Last news in Fakti

4 Ноември, 2012 15:59 2 434 9

Доган: България има нужда от нови управляващи

  • васил делов-
  • доган-
  • ахмед доган-
  • дпс

Казусът

Доган: България има нужда от нови управляващи - 1
Снимка: БГНЕС

"Казусът "Делов" е може би един от най-сложните казуси, свързани с Кърджали и с Балканската война. Да се мисли кой е въздействал отвътре или отвън, това е неправилно зададен въпрос".

Така лидерът на ДПС Ахмед Доган отговори на въпроса кой продиктува отказа на съветниците от ДПС в Кърджали да подкрепят посмъртното звание "Почетен гражданин" за генерал Васил Делов, предаде БГНЕС.

По-късно той определи поведението на 22-ата, гласували "въздържал се", като правилно и апелира за необходимостта от общ прочит на историята на Балканите, особено в частта й за Балканската война от 1912-1913 г.

"Може би трябва да се направи семинар, за да се ограмотим всички за това, че е необходим общ прочит на нашата история, на историята на Балканите и Балканската война. Общият прочит означава не само да се съобразиш с политическата си целесъобразност, но и с другостта на съседа, с неговите проблеми. Не само да издигнеш в правило определено военно събитие, но да включиш в него и човешкото измерение, защото всяка война е свързана с много страдания, всяка война има тотален характер", поясни Доган.

"Самият факт, че този въпрос за героиката на Балканската война не е решен до Втората световна война по царско време, не е решен и по време на тоталитарния режим, най-малкото подсказва, че въпросът е много дълбинен, засяга не само лоялността към държавата и държавността, но и все още неизлечимите спомени за ужасите на Балканската война", допълни той.

Лидерът на ДПС подчерта, че съветниците от ДПС в Кърджали са постъпили правилно, "защото те са наясно с болките на тази война, живите спомени и всичко, което е свързано с нея". Според него този въпрос трябва да се постави само на национално равнище от президента на републиката. "Дори не съм сигурен дали и парламентът е в състояние да реши правилно този въпрос – от гледна точка на целостта на държавата, на обединяващите принципи и фактори, а не търсенето на повод за разделителни линии и за противопоставяне. От тази гледна точка казусът "Делов" е един нравствено-психологически, а не само държавнически проблем. Дори самото поставяне на въпроса на този етап, мисля, че ерозира самата държава", категоричен беше Доган. Той определи дебатите в различните телевизии като много неуверени.

"Самите историци още не са се изказали и не са оценили събитията, свързани с Балканската война. Когато говорим за общ прочит, ние имаме нужда от едно общо преосмисляне на историята от гледна точка на всички събития, става въпрос за 5-6 държави, които са участвали в тях. И ние за пръв път в демократичен порядък правим опит да решим въпроси по-скоро с неправилно зададени принципи за търсене на нова форма на държавност в демократичното гражданското общество".

Лидерът на ДПС се обърна с апел към журналистите "много внимателно да се отнасяме към тези факти, те са изключително деликатни и дълбинни, свързани предимно с непреодолени болки, с още неосмислени спомени от Балканската война, защото тя не само е война на победители и победени, а война за етническо прочистване и други форми, които ние по-късно определихме като различни вариации на "възродителен процес".

"Ако самата журналистическа гилдия не осъзнае дълбинността на въпроса и неговата комплексност, трудно можем да бъдем съучастници със субекти в изграждането на държавност от нов тип. Така, че въпросът кой е въздействал на решението на съветниците за мен е провокативен", подчерта Ахмед Доган и отказа да коментира скандалната декларация от изселническото дружество в Одрин.

Той отново поясни разбирането си за общия прочит на историята на Балканите. "Това означава, че всички историци от балканските страни трябва да седнат, да погледнат алтернативно на въпроса за победители и победени, за освободители и освободени, за да зададат на обществото някакви най-общи параметри за неговото общо осмисляне като необходимост от общ прочит".

Според лидера на ДПС напоследък се разгръща нова анти-ДПС стратегия като кампания срещу движението и тя има две измерения.

"Първото е свързано с академик Георги Марков, че видите ли, ДПС е проводник на неоосманизма в България, това е чиста конструкция. На базата на определени идеи, които са в духовното пространство на различните елити на Балканите, ДПС винаги винаги е отстоявала като партия националните интереси на страната в човешките им измерения.

