Last news in Fakti

16 Октомври, 2020 12:09 10 286 111

Велизар Енчев: Македонистите нямат намерение да отстъпят (ВИДЕО)

  • северна македония-
  • македония-
  • история-
  • дебат

Формалният повод за скъсване на договора е промененото име на съседната държава, която от Република Македония се преименува в Република Северна Македония

Велизар Енчев: Македонистите нямат намерение да отстъпят (ВИДЕО) - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Велизар Енчев

Македонска телевизия ТЕЛМА излъчи интересен репортаж за поредното заседание на Смесената историческа комисия в Скопие, което започна на 15 и ще завърши на 16 октомври.

По всичко личи, че македонистите нямат никакво намерение да отстъпят по спорните езикови и исторически въпроси.
Логично поведение! След като им подарихме членство в НАТО, защо и сега да не ги пуснем гратис в ЕС?

Ако България води външна политика, подчинено единствено на националните интереси, ще направи три неща: Анулиране на договора с Македония от 2017 г., подписване на нов договор с нови условия от наша страна, разпускане на Смесената историческа комисия.

Формалният повод за скъсване на договора е промененото име на съседната държава, която от Република Македония се преименува в Република Северна Македония. Всъщност имаме нов субект на международното право, появил се след подписания на 1 август 2017 г. договор между Република България и Република Македония.

От друга страна, името "Северна Македония" бе договорено между Атина и Скопие, въпреки възраженията от българска страна, която заяви на два пъти (премиерът и външният министър), че географски определител в новото име е неприемлив за София, тъй като съдържа териториална претенция.

Пуснем ли македонизма в ЕС днес, на следващия ден Скопие може да претендира както за малцинство в Пиринския край, така и за отдавна присвоената българска история и култура.

Велизар Енчев

Доктор по международно право
Посланик на България в Хърватия (1997-2002)


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 53 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факти

    16 74 Отговор
    От Радомир до Петрич, хората говорят на някакъв неразбираем език. Македонски ли е?

    Коментиран от #3, #4, #5, #17, #111

  • 2 Де Факто

    86 10 Отговор
    В замяна на това, ШКЕМБЕЛИЯТА ще отстъпи, ЗАЩОТО Е МАЗЕН ПРОДАЖНИК.

    Коментиран от #57

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 минчо

    52 7 Отговор

    До коментар #1 от "Факти":

    в странджа бабите също говорят неразбираемо -вероятно е турски
  • 5 Македонски

    16 92 Отговор

    До коментар #1 от "Факти":

    Па македонски е езика щом бугарите признаха Северна Македония за държава и ЕС също призна значи има и македонски език !

    Коментиран от #10, #11, #34, #70

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ОМО Илинден

    14 42 Отговор
    Щом признаваш държава Северна Македония не логично да, не и признаеш и истития и език тофава защо призмаваш или има нещо друго което крият което не е в интерес на България, а в чужд интерес и тогава идва извода, че защитаваш чужди интереси, а не националните български кието е нац предателство и измяна!

    Коментиран от #109

  • 8 Историк

    76 4 Отговор
    Българската политика към Македония трябваше да бъде формирана не като политика към роднина, а като към неприятел. Вместо да пишем договори за приятелство по роднинска линия, които нямат никакъв смисъл, трябваше да направим като Гърция – ултимативно да си поставим исканията по всички спорни въпроси – за името на държавата им, за историята, за българското малцинство, за отказ от претенции за македонско малцинство у нас, да признаят, че са нация след 1944 година, и да поискаме като гърците всички тези отстъпки да бъдат заложени в тяхната конституция. Така получаваме гаранции за добросъседство и приятелство. Едва тогава трябваше да признаем фактите – че те са независима държава, че са македонци, че имат своя език и че могат да са членове на ЕС.

    Коментиран от #71, #75, #90

  • 9 Монгола

    48 3 Отговор
    Колонята няма нац интереси колонята следва интересите на колонизаторите, а те казаха на колонята да признае Северна Македония!

    Коментиран от #18

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Горд Австриец

    51 3 Отговор

    До коментар #5 от "Македонски":

    В Австрия да не говорят на австрийски? Езикът е немски.

    Коментиран от #25

  • 12 АААХАХАААААА.. ТЕЗИ (БКП) КОИТО ..

    33 14 Отговор
    СЪЗДАДОХА "МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ" ДНЕС....ПРИЕХА НАЛИЧИЕТО И НА..."МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО"!!!!
    БКП/БДП-ДПС-ДЕЕБЪ.... ПРЕДАДОХА БЪЛГАРИЯ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ!!!
  • 13 Летописец

    19 16 Отговор
    Заев е ербап , защото зад него стоят руснаците и сърбите, а нашите сбъркаха поначало с Договора и сега руснаците, които командват у нас търсят конфронтация, за да спънем С Македония към ЕС.
    Следвайки глупостите на агентите на влияние в нашата външна политика, на практика играем по руската свирка. Ако спънем сега македонците ще ни се смее цяла Европа, ако ги пуснем - ще предадем Отечеството с мноооога срам.
  • 14 Македонец

    19 16 Отговор
    Те от винаги са си били три Македонии> Пиринска, Егейска и Вардарска. Кое е спорното? - ми ходете на Пирин и се разберете с тея на къв език говорят? Ходете по Благоевград, надолу по Петришко и ще ви стане ясно...

    Коментиран от #39

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ares

    6 49 Отговор
    Тоя Енчев е такава подла и мръсна душичка.Изключително гнусен и подъл .

    Коментиран от #20, #59

  • 17 Що бе

    46 2 Отговор

    До коментар #1 от "Факти":

    Прадядото на баща ми е говорил на такъв език и добре са се разбирали. И представи си, никога не се е самоопределял като грък или македонец.
  • 18 1111111111

    19 1 Отговор

    До коментар #9 от "Монгола":

    Калинки и дипломация.
  • 19 НЕ чакайте нищо добро

    29 1 Отговор
    Бойко пак ще се провали, но проваля и България.
  • 20 Димана

    54 4 Отговор

    До коментар #16 от "ares":

    Абе кое му е подлото на Енчев. Всъщност той предлага да повторим гръцкото упражнение към Македония - преговори до дупка. И договор като Преспанският. Ми те елините накараха макетата да си сменят и името , и конституцията. А ние не моем една запетайка да турим в договора.
  • 21 ТОЧНО ТАКА

    42 5 Отговор
    Блокада до дупка за тях
    И за сръбските мекерета също
    Да живее България

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Коньовица

    28 3 Отговор
    Само да ви "светна".По времето на соца, наши българи живеещи на(и около) ул. "Пиротска"(тогава Андрей Жданов),на които дедите са се преселили в България и са си построили къщи с помощта на държавата, ходеха в Югославия при техни роднини.От тях знам, че всички са чисти българи, като с времето някои от тях започват да се наричат македонци.В софийските "Юч бунар"(Три кладенци), "Коньовица", "Гевгелийския" беше тъпкано с потомци на българите, решили да живеят в България.Погледнете само имената на улиците, за да разберете за какво става въпрос.

    Коментиран от #28

  • 24 Пирин Маке

    10 43 Отговор
    България трябва да се демократизира, да следва европейските ценности. В 21 век е срам и позор да налагаш Живковия шовинизъм "Македонци не съществуват". България трябва да скъса връзките всячески с комунистическото минало, шовинизъма и фашизма. Време е за съвременна и демократична България. Признаването на македонско малцинство ще докаже че България строи пътя си към съвременни Европейски ценности.

