6 Август, 2020 20:30 5 613 33

Какъв е планът на Борисов? А на задкулисието?

  • герб-
  • бойко борисов-
  • иван гешев

И двата варианта за оставка на Борисов - директна с предсрочни избори или отложена с втори кабинет на ГЕРБ и редовни избори, залагат на неговата лична реинкарнация

Какъв е планът на Борисов? А на задкулисието? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Задкулисието в България очевидно е готово да си търси друга политическа фасада. Дори и тя никога повече да не е толкова издръжлива и омайна като сегашната. А самият Борисов? Какъв е планът му?

 

Коментар от Веселин Стойнев:

И на Националната конференция на ГЕРБ, пардон - седянка на припек, видяхме един умърлушен и посредствен Бойко Борисов, какъвто е вече от близо месец насам. Пак върти все същата плоча - магистрали, стабилност, растеж, но без оня биткаджийски фалцет на политик и изборджия от преди. Защото тъкмо като политик с нюх за печеливша изненада при криза той добре знае, че вече нито може да е Фидел Кастро като оратор, нито Гари Каспаров като гросмайстор. Пред него се е надигнала протестна вълна, която го поваля към дъното.

Два варианта

Въпрос на тактически умения и късмет е дали ще си напълни устата с пясък до задушаване или ще съумее да изпълзи по корем на брега и да се шмугне в шубрака. Знае, че ерата „Борисов“ е приключила. И че остава единствено битката за оцеляване и за ограничаване на щетите. Една доста посредствена, неинтересна за него и с никаква добавена стойност за партията му битка.

Ако си тръгне веднага, съратниците му ще кажат: предаде се без бой. Ако протака, може да изпусне момента за оттегляне и да бъде пленен в боя. Избра средния вариант - стратегическо отстъпление. Каза на партията си: ще си ходя, но ние оставаме до края на мандата; ще ви кажа кога ще си ходя, но свиквайте отсега с това; и се гответе за сериозна отбрана, пък после, ако е рекъл Началникът, може да минем и в контранастъпление. Каза го като военачалник, който хич не си вярва, но нали трябва все нещо да предприеме.

Вариантът за кабинет на ГЕРБ и „Патриотите" без Борисов е нещо като Живковия полупроводник, който може да даде на късо с още по-тежки последици - вторият кабинет на ГЕРБ и "Патриотите" да си отиде преди края на мандата. Защото апетитът на един мащабен протест идва с яденето - падна Бойко, та няма да падне негов ерзац. Още повече, че един такъв кабинет ще има още по-ниска легитимност и от сегашния. Независимо дали начело е Томислав Дончев или един почти служебен Бойков премиер като Деница Сачева.

Борисов обича да държи всички опции отворени и дори когато затвори някоя, да се обърне на 180 градуса и пак да я отвори. Сега държи отворена втора опция за оставка: не се плашел от служебен кабинет на президента Радев - тоест, може и да подаде оставка и да тръгне на предсрочни избори. Още повече, че „Алфа Рисърч“ отрежда на ГЕРБ отново да е първа сила. А и ако изборите са преди края на годината, Борисов може да понапомпа гумите, докато „Демократична България“ и „Има такъв народ“ още не са набрали сила.

И титаните си имат богове

И двата варианта за оставка на Борисов - директна с предсрочни избори или отложена с втори кабинет на ГЕРБ и редовни избори, залагат на неговата лична реинкарнация. Просто няма друг начин за съживяване на една лидерско-популистко-клиентелистка партия, освен нейният Атлас да изправи рамене и сам да я вдигне от прахта. И титаните обаче си имат богове. Дори чекмеджето с пачките и каруцата с псувните биха били преодолими, но, уви, Ставката на върховното главно командване в хотел „Берлин" и в Сарая вече пожертва военачалника. Ако Ставката първо беше подала оставката на Иван Гешев, генерал Борисов дори щеше да има картбланш да се бори за следващ мандат. Но за задкулисието най-ценното оръжие очевидно е прокуратурата и затова то е готово да си търси друга политическа фасада. Дори и тя никога повече да не е така издръжлива и омайна като сегашната.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 42 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съда решения

    87 17 Отговор
    Борисов да влезе в затвора доживотен затвор и конфискация на имущество.

    Коментиран от #3, #10

  • 2 Себатин

    20 84 Отговор
    Бог да благослови Герб и Борисов
  • 3 Себатин

    13 73 Отговор

    До коментар #1 от "Съда решения":

    Смешен ставаш Борисов е моя лидер!
  • 4 Последния Софиянец

    72 9 Отговор
    Ако още се бави от първа сила ще стане последна.Лакомите патриоти ще го завлекат на дъното.
  • 5 КОТарАК

    54 10 Отговор
    плана е много ясен-да спасят останалото от тази ,,партия'' , но няма да успеят , защото се бавят с оставка и трупат негативи до н-та степен
  • 6 клеса

    11 26 Отговор
    Само Боби !
  • 7 чичо

    25 2 Отговор
    Айдее,пак взеха хляба на маг Светлина.
  • 8 Гледай какъв дебел

    47 9 Отговор
    тулуп, прехранен с пачки и конфискувани суджуци от еленско месо.
  • 9 РЪМПЕЗИ

    54 10 Отговор
    КАКЪВ ПЛАН...ТОЙ Е КАТО НЕОБРАНО ЛОЗЕ, ВИЕ ПЛАН...НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ, ЧЕ ТОЙ СЕ ДВИЖИ ВЕЧЕ НАПОСОКИ...ЧАКА С НЕТЪРПЕНИЕ КАКВО ЩЕ МУ ОТРЕДИ СЪДБАТА...ТОЙ Е ГОТОВ ЗА ТОВА...ТОЙ ЗНАЕ, ЧЕ ТОВА Е КРАЯТ, НО НЕ ЗНАЕ КАКВО СЛЕДВА СЛЕД КРАЯ...ЛОШО СЛЕДВА...
  • 10 чичо

    14 23 Отговор

    До коментар #1 от "Съда решения":

    Защо да влиза в затвора.?
  • 11 Дельо Хайдутин

    33 8 Отговор
    Може би разчитат на короната да ги спаси пак като пролетта.
  • 12 Това е по зле от диктатура

    38 4 Отговор
    Тук си е чисто ОПГ

    Коментиран от #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Румен

    0 22 Отговор
    Не вкарвайте Борисов в затвора. Ще охранява мойто село нощем. А през деня си пиеме ракийката
  • 15 DW в Подкрепа на ББ

    33 6 Отговор
    Плана е да няма служебно правителство, щото площада го завари със смъкнат килоти. Сега се търси спешно главен бушон. Сачева е готова, но Далаверко няма да откаже. Шкембе Билла се надява и той на този късметщо пък не и нежно то острие или бичето. А може и Асанот Факултет всички с IQ с отрицателен знак. Герб с една дума, но вече са се омазали у фекалиите здраво всички парти и движения и сдружения. Не вярваха, че Народа ще се събуди.
  • 16 999

    20 1 Отговор
    А вие знаете ли задколисието кое! Кажете го на висок глас!
  • 17 Морев

    27 5 Отговор
    Един мях, от който изтичат фекалии. Политически труп, който конвулсивно все още мърда.
  • 18 Грейс

    40 3 Отговор
    Валери Симеонов каза, че Боко остава начело.! Само преди 2часа го каза, Ссчева също. Защо само си хабите думите. Явно ще правят, струват и ще изкарат мандата, ще организират избори, мишо ще е отново главния брояч и Герб първа пол сила. За съжаление без екцесии няма да се свали Боко и глутницата колкото и да баеме и да искаме мечтата да стане реалност.
  • 19 Матей

    14 3 Отговор
    Много добър анализ ,реалистичен,с добро познаване на положението.
  • 20 Стратега

    24 8 Отговор

    До коментар #12 от "Това е по зле от диктатура":

    Боко Простака е ясен!! Не се обръща достатъчно внимание на другите двама мушмороци-плъхове: Шкембе-войводата и душманина на майките- Симеонов / Балевски/!! ТЕ РЕШИЛИ,че няма да има оставка и щели да крадат като за последно до пролетта!! Ха ха ха ха!!! Или: " Царят дава,а пъдарите / Шкембето и Душманина/ НЕ ДАВАТ!!! Хи хи хи хи хи!!!
  • 21 Стратега

    20 7 Отговор
    Боко Простака е ясен!! Не се обръща достатъчно внимание на другите двама мушмороци-плъхове: Шкембе-войводата и душманина на майките- Симеонов / Балевски/!! ТЕ РЕШИЛИ,че няма да има оставка и щели да крадат като за последно до пролетта!! Ха ха ха ха!!! Или: " Царят дава,а пъдарите / Шкембето и Душманина/ НЕ ДАВАТ!!! Хи хи хи хи хи!!!
  • 22 Дедо

    31 5 Отговор
    Ало, " отровно трио"!! Крайно време е да блокирате и да измъкнете ПЛЪХА Симеонов от дупката му!!/ Централата на НФСБ/ заедно с ортака му Касабов!! Ясно??
  • 23 Активист на БКП

    24 7 Отговор
    11 години един м@ло¥мник управлява държавата!!!
  • 24 мечо кух

    17 3 Отговор
    "реинкарнация" Леле, какви сложни думи използвате, това мечо няма да го разбере ! мечо, помоли мъжа ти да ти разясни тази сложна дума довечера, като си легнете иначе Бойко няма да ви даде месечните помощи !
  • 25 Майна

    25 4 Отговор
    КВО СТАНА С ВЛАДИ ГОРАНОВ, ПЛАНОВИКЪТ..

