Last news in Fakti

10 Май, 2021 18:28 5 199 47

Картите са свалени! На ход отново са гражданите

  • герб-
  • бсп-
  • дпс-
  • симбиоза-
  • 45-то народно събрание-
  • има такъв народ-
  • демократична българия

ГЕРБ, БСП и ДПС за пореден се доказаха като субекти с общ генезис, предопределящ идентичната им същност и отровна роля в българския социално-политически живот

Картите са свалени! На ход отново са гражданите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Каквото и да ви говорят пишман анализаторите за 45-тото обикновено Народно събрание, не им се връзвайте. То бе положително явление, даващо надежда, че 46-ият парламент може да бъде негово още по-добро продължение.

Така е поради поне две причини. От една страна - България за първи път от много време насам заприлича на република с парламентарно управление, каквато е според текстове в Конституция си. Вярно, правителство не се излъчи, но в последните 25 дни парламентът е институцията, която диктува дневният ред в страната.

И от друга страна - ГЕРБ, БСП и ДПС за пореден се доказаха като субекти с общ генезис, предопределящ идентичната им същност и отровна роля в българския социално-политически живот. Тези три партии заедно саботираха дневния ред на 45-тото Народно събрание в един от работните му дни, с което спечелиха ценно време за каузата да не се случат истински важните законодателни промени.

Това поредно доказателство за симбиозата между тях, когато трябва да се брани посткомунистическата развала и диктат, трябва да е пречупило и последните съвестни люде, съмняващи се в нея, и трябва да е нещото, което да ни тласне към истинска промяна, която се съдържа в задължително значително електорално смаляване на тези формации.

ГЕРБ в момента е като дълго доминирало чудовище, което не може да приеме, че главната роля му е отнета, и освен това му се налага да се бори за оцеляване, тъй като е силно ранено и уязвено от съперниците.

С БСП започва всичко лошо в нашата Родина и разговор с тях няма как да се води, въпреки някои разумни хора там, като Крум Зарков и Явор Божанков. За тяхна сметка обаче, агент ЕКОНОМОВ, разбирайте Румен Гечев, говори изключителни нелепици в медийните си участия. Обвинява друга формация в сговор с ДПС, а неотдавна БСП официално управлява с тази партия. И то два пъти. Дава за пример системните партии в САЩ и Великобритания и ги сравнява с БСП, за да илюстрира, че системните партиите не са нещо лошо. горе-долу хитра манипулация, но тя би минала само при крайни наивници. Реалността в САЩ и Великобритания спрямо тази в България е коренно различна.

Пък дори и да оставим историческата обремененост на БСП, от която те по никакъв начин не се опитват да се отърсят и дори се гордеят с нея, няма как партия, която ходатайства конкретно за руската ваксина за България, да бъде приемана сериозно.

ДПС пък продължават все така да ни говорят за диалог и със "загриженост" за страната да обясняват как другите не са отговорни и не мислят за благото на републиката, щото не искат да си говорят и да си съучастват с тях.

Впрочем, това го правят и другите. И за съжаление в някаква степен имат успех. Особено когато говорят за текущите проблеми на страната, създадени от самите тях. И как те искат да ги решат, ама другите са безотговорни и се занимават с Изборен кодекс, закриване на институционални бухалки и т.н.

Имат успех, понеже знаят, че повечето българи не се интересуват особено от основни принципи на демократичния процес, а по-скоро от някакви битовизми - като това дали ще работят кръчмите или не, в контекста на здравната криза, която наистина е сериозен и все още нерешен проблем. Но тя не отменя факта, че в България имаме фундаментални проблеми, свързани с функционирането на демокрацията ни.

Какво обаче има насреща на гореописаните политически вредители? За съжаление не нещо много обнадеждаващо. ПП "Има такъв народ" на Станислав Трифонов се държи като ГЕРБ и НДСВ в много отношения - например в отношенията си с медии, а съответно от това и с гражданското общество, добра или лоша - предаде основната си политическа идея, а именно мажоритарни избори в два тура. Освен това, тази партия няма никаква идеология, с което става поредният проект, който деилогизира българската политика, която има нужда от спора между лявото и дясното.

НДСВ и ГЕРБ постигнаха точно същото в зародиша и развитието си - деилогизираха политиката ни.

"Демократична България" е единственият субект, който има ясни и правдиви политически идеи. Но засега е подкрепян от малко над 300 000 души. На пръв прочит изглежда не малко, но не е и много, а още по-малко достатъчно, когато говорим за изборен резултат.