Второ, в анти-кампанията се твърди, че ДПС е проводник на радикалния ислям във връзка с процеса в Пазарджик. Политическите сили си измислят различни сатанизиращи елементи от образа на ДПС, с цел да се захранват с енергия различните национализми във връзка с предстоящите избори. А почти всички партии ще яхнат вълната на национализма", предупреди Доган в Кърджали.

Помолен за коментар за референдума за развитието на ядрената енергетика той обясни, че има други алтернативи, но се предпазвал от налагането на лично мнение, за да не се отрази "фундаментално на позицията на ДПС по отношение на необходимостта от развитието на ядрената енергетика". "Така, както е поставен въпросът, аз се съмнявам, че въобще ще има референдум. Това ще бъде във всички случаи един политически трик, който да покаже кой доминира в нашето политическо пространство", посочи Ахмед Доган. Според него експертната оценка за необходимостта от ядрената енергетика "все още е много съмнителна". Той посочи, че е необходимо да започне един обществен дебат дали страната ни има или не нужда от ядрена енергетика.

"Тук не говоря само за огромния ресурс, който е необходим на страната за изграждането на АЕЦ "Белене" или за довършването с един или два модула на АЕЦ "Козлодуй". Въпросът е по-скоро на политическо равнище, но малка част от политиците са наясно за какво става дума, да не говорим за публиката. Обикновено необходимостта от ядрена енергетика се свързва с убеждението, че ако имаме още една АЕЦ, цената на тока ще бъде на тези равнища. Това просто не е възможно. Референдумът е по-скоро политическа манипулация за надмощие, отколкото реално решаване на въпроса", отсече Доган.

Той разкри, че ДПС вече е "наясно какво трябва да се направи от гледна точка на това, че в страната няма визия все още за развитие в европейски условия, няма ясни приоритети, работи се на парче с откриване на различни обекти".

"Убеден съм, че

страната има нужда от нов управляващ субект,

който да изведе България от кризата, в която се намираме. При всички случаи новото управление ще бъде коалиционно, точно кои ще бъдат сегментите на тази коалиция трудно може да се предвиди на този етап", посочи още лидерът на ДПС.

Той подчерта, че само съдът е компетентен да се произнесе за искания имунитет на двамата депутати от ДПС. Ръководството на партията съзнателно не вземало отношение по проблема, за да не бъде обвинено в намеса.

Ахмед Доган и голяма част от лидерите на ДПС са в Кърджали за областната отчетно-изборна конференция на организацията, която е и последна за структурите в страната. В момента при закрити за медиите врати вървят разискванията по доклада на областния председател Бахри Юмер. Той е и единственият кандидат за лидерския пост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ooo

    1 0 Отговор
    В България се празнуват БЪЛГАРСКИ празници в Англия АНГЛИЙСКИ в Турция ТУРСКИ. Следователно, който иска да празнува турски празници да заминава за Турция.

    Коментиран от #3

  • 2 ачо

    1 0 Отговор
    Не мога да разбера как един човек може да иска да промени историята в негова изгода.Балканската война е едно велико събитие,което показва на света,че малка страна сама се опълчва на цяла империя и я разбива. Но крайно време е държавата да се намеси, защото това изявление е удар срещу държавата, в друга страна не може да с говори така.Слава на героите.БОГ да ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.
  • 3 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ooo":

    Крайно време е да се спрат тези своеволия на ДПС, какъв е Доган че да съди историята и да иска преразглеждане на Балканката война.Да си отива в Турция и да си разглежда турската история. Айде бе!
  • 4 БорисOFF

    1 0 Отговор
    Борисов и Доган нали станаха като дупе и гащи и всичко може да се очаква от продажниците на власт
  • 5 гост

    1 0 Отговор
    Да не забравяме, че Доган е доностник на ДС.
  • 6 prizrak

    0 0 Отговор
    Ай ся пак почнахме да си чешем езиците.Ми нали идват избори....Нали пак трябва да влезе модела на противопоставяне и печелене на гласове.....После тези гласове се продават под формата на сделки, министерски кресла, заемчета с преференциална лихва и т.н. На вас май трябва да ви се обяснява като на малките деца как работи политическата система в БГ-то.Каквото и да се каже нищо няма да се промени,защото овчедушието на българина е безгранично.
  • 7 Българин

    0 0 Отговор
    Беее...беее....меее...
  • 8 ДС СЛУЖИТЕЛ

    0 0 Отговор
    ДЕМЕК ТИ ? СУС БРЕ БАЛЪК !
  • 9 Ахтунг... Ахтунг

    0 0 Отговор
    Никога не пренебрегвайте историята а тя показва че където има пушек ще има и пламък ... !?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове