Last news in Fakti

7 Октомври, 2020 14:49 4 603 15

Владислав Панев: Ето как България гони "Гугъл" и "Майкрософт"

  • владислав панев-
  • гугъл-
  • майкрософт

Гърция има соларни и вятърни енергийни проекти за 25 гигавата мощност

Владислав Панев: Ето как България гони "Гугъл" и "Майкрософт" - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на съпредседателя на "Зелено движение" Владислав Панев във "Фейсбук"

Дали "Майкрософт" или "Гугъл" ще инвестират милиарди в България или на друго място е функция от много фактори. Например "Гугъл" от 2017 година ползва 100% възобновяема енергия. "Майкрософт" ще го прави от 2025. И двете компании целят да са въглеродно неутрални до 10 години.

Гърция има соларни и вятърни енергийни проекти за 25 гигавата мощност. Ние обещаваме да изливаме държавни пари в губещи стотици милиони годишно въглищни централи за десетилетия напред.

С това не искам да кажа чия стратегия ще бъде по-успешна. Пазарните тенденции в глобален мащаб са такива, че потребителите изискват преминаване към чиста енергия. Иначе дори големите компании ще продават по-малко.

То не е и задължително да привличаме ИТ гиганти. Много по-устойчиво е да създадем среда за български бизнес шампиони.

Но то и за тях се отнася това, че ако не ползват чиста енергия ще губят потребители и инвеститори. Пък и едното върви с другото. Добрата среда за бизнес привлича и големите, и малките. Лошата е инкубатор за олигарси, чието единствено предимство са връзките.

Владислав Панев: Ето как България гони "Гугъл" и "Майкрософт"

Иначе съм убеден, че инвестициите в чиста енергия в България през следващите 2-3 години ще са милиарди. Заради чисто пазарните закони - евтино е, а в банките има много пари, които чакат добри инвестиционни възможности.

Само че не говорим много за това, за да не ядосаме хората от "традиционната" енергетика. На които е задължително да се гарантира, че жизнения стандарт няма да се влоши от промените, които са неизбежни.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един

    13 11 Отговор
    Изтрябвали са ни точно тия изедници да строят тука! Не може ли български фирми или държавата да ги строи тия неща?!?

    Коментиран от #5, #11

  • 2 ток и жици

    41 4 Отговор
    Що пишете глупости без да разбирате. За разлика от България където има плодородна земя в Гърция е пълно с чукари и постоянен морски бриз за соларни и вятърни енергийни проекти.
    България нито има толкова чукари нито вятър, а да шибнеш соларни панели на плодородна земя е върха на простотията.

    Коментиран от #10

  • 3 Този какъв еколог е?

    13 3 Отговор
    Икономист, загрижен за природата. Ама това е някакво недоразумение. Това е кражба на екология. Бързо да се разследва.
  • 4 Дебил Гей

    14 5 Отговор
    Браво на Владко,на него първи ще му набутам чипа,няма да го бавя.
  • 5 дЕдо

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "един":

    "Изтрябвали" - от кое село си бе, момче?!?
  • 6 Бългaрин

    17 1 Отговор
    Отдавна България се Престара по тази тема. Вече имаме 27% веи, вместо препоръчаните ( и недостигнати от другите в ЕС) - 20%. Резултат от ВЕИ - завишаване на цената на тока в пъти. Затова другите в ЕС говорят, но си траят. А за унищожената плодородна земя под сльнчевите панели и унищожената природа около вятърните перки... да не говорим !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българка

    11 0 Отговор
    Всяка уважаваща себе си и работниците си компания ще инвестира в страна, в която няма огромната наша корупция и закони, които се сменят през преходни разпоредби по амнайсет пъти в годината. Дали има ВЕЦ или зелена енергия не е толкова важно, след като може да те пратят за "зелен хайвер" съвсем законно,... но според наите закони, кото нямат много общо с пазарна икономика, справедливост и други такива прозаични за властимащите ни думи. Сега трябва да инвестираме в ОСТАВКА Б.Б,Каскет,КОЙ
  • 9 д9с9ьс

    17 1 Отговор
    А, някой пита ли ни НАС, Българите, дали искаме инвестиции от гугъл и майкрософт?
    Ние искаме да си възвърнем селското стопанство, че ни го разбиха и затриха. Сега внасяме чушки от Турция, ябълки от Македония, картофи от Полша, свинско с хормони от Испания, телешки мутанти от Ираландия, пилешко със салмонела от Полша........ на пазара няма почти нищо българско и ядем боклуци с които Големият брат ни залива.
    Боли ме фара за гугъл и майкрософт! Инвеститори, пфу!
  • 10 мнение

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "ток и жици":

    прав си донякъде за земята. За жалост вноса ни на плодове и зеленчуци от Гърция е по-голям от собственото ни производство. Внасяме също много повече от колкото произвеждаме от Турция и Македония, все съседи с чукари. На нашата плодородна земя се отлежда предимно пшеница и слънчоглед от шепа милионери (някои може би милиардери вече) , култури изискващи единствено механизация и изтощаващи максимално иначе плодородната ни почва. А, да - взимат и немалко субсидии за това, кво да правим държавна политика......

    Коментиран от #14

  • 11 Бат Ваню

    0 7 Отговор

    До коментар #1 от "един":

    На държавата не и е работа да строи каквото и да е било.
  • 12 Васил

    6 0 Отговор
    Да не са луди да дойдат да инвестират при бате ти диктатор
  • 13 34645668

    3 0 Отговор
    Още по-добре ,че Гуугъл и Майкрософт не инвестират в България!През дупарата на гърците ще им излезе тая инвестиция!!!

    Коментиран от #15

  • 14 ток и жици

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "мнение":

    Преди 1989 тези култури които внасяме днес, ги изнасяхме ние.
    А най-вече в Южна Гърция, след Атина надолу са само голи баири и чукари- огромни площи със голямо слънцегреене за енергийни панели.
  • 15 СпонсориМонсо

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "34645668":

    Инвестиция на западните фирми ... са заробване и спонсориране на антинационални интереси. Ако това не сме разбрали за 13 години членство с новите ни братя ... здраве да е.