Отидете към основна версия

5 274 47

Картите са свалени! На ход отново са гражданите

  • герб-
  • бсп-
  • дпс-
  • симбиоза-
  • 45-то народно събрание-
  • има такъв народ-
  • демократична българия

ГЕРБ, БСП и ДПС за пореден се доказаха като субекти с общ генезис, предопределящ идентичната им същност и отровна роля в българския социално-политически живот

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Каквото и да ви говорят пишман анализаторите за 45-тото обикновено Народно събрание, не им се връзвайте. То бе положително явление, даващо надежда, че 46-ият парламент може да бъде негово още по-добро продължение.

Така е поради поне две причини. От една страна - България за първи път от много време насам заприлича на република с парламентарно управление, каквато е според текстове в Конституция си. Вярно, правителство не се излъчи, но в последните 25 дни парламентът е институцията, която диктува дневният ред в страната.

И от друга страна - ГЕРБ, БСП и ДПС за пореден се доказаха като субекти с общ генезис, предопределящ идентичната им същност и отровна роля в българския социално-политически живот. Тези три партии заедно саботираха дневния ред на 45-тото Народно събрание в един от работните му дни, с което спечелиха ценно време за каузата да не се случат истински важните законодателни промени.

Това поредно доказателство за симбиозата между тях, когато трябва да се брани посткомунистическата развала и диктат, трябва да е пречупило и последните съвестни люде, съмняващи се в нея, и трябва да е нещото, което да ни тласне към истинска промяна, която се съдържа в задължително значително електорално смаляване на тези формации.

ГЕРБ в момента е като дълго доминирало чудовище, което не може да приеме, че главната роля му е отнета, и освен това му се налага да се бори за оцеляване, тъй като е силно ранено и уязвено от съперниците.

С БСП започва всичко лошо в нашата Родина и разговор с тях няма как да се води, въпреки някои разумни хора там, като Крум Зарков и Явор Божанков. За тяхна сметка обаче, агент ЕКОНОМОВ, разбирайте Румен Гечев, говори изключителни нелепици в медийните си участия. Обвинява друга формация в сговор с ДПС, а неотдавна БСП официално управлява с тази партия. И то два пъти. Дава за пример системните партии в САЩ и Великобритания и ги сравнява с БСП, за да илюстрира, че системните партиите не са нещо лошо. горе-долу хитра манипулация, но тя би минала само при крайни наивници. Реалността в САЩ и Великобритания спрямо тази в България е коренно различна.

Пък дори и да оставим историческата обремененост на БСП, от която те по никакъв начин не се опитват да се отърсят и дори се гордеят с нея, няма как партия, която ходатайства конкретно за руската ваксина за България, да бъде приемана сериозно.

ДПС пък продължават все така да ни говорят за диалог и със "загриженост" за страната да обясняват как другите не са отговорни и не мислят за благото на републиката, щото не искат да си говорят и да си съучастват с тях.

Впрочем, това го правят и другите. И за съжаление в някаква степен имат успех. Особено когато говорят за текущите проблеми на страната, създадени от самите тях. И как те искат да ги решат, ама другите са безотговорни и се занимават с Изборен кодекс, закриване на институционални бухалки и т.н.

Имат успех, понеже знаят, че повечето българи не се интересуват особено от основни принципи на демократичния процес, а по-скоро от някакви битовизми - като това дали ще работят кръчмите или не, в контекста на здравната криза, която наистина е сериозен и все още нерешен проблем. Но тя не отменя факта, че в България имаме фундаментални проблеми, свързани с функционирането на демокрацията ни.

Какво обаче има насреща на гореописаните политически вредители? За съжаление не нещо много обнадеждаващо. ПП "Има такъв народ" на Станислав Трифонов се държи като ГЕРБ и НДСВ в много отношения - например в отношенията си с медии, а съответно от това и с гражданското общество, добра или лоша - предаде основната си политическа идея, а именно мажоритарни избори в два тура. Освен това, тази партия няма никаква идеология, с което става поредният проект, който деилогизира българската политика, която има нужда от спора между лявото и дясното.

НДСВ и ГЕРБ постигнаха точно същото в зародиша и развитието си - деилогизираха политиката ни.

"Демократична България" е единственият субект, който има ясни и правдиви политически идеи. Но засега е подкрепян от малко над 300 000 души. На пръв прочит изглежда не малко, но не е и много, а още по-малко достатъчно, когато говорим за изборен резултат.

Съдебна реформа, лустрация, дигитализация, електронно дистанционно гласуване, както и реформи в почти всяка област в държавата. Добри идеи, но липса на достатъчно силно лидерство и на по-добро присъствие извън София, каквото има например Слави Трифонов, превръщат (засега) ДБ в представител на само една малка част от населението на Родината ни.

Така или иначе, предстои да видим какво ще се случи. Но картите са свалени. ГЕРБ, БСП, ДПС за пореден път се саморазобличиха и сега на ход отново са гражданите.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 43 гласа.

Свързани новини