ФАКТИ.БГ

Йохана Даймел: "Меркел трябва да прекрати подкрепата си за Борисов"

Колкото до личност: да, аз виждам човек, когото си представям като премиер

Публикувана: 4 Август, 2020 20:30
67 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 14627
Йохана Даймел:
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 130 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Едно е ясно: Борисов е изпаднал в немилост. Но се боя, че и следващата управляваща върхушка ще се състои от хора на Доган и Пеевски." Германската наблюдателка Йохана Даймел за събитията в България:

 

ДВ: Госпожо Даймел, хиляди хора в България протестират в момента срещу управлението на Бойко Борисов. Нека започнем обаче с това: какви са положителните резултати от това управление?

Йохана Даймел: Бойко Борисов управлява с известни прекъсвания от 2009 година насам. Той си спечели първите политически лаври като кмет на София, после се освободи от опеката на своя покровител Симеон и основа своето движение ГЕРБ - с програмната помощ на германската фондация „Ханс Зайдел“, която е близка до ХСС. Борисов пое поста година след голямата финансова криза през 2008 и трябваше да преведе страната през един тежък период. Днес България все още е най-бедната държава в ЕС, но пък има перспективата да се присъедини към еврозоната. В Брюксел и в европейските столици със сигурност оценяват положително редица политически решения на българския премиер, като спазването на санкциите срещу Русия след Кримската криза, трудния за България избор да се спре „Южен поток“ и подсигуряването на външната европейска граница след миграционната криза през 2015 година. Борисов може да впише сред заслугите си и предстоящото прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка, въведен след приемането на България в ЕС през 2007 година. Макар всъщност това да е горчиво признание от страна на ЕС, че тази форма на контрол се е оказала книжен тигър. За НАТО и за ЕС е важно, че България, чиито граници с Турция и с Черно море от гледна точка на политиката за сигурност са особено деликатно обстоятелство, а отношенията ѝ с Русия са особено сложни, че тази България, въпреки всичките скандали, си остава политически стабилна. Засега.

ДВ: А какво мислите за изтеклите записи и снимки, отнасящи се до премиера Бойко Борисов? Какви изводи си правите от тях?

Даймел: Скандали, свързани с подслушване, не са нещо ново в България. Те отдавна съпътстват Бойко Борисов и неговите правителства. В същото време те отразяват и една политическа култура, където проследяването и подслушването масово се практикуват. Но това не е само български феномен - знаем, че същото важи и за съседна Северна Македония.

Снимките от Бояна са във висша степен стряскащи и обезпокояващи, ако внимателно се вгледаме в оръжието, банкнотите и златото в нощното шкафче на Борисов. Защото тези предмети насочват по-скоро към мафиотски бос, отколкото към спалнята на един министър-председател. В Германия е немислимо да се публикуват подслушани разговори на високопоставени политици, камо ли на канцлерката. Същото важи в още по-голяма степен за снимки от спалнята. Публикуването на подобни записи и снимки в тази форма е недопустимо в една правова държава, но встрани от това за мен то сигнализира, че методите на тайните служби все още имат дълбоки корени в българската политика. Много сътрудници на българските комунистически тайни служби имаха или все още имат активно присъствие в политиката. Дейността на комунистическите тайни служби не беше подложена на преосмисляне - и сега идва отмъщението. Един от тези някогашни сътрудници е Ахмед Доган, който заедно с Делян Пеевски изгради собствен център на икономическа и политическа власт и - по мнението на много наблюдатели - сега контролира правителството на Борисов, а в някаква степен и цялата държава. Според това мнение, Борисов е маша в ръцете на Доган - в края на юли „Капитал“ подробно разработи темата.

Друга политически много съмнителна фигура е бившият хазартен бос Васил Божков, който също в миналото е бил свързан с тайните служби. Тъй че спокойно можем да си представим, че снимките са предупреждение към Борисов, отправено в най-добрите традиции на мафията, респективно на КГБ. С две думи: тази сплав от тайни служби и олигархични кръгове държи България в здрава прегръдка. Който и да стои зад всичко това, ясно е едно: Бойко Борисов е изпаднал в немилост и трябва да се бои за поста си. Записите показват, че примката се затяга.

