Отидете към основна версия

5 054 25

Без интернет може, без сирене не може!

  • интернет-
  • сирене-
  • изложба-
  • лувър

Кой отговаря за националната представителност? За влиянието ни като нация извън границите на страната? Кой се грижи за външната ни търговия?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Повече от 20 години не бях срещал българско сирене във Франция. Като видях тази кутия с "BULGAR" от 1кг600 на етикета и 5кг да беше щях да я купя. Останах не само разочарован, а се и разболях. Разболя се цялото ми семейство, заради мен разбира се. Е, не вдигнахме температура, като при Коронавирус, но проблемите с храносмилането ме принудиха да хвърля по-голямата част от съдържанието му.

Всеки един от нас зачете етикетите. На един пише, че е произведено в България, на друг, че фирмата е в Дания, а представителния етикет - т.е. търговския е турски. Продават и кашкавал със същата марка. И той не става. От пластилин е! "Иди се оправи!?" - казваше баба ми.

По време на изложбата в Лувъра (в един от коридорите на световния музей) след като открих, че тематиката не е България, а връзката между Траки, Елини и Латинци, аз протестирах публично, защото страната ни бе спомената само като мястото на което са намерени съкровищата. Българските медии не обърнаха внимание на протестите ми, както и на други живеещи във Франция българи, защото по-важно за тях беше да разпространяват "славата" на Бойко Борисов, снимал се със Силви Вартан в двора на Лувъра.

Преди месец, благодарение на българската църква, в последния момент бе спряно участието ни в друга изложба в Лувъра, където наши средновековни икони щяха да бъдат показвани като част от Отоманската цивилизация.

Всички тези празноти в във външнополитическите и външнотърговски изяви на България, поставят тревожни въпроси, които изискват отговор.

Кой отговаря за националната представителност? За влиянието ни като нация извън границите на страната? Кой се грижи за външната ни търговия? Кой и как разпределя средствата определени ни от Европа, за да сме равнопоставени на нашите конкуренти? България получава 5 пъти повече пари от ЕС отколкото дава. Вноската ни е е около 450 милиона, а дотация от Брюксел е 2милиарда и половина.
Гордостата на настоящата българска икономика са 20-25 хиляди IT специалисти. Този факт е обнаждежаващ най-вече относно интелектуалното ниво на цяло едно поколение. Обратната страна на медала е, че в тази област, както и във всички останали България изнася ХОРА, а не манифактурна продукция. IT специалистите, независимо дали са в България, или в чужбина, работят за чужди фирми. Те спасяват финансово себе си и семействата си, но живеят в пълна несигурност в бъдещето.

Съжалявам, че трябва да цитирам Тодор Живков, но първият секретар беше разбрал една икономическа аксиома - България трябва да изнася! Стоките произведени в България и пласирани на чуждите пазари да компенсират вноса на суровини. Днес когато европейския пазар е широко отворен за нашите производители, малкото български продукти стигат до западните магазини и то само чрез турски, гръцки, скандинавски и други вериги. България не разполага нито с магазини, нито с представителни ресторанти и още по-малко с показни "Show room".

В същото време милиони евра се отбиват от европейските фондове, посока Кипър, Лихтенщайн и Вирджинските острови, далеч от икономическите приоритети на България.

P.S. Без да искам съм разкрил една търговска измама. Приятелка от Дания ме уведоми, че въпросната фирма е турска, регистрирана в Дания, която ползва името "BULGAR" без има нищо общо с България. Още едно доказателство за безхаберието на управляващите, забравили са дори да защитят името ни от чужди търгаши.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 25 гласа.

Свързани новини