Отидете към основна версия

9 366 66

Ген. Валери Григоров за ФАКТИ: Борисов е във висока степен на емоционално сриване - това трябва да се използва

  • валери григоров-
  • ние гражданите-
  • 45-то народно събрание-
  • парламентарни избори-
  • бойко борисов-
  • иван гешев-
  • герб-
  • дпс-
  • протест

"Ако ще се прави някакво правителство, много категорично трябва да бъдат изолирани ГЕРБ и ДПС", каза генерал-майор Григоров

Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„В обстановката, в която е новоизбраният парламент, може да бъде дадено доверие единствено на новоприетите политически сили, които, разбира се, би следвало да носят духа, енергията на протестите през лятото и есента на 2020 година. Моята позиция е, че ако е възможно да бъде създадено правителство, то трябва да е в рамките само на тези политически партии, които са нововлезли в Парламента и да бъде с много кратък мандат, в който да направи някои основни промени. Важен е и въпросът с отговорността – нека да не забравяме духа на протестите от миналата година. Оставката на Бойко Борисов и оставка на Иван Гешев – това са двете основни искания на протестиращите, които повече от осем месеца поддържаха духа и енергията на българското общество и очакванията, че Борисов ще падне.

Днес, когато виждаме, че Борисов е разклатен, уплашен, че вече няма стопроцентовата власт, с която можеше да си позволява да прави всичко съвсем еднолично и както прецени, това трябва да консолидира енергията на току-що влезлите в Парламента политически партии, които да дадат отговор на очакванията на обществото по един много категоричен начин“.

Това каза генерал-майор Валери Григоров пред ФАКТИ. Свързахме се с ген. Григоров от коалиция „Ние, гражданите“, за да говорим относно трактовката му на въпроса кое е по-правилно – да се сформира правителство или да бъдат проведени нови избори.

„Българското общество не може и няма как да забрави, че трябва да се потърси отговорност за изключително бруталното, наглото, неуважително отношение на Борисов към българските граждани. А и не само – неуважителното отношение към институциите, разрушаването на държавността и институционалния правов ред, всичко това няма как да бъде забравено в контекста на току-що преминалите парламентарни избори“, допълни той.

„Ако ще се прави някакво правителство, то би могло да бъде само в този формат. Много категорично трябва да бъдат изолирани ГЕРБ и ДПС, тъй като те управляваха държавата през последните 12 години и то по един много брутален начин. Помним фактите, помним конкретни сделки, помним публично известни скандали, които останаха назад във времето.

Във всички случаи парламентът трябва да бъде конституиран и то много бързо. Този парламент трябва да направи всичко възможно в един много кратък срок да промени част от правилата, с които Бойко Борисов печели вече години наред. Бих казал, че са нужни дори и по-крайни мерки – нужно е ЦИК да бъде адаптирана спрямо политическите сили, които днес са в Парламента“, каза още ген. Григоров.

Самото адаптиране на ЦИК според него би могло да стане по следния начин: „Като се прекрати мандата на състава на ЦИК и подмяна на една част от комисията с оглед на настоящите политически сили, които са в Парламента. Моята идея и стратегически поглед е в посоката, че ако не разместим лостовете и стратегията на Борисов и отидем на избори веднага с неговите правила и институции, много лесно можем да предвидим следващите резултати – ще се върнат много убедително изхабените лъжепатриоти, ще се върнат и други политически сили с още по-добър резултат, а настоящите вероятно ще се стопят наполовината“.

„Трябва да се работи в кратки срокове. Нужно е едно много бързо конституиране на парламента и едновременно с това - изменение на изборното законодателство. Във времето, в което тече рулетката за мандатите, трябва да стане промяната на изборното законодателство в посока гласуване по пощата и дистанционно гласуване“, обобщи ген. Григоров.

„Онези хора, които с часове се редиха на опашки в чужбина, за да гласуват, а една голяма част не успяха да дадат своя глас и да използват конституционното си право на избор, те няма да се редят отново на опашки. Ние трябва да осигурим на тези хора възможност да имат правото си на глас и да го упражнят. Само в Чикаго българските граждани са 200 хиляди. Там има една-две секции. Какво означава това – това означава обективна невъзможност да упражниш правото си на глас. Не само там е така, това просто е най-фрапиращият случай. Така и при българите във Великобритания. В Европа режимът е малко по-либерален, но една голяма част от българите извън ЕС не успяха да упражнят конституционното си право на глас“, каза още той и уточни, че въпросните събития по промяна на изборното законодателство трябва да се случат до месец.

„Ако през този месец не се създаде правителство в рамките на тези нововлезли в парламента политически сили, няма никакъв смисъл от това да се правят експерименти и тези партии да бъдат поставени в зависимости от ГЕРБ и ДПС. Те трябва да успеят да постигнат целта и да разместят средата, в която Бойко Борисов се чувства комфортно. Той в момента е изваден от равновесие, във висока степен на емоционално сриване е. Това трябва да се използва и да може да му се нанесат още няколко политически удара, с които той категорично да забрави за каквото и да е бъдещо политическо присъствие“, каза генерал Григоров.

В края на разговора генерал Валери Григоров обяви, че „Ние, гражданите“ и протестиращи граждани ще посрещнат народните представители по време на клетвата им в четвъртък. „В четвъртък, когато ще се свика Народното събрание, ще бъдем отново пред него, за да покажем присъствие и да покажем на всички народни представители, че ние сме там и искаме онова, за което пледирахме повече от осем месеца – оставка на Бойко Борисов, оставка на Иван Гешев“, каза той.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 66 гласа.