Last news in Fakti

24 Октомври, 2012 15:04 1 107 2

Атака: Общ прочит на историята не може да има

  • атака-
  • казусът кърджали-
  • васил делов-
  • станислав станилов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За разлика от всички останали, общ прочит на историята според АТАКА не може да има. Причината, основанието за това определение е следното:"Когато има различни ценностни системи, когато има различна историческа съдба, когато има различни национални герои, когато има различни по оценка събития в историята, общ прочит не може да има", заяви проф. Станислав Станилов от името на ПГ Атака относно обявяването на ген. Васил Делов за почетен гражданин на Кърджали .
В световната история общ прочит на историята няма, не съществува и няма как да се направи. Защото ако се направи такъв, за какъвто пледират нашите колеги от ДПС, трябва да говорим неистината, трябва да започнем да лъжем и да изкривяваме обективните факти.
Ето защо, фактът, събитието в Кърджали, заслужава нашето осъждане и нищо повече.
Много пъти и през цялото време, когато АТАКА е била парламентарно представена партия, ние сме изтъквали тези факти. Внасяли сме проекторешения, които точно, вярно, правилно и обективно определят на всяко историческо събитие и всеки исторически факт мястото. Само че не срещаме разбиране. Надявам се, че случаят в Кърджали ще отвори очите на мнозина.
Общ  прочит на историята няма.
Османско присъствие – няма.
Има османско владичество, наричано по българска традиция турско робство", категоричен бе проф. Станилов.

И пак ще ви припомня – от името на ПГ на АТАКА обърнете внимание на класиците на българската история. Един от най-големите български историци проф. Вера Мутафчиева, написа в един свой доклад, който е публикуван и аз съм го цитирал в книгата, която всички вие сте получили: „Ние сме живели половин хилядолетие заедно и се познаваме много категорично”. Защо? „Защото завоевателите турци са възприели от нас, от всички балкански народи, включително българи, гърци, сърби и т.н., административна система, данъчна система, обществени отношения вътре, организация на армията и т.н., но не са възприели нищо от нашия дух. За тях той е останал духът на гяурите – презрения, презрения, духовен живот на гяурите”, казва Вера Мутафчиева.
Затова ние се различаваме много категорично и сега в началото на 20-ти век. Европейските ценности не се отнасят за това, за което ние говорим тук. Новата и най-новата история на балканските народи не е зависела никога от самите тях, не е зависила нито от Балканската война, нито от Междусъюзническата. Зависела е от Великите сили и ние тук в края на 20-ти и началото на 21-ви век видяхме как границите на Балканите се определиха от Великите сили и образуваха една нова държава – Косово, Босна и Херцеговина, разчертаха граници, наредиха ги, скръцнаха със зъби и ние всички си подвихме опашките.
Успехи ние ще имаме само тогава, когато проявим независима воля и политика, и защитаваме собствените си интереси на балканските народи, сред които турският народ не е. Защото ние сме европейци, имаме европейско културно наследство, а те нямат такова наследство.
Не искам да кажа нищо лошо. Не искам да кажа, че ние мразим турците, че аз лично мразя турците, но аз съм българин и интересите на българската нация стоят най-високо в моето съзнание. А всички геополитически оценки са, че основният геополитически, геокултурен, геостратегически противник на народите от европейския югоизток, се явява Турция. И когато тук чух обвинения, че ние внасяйки закон за забрана употребата на турския език на митинги, събрания и прочее, че искаме да асимилираме турската диаспора в България, аз изпитах срам. За каква асимилация? Турците са 71 милиона, ние сме под 7. Кой кого асимилира? Когато се говори тук, трябва да се държим много отговорно.
Надявам се, както случая в Кърджали, така и декларацията на колегите от ГЕРБ, да отворят нечии очи, коментира Станилов.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 681

    1 0 Отговор
    отворете си очите и ушите!
  • 2 The Bear

    0 0 Отговор
    Изключителна статия! Добро предупреждение за близкия ни край като народност и нация, ако нещата продължават по този начин! Но защо ли много малко са хората които ги интересува!?