ДВ: Вие добре знаете български: приемлив ли е, според Вас, езикът, който се използва в тези записи? Приемлив ли е в политиката и в обществото? Можете ли да си представите такова нещо в Германия?

Даймел: Да, с българския език се справям прилично. Но когато се използват вулгарни изрази, тогава някои думи ми убягват. Забелязвам, че тонът и дикцията са примитивни и подпочвени, с две думи - изцяло неприемливи. В интервюто си за ДВ проф. Александър Кьосев много задълбочено е развил тази теза, тъй че моят коментар е излишен. Ако в Германия станат обществено достяние подобни грозни изявления, публичната личност, която ги е направила, би трябвало начаса да се оттегли от всички официални постове. А освен това ще последват и юридически действия. Надявам се новата главна прокурорка на ЕС Лаура Кьовеши да открие процедура заради изцепките и заплахите, отправени от Бойко Борисов срещу евродепутатката Елена Йончева.

ДВ: А как оценявате дейността на новия български главен прокурор Иван Гешев?

Даймел: Когато казвам, че се надявам на намесата на европейската главна прокурорка, би трябвало да е ясно, че нямам добро мнение за г-н Гешев. Протестите срещу неговото номиниране бяха напълно основателни. Точно толкова основателни, колкото бяха и протестите срещу избирането на Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 година. Гешев беше прогласуван във Висшия съдебен съвет без друг кандидат и въпреки ветото на президента Радев, а това си е скандал. Не по формални причини (той беше избран почти единодушно), а защото с появата на Гешев се ликвидира разделението на властите. А и той самият се изказа против основни демократични принципи и против разделението на властите. Гешев просто служи на официалната и неофициална изпълнителна власт в страната.

ДВ: Имат ли право българските граждани да искат оставката не само на Борисов, но и на Гешев?

Даймел: Оправдаха се опасенията, че Гешев избирателно практикува наказателното преследване. Виждаме, че той политизира своя пост: с апела си към Конституционния съд да провери имунитета на президента Гешев на практика се намесва в спора между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. Освен това Гешев най-вероятно беше „произведен“ в главен прокурор от Делян Пеевски. Политологът Евгений Дайнов обяви Гешев за гробокопач на българската демокрация - и към това няма какво да се добави. Тъй че, според мен, исканията за оставката както на Борисов, така и на Гешев са основателни. Пита се обаче: какво става след това? Защото всъщност целта е да бъде разгромена втората, сенчестата държава вътре в държавата - тази на олигарсите, на мафията и техните политически маши, които създават беззаконието и се възползват от него. А това е херкулесова задача.

ДВ: Какво смятате за уличните блокади и за гражданското неподчинение? Допустими ли са?

Даймел: Уличните блокади винаги са нова стъпка в спиралата на ескалацията. Те говорят за силната политическа воля на протестиращите и за желанието им да видят резултат от издигнатите искания. Те показват колко фрустрирани и отчаяни са хората, колко неотложни са исканията им. Натискът на улицата трябва да се усили. Това е разбираемо от морална гледна точка, но очевидно излиза извън рамките на нормалните демократични права. Има опасност държавата да легитимира употребата на сила заради блокадите. И протестиращите трябва да осъзнаят тази опасност. Насилието провокира контранасилие. Това може да се окаже капан.

Друг проблем произтича от хетерогенния характер на протестиращите, което ги прави много податливи на манипулации. Когато успееш ясно да разделиш протестиращите на различни групи, ти можеш да отслабиш политическото им въздействие. В момента вече се вижда, че блокадите например поставят на изпитание солидарността на гражданите, които не протестират. Ако организаторите на блокадите и гражданите влязат в конфликт, това ще навреди на каузата и ще бъде подарък за Борисов. Ситуацията е необичайна и заради епидемията от КОВИД-19, която позволява да се взимат извънредни мерки и дори би могла да легитимира определени автократични действия. Може да се окаже, че от едната страна на везните е борбата на протестиращите за демокрация, а от другата - висшата повеля за опазване на човешките живот и здраве, която може да доведе до забрана на масови изяви и дори до полицейски час. В този смисъл сегашната политическа криза настъпи в много труден момент.

