3 Август, 2020 20:30 6 397 97

"Протестирате, а знаете ли какво точно искате?"

  • протест-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • иван гешев

Моделът не може да бъде поправен, а само сменен

"Протестирате, а знаете ли какво точно искате?" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Протестирате, а кой да дойде след Бойко? Само сеете хаос. Зад президента ли се обединявате?". Тези въпроси постоянно се задават на протестиращите. Да, наистина, знаят ли те какво искат? Коментар на Емилия Милчева.

 

"А вие знаете ли какво точно искате?" Този снизходителен въпрос постоянно се адресира към протестиращите, предимно млади, участници в продължаващото 25-ти ден гражданското неподчинение. Въпросът удобно прескача заявената от протеста цел - оставки на третото правителство на Бойко Борисов и на третия главен прокурор, с когото той управлява, за да вкара последващите разсъждения в трапа на “и после - пак същите”, “къде са ви лидерите”, “зад президента ли се обединявате”, “сеете хаос”. Това е замисълът - да прескочи не само целта, но и тези, срещу които е насочено недоволството, тъй като, видите ли, авангардът на протеста не е дорасъл да дава акъл. Разнасят бири, карат велосипеди и ролери, издигат забавни лозунги, държат се като на парти - къде е тук политическото...

Първо да се отпуши демокрацията

“Политиците са после. Първо да се отпуши демокрацията. А това ще стане, като си тръгнат и Борисов, и главният прокурор Иван Гешев.”

В общи линии така отговарят на този въпрос неколцина младежи в един от дните на протеста. На никого от четиримата и през ум не им минава мисълта за политическа кариера. Същото обясни наскоро в предаването “Референдум” по БНТ и друг участник в протеста - Димитър Димитров. Хората, протестиращи заедно с него, нямат политически амбиции, а оставките на правителството и на главния прокурор са “стъпка към освобождаването на българските граждани и институции, поробени от един грешен модел на управление”.

Кой знае, на по-късен етап протестиращият авангард може и да излъчи свое политическо представителство. Но политическото днес е налице - все повече млади хора се политизират, макар да преобладават апатичните или омерзените от политическото. Дали ще са достатъчно, за да повлияят на резултатите от следващите избори? Защото това, което имаме като демокрация, е онова, което унгарският политолог Ференц Мисливец определя като “демокрация без демократи”, говорейки за Унгария.

Иначе казано “демократура” - термин, често използван, за да обозначи хибридните режими, възникващи не само в Латинска Америка, но и в държави от бившия социалистически лагер. На пръв поглед - има конституция, която гарантира многопартийност, плурализъм на мненията, независима съдебна система. На втори - властта, в т.ч. и медийната, е концентрирана в тесен кръг хора, а институциите са задвижвани на принципа “сега че ги опраа” или “на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мен”, за да гарантират привилегиите на този кръг. (Българската прокуратура все още проверява дали тези реплики са изречени от премиера Борисов, макар експертиза, поръчана и платена от евродепутата Елена Йончева в американска лаборатория, да го потвърди.)

Моделът не може да бъде поправен, а само сменен

Ето защо моделът не може да бъде поправен, а трябва да бъде сменен, тъй като не работи за общественото благо. Протестиращите настояват за рестарт на политическата система. “После” не е решаване на уравнение с неизвестни, “после” е процес и няма застраховка от грешни стъпки - дори днешните противници на ГЕРБ да се закълнат публично, че искат върховенство на правото, ефективен контрол за главния прокурор и дистанционно електронно гласуване.

Но гражданският натиск е власт и тези протести го доказаха. Предишните два пъти, когато хвърли предсрочно оставки, Борисов не даде на заден ход. Но ето, че в края на първата седмица гражданско недоволство отстрани четирима министри, някои от тях ключови за партньорството с ДПС. Лиши за година почетния председател на ДПС Ахмед Доган от милионите за студения резерв, които щяха да му осигурят легално богатство. (Поне до 1 юли 2021 г., когато трябва да бъде въведен механизъм за капацитет, с който ще се възлага на централи да произвеждат ток, за да гарантират сигурността на електроенергийната система.) 