Съдебна реформа, лустрация, дигитализация, електронно дистанционно гласуване, както и реформи в почти всяка област в държавата. Добри идеи, но липса на достатъчно силно лидерство и на по-добро присъствие извън София, каквото има например Слави Трифонов, превръщат (засега) ДБ в представител на само една малка част от населението на Родината ни.

Така или иначе, предстои да видим какво ще се случи. Но картите са свалени. ГЕРБ, БСП, ДПС за пореден път се саморазобличиха и сега на ход отново са гражданите.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Памет

    15 69 Отговор
    Съюз на репресираните от комунизма "Памет", застава категорично зад кандидатите на коалиця ГЕРБ-СДС!

    Коментиран от #4, #29

  • 2 Майна

    49 9 Отговор
    Петре, кой ти плати за тая ,,статия,,..Я, бегай

    Коментиран от #31, #32, #33

  • 3 1618

    54 11 Отговор
    Събитията следват своя естествен ход! Появи се нов свидетел в Комисията по ревизия Павел Стоименов !Той казва :Аз съм най големият зърнопроизводител в България! Фирмата ми е Агробел2001Имам доказателства за корупция, като това дори засяга националната сигурност на страната! Борисов и Петя Аврамова трябва да бъдат съдени за злоупотреба с влияние , рекет и корупция в особено големи размери!

    Коментиран от #6, #8

  • 4 хъхъ

    33 10 Отговор

    До коментар #1 от "Памет":

    Подкрепяйте репресирания член на БКП - Джипко Бибитко, садил картофи и маал филии с маз.
  • 5 Ганчо

    25 7 Отговор
    Човека каза за обръчите от фирми и кой раздава порциите. Какво още го дрънкате и търсите топлата вода....
  • 6 Майна

    23 5 Отговор

    До коментар #3 от "1618":

    Браво, приятел! Ще има възмездие за тази паплач
  • 7 И мислят

    25 3 Отговор
    че вечно така ще я карат , за сметка на българските граждани , данъкоплатците от всички членки на ЕС , от криминални субекти и от където могат ? Престъпници без скрупули - няма България , няма нейния народ - грабене чрез всякакви средства !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 чичо

    13 25 Отговор
    Фирмата му е АгроМел! И аз имам доказателства че ни управляват извънземни, ама няма да ги покажа. Имам доказателства че Маямата има две п у т к и , ама няма да ги покажа....

    Коментиран от #24

  • 10 Гошо

    29 7 Отговор
    Авторчето,па много си пристрастен към тия стари муцуни от ДСБ... Всички други не ставали,само тия ставали... Такива статии са петно върху биографията ти. Тия през юли ще получат по малко гласове,ще видиш. Да те видим тогава кви ще ги дрънкаш...

    Коментиран от #27, #39

  • 11 Иматакъв

    15 14 Отговор
    народ ... каквото и да си говорим - промяната започна от "чалгаря", "учиндолеца" и всяк'ви епитети ... какво то и да си говорим ! Ако, не съществуваше ПП ИТН, днес щяхме да се радваме на старите ..... и новия бардак !
  • 12 Николай

    8 16 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Демократична България" е единственият субект, който има ясни и правдиви политически идеи. Но засега е подкрепян от малко над 300 000 души.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Николай

    19 2 Отговор

    До коментар #13 от "Николай":

    Сега ще попитам отново кога роденият през 1974г. Христо Иванов е завършил право в СУ, магистратура, служил е в Българската армия, специализирал е във САЩ и на 22 г. е станал "От 1996 г. до 2002 г. работи като координатор на проекти в областта на законодателната и съдебната реформи в рамките на Инициатива за Върховенство на закона на Американската асоциация на юристите".
  • 15 Какви карти

    22 14 Отговор
    са свалени. Новите партии в този парламент бяха със свалени гащи. Лъсна им простотията и безхаберието. Все една бяха докарани с бус от луната.
  • 16 дявола

    5 15 Отговор
    НИКОЙ НЕ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВА ВСИЧКОТО Е ИЗМЕТТТТТТТТ

    Коментиран от #17, #26

  • 17 Ганчо

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "дявола":

    По принцип си прав, но такъв е материала....
  • 18 Красимир Кунчев

    15 13 Отговор
    ТОЗИ ПЪТ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА ИТН, ТЕ НЕ ОПРАВДАХА ДОВЕРИЕТО МИ!!!

    Коментиран от #22

  • 19 Петре

    9 1 Отговор
    Ако няма къде да отидеш, ела на себе си.