    Коментиран от #27, #41

  • 25 Разликата

    10 9 Отговор

    До коментар #11 от "Горд Австриец":

    е тази, че двете държави Германия и Австрия нямат претенции една към друга. Инфантилно сравнение.
  • 26 Де Факто

    10 3 Отговор

    До коментар #21 от "ТОЧНО ТАКА":

    Абе и аз съм на това мнение, ама ПРОДАЖНИТЕ ЛОЕНИ ТОПКИ-ТУМБАЦИ, не мислят така.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Стоян Димитров

    32 1 Отговор
    Интересно, след като Гърция им отне македонската история и ги накара да признаят Александър Македонски и баща му за гърци, А пък и те самите се определиха че са започнали да се формираткато етнос към средата на деветнайсети век а всичките им възрожденци са се определили като българи от къде са се появили тогава????
  • 30 ВМРО Бяло Море

    7 4 Отговор
    С ВМРО-Каракачани в България и ВМРО-Македонисти в Македония нищо добро не очаква и двете изчезващи държави. По-скоро трябва споразумение на двете държави със Сърбия - трета изчезваща държава за съвместно съществуване и загърбване на историческото минало. В България има над милион наследници на бежанци от Беломорието и Одринско, които са пренебрегнати. ВМРО-Каракачани са вредни за България. За другото - от македония - да се берат кахъра те.
  • 31 Не ми сервират

    7 6 Отговор
    в кръчмата в Скопие като разберат, че съм бугарин.
  • 32 Пирин Маке

    9 4 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Ганьо":

    Гърците в Кавала имат паметник на който, на български и гръцки пише, че българите са били фашистки окупатор през Втора Св. война и са извършвали масови убиства върху гръцкото население. България не спори с тях, а само с Македония. Защо? Защото чекмеджетата с пари трябва са се позабравят по някакъв начин.
  • 33 Mакедонец 21 цм

    6 4 Отговор
    Ето ги гръцките паметници в Кавала където пише, че някога българите са били фашисти: ibb.co/r5DdMLy/kavala.jpg

    Коментиран от #86, #100, #101

  • 34 ❓❗❓

    24 5 Отговор

    До коментар #5 от "Македонски":

    В Америка на американски език ли се говори, или на английски?! Македонците говорят на български диалект и това, че са признати за държава, не означава, че вече имат и македонски език!

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 На територията

    13 1 Отговор
    живеят някакви мелези, не се знае кой какъв е.
  • 37 КОНТРАТА

    6 7 Отговор
    Едно питане 681 г по тези земи са живели славяни на какъв език са говорили славяните или са били неми защо някой реши, че езика който сега се говори е български, а не славянски? Някой знае ли точно как са говорили българите преди 1300 г?

    Коментиран от #46, #48, #52

  • 38 Глей ти

    13 1 Отговор
    България отдавна трябваше да премахне двойното гражданство, освен за държави от ЕС, както е в Германия. Интересно, тогава всички македонци, които си изкараха български паспорти от кой щяха да се откажат? От българския или македонския?
  • 39 Tarnovetz

    0 12 Отговор

    До коментар #14 от "Македонец":

    Аз съм от Търново, но моят покоен чичо се роди в село близо до Банско, а той беше чист българин, както и моите братовчеди; Живях 13 години в САЩ, където има хиляди древни Македони - първите племена Македони се появиха преди 3500 години, имаше човек Александър Makedon (не Makedonski); Македоните които живеят десетилетия в САЩ, презират "Славо-Македониянците" и ви наричат "турци и цигани" и казват, че Древна Македония е свещена земя и искат "Славо-македнците " да се махат от Makedonia; столицата Скопие е основана преди 2100 години от древни илири-албанци.
  • 40 Ю Кортес

    18 2 Отговор
    Не разбирам зАщо трябва да бързаме с тоя договор.Ние сме си в ЕС.Нека минат 2,3 години,да се успокоят нещата,да се обмислят и пак да се водят преговори.С Гърция преговорите продължиха 25 години.
  • 41 Tarnovetz

    0 14 Отговор

    До коментар #24 от "Пирин Маке":

    Аз съм от Търново, но моят покоен чичо се роди в село близо до Банско, а той беше чист българин, както и моите братовчеди; Живях 13 години в САЩ, където има хиляди древни Македони - първите племена Македони се появиха преди 3500 години, имаше човек Александър Makedon (не Makedonski); Македоните които живеят десетилетия в САЩ, презират "Славо-Македониянците" и ви наричат "турци и цигани" и казват, че Древна Македония е свещена земя и искат "Славо-македнците " да се махат от Makedonia; столицата Скопие е основана преди 2100 години от древни илири-албанци.
  • 42 Аврам Бакалина

    18 2 Отговор
    ЗАЩО МАКЕДОНЦИТЕ НЕ СЕ ДРЪВЧЕХА НА ГЪРЦИЯ ЗА ИМЕТО, ЗАЩОТО В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВНИЦИ! ПРИ НАС УПРАВЛЯВАТ ДУПЕЛИЗЦИ И ПУСТИНЯЦИ- ВЕЛИКИЯ ББ, АКО ГО НЯМА ЛАЙНОЯДЕЦА ЗЕМЯТА ЩЕ СПРЕ ДА СЕ ВЪРТИ!!!
  • 43 Ю Кортес

    18 5 Отговор
    Македонците са единият от етносите в тая държава.Другият са албанците,с тях проблеми няма.Те са наясно кои са и какви са.що се отнася до македонците,там комплексарщината е трагична.
    Срамуват се че са млад народ.Други като словенци беларуси словаци украинци се гордеят.
    Тия цър.ули бяха се изкарали с цивилизация на 25000 години.Като знаем че пирамидите в Египет са на 4000 години,ясно ни става с какви паталогични зомбита имаме работа.Мисля,че проблемът е медицински и само медицинска комисия може да го реши
  • 44 Стефан С

    19 4 Отговор
    Каракачанов днес каза, че Скопие е предприело смяна на един от членовете на Комисията от тяхна страна и го заменят с друг, който, "ако му прочетете писанията по македонските медии само допреди няколко дена, може да се ужасите". Предлагам нов член на българската част от Смесената комисия да е ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ. Реципрочно!
  • 45 Генерал 🇧🇬

    23 5 Отговор
    Така и не му стана ясно на българското мнозинство в Македония, че когато им набият нещо в главата, обикновено им изкарват акъла.
    Не може да има македонско малцинство, просто защото НЯМА такова нещо като етническа общност- 'макединци'. Както няма 'елини', 'епирци', 'мизи', 'добруджанци', 'странджанци'..и т.н. Това не са етноними, а названия, които са производни на съответни топоними.

    Най-голямата простотия е, че България призна Македония с българите в нея за държава. То и нямахме огромен избор, защото натискът от Запад бе огромен, разбира се в тяхна полза.
    От тук нататък, помакедончените българи ще търсят несъществуващите 'македонски малцинства" в съседните им страни, и още по-лошо- ЕС ще ги подкрепя. Това им е политиката-заличаване на националните държави.
  • 46 ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "КОНТРАТА":

    еми говорили са примерно като днешните руснаци.
    Мйеко.
  • 47 София

    11 2 Отговор
    Предлагам да се повишат изискванията преди да им се дава българско гражданство и паспорт. Да има изискване 5 години легално пребиваване на територията и работни фишове, с които да докажат че работят и са в състояние да се издържат . Перфектен български не само говорящо но и писмено, история и полагане на клетва за вярност на републиката и спазване на конституцията, така както се прави в другите държави, когато приемаме ново гражданство. Много им е весело и леко, идват на екскурзия в България и хоп ...... притежават български паспорти, които не заслужават, защото ни мразят като нация и един ден ще ни създават главоболия.
  • 48 СПИРАЧКАТА

    11 2 Отговор

    До коментар #37 от "КОНТРАТА":

    Знае се, говорили са на старобългарски и ползвали писменост със старобългарски руни.
    А в древната област Македония са били различни племена, ползвали древногръцкия.

    Коментиран от #50

  • 49 Ехо

    3 5 Отговор
    Има ли македонци тук които не се поддадоха на асимилация
    Да живеят бог е с нас и истината ке победи фашистите

    М
  • 50 Бесен Язовец

    5 6 Отговор

    До коментар #48 от "СПИРАЧКАТА":

    Пхахаха пхахаааа писали са като Кро и Нанди били писаши с руни иии славяните ли проговприха старибългарски пхааа, а македонците потомците на Филип Македонски измряха от ковид щом пристигна Аспарух със свитата пхахаха пхахаха...
  • 51 Грую

    10 1 Отговор
    То формално признахме Република Македония а не Република Северна Македония
  • 52 Docenta

    9 5 Отговор

    До коментар #37 от "КОНТРАТА":

    Никой не казва,че през 681 тук е имало славяни.Траките като най многоброен народ след индусите,да не би да са се изпарили или да са били неми.Просто са говорили на езика който говорим и в момента и са писали със азбуката с която пишем и сега.Тоест българската азбука.За справка "Библия Бесика"

    Коментиран от #81

  • 53 Пламен

    16 2 Отговор
    Гърците проявиха разбиране към македонците и им дадоха възможност 25 години да обмислят нещата.Предлагам и ние да им дадем такава възможност.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 аз съм Веска

    3 5 Отговор
    ЕНЧЕВ Е ПАСТРОКЪТ.
    АЗ СЪМ ВАШАТА МАЙКА :ОБИЧАМ ВИ ТАКИВА,КАКВИТО СТЕ...
    ОЦАПАНИ , ОБЪРКАНИ , ОБИДЕНИ ...
  • 56 ❓❓❓

    18 5 Отговор

    До коментар #35 от "Бесен Язовец":

    А ти какъв си, не си ли българин бе, смешко? Дай сега, като са хапнали парче от баницата, да им дадеме цялата тава и да се откажем и от език, и от история, а?!

    Коментиран от #73, #74

  • 57 стоян

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Де Факто":

    До 2 ком -Другарю кумуняга -вие да не пиете хапчета за познаване
  • 58 мдам

    3 11 Отговор
    Велизар Енчев - истински доносник от ДС /истински, в смисъл, че наистина е доносничил/.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 На даскалките

    9 4 Отговор
    им направиха стартова заплата 1250 лева. Да научат поне македонците от южна България да говорят правилен български език.
  • 61 У нас

    15 3 Отговор
    Референдум за или против Македония в Европейския съюз да се направи веднага но не от прасетата в парламента а от народа нека съберем 4-5 милиона гласа против за да види света.
  • 62 Той

    21 4 Отговор
    На няколко поколения в Македония е насаждана омраза към България и българите от деца. Те наистина ни мразят! В Скопие един мъж на видима възраст 55-60 години ми каза: "Вие българите сте грешен народ и трябва умрете". Няма да коментирам, изводите са за вас. Никога Македония в ЕС!
  • 63 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 2 Отговор
    да живее БЪЛГАРИЯ
  • 64 Иван

    17 3 Отговор
    Добра идея - Велизар Енчев да стане член на Комисията.
  • 65 Перо

    14 2 Отговор
    Прав е Велизар Енчев! Ако БГ вкара македонистите в ЕС,това ще бъде страшен бъдещ проблем и за БГ,и за ЕС. В РСМакедония Титовия комунизъм и измисления македонизъм,въобще не са се променили през последните 30 г.Всичко си е същото,като по времето на СФРЮ,даже сега анти-българските настроения на мижавата измислена държава са изострени до краен предел.Ще бъде много голяма грешка,ако срещата на ЕС през декември не се отмени! Макетата разчитат на силен външен натиск върху БГ,породен от задкулисната дейност на тяхното,сръбското и руско разузнаване.
  • 66 Гоце наденицата

    6 17 Отговор
    Сите бугари сте лажговци и предавници! Яжте ми наденицата!

    Коментиран от #67

  • 67 Перо

    11 3 Отговор

    До коментар #66 от "Гоце наденицата":

    Пи-ку ти матер!
  • 68 Перо

    22 4 Отговор
    Нали знаете,кои са най-тънките книги на света: Сомалийска готварска книга, Циганският кодекс на труда и Македонската история!

    Коментиран от #103

  • 69 Пирин

    6 17 Отговор
    Колкото и да рипа гадното ченге, македонското малцинство в Бъглария е факт - с присъдите на ЕСПЧ, в докладите на Съвета на Европа, в Резолюцията на Европейскяи парламент; в преброяванията на България, и на псоледно, но най-важното място - в реалния живот !

