Отидете към основна версия

9 062 76

За справедливия протест и равносметката за него дотук

  • протести-
  • българия-
  • софия-
  • равносметка

Протестиращите български граждани искат истинска промяна, а не подмяна

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протестите на част от българските граждани категорично са справедливи. Да, именно част, защото все още не се забелязва стотици хиляди или милиони да са по улиците на цялата страна. А основание има. Такова имаше и през миналата година, и през по-миналата година, защото от поне две десетилетия цялостната ситуация в страната само се влошава, въпреки двете положителни явления - членството в НАТО и това в ЕС. А от 2012-13 г. разрушаването на институциите се вихри с пълна сила. Е, днес то е факт, като, за съжаление, е придружено от брутално потъпкване на човешки права, включвайки към това и зверското полицейско насилие срещу млад българин, студент по право в Хага. Така ли ще го върнете в България, посткомунистически изчадия? Не, вие не искате да го върнете, а чрез размазаното му тяло искате да покажете пътя към Терминал 2 на още хиляди български младежи.

Исканията на протеста. Гражданите искат нова конституция или промени в настоящата. Правилно. България има животоспасяваща нужда от нова конституция, защото настоящата е направена от комунисти и е направена така, че да осигури безнаказано пребиваване на мафията във властта.

Гражданите искат и съдебна реформа. Да, правилно, България има силна нужда от такава, но тя не може да се случи без нова конституция или кардинална промяна на настоящата такава.

Гражданите искат и електронно гласуване от вкъщи. Също правилно. Ако електронното гласуване бъде въведено за следващите парламентарни избори, било то предсрочни, било то редовни (б.р. редовни има през пролетта на 2021 г.), политическата реалност в Народното събрание може да бъде съвършено различна от настоящата и тази, която сме имали през последното десетилетие.

Гражданите все още не са казали, че искат лустрация. А тя е необходима и в четвъртък (утре), на организирания от ''БОЕЦ'' национален протест, ще бъда поискана благодарение на хората от това гражданско сдружение. Лустрация спрямо бившите членове на БКП, агентите на комунистическата Държавна сигурност и целия посткомунистически политически елит, участвал дейно в редицата престъпни управления на страната ни. Вид лустрация трябва да има и за икономически субекти, свързани с престъпния комунистически режим и чужди служби на страни, в които демокрацията не е на почит.

И не, в Министерски съвет тази сутрин Борисов не спомена нищо за нещата, което искат гражданите на площада. Той не иска и да чуе за истински реформи.

И не, никакви други разклонения на БКП и ДС (извън ГЕРБ), които сега са на протестите срещу ГЕРБ, не искат радикална и истинска промяна в полза на гражданите. Защото такава промяна ще е и срещу тях. Те искат да продължат, макар и в по-мек вид, режима, практикуван от ГЕРБ и господарите им от ДПС/ДС.

И не, добре е всички да сме наясно, че нито САЩ, нито Европейският съюз ще ни помогне. Те не се интересуват особено от нас и това не трябва да ни изненадва. Всеки гледа себе си и своите интереси. Но съглашателството на някои персони в Брюксел с тукашния режим... Не бива да бъде прощавано. 

А какво наблюдаваме на протестите дотук? 

Мнозинството хора са автентични български граждани, които вече не издържат на издевателствата на властта. Ако тръгнем да изреждаме всичко, заради което тази власт, не само изпълнителната, трябва да бъде на бунището, днешният ден ще се окаже недостатъчен.

Но на протеста има и организирани групички, които не изглеждат особено автентични. Създава се впечатление, че опитите им да създадат безредици не са продиктувани от гняв срещу правителството и Гешев, който не могат вече да въздържат, а може би целят да откажат мнозинството недоволни граждани, което съвсем основателно би могло да се притесни от летящи бутилки и самоделни бомбички, застрашаващи всички, които се намират в периметъра.

За неутрализацията на тези групи, които не е изключено да са ''финансово подплатени'' от всяка една заинтересована страна, включително от такава, която на пръв прочит няма интерес, е необходимо още по-голямо мнозинство на нормалните граждани и добра организация от страна на организаторите.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 79 гласа.

Свързани новини