29 Февруари, 2020 19:01 5 034 25

Без интернет може, без сирене не може!

  • интернет-
  • сирене-
  • изложба-
  • лувър

Кой отговаря за националната представителност? За влиянието ни като нация извън границите на страната? Кой се грижи за външната ни търговия?

Без интернет може, без сирене не може! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Повече от 20 години не бях срещал българско сирене във Франция. Като видях тази кутия с "BULGAR" от 1кг600 на етикета и 5кг да беше щях да я купя. Останах не само разочарован, а се и разболях. Разболя се цялото ми семейство, заради мен разбира се. Е, не вдигнахме температура, като при Коронавирус, но проблемите с храносмилането ме принудиха да хвърля по-голямата част от съдържанието му.

Всеки един от нас зачете етикетите. На един пише, че е произведено в България, на друг, че фирмата е в Дания, а представителния етикет - т.е. търговския е турски. Продават и кашкавал със същата марка. И той не става. От пластилин е! "Иди се оправи!?" - казваше баба ми.

По време на изложбата в Лувъра (в един от коридорите на световния музей) след като открих, че тематиката не е България, а връзката между Траки, Елини и Латинци, аз протестирах публично, защото страната ни бе спомената само като мястото на което са намерени съкровищата. Българските медии не обърнаха внимание на протестите ми, както и на други живеещи във Франция българи, защото по-важно за тях беше да разпространяват "славата" на Бойко Борисов, снимал се със Силви Вартан в двора на Лувъра.

Преди месец, благодарение на българската църква, в последния момент бе спряно участието ни в друга изложба в Лувъра, където наши средновековни икони щяха да бъдат показвани като част от Отоманската цивилизация.

Всички тези празноти в във външнополитическите и външнотърговски изяви на България, поставят тревожни въпроси, които изискват отговор.

Кой отговаря за националната представителност? За влиянието ни като нация извън границите на страната? Кой се грижи за външната ни търговия? Кой и как разпределя средствата определени ни от Европа, за да сме равнопоставени на нашите конкуренти? България получава 5 пъти повече пари от ЕС отколкото дава. Вноската ни е е около 450 милиона, а дотация от Брюксел е 2милиарда и половина.
Гордостата на настоящата българска икономика са 20-25 хиляди IT специалисти. Този факт е обнаждежаващ най-вече относно интелектуалното ниво на цяло едно поколение. Обратната страна на медала е, че в тази област, както и във всички останали България изнася ХОРА, а не манифактурна продукция. IT специалистите, независимо дали са в България, или в чужбина, работят за чужди фирми. Те спасяват финансово себе си и семействата си, но живеят в пълна несигурност в бъдещето.

Без интернет може, без сирене не може!

Съжалявам, че трябва да цитирам Тодор Живков, но първият секретар беше разбрал една икономическа аксиома - България трябва да изнася! Стоките произведени в България и пласирани на чуждите пазари да компенсират вноса на суровини. Днес когато европейския пазар е широко отворен за нашите производители, малкото български продукти стигат до западните магазини и то само чрез турски, гръцки, скандинавски и други вериги. България не разполага нито с магазини, нито с представителни ресторанти и още по-малко с показни "Show room".

В същото време милиони евра се отбиват от европейските фондове, посока Кипър, Лихтенщайн и Вирджинските острови, далеч от икономическите приоритети на България.

P.S. Без да искам съм разкрил една търговска измама. Приятелка от Дания ме уведоми, че въпросната фирма е турска, регистрирана в Дания, която ползва името "BULGAR" без има нищо общо с България. Още едно доказателство за безхаберието на управляващите, забравили са дори да защитят името ни от чужди търгаши.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васко

    7 48 Отговор
    Всъщност без Бойко Борисов и Герб неможем ей народе!

    Коментиран от #3, #20

  • 2 Горо

    80 3 Отговор
    И кой да протестира, господин Чеков, че турци ползват марката "BULGAR"? Премиерът-слънце Борисов прави всичко в угода на президента на Турция Ердоган, като същевременно се хвали с едното голо приятелство. А българските интереси кучетата ги яли!

    Коментиран от #4, #21

  • 3 Херо Мусака

    40 4 Отговор

    До коментар #1 от "Васко":

    Бойко ще управлява докато аз искам.
  • 4 Последния софиянец

    39 2 Отговор

    До коментар #2 от "Горо":

    Боко и Шкембе Войвода обещаха днес помощ на Ердоган срещу Русия. Събрали са огромна армия от 1000 бойци. ХА ХА ХА ХА!
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    27 3 Отговор
    Чеков, да те открехна, ВСИЧКИ ЗНАЧИМИ ТЪРГОВСКИ БОРСИ СЕ ДЪРЖАТ ОТ ЕВРЕИ...
  • 6 От 55 млн за самолет

    26 2 Отговор
    37 Боко дава в Пловдив за стадиони другите останали в Барселона.
  • 7 Ами КОЙ ги избира да ни командват?КОЙ?