    Коментиран от #79, #80

  • 70 Гошо

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Македонски":

    Не, северно македонски е езика :)
  • 71 Подкрепям

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Историк":

    Безусловно! Така се прави. Отвоюваш гаранции, а после се държиш приятелски и даваш път на младата нация. Да е ясно кой- кой е!
  • 72 Току що

    5 1 Отговор
    Тиквата каза на Меркел, че придвижва Западните Балкани към ЕС.
  • 73 Бесен Язовец

    9 3 Отговор

    До коментар #56 от "❓❓❓":

    А ти знаш ли калъв си бе палячо българин бил койте знае какъв си мешан миндилайко с тъмна кожа като африканец. Козяшки слуги продали си историята и се оплакват на всичко отгоре!
  • 74 Бесен Язовец

    5 2 Отговор

    До коментар #56 от "❓❓❓":

    Ше хапнеш от тавата обаче в тавата остана само един по дебел баницата я изядоха македонците! Ще хапнеш ще хапнеш
  • 75 Перо

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Историк":

    Точно така се прави,но в БГ “политиците” са случайни некадърници,еднодневки! Виж го примата и не питай повече. Решението или заключението на българската част от комисията,трябва да бъде публично оповестена за да се документира престъпната дейност на толупа!
  • 76 Чичи

    6 4 Отговор
    Защо изобщо са допуснали някакви галфони дето са решили че са учени и професори комисията по общото ни минало да бъде наричана българо-македонска. Правилно е да се нарича българо-българска комисия.
  • 77 Вида

    3 6 Отговор
    Велизар Енчев освен, че е доктор по международно право е и агент на ДС. В момента е водещ на политическо предаване в телевизията на др. Нинова.

    Коментиран от #89

  • 78 Хисторик

    8 2 Отговор
    Щом се ориема, че е имсло траки 681 ще се приеме, че е имало и македонци още повече има писмени доказателсва от Римската империя за земи на име Македония които били част от империята едва ли са били пустещи само оства някой тупунгер да каже, че Филип и Александър Македонски са били траки, а не македонци. За свезение българите като идват на Балканите тук са живели народи от хиляди години които също са имали езици и не е нормално някой да си мисли, че българите са асимилирали другите езици!!!

    Коментиран от #108

  • 79 Перо

    2 0 Отговор

    До коментар #69 от "Пирин":

    В случая,не е работа на съдебна институция да решава етническа принадлежност и етнос. Това решение трябва да бъде обжалвано или представено в Евро-парламента като несъстоятелно и да се преразгледа официално.Тук има несъществуващи,вменени функции на този съд. Съдът има право да разглежда международни договори и правни норми,по които да взима страна,а не да определя етноси и малцинства,които не фигурират никъде официално!
  • 80 Възражение

    8 3 Отговор

    До коментар #69 от "Пирин":

    Македонско малцинство в България няма и неможе да има поради следните причини:
    Северно македонско малцинство неможе да има, защото Северно македонци има от скоро и те живеят оттатък границата.
    Македонци няма, както стана ясно и от разрешаването на този спор с Гърция.
    Македонската нация просъществува от 1944 год. до 2018 год. ли беше, когато възникна новия субект и касаеше хората извън границите на България.
    Двадесет или двеста човека, платени и заинтересовани да се наричат "македонци" в България е твърде амбициозно да се наричат, че и признават за малцинство. То към момента в България живеят повече англичани! И тях ли да признаем за малцинство?! Може да има и десетина сомалийци!
    Изобщо, ясно е веднъж и завинаги, че населението на Северна Македония в преобладаващата си християнска част има български произход, Гоце Делчев се е именувал българин, а и неможе да е иначе, защото даже не е познавал "македонци"! Такива не е имало около него и във Вардарска и Пиринска Македония, поне. Може би в Егейска е имало малко македони, гърци по същество.
    Тукашните, които се считат небългари са родоотстъпници и предатели и заслужават тежка, шопска сопа!
  • 81 КОНТРАТА

    3 4 Отговор

    До коментар #52 от "Docenta":

    Не не баце тук е имало мсймуни и дожре, че са дошли избягалите българи от Азия да ги научат да говорят и ходят по земята! Историята на Балканите не започва с идването на българите по тези земи ориемете го по добре не ставайте съучастници на пропаганда фалшива история. Историята е наука не предизбирма кампания.
  • 82 ай де бе

    11 5 Отговор
    Абе Македония нали е държава от 1992 г. За кво македонско малцинство се говори?

    Коментиран от #84

  • 83 учуден

    8 1 Отговор
    и аз още се чудя защо аджеба "северна" вместо "западна" Македония??? Сигурно защото Гърците имат повече топки от нас....
  • 84 Македонски

    8 9 Отговор

    До коментар #82 от "ай де бе":

    То и България не я е имало 500 години обаче я има като държава и ореди да падне България по турско рибство е доста спирно дали западната част е била българска!

    Коментиран от #87

  • 85 Петър

    10 4 Отговор
    Коментар-45 приключи темата, но тук някои безполезно още продължават.
    Цитирам го:

    "Нe мoжe дa имa мaкeдoнcкo мaлцинcтвo, прocтo зaщoтo НЯМA тaкoвa нeщo кaтo eтничecкa oбщнocт- 'мaкeдинци'. Кaктo нямa 'eлини', 'eпирци', 'мизи', 'дoбруджaнци', 'cтрaнджaнци'..и т.н. Тoвa нe ca eтнoними, a нaзвaния, кoитo ca прoизвoдни нa cъoтвeтни тoпoними."
  • 86 Да бе

    13 1 Отговор

    До коментар #33 от "Mакедонец 21 цм":

    Бе то гърците не са били фашисти, но през 1912-13 по фашистки избиват в Македония хиляди.
  • 87 ай де бе

    10 4 Отговор

    До коментар #84 от "Македонски":

    И кога е имало държава Македония на същото място със същото население, същия език, култура вяра??
  • 88 Тошко

    3 8 Отговор
    Братята от Македония трябва да влязат в ЕС на мястото на Англия, тези братя от Сърбия - да почакат, защото те са още АНТИНАТОВЦИ! Така ще им скъсаме връзките м/у агентите като Енчев
  • 89 Бае тодър

    4 8 Отговор

    До коментар #77 от "Вида":

    Велизар Енчев, е офицер от ДС, никога не е бил доносник, само е вербувал доносници. Комунист и в червата. А кои измисли Македония????? А ДРУГАРЕ.....
  • 90 Додо

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Историк":

    Изпуснахме питомното сега ще дивото( направо михаля)
    Защо трябваше толкова да подписват този договор. Той е изгоден само за крадците на история
  • 91 миш

    2 1 Отговор
    Някой компетентен да каже точно колко години Македония е била част от българската държава за периода от падането ни под турско робство до 2020 г.

    Коментиран от #93, #105

  • 92 Перо

    5 1 Отговор
    При анулиране да договора и разпускане на комисията,поради възникване на нов правен субект,отпадат всички договори или съдебни решения с РСМакедония. Това наименование на измислената държава е прието само от Гърция,въпреки българското възражение!
  • 93 Перо

    3 0 Отговор

    До коментар #91 от "миш":

    Нямаме една история,само от 1944 г. до сега.
  • 94 Пирин Маке

    3 13 Отговор
    Защо смяташ че македонците са родоотстпници? Щом харесват Македония и македонските ценности това не ги прави родоотстъпници, а точно спротивното, родолюбци. Вменена e параноята в българското общество, от бойкокрадците, че ако, едва ли не признаем македонският народ, ще пострада цяла България. Всеки индивид на тази планета има правото на самоопределение. Македонците са си македонци, българите са си българи. Незабавно демократизиране на България!!!!