За първи път в подкрепа на протестиращите в България излизат все повече сънародници в чужбина, само вчера - в 22 големи европейски града. Това прави гражданското неподчинение видимо за партньорите на ГЕРБ и Бойко Борисов в Европейската народна партия (ЕНП), и за европейските институции, независимо от публичното им въздържане от коментари. Никой не осъзнава и не използва този инструмент по-добре от същия този протестен авангард -  макар да не е излъчил свои лидери, макар други групи да монополизират говоренето от името на протеста, макар да не е определил идеологическия си “пол”.

За периода до 2027 г. се очаква България да получи близо 29 милиарда евро - това е повече от всички европейски средства от присъединяването ѝ към ЕС през 2007 г. досега, в т.ч. и близо 2 милиарда евро предприсъединителни фондове. Нима Брюксел иска парите на данъкоплатците да попаднат в нощни шкафчета или да бъдат разхвърляни от прозореца на джип като салфетки в чалга дискотека?

Като късния Живков

В това време Борисов се държи като късния Живков. В опит да спаси режима - близо 18 месеца преди падането на Берлинската стена - някогашният Първи обяви курс към преустройство, приземяване и фокус върху човека - “труженик, творец, потребител”. В това време русенци се задушаваха от хлорните обгазявания на комбината в Гюргево, излизаха на мирни демонстрации, появи се Комитетът за защита на Русе, а медиите мълчаха.

Макар и да отстъпва, Борисов не говори с протестиращите, а обикаля страната, аплодиран от “организирани групи от заводи, с ръководства, приближени до партията”. Това съобщи журналистка от ТВ Враца в репортаж, свален по-късно от сайта на медията. Така е в демократурата. Протестите обаче не могат да бъдат заглушени - “Оставка!” се чува из цяла Европа. 


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пътяяя

    112 21 Отговор
    ДА ЗНАЕМ!!!ДА ВЪРВИТЕ ВСИЧКИ НА МААААЙНАТА СИ!!!

    Коментиран от #17, #21

  • 2 Сезам

    115 47 Отговор
    Стига бе кое не ви е ясно, оставка на Бойко и на Гешрф
  • 3 Бен Хур

    56 91 Отговор
    Каквото и да искат НЯМА алтернатива!

    Коментиран от #81

  • 4 Ivan

    62 33 Отговор
    Трябва да изпратят хора от европейския парламент да премахнат управляващата хунта ,със жалките си опити да останат на власт ще дръпнат и други европейски измамници към дъното и измамата евросъюз ще лъсне!

    Коментиран от #69

  • 5 Последния Софиянец

    84 35 Отговор
    Оставка и затвор за Каскета и Аскета.Кратко и ясно.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 мечо

    55 65 Отговор
    и те не знаят за какво протестирват да излезеш да питаш или щте те бият или всеки щте ти казва различно нещто то дрогирани само такива сас спринцовки по джобовете напушени обелили очите и аиде на протес зехме 50 лева от бошков сега протестирваме незнаеме какво искаме

    Коментиран от #45, #55

  • 8 Севгин

    54 60 Отговор
    Знаят те х*я ми янко знят пълни смешници и безделници са всичките прости и отрудени празноглавци хахах

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БСП за България и Радев

    39 57 Отговор
    Ясно е като бял ден! Оставка на Борисов, Гешев и Кошлуков. Радев премиер и Божков президент! Свобода за Цв. Цветанов, Миню и Арабаджиеви! Какво не ви е ясно?
  • 11 МИЛО

    49 27 Отговор
    ДОЙЧЕ ДО КОГА ДА ГИ ТРАЕМ ВЕЧЕ 11 Г. НИ КРАДАТ. КАТО ТОЛКОВА СТЕ ЗАГРИЖЕНИ ЗА Б - Б ВЗЕМЕТЕ СИ ГО. А НИ ПРАТЕТЕ МЕРКЕЛ.