ДВ: Как преценявате възможното развитие на събитията? Предсрочни избори? Нови парламентарни конфигурации? Виждате ли личност, която би могла по-добре да управлява България?

Даймел: Опасявам се, че Борисов може да демонстрира същата издръжливост като сръбския президент Александър Вучич. Той отговори на протестите в Сърбия с груба полицейска сила. Там хиляди хора бяха на улицата в продължение на седмици. А системата Вучич не само оцеля, но и спечели абсолютно мнозинство на последните избори през юни. От последните допитвания, които са ми известни, излиза, че Борисов и ГЕРБ също могат да съберат мнозинство. Според мен, за България не е добре да провежда предсрочни избори в условията на пандемичната криза. Дори ако се абстрахираме от медийния контрол на Пеевски, в такива условия честната предизборна борба едва ли ще бъде възможна. Едно временно правителство от технократи, за каквото настояват демонстрантите, е възможен вариант. Но кой ще го състави и кой ще му гласува доверие?

Колкото до личност: да, аз виждам човек, когото си представям като премиер. За мен фаворит е Христо Иванов. Но досега неговата партия за съжаление има твърде слаба подкрепа. Ето защо се опасявам, че следващата управляваща върхушка може би пак ще се състои от хора на Доган и Пеевски. За да има истински големи промени, демонстрантите, хората, гражданското общество и либералните демократични партии ще имат нужда от голяма издръжливост. Важна стъпка в тази посока би било едно значително нарастване на подкрепата за „Да,България“ на следващите избори.

И още нещо, което по мое мнение е спешно необходимо: Европейската народна партия трябва най-сетне да заеме ясна позиция по отношение на безобразията в България. Европейският парламент също би трябвало да вземе страната под лупа. А дясноцентристки политически лидери като председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и германската канцлерка Ангела Меркел би трябвало при тези обстоятелства да прекратят подкрепата си за Бойко Борисов. За протестиращите, за всички граждани на България, но и за управляващите това ще бъде важен сигнал, че повече няма да бъдат търпени нито корупцията, нито погазването на либералните принципи.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 130 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
РЪМПЕЗИ
1 Отговор
МЕРКЕЛ КАТО ГО ГЛЕДА ОСВЕН ДА ПРЕПОРЪЧА НА МЕДИЦИНАТА ДА СЕ НАМЕСИ ДРУГО НЕ И ОСТАВА....

Оценка:
-10 +110

Ангела
2 Отговор
Знае кой контролира кокаина в европа нали и тя взима пари от цялата измама!

Коментиран от #53, #60


Оценка:
-10 +124

Ангела
3 Отговор
Бацоне, уволнен си с 200, върви да поркате с бившия на БФС

Оценка:
-15 +118

Бай Ганя козирува на фюрера Шмеркел
4 Отговор
срам за Българив е тази мутра.

Оценка:
-14 +149

КОТарАК
5 Отговор
тя и Меркел не е стока. нейните престъпления са в глобален европейски мащаб обаче

Оценка:
-12 +127

Майна
6 Отговор
БРАВО ,И ТЯ ВЕЧЕ НЯМА ДРУГ ИЗБОР!

Оценка:
-7 +73

Последния Софиянец
7 Отговор
Утре на конгреса на БКП (ГЕРБ) ще му вземат главата.

Коментиран от #11, #44


Оценка:
-13 +78

На снимката
8 Отговор
козирува ли , крие ли се от срам за критиката да си пъхне носа в маската ли ?

Оценка:
-5 +60

Moй
9 Отговор
Ако следващите са хора на пееф и доганов, отново ще сме на улицата.

Оценка:
-4 +88

Ива
10 Отговор
Скоро мутрата от СИК ще бъде дескридитиран от цяла Европа ! Вън и прокурора , дясна ръка на мафията и амтиконституционната при-турска партия ДПС !