    Коментиран от #40

  • 20 само да добавя

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Николай":

    9годишно магаре 10 години ходило с овцете!
  • 21 Съвет

    12 1 Отговор
    Здравков, ако яйцето ти опре до ду пето, провери да не са две.
  • 22 А МИ

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Красимир Кунчев":

    ГЛАСУВАЙ ЗА CNN бе троле ххайай
  • 23 Здравков

    7 0 Отговор
    Умни са не които говорят според главата ти, а които се противят на неверните ти думи.
  • 24 111

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "чичо":

    Извънземните може да не те управляват, но те наблюдават! Останалите неща никого не вълнуват.
  • 25 Избирател

    7 13 Отговор
    Който не гласува за ГЕРБ-СДС, се отказва от питомното и тръгва да гони дивото, което е без ясна политическа физиономия, без многогодишният натрупан опит в управлението на държавата и без изградени външни дружественни отношения с държавните ръководители на съседните страни, на европейските страни и на други!
  • 26 светена вода

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "дявола":

    Удобна мантра, от която не хваща ефект!
  • 27 Публий Сир

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гошо":

    Времето употребено за мислене не е загубено време.
  • 28 гост

    11 1 Отговор
    Само да припомним на авторчето, че половината от ДБ бяха в коалиция с ГЕРБ.
  • 29 Всяка

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Памет":

    чаша на търпението е пълна със сълзи, но прелива когато някой друг се изплюе в нея.
  • 30 ДА ДА

    9 1 Отговор
    Гражданите са на ход ,но селяните решават.
  • 31 Б. Дизраели

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Много по-лесно е да бъдеш критичен, отколкото да си прав.
  • 32 Волтер

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Личното мнение е причинило повече беди на тази земя от чумата и
    земетресенията.
  • 33 А ако

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    не са му платили значим е много прос.т
  • 34 ФАКТ

    8 2 Отговор
    .а бе какви карти какви 5 лева..ТОЯ СЛАВИ НАПРАВО МЕ ХВЪРЛЯ В ШАХ..СЪЗДАВА ПАРТИЯ,,А НАКРАЯ КАЗВА ЧЕ НЕ ИСКА ДА ИМА НИЩО ОБЩО С НЕЯ,,АЗ НЕ ЗНАМ ТОЯ ЧОВЕК ДАЛИ СЕ СЛУША КАКВИ ГЛУПОСТИ ГОВОРИ...А БЕ ВСИЧКИ ГЛАСУВАТ ЗА ПАРТИЯТА НА СЛАВИ..ВСИЧКИ ГОВОРЯТ КАК СЛАВИ ЩЯЛ ДА ОПРАВИ ДЪРЖАВАТА..А ТОЙ НИ КАЗВА..ЧЕ НЕ ИСКА ДА ИМА НИЩО ОБЩО..С НЕЩО КОЕТО ТОЙ Е СЪЗДАЛ...ХА СЕГА ШАХ И МАТ..:)...НАПРАВИХ СИ ПАРТИЯ АМА НЯМАМ НИЩО ОБЩО С НЕЯ...ГОВОРЕШЕ ЗА МЛАДИ И ОБРАЗОВАНИ ХОРА..А НА ОТКРИВАНЕТО НА ПАРЛАМЕНТА ИЗЛИЗА 100 ГОДИШНА ЖЕНА..ПРОСТО ТОЯ ЧОВЕК МНОГО МИ НАПОМНЯ ЕДНО ВРЕМЕ НА ЦАРЯ...КАТО ГОВОРИ ,,ГОВОРИ ГОВОРИ.. ЕДИН ТОН НЕЩА ..И НИКОЙ НЕ ГО РАЗБИРА КАКВО КАЗВА...ЧУДЯ СЕ ТОЯ ЧОВЕК БЕЗ СЦЕНАРИИ МОЖЕ ЛИ ДА ГОВОРИ....ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕМ БЛАГОДАРНИ НА РУСИЯ..ЗА КОЕ..ЧЕ ТЯХНАТА "ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ" НИ УПРАВЛЯВА И ДО ДНЕС..С ДВЕ ДУМИ ДА СМЕ И БЛАГОДАРНИ ЧЕ СМЕ И РОБИ И ДО ДЕН ДНЕШЕН...С ПРЕД-ТЕКСТ ЧЕ СА НИ ОСВОБОДИЛИ...Е КАК СА НИ ОСВОБОДИЛИ КАТО ДЪРЖАВАТА НИ СЕ УПРАВЛЯВА ТОЧНО ОТ ТЕХНИ АГЕНТИ..ЗА КАКВО ОСВОБОЖДЕНИЕ СТАВА ВЪПРОС НЕ СЕ СЕЩАМ..НЕ ИСКАЛ ДА Е ПРЕМИЕР НЕ ИСКАЛ ДА Е ДЕПУТАТ..НЕ ИСКАЛ НИЩО..АМА ПАРТИЯТА Я СЪЗДАЛ ТОЙ..АМА НЯМАЛ НИЩО ОБЩО С НЕЯ,,,Я ПАК ..Я ПАК..КО КАЗА...??!!
  • 35 ФАКТ

    8 2 Отговор
    ...А ТАКА И НЕ РАЗБРАХМЕ ..АКО СЛАВИ НЯМА ДА Е НИКАКЪВ..НА ТАЗИ ПАРТИЯ.КОЙ ЩЕ Е ТОГАВА..КОЙ Е ТОЗИ МЛАД УМЕН ЧОВЕК КОЙТО ЕВЕНТУАЛНО ЩЕ НИ Е ПРЕМИЕР...ВСИЧКО В ТАЗИ ПАРТИЯ Е ПРОСТО ЕДНА ТАЙНА..:)..ВСИЧКО Е ХИКС И ИГРЕК.НАМЕРЕТЕ ОТГОВОРА..НЯКЪДЕ ТАМ..2 МЕСЕЦА ИЗЧЕЗНАХ ОТ СВЕТА..АКО НЯКЪДЕ КАЖЕ НЕЩО..ТО И ТОЙ НЕ СЕ РАЗБИРА КАКВО Е КАЗАЛ....ХОРАТА БИЛИ НЕДОВОЛНИ ОТ ГЕРБ..АМИ ЧЕСТИТО..ДАНО СЕГА СТЕ ДОВОЛНИ..АКО СЕГА ВСИЧКО СЕ ЗНАЕШЕ..КОЙ КОГО Е..СЕГА ВЕЧЕ СИ ИМАМЕ ПАРТИЯ В КОЯТО НЕ ЗНАЕМ НИТО КОЙ И ЛИДЕР..НИТО КОЙ И Е ПРЕДСЕДАТЕЛ..НИТО НЯКОЙ В ПАРТИЯТА ЗНАЕ ЗАЩО Е В НЕЯ..:)....И КАТО СЕ СЕТИ ЧОВЕК ЧЕ ТОЛКОВА НАРОД Е РАЗЧИТАЛ НА ТЯХ....СЕГА СИГУРНО СЕ ЧУДЯТ..КОИ АДЖЕБА СА ВЪОБЩЕ ТЕЗИ "ТЯХ"..И КАКВО ЩЕ УПРАВЛЯВАТ КАТО САМИТЕ ТЕ НЕ ЗНАЯТ КЪДЕ СЕ НАМИРАТ..ПОЧВАМ ДА СИ МИСЛЯ ЧЕ УМИШЛЕНО ПРАВИ ТОВА ЗА ДА МОЖЕ НИКОЙ ДА НЕ ГЛАСУВА ЗА НЕГО..ЗАЩОТО РАЗБРА ЧЕ ФИЛМА С УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВА НЕ БИЛО КАТО ТЕЛЕВИЗИОННО ПРЕДАВАНЕ....АЗ ОЧАКВАХ СЛАВИ ОТ ДОГОДИНА ЗАПЛАТАТА ДА МИ Я ВДИГНЕ ПОНЕ С 200-300 ЛВ....КАКТО УЖ ГОВОРЕШЕ.А СЕ ОКАЗА ЧЕ ТОЙ НЯМАЛ ПАРТИЯ..ЧОВЕЧЕ АКО СИ СЕ ОПИТВАЛ ДА ДОКАЖЕШ ЧЕ ГИ ПО ГОЛЯМ МЪЖ ОТ БОРИСОВ...АМИ СЪЖАЛЯВАМ НО....ТИ ДОРИ НЕ СИ И МЪЖ...КАМО ЛИ ДА СЕ СРАВНЯВАШ С НЯКОЙ..
  • 36 ФАКТ

    8 2 Отговор
    ;;...СЛАВЧО ПОНЕ ХВАНИ ПОКАЖИ НА ХОРАТА КОЙ ЩЕ Е ОТГОВОРНИКА НА ПАРТИЯТА..КОЙ ЩЕ ОТГОВОРЯ ПРЕД НАРОДА АКО НИ ИЗЛЪЖЕШ...ПОНЕ ДА ЗНАЕМ ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАМЕ..ТИ ПОСТАВЯШ ЕЛЕКТОРАТА ТИ В ШАХ....И ТО ТОЧНО ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ..НИКОЙ НИЩО НЕ ЗНАЕ КАКВО СТАВА С ТАЗИ ПАРТИЯ,,НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КОЙ КОЙ Е....ГОВОРИШ ДВУСМИСЛЕНО..ДА СЕ ЧУДИ ЧОВЕК..КАКВО ВСЪЩНОСТ КАЗВАШ...А БЕ ИЗЛЕЗ ЕДИН ПЪТ ПРЕД ХОРАТА И КАЖИ..КАКВИ СА ТИ ПЛАНОВЕТЕ ЗА ТАЗИ ПАРТИЯ КОИ ЧЕ СА ЛИДЕРИТЕ НА ТАЗИ ПАРТИЯ..КАКВО НИ ОБЕЩАВАШ ИЛИ КАКВО НЕ..,,ПРОСТО ДАЙ НЯКАКВА ЯСНОТА НАД ЦЕЛИЯ ТОЗИ ФАРС...КАК ОЧАКВАШ ДА СПЕЧЕЛИШ ИЗБОРИ КАТО НИКОЙ НЕ РАЗБИРА КАКВО СТАВА В "ТВОЯ" НО "НЕ ТВОЙ" ПРОЕКТ..,,КАКВОТО И ДА ЗНАЧИ ТОВА....И НИКОЙ НЕ ЗНАЕ В ТОЗИ НЕЧИИ СИ ПРОЕКТ..КОЙ КОЙ Е В НЕГО..ЛИДЕР ИМА ЛИ ТАЗИ ПАРТИЯ ИЛИ ..ПРОСТО ВСИЧКИ СА ТАМ ЗА ЗАПЪЛВАНЕ НА МЕСТАТА :),,МАЙТАПА НАСТРАНА НАИСТИНА МИ СЕ ИСКА ДА СПЕЧЕЛИШ И ДА ПРОМЕНИШ ВСИЧКО КЪМ ПО ДОБРО..НО НЕ РАЗБИРАМ КАКВО НИ КАЗВАШ...АКО ТОВА АКО ОНОВА..ЩЕ ВИДИМ КОЙ КОЙ Е..АМА НАРОДА НЕ МОЖЕ ДА ГЛАСУВА ЗА НЕИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ..:)..НЕ ГО ЛИ РАЗБИРАШ ..
  • 37 Лупи

    6 0 Отговор
    Ах Петърчо, искащото да бъде журналист момченце с ай кю 79, но всъщност обикновена проститу.тка... завалията.
  • 38 замислен

    6 2 Отговор
    Мдам , но и патериците на ГЕРБ ВМРО също са били в схемата на хранилка сдържавната лапачкаи комисионите в последние години, но сега отново ще въздишат лакоми извън парламентарната трапеза,зашотодори Валерката,Москов,Волен и Марешки няма как да им помогнат да прескочат непосилно високата за тези политически лилипутчета бариера!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Здравков

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Петре":

    сигурно следва съвета на Маркт Твен:

    За да успееш в живота се нуждаеш от две неща:
    невежество и самоувереност .
  • 41 Най просташката и най мразената партия

    4 1 Отговор
    Това е ГЕРБ ! ТРЯБВА да се разформирова
    ВЕДНАГА !!!
  • 42 На 11 юли !

    4 1 Отговор
    Трябва да изчегъртаме герберугите
    ЗАВИНАГИ от власт !!!
  • 43 Слави е кукла

    2 0 Отговор
    Нидал Алгафари направи предаването КуКу за да се подиграе със свободата на словото. След това създаде Слави.
    Проекта Слави беше да се изкриви представата за капитализма и хората да го възприемат като криминална обществена система.
    Сценаристите пресъздаваха сцени от филмите на ужасите докато говореха колко хубаво било преди
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Сър Пичук

    3 1 Отговор
    Вече има ново статукво, което показа, че е некадърно, обвързано и под контрол и преследващо единствено лични и тясно-партийни интереси. ГЕРБ и ББ си отидоха, но новите също не стават.
  • 46 Фактология

    0 0 Отговор
    Пешо аз само да кажа.Дъ-Бъ или там както ги наричаш са соровски подлоги и се борят да прокарат западно-европейските ценности, които противоречат на нашият балкански манталитет-култура и религия.Надявам да не си от тях, а нормален български мъжага.Казвам ти го като жена за другият пол незнам.
  • 47 вида

    0 0 Отговор
    Какви са тези глупости за руската ваксина. Явно идеологически обременен е този автор. Защо да не се възползваме от някакво достижение, ако е добро? Аман от студени войни. Пълни глупости!