    Коментиран от #20

  • 12 Българска армия

    48 31 Отговор
    Да знаем .Оставка и съд за цялата герберско- сикаджийска мафия .
  • 13 мутрата балабанов репортер

    16 37 Отговор
    викаите сас мен оставка слави новия чака рака месия тои щте ни оправи от учин дол сас корнелия и радев коалиция
  • 14 Шопо

    43 27 Отговор
    Оставка съд затвор и конфискация на имуществото на всички от хунтатата ГЕРБ-Суджук!Това малко ли е ?!!! Милиарди откраднаха !!!
  • 15 Протестиращ

    41 33 Отговор

    До коментар #8 от "Севгин":

    Ей над 1000 човека денонощно работят по цялата страна, за да свалят мутрите, за да може такива паразити като теб да живеят свободно. Неблагодарници

    Коментиран от #39

  • 16 факти

    52 15 Отговор
    Спазване на конституцията. Разделение на властите. Върховенство на закона. Равенство на българските граждани пред закона. Край на безнаказаността при кражби на пари на българските и европейските данъкоплатци!
  • 17 За Българите

    26 9 Отговор

    До коментар #1 от "Пътяяя":

    И никога да не се връщат.
  • 18 Т444444

    36 20 Отговор
    Революция на младите хора.
  • 19 ннн

    32 8 Отговор
    Мярнах някъде, че вдигали с 30% чиновническите заплати. Тук няма инфо.
    МРЗ отдавна трябваше да стане 800лв.

    Коментиран от #73, #74

  • 20 Johansson

    18 23 Отговор

    До коментар #11 от "МИЛО":

    Преди това повече крадоха.
  • 21 Татко Махно

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пътяяя":

    Ето това е отговор на истински анархист! Браво!

    Коментиран от #84

  • 22 Надничар 2013

    34 22 Отговор
    На протестите през 2013 ГЕРБ плащаха по 20—25 кинта на калпак.Ако си с дете—двойно.Избираха протестърите с фейс контрол,парата се плащаше привечер след приключване на мероприятието.Организацията беше от мутри и те записваха в тефтер,дал—взел.Утре пак.Нямаше контрол на парите—Немските фондации се бяха погрижили за това.

    Коментиран от #30

  • 23 Бонговец

    32 18 Отговор
    ИСКАМЕ! ИСКАМЕ! ИСКАМЕ!. Кво искате бе?... КВОТ ДАДЕШ! КВОТ ДАДЕШ! КВОТ ДАДЕШ!
  • 24 Джанго

    46 15 Отговор
    Едно стана ясно за този месец.Ние сме една окупирана държава,и решаваме едно нищо.Мафията е поддържана от окупаторите,и на никой не му пука за хората.Това е!Всичките им приказки за медии,слово,демокрации,право,са един кьорфишек,само думи и лицемерие.На ти Ею,на ти Козяк,на ти Нато...това е!!Отвратен съм до дъното на душата си!Всичко е било един цирк за територия и пазар за боклуците им.Бели роби в собствената си държава.След турско,на ти Еврокраварско робство,само че без десятъка ,ами с 20% и ениччарини башибузук.
  • 25 Zzz123

    31 29 Отговор
    ГЕРБ са корумпирани мафиоти и младите ще ги вкарат в затвора.

    Коментиран от #33

  • 26 Е па ти

    16 7 Отговор

    До коментар #6 от "БОЖЕ МОЙ":

    Та това е Дойче Зеле—немският филиал на ЦРУ.
  • 27 Диверсант

    31 19 Отговор
    Мястото на протеста е пред посолството на Германия и САЩ ВЗЕМЕТЕ СИ МУТРАТА ТЯ Е ВАША, БЪЛГАРИЯ Е НАША. .... Като отпускат пари, защо не контролират за какво, къде и как се раздават. На тях мутрата е най удобния губернатор. Само козирува
  • 28 Репресиран от герб

    24 25 Отговор
    Защо, да не би отровното трио да не могат бъдат министри в министерство? Има в майка България читави хора способни да управляват. Оставка, съд, затвор. И най_важното сега е момента да вземем бъдещето в ръцете си.