Оценка:
-11 +81

хаха
11 Отговор

До коментар #7 от "Последния Софиянец":


Очаквам там да се появи Цецо Апартамента и да го направи.

Оценка:
-5 +35

Шкафбанк
12 Отговор
Подкрепата на Mеркел и ЕНП няма да спре, защото редовно трансферираме в германския ни клон Schubladebank !

Оценка:
-9 +48

На тази
13 Отговор
немска фирма Бойкикев ли й писа изказването

Коментиран от #17


Оценка:
-23 +21

перекенде
14 Отговор
хващай пътя за Сибир и вземи българските червени отрепки

Коментиран от #18


Оценка:
-34 +19

Къде бехте
15 Отговор
Ккато управляваха комунистите,не можаха да достроят магистрала Люлин,и Дунав мост 2дойде Бойко и ги дострои с по 50 милиона,щото едни ги бяха взели и не бяха стигнали до никъде.Къде бяхъе при тройната коалиция когато имсше юо 7 зам министри и един викаше Аз съм човека аь.разпределям парите,Доган е човека щото Вие сте късопаметни и на това разчитат пак да ги върнете на еласт,Прост народ,слаба.....

Оценка:
-80 +24

16
Този коментар е премахнат от модератор
Бачо Киро
17 Отговор

До коментар #13 от "На тази":


Когато и Дойче Веле се обърне на 180 градуса и почне да плюе техните, значи работата не е на добре...

Коментиран от #28


Оценка:
-7 +60

Шматка
18 Отговор

До коментар #14 от "перекенде":


Ура! Значи и Тулупа ще замине като изявен куманиз!

Оценка:
-5 +36

ДА НЕ Е ЛУДА
19 Отговор
КАК ДА ПРЕКРАТИ НЕЩО КОЕТО И НОСИ ДОБРИ ДОХОДИ !

Оценка:
-4 +44

Тази статия
20 Отговор
Е пълен фейк!За Борисов са гласували милиони българи!!!3 пъти!!!Законно ,честно и почтено !!!Кой си позволява да каже дали Меркел да оттегли подкрепата си за легитимния лидер на управляваща партия!!!Демокрацията е най-висша форма на управление, и като такава се утвърждава с избори, и само с избори!!Гешев също беше избран законно и с мнозинство за глав прокурор!!Важното е процедурите да се спазват и закона да е над всичко и всички!!!

Коментиран от #21, #27


Оценка:
-90 +19

Kris51
21 Отговор

До коментар #20 от "Тази статия":


Броят на удивителните не прави написаното от вас по-убедително. Ако ставаше с удивителни, ПИК щяха да са най-уважаваната медия, а не жълто-кафява бълвоч.

Коментиран от #24


Оценка:
-9 +60

кога ще го хвърлат
22 Отговор
Тиквата?!С кеф ще изпикам на него.И кучето- също....

Оценка:
-11 +40

Колко сте
23 Отговор
смешни и жалки. Меркел, що ли пък не се намеси в Франция като Макрон се би с жилетки те месеци. Щото Меркел знае за разлика от протестиращите кой е черепа, Нинова Радев и другите за качили се боклуци

Оценка:
-48 +17

С или без удивителни
24 Отговор

До коментар #21 от "Kris51":


Кое точно не е вярно?Че управлява трети мандат законно избран от народа си?

Оценка:
-55 +16

Боклуците
25 Отговор
са на протеста, а нормалните ще се изкажем на изборите

Оценка:
-45 +16

Омръзна Ви Борисов
26 Отговор
супер, значи е време да дойде Нинова, че да Ви стане интересно

Коментиран от #45


Оценка:
-38 +15

Така е
27 Отговор

До коментар #20 от "Тази статия":


Ромите сивсем лигитомно им плащат да гласуват за Тиквун. Цвъки им разработи и схема за мъртви гласове, а в комисията фалшифицират бюлетини и ги задраскват.