    39 0 Отговор
    ,,Калинката" външен министър е винаги на амбразурата първо да защити главуняка Тиквун и след това да оака и последното останало достойнство на България! Също като дъртата красавица Надето(незнам коя си) която потъна в гори Анкараянски в анадолските,, висши среди" и сигурно не си спомня какво прави там и КОЙ я прати там..
  • 8 ммееее

    0 25 Отговор
    Чеков от руския съюз на българските писатели ,,Аз не съм българче". А ми който произвежда с тази марка бе чичка, търчи при него да мрънкаш. За да не си помислим, че не симпатизираш на еврозоната, може би.
  • 9 висок

    3 29 Отговор
    Църковните икони по времето на отоманската империя ли са рисувани? Колко от вас знаят с какви пари е построен Рилския манастир??? Дарение от Султана!!! Унгарското изкуство по време на Австро-унгарската империя като какво се представя? Аман от тъпи вряскачи!

    Коментиран от #16, #17

  • 10 Рошко

    19 2 Отговор
    Бвлсо саламурено сирене, от китайско сухо мляко
  • 11 селянин 1

    10 7 Отговор
    Bulgar,Bulgari..тези наименования не означават Bulgaria..а са просто фирми,едната прави фета сирене,другата луксозни стоки.БГ ако изнася сирене за франките няма да използва турската дума за бяло,,beyaz,,а,,blanc,,или,,whaite,,все пак сме в Е.С..а бе хора четете етикета.

    Коментиран от #14

  • 12 qwerty

    2 1 Отговор
    Търси тенекия по кило.

    Коментиран от #15

  • 13 Факт

    15 0 Отговор
    А гърците лицензираха точно българско кисело мляко с лакто бацила булгарикос, като гръцка марка. Даже в уикипедия вече не виждам да пише лактобацилус булгарикус в английската версия.
  • 14 Абе невежа

    17 1 Отговор

    До коментар #11 от "селянин 1":

    Собственика на марката за бижута Bulgari, сам си казва, че е роден в Гърция и е с български корени.

    Коментиран от #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Goiko Mitich doide

    21 1 Отговор

    До коментар #9 от "висок":

    O неразумни юруде за теб сана конкретно УРУДЕ. ИКОНИ СА РИСУВАНИ АШАУКАРЪ 700год преди исляма и 1300 преди чобанина Осман да има бейлик.Когато през 10 в.е започнал да се строи манастира върху по ранни постройки чобанина осман е бил в тестисите на историята. Иди бий чотурата си у някой дирек барем образуваш някоя гънка уруде.
  • 18 В UK

    9 1 Отговор
    Продават в турско ромънски българските магазини Българско сирене (ама само че турско ) и това е най големия резил. Булгаростан Сиренейгиби туркей домуз мейдуглу. Иначе има бг вафли някви супер измислени кисели млека и рани неща които не са бг но се продават в Бг. И зрънчо с катерица. Така като гледам как пишат хората има много недоволни от ниските заплати но като има протести едва ли и 5 човека от тях излизат да си търсят правото за нормален живот. Няма смисъл.
  • 19 Bvulgari

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Абе невежа":

    Чудесно аз харесвам Булвъри но ми е скъпо не си копувам често
  • 20 Какво неможем

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Васко":

    Не можем да си купим имение в Барселона ли
  • 21 Горан

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Горо":

    Е, дали е голо ние няма как да знаем...
  • 22 Предположение

    5 3 Отговор
    Господин Чеков, задава уместен въпрос...Снощи на вечеря си говорихме за едно хубаво българско вино "Тангра", което не отстъпва по качество на много други вина с популярна цена, но никой не си прави труда да го рекламира. Говорим за Канада. Ако случайно го намерите на щанда между много други ще ви направи впечатление само по-ниската цена, а виното е хубаво. .., но си стои незабелязано и се купува единствено от българите от сантиментални подбуди. Защото : някой трябва да положи усилия, воля, средства и ПОСВЕЩЕНИЕ за няколко години, за да убеди потребителите, че България произвежда вина, които не отстъпват на другите, които са спечелили славата... И това е политика на държавата, а не на производителите. Те просто трябва да бъдат насърчени и "грубо казано" употребени за тази политика. Нали затова в посолствата има търговски представители... На държавата....
  • 23 Eleonora

    3 0 Отговор
    "Кой отговаря за националната представителност? За влиянието ни като нация извън границите на страната?"...Добри въпроси, г-н Чеков! Но има ли обаче няКОЙ от отговорните, който въобще има интерес да ги чуе и КОМПЕТЕНТНО да реагира на тях!?!?
  • 24 Господин Чеков

    3 0 Отговор
    Аз ли да, ви уча, търговски трик, лъскава опаковка,, гнило съдържание,, в повечето случаи и опаковката и съдържанието са,, гнили,,...!
  • 25 Лилафка - летящия холандец

    2 0 Отговор
    Ако няма Интернет, как ще ви кажа,, На мола съм....! (Твърде модерна технология, която вече бабите имат най много нужда от нея..!) Така, че не може без Интернет, а пък хубавото сирене и мириса на него ми липсва, както и на много други продукти...!