Отидете към основна версия

6 930 51

"Има такъв народ" няма да бъде патерица на ГЕРБ. Със сигурност!

  • слави трифонов-
  • няма такава държава-
  • тошко йорданов-
  • бойко борисов

С кого партията на шоумена смята да си сътрудничи в един бъдещ парламент и кого няма да подкрепи

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скри ли се Слави Трифонов от протеста? С кого партията на шоумена смята да си сътрудничи в един бъдещ парламент и кого няма да подкрепи – въпроси, на които отговаря Тошко Йорданов, зам.-председател на "Има такъв народ".

 

Г-н Йорданов, национално представително проучване на „Алфа рисърч" от края на юли показва, че – ако изборите биха се провели „тази неделя" – „Има такъв народ” би била трета политическа сила, след ГЕРБ и БСП. Изглежда партията печели, заедно с „Демократична България”, най-много от протестите срещу правителството. Същевременно се чуват и скептични към цитираните данни гласове, които обвиняват Слави, че всъщност „се е скрил” от протеста. Как си обяснявате този ръст на подкрепата за формацията, как отговаряте на въпросните обвинения?

Т. Йорданов: Не бих искал да коментирам българска социология. Горчивият ми опит около провеждането на референдума от 2016 показа, че към българската социология човек трябва да подхожда с огромни резерви. Не искам да обиждам, но си спомням тогава какви резултати даваха нашите агенции за референдума, както и каква беше социологията на белгийската агенция Kantar. Много добре си спомням, коя агенция позна… А иначе дали хората ни подкрепят ще се види на избори. Да, предполагам, че ни подкрепят – ние тази партия я направихме заради това, че политическата класа изхвърли референдума в кошчето, а 2.5 млн. българи ясно заявиха какво искат. Направихме партията, за да може решенията на референдума да бъдат превърнати в закон. Така че е логично да предполагам, че имаме някаква подкрепа. Не знам какво означава „Слави да се скрие от протестите”, ТВ 7/8 отразява протеста постоянно. Ако трябва да съм честен, мразя думата „партия” – хората от „Има такъв народ” са на протеста защото са граждани. Г-н Слави Трифонов ясно е заявил, че подкрепя напълно гражданите и смята, че исканията – за оставка на кабинета, за предсрочни избори, за оставката на Гешев – са справедливи. А това, че Слави не ходи по площада и не вее партийно знаме е правилно, според нас, защото това е граждански протест. Когато падне това правителство и дойдат изборите, тогава всяка партия ще си извади платформата и хората ще решат на кого да гласуват доверие.

Готови ли сте за избори, как върви изграждането на структурите? Как гарантирате, че този път вместо „калинки”, в парламента няма да попаднат, да речем, „щурчета” – вкарани от вас там?

Т. Йорданов: Ние се готвим за избори когато и да са те; определено много преди да бъде регистрирана партията. Още докато бяхме в бТВ беше ясно какво ще правим, като видяхме, че там няма свобода. Неслучайно правихме „кастинги” – както ги нарекоха журналистите – с тази цел. Във властта трябва да влязат хора с достатъчно висока степен на образование и морал; такива, които могат да покажат, че това, което са завършили, могат да го правят. Така че е просто абсурдно да има калинки, щурчета и други бръмбарчета. Крайно време е т. нар. „политически елит”, да има образование и способности. Иначе гаранция, че един човек е безкрайно честен няма – няма политик, който да може да гарантира с главата си за всичките си хора. Но има екзистенц минимум на образование и професионални способности, който е задължителен. А в момента наблюдаваме простаци с власт.

Каква е Вашата прогноза: как ще се развие протестът, ще видим ли оставка на премиера Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев?

Т. Йорданов: Всяко нормално управление досега би подало оставка. Никога не е имало такава демонстрация на корупция. Дори ако върна лентата назад - не мисля, че някой от всички бивши премиери – ако бъде заснет с 2 млн. евро в шкафчето, патлак до главата, и чатове между финансовия му министър и крупен бизнесмен, за това как да бъде легализирана една кражба от бюджета – не мисля, че който и да е от предишните би останал на власт, при такива разкрития. Всеки от предишните би си тръгнал веднага. Тук наблюдаваме тежко дебелоочие на хора, които са по-близко до криминалните елементи, отколкото каквато и да е политика. Дори не мисля, че комунистите, които всички сме нарочили, биха си позволили нещо подобно. Поради това не мога да прогнозирам докога тази клика ще стиска властта; най–вероятно ще стиска докато може. А Гешев според мен ще е втора стъпка (т.е. след оставка на Борисов – б. а). В сферата на фантастиката е Гешев сам да подаде оставка или ВСС да му я поиска.

Има подозренията към „Има такъв народ”, че в следващия парламент ще бъде патерица на ГЕРБ – Вашият коментар?

Т. Йорданов: Искам да се хвана на бас с този, който го твърди, на толкова пари, колкото каже!

Само да не залагате в банкноти по 500 евро…

Т. Йорданов: Не мe интересува, защото ще спечеля! „Има такъв народ” няма да бъде патерица на ГЕРБ със сигурност!

И все пак – социологическите изследвания показват, че следващият парламент ще бъде много фрагментиран – с кого бихте работили заедно? Бихте ли работили например с „Демократична България” (ДБ) и при какви условия?

Т. Йорданов: Според мен в следващия парламент нещата ще се случват на две нива. Първо: всички срещу ГЕРБ и ДПС. Второ: ние отиваме с конкретни, ясни цели; ние искаме нещата, за които хората казаха „да" (намаляване на партийната субсидия, за електронно гласуване, за мажоритарен вот) – искаме те да станат закон максимално бързо. Всеки, който иска това да се случи, е добре дошъл да гласува с нас в тази посока. Това е нашата цел.

А оттам нататък – по другите политики?

Т. Йорданов: Като му дойде времето. Ние от „Шоуто” винаги сме правили нещата последователно и сме изпълнявали това, което сме казвали. Включително относно референдума. Така че нека първо постигнем тези цели. Тогава ще видим следващите. А същият въпрос (за евентуално партньорство – б. а) може да се зададе и на ДБ. Не виждам кой би казал „не, аз съм по умен от вас” на 2.5 млн. души. Тези, които го направиха, сега са на път да си ходят.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 56 гласа.

Свързани новини