Отидете към основна версия

1 557 11

Борисов: ДПС провокират етническо напрежение

  • казусът кърджали-
  • герб-
  • дпс-
  • васил делов-
  • генерал васил делов
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отказът на ДПС за обявяването на ген. Васил Делов за почетен гражданин е провокация. Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет.

"Те прекрасно знаят, че по този начин провокират етническо напрежение, правят го с абсолютен ясен умисъл", каза Борисов.

В парламента ГЕРБ излезе с декларация срещу действията на местните политици от ДПС.

"В Кърджали бе направен опит да бъде подменена историческата истина. От ГЕРБ намираме поведението на съветниците от ДПС за скандално. Отказът да бъде присъдено моралното звание почетен гражданин на един велик българин оспорва неговите заслуги и историческия акт на освобождение", заяви зам.-председателят на групата на ГЕРБ и депутат от Кърджали Цвета Караянчева. Според управляващите обругаването на ген. Делов "хвърля срамно петно не само върху името на един доблестен български офицер, но и върху бойната слава на България".

По думите на Караянчева е бил направен опит да бъде подменена историческата истина "под давлението на външни фактори и в услуга на  вътрешнопартийните разногласия в редиците на една политическа сила". В декларацията се казва още, че поведението на общинарите от ДПС води до изкуствено противопоставяне на хората от региона, сее разкол и говори за дефицит на демокрация.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини