Отидете към основна версия

3 173 60

Еднополови бракове: Германски свещеници в конфликт с Ватикана

  • ватикан-
  • сватба-
  • хомосексуалисти-
  • папа франциск

Все по-ясно се очертава невъзможността на църквата да приеме реалността по отношение на сътворението и равенството между хората

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Над 100 католически свещеници в Германия дават благословия на еднополови брачни двойки. Това е истинска сензация, защото бе официално забранено от Ватикана. Какво показва този конфликт?

Латинската дума за „благославям“ е „benedicere“, което в буквален превод означава одобрявам. Затова пастор Буркхард Хозе от Вюрцбург казва: „Когато благославяме еднополови двойки, ние де факто изразяваме одобрение и признание за тяхната връзка. Така признаваме и наличието на многообразие, включително и по отношение на сексуалната ориентация.

Подобно признание обаче все още е в противоречие с катехизиса”.

Катехизисът - официалното католическо учение - не признава хомосексуалната любов и я разглежда като „противоестествена“.

"Любовта печели"

Последният конфликт между Католическата църква и германските пастори започна в средата на март, когато Ватиканът излезе с официално послание, в което бе забранено да се дава благословия на еднополови двойки. Беше подчертано и това, че папа Франциск е “одобрил” текста.

Посланието предизвика сериозно брожение в германските католически среди. Организации на миряни, свещеници, теолози и няколко германски епископи не скриха възмущението си. Затова Буркхард Хозе и пастор Бернд Мьонкенбюшер призоваха за национална кампания под мотото “Любовта печели” (#Liebegewinnt).

Конгрегацията в Рим очевидно има сериозни резерви по отношение на реформаторските настроения на някои от католическите духовници в Германия. Например по отношение на искането им и жени да бъдат ръкополагани за свещеници. За Рим това е напълно немислимо. През 1994 година папа Йоан Павел II недвусмислено декларира, че Католическата църква няма правомощията да ръкополага жени.

Нещо повече. Германия, родината на реформатора Мартин Лутер, явно продължава да се възприема от ръководството на Римо-Католическата църква в Рим като източник на църковно разединение.

Страх от нови конфликти

Има слухове, че папа Франциск всъщност не е одобрил текста, публикуван през март, в който бе забранено благославянето на еднополовите двойки. Тази версия обаче трудно може да бъде потвърдена. Предполага се, че 84-годишният Франциск се опитва да избегне нови конфликти и разцепления в църковните среди.

Зад поведението на Католическата църква прозират основни теологични схващания. Все по-ясно се очертава невъзможността на църквата да приеме реалността по отношение на сътворението и равенството между хората. От друга страна е смущаваща твърде необяснимата толерантност по отношение на неудобните въпроси за сексуалното насилие, упражнявано от духовници. Затова пастор Буркхард Хозе говори за „сериозен конфликт, през който църквата трябва да премине”.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.

Свързани новини