Коментиран от #30


Оценка:
-10 +49

ММ586
28 Отговор

До коментар #17 от "Бачо Киро":


Не е добре,защото Ганьо е за демокрация ѝ се бие в гърдите, колко е демократ. А не може да направи разлика между Свобода и свободия.

Оценка:
-6 +28

оня с коня
29 Отговор
ВЪЗМОЖНО ЛИ Е някаква си "наблюдателка" Йохана да се опитва да ДАВА НАКЛОН на П...... НА МЕРКЕЛ?И След като четателя си отговори на този Въпрос,то четенето на Статията по-надолу СТАВА ИЗЛИШНО

Коментиран от #40


Оценка:
-38 +13

Ами незнам
30 Отговор

До коментар #27 от "Така е":


Но ако 700 000 роми на които се плаща да гласуват, могат да са определят вот,при наличието на 7 000 000млн. българи, значи нещо някъде куца. Дали българина иска без да гласува пък всичко да му е наред?Дали гъби и риболов му са по важни ,и то точно през изборния ден?Дали не разбира и неглижира ролята на гласуването?...Резултатите си ги отблязъл!

Оценка:
-1 +41

Хмхмхммм
31 Отговор
Всъщност, това, от което са доволни е предателството на национални икономически интереси на България в името на чужди.

Оценка:
-3 +32

До #20
32 Отговор
Колко са глсувалите за хунтата, знае само проф/ана/ М. Костинбродски! Той "печели" избори. Тъй, че по-полека по наклона! Ако този проф и Цвъко проговорят за това - жална им майка на праните гащи!

Оценка:
-6 +36

33
Този коментар е премахнат от модератор
Каренин от Санкт Петербург
34 Отговор
30 години един м@лоум€н народ избира м@ло¥мници...

Оценка:
-5 +33

МУТРАТА В ПАНДИЗА
35 Отговор
БОЙКО КАТО ХОДИ ПРИ МЕРКЕЛ НОСИ ОСВЕН МУСКАЛЧЕ И ЕДНО ЧИКМЕДЖЕ ИНАК КОЙ ЩЕ МУ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ И ЩЕ ГО ДЪРЖИ НА ВЛАСТ !ПРЕДАТЕЛ!

Коментиран от #43


Оценка:
-8 +38

В.В.П.
36 Отговор
ЦЯЛА ВЕЧНОСТ, ГЛЕДАМ ТЮФЛЕКА,ПО ТИВИТО,,,НА ЕДИН ДАЛ 30МЛН..,НА ОНИЯ ДАЛ 50МЛН...НА ЖИВОТНОВЪДИ ДАЛ 100 МЛН....НА ТУРОПЕРАТОРИ 120МЛН....СЯКАШ ОТ ШКАФА ГИ ИЗПИСВА....ПЪЛЕН ОТВРАТ...ИЗВРАЩЕНИЕ...

Коментиран от #51


Оценка:
-4 +43

аз съм българче
37 Отговор
в Гeрмaния прoтecтирaт cрeщу oгрaничeниятa въвeдeни зaрaди вируca a в Бъргaрия cрeщу мaфиoтcкo-oлигaрхичния мoдeл. прoтecтитe и тaм и тук cи приличaт,зaщoтo пo cъщecтвo ca бoрбa зa cпрaвeдливocт.тoвa e иcкрaтa кoятo мoжe дa зaпaли oгъня в Eврoпa и дa oбъркa плaнoвeтe нa мeркeл и oнeзи нaд нeя...

Оценка:
-5 +32

ТОЧКАТА
38 Отговор
ДВто да не е вече ВЪН ОТ ЦРУто??????А ДАНО!!!!!

Оценка:
-2 +8

а со здраве
39 Отговор
Абе с други думи Бацковата работа е съпътствана с плеада национални предателства и геноцид над народонаселението и това е закономерност породена от неговата сервилна същност и чуждата инвестиция по финансирането на Шайката му тулупи.

Оценка:
-6 +15

40
Този коментар е премахнат от модератор
41
Този коментар е премахнат от модератор
Бай Ганьо
42 Отговор
Най бедната защо? Защото 30 години само се краде от партии и олигарси които са свързани взаимно.Нарича се мафия.

Оценка:
-2 +14

Бай Ставри
43 Отговор

До коментар #35 от "МУТРАТА В ПАНДИЗА":


Борисов в затвора и герб извън закона-това е спасението за България

Оценка:
-6 +11

Няма да стане
44 Отговор

До коментар #7 от "Последния Софиянец":


срещу боса не се рипа.

Оценка:
-7 +2

нека
45 Отговор

До коментар #26 от "Омръзна Ви Борисов":


Нинова ще дойде, но за вас ще стане интересно!

Оценка:
-10 +2

БОГ ТАНГРА
46 Отговор
Така е Германия финансира мафията Герб, Русия финансира БКП и русофилството, а Америка финансира американофилството и базите, Сорос финансира задгробния живот със ЕС, Китай финансира балканско влияние, Турция финансира Кърджали Шумен и туркофилята, Индия финансира циганизацията на България, Гърция Румъния Сърбия скоро ще ни окупират и от продажна България няма да остане нищо

Оценка:
-3 +8

даскала
47 Отговор
Двамата си имат шушу-мушу ..... бабата гледа стого палавото си внуче .

Оценка:
-1 +2

Не забравяйте
48 Отговор
че Меркел е израстнала в ГДР. Комунизма е в душата и.

Коментиран от #56


Оценка:
-2 +5

мнение
49 Отговор
С 30% увеличават заплатите на партийните калинки, назначени в държавните агенции и служби! Така се купува вот за ГЕРБ! С народни пари! Борисов е част от мафията и кръговете й в България! С подкупи, шантажи и корупция са овладяни основните икономически стълбове на държавата! Почти няма обществена поръчка без далавера. В Общините е същото! Кметовете теглят многомилионни заеми и оставят бъдещите данъкоплатци да плащат сметката. Краде се безобразно - от обществени и европейски средства! В същото време, няма област или отрасъл в държавата, който да не е пропаднал, прояден от корупция и некадърно управление!

Оценка:
-1 +11

Грую
50 Отговор
Ако е изпаднал в немилост причината е само една - протестите. Ей това искат Европа - да няма протести нищо друго! Ама туй доходи, социална политика, бедност! 'ич им не дреме за тез' неща стига да няма протестиращи. Не го ли разбрахте това, когато г-н Премиерът започна да раздава пари на тези, дето протестират и 'дигат аларма и "надупи" беднотията , 'дето бачка на минимална заплата да му плаща повишени осигурителни вноски и плосък данък, че да има излишъци да си раздава пари на подопечни, които осигуряват избиратели на фона на ниска избирателна активност и да печели с разлика избори и да се бие в гърдите колко бил успешен? Едно ме е яд ама много: Успяха с демагогия да лансират идеята за просперитет в среда, в която разликата между триумфа и поражението е поразително размита и да представят пораженческата си политика за триумф. Само дето за радост не всички хора са толкоз тъпи, колкото на тях им се иска и се вдигнаха настоящите протести и аз бих рекъл "БРАВО" на протестиращите. Само така наистина има някакъв шанс да се свали управлението на държавата на нивото на народа!

Коментиран от #55


Оценка:
-1 +9

51
Този коментар е премахнат от модератор
Гниди
52 Отговор
На Германия не и трябва силен премиер в България ,който отстоява интересите на нацията , а лакей който се съгласява с всичко , какъвто е БМБ ! Затова не искат да се разделят с него !

Коментиран от #54


Оценка:
-3 +8

Европеец
53 Отговор

До коментар #2 от "Ангела":


Почитателите на Путин не могат да си представят, че има политици, които не са корумпирани.

Оценка:
-4 +1

Питащ
54 Отговор

До коментар #52 от "Гниди":


Защо си мислиш, че за Германия е толкова важна България.

Оценка:
-0 +3

До Грую
55 Отговор

До коментар #50 от "Грую":


Имал ли умник Грую глава? Едва ли. Вместо глава има опорка.

