Отидете към основна версия

4 611 15

Владислав Панев: Ето как България гони "Гугъл" и "Майкрософт"

  • владислав панев-
  • гугъл-
  • майкрософт

Гърция има соларни и вятърни енергийни проекти за 25 гигавата мощност

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на съпредседателя на "Зелено движение" Владислав Панев във "Фейсбук"

Дали "Майкрософт" или "Гугъл" ще инвестират милиарди в България или на друго място е функция от много фактори. Например "Гугъл" от 2017 година ползва 100% възобновяема енергия. "Майкрософт" ще го прави от 2025. И двете компании целят да са въглеродно неутрални до 10 години.

Гърция има соларни и вятърни енергийни проекти за 25 гигавата мощност. Ние обещаваме да изливаме държавни пари в губещи стотици милиони годишно въглищни централи за десетилетия напред.

С това не искам да кажа чия стратегия ще бъде по-успешна. Пазарните тенденции в глобален мащаб са такива, че потребителите изискват преминаване към чиста енергия. Иначе дори големите компании ще продават по-малко.

То не е и задължително да привличаме ИТ гиганти. Много по-устойчиво е да създадем среда за български бизнес шампиони.

Но то и за тях се отнася това, че ако не ползват чиста енергия ще губят потребители и инвеститори. Пък и едното върви с другото. Добрата среда за бизнес привлича и големите, и малките. Лошата е инкубатор за олигарси, чието единствено предимство са връзките.

Иначе съм убеден, че инвестициите в чиста енергия в България през следващите 2-3 години ще са милиарди. Заради чисто пазарните закони - евтино е, а в банките има много пари, които чакат добри инвестиционни възможности.

Само че не говорим много за това, за да не ядосаме хората от "традиционната" енергетика. На които е задължително да се гарантира, че жизнения стандарт няма да се влоши от промените, които са неизбежни.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.

Свързани новини

  • Гугъл се споразумя с медии

    Компанията Гугъл обяви, че е сключила споразумения за авторски права с френски медии, съобщи Le Figaro. Френското правителство настоява медиите да ...
    19.11.2020
    2 004
    3