Отидете към основна версия

3 841 12

Младежкото ДПС: Ахмед Доган е фактор в българската политика

  • ахмед доган-
  • младежко-
  • дпс
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бъдеще, в което от ДПС не участват активно, няма да е розово, заяви депутатът на движението Алиосман Имамов на Шестата национална конференция на Младежкото ДПС. Според него се говори недостатъчно кои са причините за кризата. "Причините за кризата в Европа са дълговете – финансовите проблеми, които създаде Еврозоната. България няма такива проблеми. България има финансова стабилност, която не е от вчера. Тя не е създадена от управляващите сега", изтъкна Имамов. България няма проблеми с дълговете, има проблеми с управлението на тази страна – нескопосано, некомпетентно, с липса на визия, категоричен бе Алиосман Имамов.

Според него младежката безработица е голям проблем, който не е във фокуса на управляващите. Най-сигурният изход, според Имамов, е образованието. ДПС имат огромната задача в бъдеще да решават тези проблеми, които определят стандарта и бъдещето на хората, заяви Имамов.

В целия преход ДПС направи най-голямата инвестиция в младите хора, подчерта депутатът Неджми Али. "След 22 години демокрация ние сме изправени пред заплахата да бъде подменен вотът, да бъде откраднат демократичният механизъм. Отново се размахва етническата карта", заяви той. Неговото мнение е, че младежката организация може да помогне за развитието на гражданското общество. Всички ние сме закърмени с бацила на ДПС, каза Али. "Кой може да твърди, че ДПС е в изолация, че е към заника си. Целият този форум, всичкото признание от международни организации показват обратното", заяви на свой ред депутатът Четин Казак. Всички ние сме нагледно доказателство, че Младежкото ДПС е най-доброто училище за политика за нашите кадри, подчерта той.

Според евродепутата от ДПС Филиз Хюсменова това правителство няма политика за младите хора. Бъдещето на България е под заплаха, докато не се подобри здравеопазването, докато не се дадат повече пари за образование, докато се потъпкват основни права на гражданите, каза тя.

На предстоящите парламентарни избори Младежкото ДПС трябва да покаже, че неслучайно е наричано авангардът на ДПС, каза в доклада си лидерът на организацията Джейхан Ибрямов. На местните и президентските избори бяхме свидетели на кражба на вота, заяви той. В рамките на кампанията отново бяха противопоставени българи и турци. Близо 500 000 български граждани не успяха да упражнят своя вот, защото попаднаха в забранителните списъци без ясна причина за това. За президентските избори всички искаха нашата подкрепа, но ако тя се поднесе неофициално, тайничко, каза още Ибрямов.

Над 22 000 са реалните членове на Младежкото ДПС. За последната година страната са напуснали 150 000 граждани от смесените региони, като две трети от тях са млади хора, заяви Ибрямов. "Структурата ни в Ямбол все още е в незадоволително състояние. Новото ръководство трябва да подходи със специална стратегия към районите, в които структурите са слаби – в Монтана, Видин, Перник, Кюстендил", допълни той.

Председателят на ДПС Ахмед Доган е фактор в българската политика, а всички ние сме национално отговорни политици, посочи Ибрямов. "През последните три години и половина конституционната роля на парламента е дискредитирана, властва популизмът. Икономиката е болна, болно е обществото, болна е самата демокрация с оглед на влошеното състояние на човешките права", каза Ибрямов. Според Джейхан Ибрямов, пример за това е националистическата агресия на "Атака", която на 20 май нападна джамията в центъра на София. "Това бе демонстрация на овластения краен национализъм, застрашаваща гражданския мир в страната. Но за управляващите и премиера случващото се бе чиста политика и ситуацията не бе опасна", каза той.

Младежкото ДПС ще продължава да генерира нови политики и да търси нови активисти, заяви единственият до момента кандидат за лидер на младежката организация Илхан Кючук (правилникът на МДПС обаче позволява до последния момент преди избора на председател да се правят номинации). "Ако бъда избран на днешния конгрес, Младежкото ДПС ще продължава своето развитие в посока актуализиране на стратегиите.

Подмладяването на ДПС от гледна точка на идеи, на политически профили е постоянно течащ процес в организацията. И сега имаме немалко представителство от младежките среди – Четин Казак, Петя Раева", подчерта Кючук.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган, който присъства на конференцията, отказа на два пъти да отговори на въпросите на медиите. "Знам, че търсите скандали. Няма да се случи такова нещо", беше единственото, което Доган отрони пред медиите при втория опит да му бъдат зададени въпроси по актуални теми от политическия живот в страната. Вероятно той ще направи изказване в закритата част на конференцията на Младежкото ДПС. След 17.00 часа се очаква да стане ясно и новото ръководство на младежката организация на партията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини