост. Наборната, войска не може да се сравнява със професионалната, но ние можем да поддържаме малка професионална армия и затова всеки гражданин мъж или жена, трябва да може да носи пушка. Военната дисциплина е много важна във военно време! Дали щяхме да съществуваме като държава ако предците ни мислеха като вас?
  • 78 Аззз

    0 2 Отговор
    Казармата е школа