    Коментиран от #31

  • 29 Герб Победа Завинаги

    29 30 Отговор
    ★заявената от протеста цел - оставки на третото правителство на Бойко Борисов и на третия главен прокурор, с когото той управлява★
    А протеста къде е заявен и откъде накъде цяла България трябва да се съгласи с група лумпени и гангстер в изгнание ,плюс трима изперкали пиянки ,и някакъв пилот на никакъв самолет ?
  • 30 СерГейЧо

    20 8 Отговор

    До коментар #22 от "Надничар 2013":

    Да,но Станишев и бсп се погрижиха да бетонират борисов на трона.Нищо чудно това и да е играта.Все рожби на ДС.

    Коментиран от #32

  • 31 Герб Победа Завинаги

    9 14 Отговор

    До коментар #28 от "Репресиран от герб":

    Ахахахахаха

    Коментиран от #46

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Герб Победа Завинаги

    11 8 Отговор

    До коментар #25 от "Zzz123":

    Да !
  • 34 Герб Победа Завинаги

    16 20 Отговор
    Ето защото няма протест ,няма как протестът да спечели !
  • 35 РЪМПЕЗИ

    15 14 Отговор
    ИМАМ ЕДНО ПРИЯТЕЛЧЕ ЦИГАНЧЕ...ТОЙ МИ ГОВОРИ...АЗ МОЖЕ ДА КАЖА, ЧЕ СЪМ ПРОСТ, НО НИКОГА НЯМА ДА КАЖА, ЧЕ И ВИЕ СТЕ ПРОСТИ...ЕЛА БАРЦЕЛОНСКИ ДА ГОВОРИШ С НЕГО...ТОВА Е ЕСТЕСТВЕНИЯТ ЧОВЕК...

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 РЕАЛИСТ

    33 15 Отговор
    Едно и също. Кой щял да управлява, ако не Бойко. В държавата има хиляди достойни и образовани хора , които ще се справят много по добре. Пак ще припомня Платон" Тези , които искат властта, не я заслужават, а тези, които я заслужават не я искат". В Рим, след като Преторианската гвардия убива психопата Калигула, избират единствения останал от рода Клавдий. Невзрачна личност, която обаче управлява добре и завладява Британия за първи път. Така, че светът няма да свърши без Бойко.

    Коментиран от #62

  • 38 Майна

    24 14 Отговор
    ЦЯЛАТА ХУНТА ТРЯБВА ДА СЕ РАЗСЛЕДВА! ТОВА Е ФАШИЗЪМ!
  • 39 г-н Георги Кели

    16 12 Отговор

    До коментар #15 от "Протестиращ":

    Значи тези 1000 са по-важни от онези 1 000 000 гласували за мутрите?

    Коментиран от #51

  • 40 Диньо10

    7 7 Отговор
    До къде я докарахме, статии на офчезеле да звучат смислено и провилно... Лошо,Седларов! Лошоооо...
  • 41 Майна

    18 10 Отговор
    И ПРЕСТАНЕТЕ Д ТИЯ ТЪПИ КОМЕНТАРИ ЗА КОМУНИСТИТЕ!!! КАТО ПАПАГАЛИ... ЗНАЕТЕ ЛИ ИДЕОЛОГИЯТА НА КОМУНИЗМА?? ТОВА, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ МОШЕНИЦИТЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАЛИ ОТ ВЛАСТТА Е ДРУГО!!! ПАПАГАЛИ... ЕТО ВИ Е ДЕМОКРАЦИЯТА! И ОТ НЕЯ ТОЛКОВА СТЕ РАЗБРАЛИ ...
  • 42 що си не гледате бабето Меркел

    6 9 Отговор
    Става въпрос за отнети и опропастени човешки животи и съдби уважаеми от Deutsche Welle , пък било и то в резултат на политики ь, което не ми е ясно защо се приема за законно , е не винаги се приема за законно , примерно последното голямо Нюрнбергски процес , познат ви и на вас , има и други в човешката история , имаше една вчера дет питаше за някакви въжета , е там е имало въжета , останалото е пладнешки грабеж на обществен продукт. И не ме питайте кой ще дойде , първо ще се подири сметката , после останалото.
  • 43 Майка

    17 19 Отговор
    Всеки здраво мислещ разбира какво следва оставката- служебен кабинет на Корнелия. Факт
  • 44 chi

    17 14 Отговор
    Моделът може да бъде сменен и това е шанса на народа! Защото на европейците не им е достатъчно да ни владеят , те искат да ни унижат и продължават да го правят, като поддържат Борисов...
  • 45 Сти

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "мечо":

    Ти не си нормален - отиди да се прегледаш при психиатър.
  • 46 Репресиран от герб

    5 12 Отговор

    До коментар #31 от "Герб Победа Завинаги":

    Прав си, няма да си вземем бъдещето в ръцете, но поне ще ви потормозим качествено.
  • 47 Курумпе

    12 13 Отговор
    Какво Ви харесва бре...Нима има едно нещо в държавата на мястото си да е правилно,законно,морално?Та тук от детската градина се започва с връзки с корупция..., не даже от Родилното!- и се стига до зверската некомпетентност,корупция и алчност на посредствените прости индивиди, които са навсякъде...ТАКА НЕ СТАВА?!Туморите се изрязват,иначе няма лечение, а сега метастазите на тумурите са на всякъде...или се реже, или се умира?!Сега ясно ли е защо се протестира?!
  • 48 2129

    11 7 Отговор
    Хора, помислете си добре! Когато Дойче Веле се изказва в прокрепа на някои или нещо, винаги има трагични последици за тоя дето слушат, а не мислят!
    Това радио е на Сорос, а там където тий е направи цветен майдан, трева не никне!
    Да, махнете ис ъдете Бойко, ама не само него! За 30 години сме пълни с "МАТРЯЛ" за съд и присъди! Само внимавайте! Не допускайте тук Сорос. Просто ще влезем съвсем в Матрицата и то най-лошата!
  • 49 Сух

    5 3 Отговор
    Таз на хранилката на Сорос, кво се изкендза пак..
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 гост

    9 17 Отговор

    До коментар #39 от "г-н Георги Кели":

    Георги съседите ми в село (цигани) роми . Цяла тумба !!!! Гласуваха за (ГРОБ) герб срещу 70 ЛЕВА !!!! Казвам му Чарли а на мен ще дадат ли ? Бате ама ти не си от НАШИТЕ !!!!ЕЙ това са твойте 1 000 000 гласоподаватели !!!!

    Коментиран от #52, #95

  • 52 Герб Победа Завинаги

    5 4 Отговор

    До коментар #51 от "гост":

    Герги му пиши на лични .....обича
  • 53 герб в калта завинаги

    9 15 Отговор

    До коментар #50 от "Герб Победа Завинаги":

    Герберо-милиционерската хунта в Белене! Това искат хората!

    Коментиран от #92

  • 54 5488

    14 2 Отговор
    Да някой да ги боцка по палатките.
  • 55 Mечо

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "мечо":

    Скрий се в хралупата
  • 56 Прокуратура

    12 7 Отговор
    Хората искат всички премиери и министри от Жан Виденов през Костов и Царя и до сега барабар с герб да бъдат вкарани в затвора за поне 10 години и им бъде отнето имуществото без значение на кое име е записано..
  • 57 шшшшшшшшшшш

    8 5 Отговор
    Не е до "модела" а до народа.
    Англичаните от 15ти век не са си сменяли Конституцията си, пък са си живи и здрави и се развиват идеално - един от най-високитестандарти в Европа. Туко ако можем да се изпотрепем да си сменяме "модела"
    И като го сменим кво?
    Погледналсе илия, пак в тия.