    Коментиран от #96, #106, #110

  • 95 Пиер

    5 1 Отговор
    Начи агента от Дс_6то може да е военен министер, а офицеринът Енчев от Пгу не може да е член на комисия. Щото Иван купува Ефки.... а Енчев не се продава
  • 96 Петър

    8 0 Отговор

    До коментар #94 от "Пирин Маке":

    Какви са тия" македонски ценности" , аз знам за европейски, или християнски ценности.
    Ша та замолА, простичко да обясниш?

    Коментиран от #98

  • 97 гърците

    5 0 Отговор
    ?!Те ни изгониха от нашите къщи и станаме преселници!....
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Пак ни разделят,

    3 0 Отговор
    За да ни владеят.Проста работа, но не за прости хора.
  • 100 Античното Маке

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "Mакедонец 21 цм":

    Кавала е в Беломорска Тракия, отнета незаконно от България след ПСВ-българска земя с българско население. През ВСВ българите "окупират" точно тази изконни български земи и нито сантиметър повече. Как няма да сме фашисти за гърците.
    Кажи след като "фашистките" българи са окупирали собствените си земи, колко хора са избили?
    И кажи, след като гърците окупираха македонските земи през 1912-1913, колко хора избиха?

    Коментиран от #104

  • 101 Сърп и чук

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Mакедонец 21 цм":

    Гърците имат и други паметни плочи на места, където са избити техни андарти от чети на ВМРО преди повече от век! Божидар Димитров припомни такъв случай и се обяви против да настояваме да бъдат премахнати, защото там гърците написали, че техните герои са избити от български разбойници! Обвиняват ни в жестокост и престъпления, но и признават, че е извършено от българи, а не от македонци!
  • 102 КРОКОДИЛА

    0 0 Отговор
    ЗАТОВА КЕ СИ ПАТАТ ЦЕЛ ЖИВОТ - СИРОМАШНИЯ - ПАРИ НЕМА ШО КЕ ПРАИМ НАКЪДЕ КЕ ОДИМ .........НЕМА ПАТ ........ДА СЕ ВРАКЯМЕ НАЗАД .............................
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Маке2

    0 0 Отговор

    До коментар #100 от "Античното Маке":

    Стрелба на млади студенти Ваташа..т.е масакр
  • 105 герон

    0 0 Отговор

    До коментар #91 от "миш":

    От 1941г. до 1944г., непризната от други държави.
  • 106 Чефо Батето

    0 0 Отговор

    До коментар #94 от "Пирин Маке":

    ако има македонски язик то тогава няма български язик!
  • 107 До г-н Енчев

    0 0 Отговор
    г-н Енчев,
    къде оставяте българския език защо премълчавате за него? Какво става с България, ако се присвои бг език, бг история, бг култура, бг възрожденци?!
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Tarnovetz

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ОМО Илинден":

    Преди около 20 години България направи огромна грешка, като изпрати танкове за да помогне на "Вардар Мекедония", а столицата Скопие преди около 2100 години е основана като илирийско село "Скупи". Първите славянски групи влизат в Древна Македония преди около 1400 - 1500 години, след премахването на робството в Византийската империя, първите древни Македонски племена се появяват като етническа група преди около 3500 години, а по-късно са били хеленизирани
  • 110 Tarnovetz

    0 0 Отговор

    До коментар #94 от "Пирин Маке":

    Преди около 20 години България направи огромна грешка, като изпрати танкове за да помогне на "Вардар Мекедония", а столицата Скопие преди около 2100 години е основана като илирийско село "Скупи". Първите славянски групи влизат в Древна Македония преди около 1400 - 1500 години, след премахването на робството в Византийската империя, първите древни Македонски племена се появяват като етническа група преди около 3500 години, а по-късно са били хеленизирани
  • 111 Tarnovetz

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факти":

    Преди около 20 години България направи огромна грешка, като изпрати танкове за да помогне на "Вардар Мекедония", а столицата Скопие преди около 2100 години е основана като илирийнско село "Скупи". Първите славянски групи влизат в Древна Македония преди около 1400 - 1500 години, след премахването на робството в Византийската империя, първите древни Македонски племена се появяват като етническа група преди около 3500 години, а по-късно са били хеленизирани