Отидете към основна версия

17 741 64

Не съм съгласен, г-н Иванов

  • христо иванов-
  • дебат-
  • еп-
  • българия-
  • върховенство на закона-
  • резолюция

Изобщо, ама изобщо да не го оправдаваме и жалим ТОЗИ Европейски съюз

Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Христо Иванов, не съм съгласен с част от заявеното от Вас в студиото на ФАКТИ.

Активното българско гражданско общество не е очаквало Европа да дойде и да внася ред у нас с пръчката като учителка по морал и право. Още повече, че Европа няма къде да идва и ходи, тъй като ние сме Европа. Както и ние сме НАТО.

Цивилизованото българско общество очакваше по-сериозно участие на евродепутатите от различните групи в Европейския парламент и ангажираност с проблемите на България от тяхна страна. Ала това в понеделник отсъстваше, залата беше критично празна, изглеждаше сякаш, че дебатът за България е един скучен мач за европредставителството, на който то не иска да присъства и безплатно.

Самотното ни гражданско общество очакваше и принципност, ценностен подход поне от чуждестранното представителство в Европейския парламент. Уви, водещото политическо семейство в ЕС зае страната на лошите. И това значи много. Тук не говорим за ''просто едно слабо, лошо управление'', а за чудовищна корупция, некадърност и безотговорност, която коства много на българските граждани. Особено през последните 2 години. Условностите, половинчатостите, на нас вече не ни вършат работа. Не и в тази критична за страната ситуация. От ЕНП не се изискваше много, а просто да се осмелят да приемат истината и да се разграничат от чудовището, което се разви и укрепна с тяхна помощ. Явно обаче гласовете на ГЕРБ в ЕП са им по-важни от нас, с което само ни показаха, че и там е като тук. Е, с разликата, че Манфред Вебер и Доналд Туск едва ли спят с пистолет до леглото си.

Само на база споменатото дотук, евроспектицизмът към този Европейски съюз е не изненадващ, справедлив и полезен. Да, европейската ни интеграция няма алтернатива, но не бива да е в този жалък, безличен, тромав и безпринципен съюз.

Недопустимо е парите на всички европейски данъкоплатци да служат като средство на лоялни партийни кадри да сбъдват мечтата си да живеят като милионери, а Съюзът да нехае за това. Престъпление е. И няма как да се задоволяваме с приказки, че той съюзът бавно работел, че той така, че той иначе и пр., и пр. Все повече европейски граждани ще започнат да научават какво се случва с парите им в България и тогава негативното отношение към ЕС ще се озове в ситуация на неконтролируем национален гняв, по-масово възраждане на идеята за националната държава, с което нашата европейска интеграция ще си остане просто една неосъществена мечта.

За да е ясно: Българските граждани искат принципност и отстояване на ценности, сред които е и неприязънта към корупцията. А не Брюксел да дойде в София и да оправи нещата. Искат и строг контрол на разходването на еврофондовете. Нищо от това не се забелязва в Брюксел, извън опозицията, за която остават съмнения, че го прави по задължение.

За това изобщо, ама изобщо да не го оправдаваме и жалим ТОЗИ Европейски съюз.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 168 гласа.

Свързани новини