    Коментиран от #72

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Искания

    15 12 Отговор
    Искаме Оставка, Съд, Затвор за всички депутати и общинари, кметове, депутати управлявали десет години от ГЕРБ, както и Лъжепатриотите, които ги крепят на власт.
    Оставка на всички от ЦИК.
    Оставка, съд и затвор за Гешев, Цацаров, Борисов и кръг бизнесмени около тях.
    Разследване на всички Концесии, Продажби, Хотели, ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове, Фотоволтаици, Перки, акции, банкови сметки, пране на пари офшорки чрез медии и фирми - отнемане и управление от държавата.
    Разследване на имотите им, нови обвинения и съд за Цветанов и другите с апартаменти и вили за милиони, сметки.
    Разследване и отмяна на цялото лобистко Законодателство и служби създадени от ГЕРБ.

    На по-късен етап - разследване на НДСВ, ОДС, СДС, Реформатори, Воля, БСП, ДПС. Нови дела за Трайков, Милен Велчев, Дянков - сгашните некадърни обвинения ще паднат на втора инстанция.
    Да се готвят Алчното Наде, Костов, евродепутата Александърчо, Пръмова-Кунева, Паси кръговете около тях. Доган, Пеевски, и др. кръгове.

    Намаляне цена на парно спрямо действащи цени газ, газ намаля с 58%, ГЕРБ повишиха парното с 46%, след намалението с 12%.
    Отмяна на повишение такса измерване на уред за посреднически филми, ББ им подари на 3 фирми 140 милиона.
    Съд за закриването и загуби на 3 енергийни проекта.
  • 60 Йозеф

    11 9 Отговор
    Знаят, да вържат надника, да хапнат, да пийнат, хоро да поиграят и ако може да ги дават по тИливизията.
  • 61 ААААХААА... КАННА Е..ДОБРА😂

    14 8 Отговор
    КАК ПЪК НЕ СЕ НАМЕРИ..ПОНЕ (1) ЕДИН,..ОТ ТЕЗИ..."ХИЛЯДИ ПО ЦЯЛ СВЯТ"..УМНИ,КРАСИВИ,УСПЯЛИ ..МЛАДИ ХОРА..ПРОТЕСТИРАЩИ СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВОТО И БОЙКО,...ДА НАПРАВИ 20 ИНТЕРВЮТА И СНИМКИ ( ОБЩ ПЛАН),..ЗА ДА ГИ ВИДИМ И НИЕ ТЕЗИ..МНОГИХИЛЯДНИ..ПРОТЕСТИ А НЕ ДА ГЛЕДАМЕ..СНИМКИ ОТ ВРЕМЕТО НА.. ТРОЙНАТА АНАДОЛО-ПОЗИТАНСКА КОАЛИЦИЯ С..ОРЕШАРСКИ?!?😂
  • 62 Ултра реалист

    16 11 Отговор

    До коментар #37 от "РЕАЛИСТ":

    Фантазиите че имало умни и красиви хора да управляват БГ са едно, но нека се върнем на реалността: 30 години не се намери нито един такъв, но ния някакси трябва да повярваме че бладогарение на псевдо-протести финансирани от бос на мафията Божков, ще се случи чудо, ще се чуе радостен химн, и изведнъж БГ ще бъде поведена към светлото бъдеще от някой неизвестен от БСП. Тия приказки от 1001 нощ сме ги чували вече поне 10 пъти ....
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Голем смях

    13 3 Отговор
    Протестиращите да го лапат мазния.
  • 65 оня с коня

    16 8 Отговор
    Както по Целия свят непрекъснато някой за нещо протестира,така и в БГ трябва да свикнем с протестите както с Корона-вируса.Все пак е пдобре Протестиращите да си знаят,че Оставка на Борисов НЕ стои на дневен ред и НЕ Е актуален въпрос.Затова и да не се палят особено,защото ако прекалят със Шума и ОСОБЕНО с блокиране на важни пътни Артерии,то ГРАЖДАНСТВОТО ше изземе Функциите на Полицията и ще се САМОРАЗПРАВИ с тях.

    Коментиран от #71

  • 66 Кирил

    17 7 Отговор
    Нужна им е властта за да върнат България 10 години назад.Това ще се получи.Тези неща се решават на избори с не с фашистко правителство на фигуранта и пурата.
  • 67 Имам питане

    12 5 Отговор
    Сегашният модел е ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА. С какъв точно модел иска да го замени т. нар. пРезидент - ПРЕЗИДЕНТСКА ли, модел Решетников?
  • 68 JEFF

    9 10 Отговор
    Ами, ако не дай си боже, Бойко се пресели в отвъдното ? Какво става тогава, да не би всички, които го мислят за единствен ,да го последват доброволно ? Алтернатива винаги има. ОСТАВКА !
  • 69 Уточнение

    14 7 Отговор

    До коментар #4 от "Ivan":

    Та за коя хунта става дума - дуото Радев-Божков ли?
  • 70 Хахаха

    13 4 Отговор
    Това за все повече протестиращите в чужбина от данните на Канна Рачева ли е взето. И тия, които са в чужбина ли ще определят съдбата на България. Или забравихте лицето Симеон Кобурготски - щеше да ни оправи за 800 дни. Смешници!

    Коментиран от #83

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Ахмак

    4 1 Отговор

    До коментар #57 от "шшшшшшшшшшш":

    Англичаните НЯМАТ Конституция, бе!
  • 73 раздават пари като за последно

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "ннн":

    Да, вярно е, награждават държавните служители за си задържат властта. Но как ще издържи този измъчен бизнес за да храни огромната държавна администрация, не ги интересува. След ГЕРБ и потоп.
  • 74 раздават пари като за последно

    9 4 Отговор

    До коментар #19 от "ннн":

    Да, вярно е, награждават държавните служители за си задържат властта. Но как ще издържи този измъчен бизнес за да храни огромната държавна администрация, не ги интересува. След ГЕРБ и потоп.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 В.В.П.

    7 6 Отговор
    АЗ ТОЗ МОМЕНТ ГО ЧАКАМ 200Г....ДА ОЩАВЯТ Б.Б....ЩОТО Е ГОЛЯМ ИГРАЧ....ЕДНО УДОВОЛСТВИЕ Е.....СЪД ЗА КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ....МОЖЕ ПЪК ПАРИТЕ В ШКАФА,ДА СА ОТ КТБ.....МОЖЕ ОТ ЕФКИТЕ,МОЖЕ ОТ ДАНЪК БОЖКОВ.....ОТ ТОЛКОЗ ИГРАЧИ ,НЕ ЗНАЕШ КОЙ Е ИСТИНСКИ...НО СЪС СИГУРНОСТ ,НЕ Е БАНКЯНСКИЯ ХОоооЙ...ПОДКРЕПЯМ РАДЕВ,РАЗБИРА СЕ...ПОДКРЕПЯМ НЕ КОМПРОМЕТИРАНИ ЛИЦА...
  • 77 НЕШО

    7 6 Отговор
    30 години демокрация без демократи.Само битки за плячка и щом е за мандата,куче с котка стават братя.ОСТАВКА НА БОЙКО ЕВРОТО
    ОПРОСТАЧИ ХАЙДУТЪТ ПОЛИТИКАТА.
  • 78 Герб Победа Завинаги

    7 4 Отговор
    Еееххх ,добър живот е сега с ГЕРБ ,спокоен ....
  • 79 Пешо

    10 9 Отговор
    Ако падне правителството и Гешев това ще е победа на мафията ДС БКП ДПС ще бъде краят на България. Това ли искате.?

    Коментиран от #82

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 На кое или на кого?

