Тема: Парламентарни избори Юли 2021

Виж още

Кога ще бъдат парламентарните избори?

Fakti.bg съобщи, че Парламентарните избори тази година в България ще се проведат на 4 април. На 26 март изтича редовният мандат на 44-то Народно събрание, ако не бъде удължен поради извънредно събитие, ако не бъде съкратен от парламентарно решение или при липсата на възможност за съставяне на правителство. До два месеца след разпускането на парламента трябва да бъдат проведени парламентарните избори.

На 14 януари, след множество консултации с местни партии и различни представители на здравни и други институции, президентът Румен Радев обяви с указ датата 4 април 2021 г. за окончателна за провеждане на изборите. Преди броени дни, той обяви датата на вота пред медиите и заяви, че партиите нямат основание за претенции относно датата на вота. Става дума за редовно гласуване. Тази дата съвпада с деня, когато арменци и католици посрещат Великден и общностите израззиха недоволство от това.

В парламентарните избори през 2021 година участие ще вземат следните партии:


Избори по време на пандемия

Възникват поредица от въпроси, поради създалата се ситуация с епидемията от COVID-19 в България. Тук ще ви информираме дали парламентарните изборите, насрочени за 4 април 2021 г. ще бъдат проведени съобразно заложения конституционно срок.

Централната избирателна комисия уведомява, че ще бъдат изпълнени стриктно указанията на компетентните здравни органи за гарантиране на здравето и безопасността на всички гласуващи и длъжностни лица от изборните секции. Спазването на дистанция и поддържането на хигиена е задължително. За спокойствието на гласуващите ще бъдат осигурени дезинфектанти.

Ще може ли да се гласува от чужбина

Ще разгледаме още актуални въпроси, като например - дали ще могат българите, които живеят в чужбина, да гласуват? На миналото парламентарно гласуване пред изборните секции извън границите на България имаше дълги опашки от чакащи да гласуват. В сегашната пандемична ситуация положението се усложнява допълнително. Проблемен е и фактът, че изборите през 2021 г. за Народно събрание съвпадат с Великден в Западна Европа. Организацията, която извършва наблюдение на изборния процес е Асоциация “Прозрачност без граници”. Целта на тази инициатива е да бъде проведено честно и демократично гласуване, с прозрачност на изборния процес.

Особено важна роля за подготовката на парламентарните избори извън границата на нашата Република има Министерството на външните работи. Целта е да се гарантира законово установеното право на всеки български гражданин, желаещ да гласува в чужбина.

Контрол на парламентарните избори чрез видеонаблюдение

В началото на месец януари се проведоха редица срещи на заинтересовани страни с президента Румен Радев относно предстоящото парламентарно местно гласуване. Лансираха се идеите за осъществяването на видеонаблюдение в реално време при преброяването на резултатите и през самия изборен ден. Това би повишило прозрачността на изборния процес. Експерти изтъкват ефекта от повишаване на доверието в изборния процес и най-вече при отчитането на крайните резултати в секциите. Ще продължим да следим темата отблизо.