Отидете към основна версия

9 461 41

Визитата на Путин в Унгария е прощаването на Орбан със Запада

  • путин-
  • орбан-
  • унгария

Външната политика е въпрос на интереси, а не на ценности

Снимки: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Виктор Орбан никога не е крил разбиранията си за политиката. Ето, вече изминаха пет години, откакто премиерът на Унгария провъзгласи своята концепция за „нелибералната държава“.

Тогава, през юли 2014 година, той обяви за свои образци за подражание Русия, Китай, Турция и Сингапур, пише германското списание Der Spiegel в материал, представен без редакторска намеса от Агенция "Фокус".

Оттогава Орбан не е пропуснал възможност да доразвие отношенията си с лидерите на тези страни, като по този начин изостря своя дипломатически конфронтационен курс спрямо външната политика.

Тази сряда, по покана на Орбан, руският президент Владимир Путин отново бе на посещение в Будапеща. През последните години унгарският премиер не се е срещал с никой друг чуждестранен лидер по-често, отколкото с него: това ще бъде тяхната девета среща от 2013 г. и четвъртото посещение на руския президент в Будапеща от 2015 г.

Външната политика е въпрос на интереси, а не на ценности

Официалната причина за посещението според унгарското външно министерство са икономическите преговори и сключването на няколко споразумения в сектора на търговията, енергетиката и транспорта. От страна на Орбан обаче това е и демонстративен политически жест.
Въпреки че той е далеч не единственият европейски политик на високо равнище, който се стреми към сближаване с Путин, особено сред представители на не-източната част на ЕС, никой друг не се държи по същия начин като Орбан.

От няколко години той настоява ръководството на ЕС да премахне антируските санкции и се застъпва за отношения с държави като Русия, Китай или автократични републики в Централна Азия, основани на взаимни интереси, а не на ценности.

„Отвореност към Изтока” - както унгарската дипломация нарече тази политика, след като Орбан дойде на власт през 2010 г. Така според нея Унгария щеше да развива местните пазари. Унгарският премиер отхвърля критиките например от Германия, използвайки аргумента за „двойните стандарти“ - и това не е необосновано, като се има предвид икономическата политика на Германия.

Орбан с удоволствие позира с популисти, диктатори и крайно десни

В същото време политиката на Орбан вече няколко години надхвърля чисто икономическия прагматизъм. Никой друг високопоставен политик в ЕС не работи толкова активно по създаването на нелиберални съюзи. И никой друг не позира с такова удоволствие с популисти, диктатори и крайната десница.

Орбан е основният привърженик на авторитарните президенти на Западните Балкани Александър Вучич (Сърбия), Мило Джуканович (Черна гора) и Милорад Додик (Република Сръбска в Босна и Херцеговина), както и на бившия македонски премиер Никола Груевски, осъден в родината си, но получил политическо убежище в Унгария.

- Наред със Сърбия Унгария е сред най-активните в промотирането на идеята за сътрудничество с Китай във формат „17 + 1“.

- Освен това премиерът поддържа тесни контакти с израелския премиер Бенямин Нетаняху и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

- Той стана първият от всички политици на високо равнище в ЕС, който поздрави президента Доналд Тръмп за победата му на изборите през 2017 г., а през 2019 г. - единственият европеец, който присъства на встъпването в длъжност на бразилския президент Жаир Болсонаро.
Освен това от няколко години Орбан пречи на ЕС и НАТО при вземането на важни външнополитически решения: през 2016 г. Унгария блокира резолюцията на ЕС, критикуваща Китай, а тази година няколко резолюции на ЕС, осъждащи окупационната политика на Израел на Западния бряг, както и скорошното турско нашествие в Сирия.

„Орбан изгражда романтичен национализъм“

Политологът Петер Креко от будапещенския ляволиберален институт „Политически капитал“ счита, че Унгария е направила избор в полза на „специален път на външната политика“. „Орбан е все по-близо до авторитарните държави, не само защото ги смята за модел, а и защото обкражението му понякога не преследва най-очевидните икономически интереси там, но и защото се вижда като един вид „строител на мостове“ и посредник между Изтока и Запада“ - предположи Креко.

Бившият опозиционер, борец с комунизма с леви възгледи, философът Гаспар Миклош, когото някога Орбан уважавал толкова много, че кръстил в негова чест най-големия си син, вижда в днешната политика на Будапеща признаци за „прощаване със Запада“.

„Обран изгражда романтичен национализъм, който включва такива луди елементи като например изявлението, че унгарците, като тюркски народ, се чувстват самотни в Европа“, каза Тамаш. „Под Орбан Унгария във всеки смисъл все повече и повече обръща гръб на Запада и Европа“.

Превод и редакция: Иван Христов

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.

Свързани новини