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бен Хур":

    Ако е на демокрацията както ти явно я разбираш - има; ако е на Борисов и Гешев - още повече. Мантрата" няма алтернатива" е използвана многократно в световната история - и ВИНАГИ е била опровергавана.
  • 82 А ако остане,

    7 0 Отговор

    До коментар #79 от "Пешо":

    агонията , в която България се гърчи, и тинята, в която живеем , ще продължат. Последни по социален стандарт и първи по безперспективност в ЕС - това ли трябва да продължава?
  • 83 Данните са очевидни-

    5 1 Отговор

    До коментар #70 от "Хахаха":

    със сигурност имаш познати тук-там, паразитите ги. И по Конституция всички български граждани са равни и имат равни права, вкл. и да изразяват политическите си убеждения. А кой кого оправя - ами оправени сме - десет години Борисов - и все последни.
  • 84 BenHur

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Татко Махно":

    Не подкрепям протестите за мен действията им са Анархия. Незнаят какво искат. Не казват кой подкрепят.
  • 85 Разум

    4 1 Отговор
    Вашингтон и Брюксел май ни управляват чрез мафията ГЕРБ. Затова си мълчат.

    Не чакайте някой отвън да ни измете боклука, и махне туморите ни във власта.
    Няма да стане. Не може тези, които финансираха раковите клетки, сега да искат да ги отстраняват.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 доктор

    3 2 Отговор
    защо си мислите,че б.б знае какво прави след като няма нужното образование ,това толкова тъпо разсъждение,всичко е видно от състоянието на държавата от последните години и ние се задоволяваме с това,толкова кретенизъм не е имало.
  • 88 Идиот

    2 1 Отговор
    Първо - разрушаваме каквото можем. След това ще му мислим как да се оправяме.
  • 89 Byg

    3 3 Отговор
    Защо всички говорят така обобщено "хората" . Това не са хората , това са 2-3 000 човечета от които 50% платени или зависими по партийна линия , платените вече остават без заплати и лека полека се отелят , лянтаи хора без работа на които единствената цел в живота им е да го похарчат без значение къде и как и една малка част наистина вярващи идеалисти.Хората си живеят живота , ходят на работа , гледат си децата , почивки .... стандартните неща , тези бих казал даже леко пречат на хората , но хората са толерантни , прайдове , зелени , червени и какви ли не шествия изтърпяха хората , още едно няма да е проблем.
  • 90 Матей

    0 0 Отговор
    Какво искаме ли,и още питате.Пълен обрат,първите да станат последни,равенство,макар и относително.А сега какво е ,ножицата между бедни и богати се е разтворила чудовищно и се вижда от космоса.Бог високо,бойко далеко.Ами той фигуративно си е сложил короната и седнал на трона със скиптъра,в 21 век.Други народи,целия свят се е устремил към реалния комунизъм,минималния базов доход означава точно това.
  • 91 Петков

    0 0 Отговор
    Хубаво за протеста, но коментарът на Дойчо Велев е просто интимна покана от лека жена.
  • 92 бай Ставри

    0 2 Отговор

    До коментар #53 от "герб в калта завинаги":

    Тука у Ловеч, където съм въдворен на "лечение"(да ми земат килия 213 с южно изложение да я дадат на зътворник гербаджия) сме по-кофти отколкото у Белене. Ами сега?
  • 93 Лора

    0 0 Отговор
    С доста неща съм се сблъсквала,та ако протестирам ,ще знам за какво....!
  • 94 Светла

    1 0 Отговор
    да, искам честни политици-хора избрани заради това, което могат да дадат на страната ми, а не избирани по това чии авер са или от чии деца са, много е ниска летвата, ама до там сме я докарали
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Хаджиментов

    1 0 Отговор
    Умните хора знаят, че един проблем не може да бъде решен на нивото, на което е създаден. Преведено за нашия случай, това означава, че тази система не може да бъде оправена от днешните политически субекти и с Конституцията и законите, които те са създали.
    Изходът е един - ВНС, нова конституция, лустрация, нов избирателен закон с мажоритарни избори и право на отзоваване, пълен ремонт на съдебната система, сумиране на присъдите, пряк избор на съдии и прокурори и т.н.
  • 97 Хаджиментов

    1 0 Отговор
    Абсолютно манипулативна статия. Една боза, в която са забъркани по малко истини, полуистини и откровени лъжи, гарнирани със свободни интерпретации.