Отидете към основна версия

41 675 368

Защо ГЕРБ продължава да е първа политическа сила?

  • алфа рисърч-
  • герб-
  • първа политическа сила-
  • опозиция

Причините са минимум пет

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В разгара на бурното протестно лято социологията не закъсня да се намеси. Алфа Рисърч изследва текущата политическа нагласа на част от българите, която изненадващо, или не съвсем, не предлага кардинално различна политическа картина от сегашната. От общата картина, струва си да се коментира явлението ''ГЕРБ'', което въпреки всички негативи, които натрупа и продължава да трупа, продължава да е първа политическа сила.

На първо място, ГЕРБ продължава да е първа политическа сила заради държавната СИ администрация. Да, тя е тяхна, много по-малко наша, на гражданите, и всячески, с каквито може средства, ще се бори да запази хляба за себе си и своето семейство. Ако в София част от хората са малко по-дръзки и свободолюбиви, то в по-голямата част от страната, повечето от хората нямат никакво отношение към неща като върховенство на закона, човешки права, свободата на словото и други ценности на демокрацията. Ограничаването на тези хора само и единствено до мисълта за физическото оцеляване на тях и близките им - в момента играе за ГЕРБ, умело използвано е години наред от тази партия, но далеч не само те са стимулирали пропастта между София и провинцията, благодарение на която милиционерската олигархия успешно утвърждава корупционния си модел на управление вече близо две десетилетия.

Става въпрос за стотици хиляди български граждани по места, чието препитание зависи от областния на ГЕРБ, защото същата партия владее огромна част от общините, както и, разбира се, всички  филиални подразделения на централната власт. Същата тази партия, която се сраснала с държавата, вчера предложи 30% увеличение на заплатите в държавната администрация. Случайност? Едва ли. По-скоро е подсигуряване и финансово стимулиране на лоялността.

На второ място, с по-малка значимост, но далеч не пренебрежима, са хората, които продължават да вярват, че ГЕРБ е антикомунистическа партия, която ги пази от комунистите, т.е. от БСП. Енигма е как тези хора си вярват, при положение, че лидерът на ГЕРБ и част от висшето ръководство на тази партия произлизат именно от Българската комунистическа партия. Освен това, в последните два парламента в парламентарната група на ГЕРБ неизменно присъстват ченгета от комунистическата Държавна сигурност. 

Впрочем, има и хора, които не задълбават толкова в политическото и продължават да гласуват за ГЕРБ, просто защото БСП е нарицателно за всичко лошо, а другите опозиционни партии, според тях, ''нямат шанс''.

На трето място, премиерът Бойко Борисов наистина има фенове в страната. На фона на записите, снимките и видеата, които добиха публичност, една част от феновете му твърдо вярват, че всичко това е фалшификат, целящ да компрометира лидера им, а другата част просто се припознава в него и също така твърдо смята, че държава се управлява именно по този начин - с набиване на... Акъл.

На четвърто място, ГЕРБ, освен армия от държавни служители, има и сериозни партийни структури в страната. Структури, пълни с хора, които се надяват, че ще дойде и техният ред за висока държавна длъжност. Бъдете сигурни, че тези хора повличат със себе си минимум още няколко човека, които с гласа си подкрепят ''стабилността''.

И на пето място, най-значимите опозиционни субекти - БСП и Демократична България, очевидно не успяват да убедят достатъчно български граждани, че са достатъчно добра алтернатива на ГЕРБ. 

БСП, от своя страна, е сторила толкова много зло на българската държава и гражданите ѝ, че е абсолютно нормално хората да отказват да повярват в катарзиса ѝ.

А пък Демократична България продължава да е проект, който постепенно набира сила, но проблемът в комуникацията с хората извън центъра на София си остава най-сериозният за тях. Докато не го разрешат, няма как да станат първа или втора политическа сила.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 214 гласа.

Свързани новини