    НЕГО ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ГО??) ПЛАНЪТ Е ДА СЕ ЗАМАЖАТ СЛЕДИТЕ, АМА ТОЙ ЦЕЛИЯ Е ОСРАН, ..
    НЯМА КАК ДА СЕ СПАСИ ОТ ЗАТВОРА
  • 26 Майна

    23 3 Отговор
    ВСИЧКИ ЩЕ БЪДАТ РАЗСЛЕДВАНИ! ЕВРОПА ЩЕ Е ПРИНУДЕНА ДА ВЗЕМЕ ОТНОШЕНИЕ....КЕФ!!!
  • 27 МАФИЯТА БОЙКОВА НИ ТРОВИ

    24 3 Отговор
    5514 тoнa бoклук ca cтoвaрeни в приcтaнищe Вaрнa, гoтoв зa гoрeнe в Бългaрия, пoкaзa Мaя Мaнoлoвa.Днec oткрихмe oфиca нa Изпрaви ce.бг във Вaрнa и първият cигнaл бeшe зa рaзтoвaрвaнe нa бaли c бoклук нa приcтaнищe Вaрнa Зaпaд. "Убeдихмe ce, чe тoвa e иcтинa. Кoрaб e рaзтoвaрил бaлитe - 5514 тoнa бoклук", oбяcни Мaнoлoвa. Бoклукът e oт Вeликoбритaния. Тe щe бъдaт изгoрeни в Бългaрия. "Oт приcтaнищeтo кaзaхa, чe зa нac тoвa e oбикнoвeн тoвaр. "Тoвa нe e тoвaр кaтo вceки друг. Вижтe бeлия прaх нaвcякъдe", пocoчи Мaнoлoвa. Ръкoвoдcтвoтo нe пoзвoлилo дa ce cнимa вътрe и зaтoвa Мaнoлoвa ce e кaчилa нa нaдлeзa. "Тoвa e бeзoбрaзиe. Бългaрия ce прeвръщa в бунищe" МAФИЯТA ГEРБAВA ПРOДЪЛЖAВA ДA НИ ТРOВИ. МAФИOТA ТAКA КAЗA НA БЪЛГAРИТE ТРOВEНE ИМ E МAЙКAТA ЗA ДA ИМ CE EВE МAЙКAТA.
  • 28 Анализаторр

    15 3 Отговор
    Това немската вълна ли то е публикувала? Може и да се окаже вярно. По–голяма Пунта Мара от Баце няма, не забравяйте това. Що пропаднали пътища е построил този човек. Но както е казал Цветанов от инфраструктурни проекти най–много се усвоява. Ами ако си отиде кой ще реже лентичката на хъба.
  • 29 шшшшшшшшшшш

    5 18 Отговор
    2 ПЪТИ ПОДАВА ОСТАВКА ПОД НАТИСК.
    И 2та пъти имаше невероятни писъци че край с Борисов!, че как ще го вкараме в затвора и ще му вземем имуществото, че повече Парламент няма да види....
    Ами знае се какво стана.
    Айде по-кротко на изгладнелите, дето рипат да делят и те баницата.
    Пък живот и здраве напролет ще видим.
  • 30 Бойко цървула

    6 5 Отговор
    Онова лъвче Волен,сега ако изкочи ,тоя Бойко цървула,ще налузи кафявите гащи на секундата
  • 31 Кински

    11 1 Отговор
    Квото и да става Шиши пак ще обере парсата.постлал е толкова дебело че без значение кой е ББ РР КН СТ ,пак ще лапат със Савата с помощта на Гешев.
  • 32 Импийчмънт

    2 15 Отговор
    Колкото и да се напъвате, грипен Решетников влиза в пандиза.
  • 33 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Дрън ,дрън-ярина ! Каквото каже Х.Мустафа, това ще е !Кой направи от мафиота, разпространител на наркотици, първи секретар на МВР. Като такъв се видя бездарието му, НО ...стана генерал пожарникар. И кой го засили към премиерското кресло. Като даде камара пари за самолети, за построяването на които нямаше още фабрика или завод и все още " я камилата, я камиларя", някой споменава ли, колко е комисионната на човека с широките пръсти?? Янките си го харесаха, те го възкачиха на престола : аз така, аз онака, аз давам пари за .....и т.н. и той ще стои там , докато те кажат. Дали ще овенчай великото си управление с кръв или не , за него е без значение. И най-добър "термометър" за намеренията му за сега е в.Симеонов. Щом той почва да се ежи и зъби , работата не отива на добро !!