Отидете към основна версия

10 296 111

Велизар Енчев: Македонистите нямат намерение да отстъпят (ВИДЕО)

  • северна македония-
  • македония-
  • история-
  • дебат

Формалният повод за скъсване на договора е промененото име на съседната държава, която от Република Македония се преименува в Република Северна Македония

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Велизар Енчев

Македонска телевизия ТЕЛМА излъчи интересен репортаж за поредното заседание на Смесената историческа комисия в Скопие, което започна на 15 и ще завърши на 16 октомври.

По всичко личи, че македонистите нямат никакво намерение да отстъпят по спорните езикови и исторически въпроси.
Логично поведение! След като им подарихме членство в НАТО, защо и сега да не ги пуснем гратис в ЕС?

Ако България води външна политика, подчинено единствено на националните интереси, ще направи три неща: Анулиране на договора с Македония от 2017 г., подписване на нов договор с нови условия от наша страна, разпускане на Смесената историческа комисия.

Формалният повод за скъсване на договора е промененото име на съседната държава, която от Република Македония се преименува в Република Северна Македония. Всъщност имаме нов субект на международното право, появил се след подписания на 1 август 2017 г. договор между Република България и Република Македония.

От друга страна, името "Северна Македония" бе договорено между Атина и Скопие, въпреки възраженията от българска страна, която заяви на два пъти (премиерът и външният министър), че географски определител в новото име е неприемлив за София, тъй като съдържа териториална претенция.

Пуснем ли македонизма в ЕС днес, на следващия ден Скопие може да претендира както за малцинство в Пиринския край, така и за отдавна присвоената българска история и култура.

Велизар Енчев

Доктор по международно право
Посланик на България в Хърватия (1997-2002)

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 53 гласа.

Свързани новини