Оценка:
-0 +0

Нелогично
56 Отговор

До коментар #48 от "Не забравяйте":


И нашият е израснал в комунизма, ама Меркел направи една мощна икономика. Какво направи Борисов?

Оценка:
-0 +3

Русонефил
57 Отговор
Руските подлоги пищят когато Меркел се меси. Сега пищят защо не се меси. Те бранят суверинитета ни, а служат на Путин, който никак не го е грижа за нашия суверинитет. За СССР и 16-тата република да не говориме.

Оценка:
-4 +1

1646
58 Отговор
И какво се оказа? Борисов е дошъл на власт с подкрепата на някава германска организация?! Казано с две думи ни е бил НАЗНАЧЕН отвънка!!
Значи германските НПО-та могат да назначават човек за 15 години, а Радев бил човек на Кремъл?! И каква е разликата тогава? За едните да може, а за другите не?!

Коментиран от #59, #62


Оценка:
-0 +5

Дански
59 Отговор

До коментар #58 от "1646":


защото по добре Германия, отколкото Русия, гений.

Оценка:
-4 +1

60
Този коментар е премахнат от модератор
61
Този коментар е премахнат от модератор
Гост
62 Отговор

До коментар #58 от "1646":


Ами ти като гласуваш не гледаш ли? Само на глупаците може да им назначат някой. Хората за това подкрепиха Борисов, защото е про европейски политик, той обаче се оля и стана местният дерибей.

Оценка:
-2 +3

Гост
63 Отговор
На запад отдавна са разбрали, че точно такъв селски тупа е най подходящ за българите. Той е един от тях, говори на техният език 8 познава психологията им, по ителигентен няма върви просто. Хр Иванов ще го подкрепят една шепа народ.

Оценка:
-0 +5

aaa
64 Отговор
Европа не е центъра на света за да управлява безскруполно България. Тя загуби България. Ако Евопра иска да спечели България и българите нека се потруди - да промени стандарта на живота ни и работнитени заплати. В момента няма фаворити в жълто, синьо или дясно. И няма да има. Хората дълго са лъгани и вяра няма на про Евро-Атлантиците. ФАКТ! Време е за размисъл ...

Оценка:
-1 +1

ТОЧКАТА
65 Отговор
мдаааа,отвън ги ,,,назначават,,...пък после САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ!!!!!!!

Оценка:
-0 +1

Стоянов
66 Отговор
БЪЛГАРИ, СЪБУДЕТЕ СЕ

"ГEРБ и OП гoрят документи в миниcтeрcтвaтa?

Прeмиeрът и aвaтaрът му Тoмиcлaв Дoнчeв бият oтбoй и гoвoрят зa ocтaвкa и избoри. Тoвa e дoбрaтa нoвинa. Нo имa и лoшa: Oт чecтни държaвни cлужитeли нaучaвaм, чe в миниcтeрcтвa e пoчнaлo чиcтeнe нa aрхиви, пoрaди кoeтo мaшинитe зa рязaнe зaгрeли…"

"Дaли нaиcтинa ce зaличaвaт прecтъплeния, дaли прocтo aдминиcтрaциятa рaбoти уcилeнo в лeтнитe жeги, нe мoгa дa кaжa.

Нo eднo нeщo трябвa дa e яcнo – фeнoмeнът „Тeфтeрчeтo нa Злaтaнoв“ мoжe дa ce възпрoизвeдe и oт избрaни миниcтeрcтвa дa ce изпaрят cвeжи aрхиви, уличaвaщи ГEРБ и OП в тeжки прecтъплeния.
Нaй-риcкoви ca пeт миниcтeрcтвa – зeмeдeлcкoтo, вoeннoтo, финaнcoвoтo, икoнoмичecкoтo и нa рeгиoнaлнoтo рaзвитиe

Оценка:
-0 +2

67
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Владимир Путин
Президентът на Русия с пожелания към бившия агент Сергей Скрипал
Господ здраве да ти дава."

Още бисери
ТОП 5