Отидете към основна версия

4 882 35

„Цели декари рози ще окапят на земята“ - защо протестират розопроизводителите, разказват пред ФАКТИ

  • зара клисурова-
  • розобер-
  • рози-
  • розопроизводители-
  • протест-
  • роза дамасцена-
  • маслодайна роза-
  • роза

„Първо е ниската изкупна цена. Второ, липсата на достатъчно работна ръка, за да може това, което е произведено да се прибере", каза Зара Клисурова, розопроизводител

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протест на производителите на маслодайната роза „Дамасцена“ се проведе вчера в Розовата долина. Причината – тежката криза в отрасъла. В знак на протест производители изкорениха розови растения.

За да говорим за причините за тази тежка криза и действията, които държавата може да предприеме, за да подпомогне производителите на розов цвят, от ФАКТИ се свързахме със Зара Клисурова, розопроизводител и председател на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури.

„Държавата може да помогне в няколко направления. Първо, трябва да се търси финансов резерв за субсидиране през тази година. След като Брюксел отказа субсидиране на розовата култура в България и излезе с решение, че въпросът трябва да се реши вътре в държавата, значи държавата трябва да намери начин да обсъди каква финансова помощ ще даде за розопроизводителите. Второ, беше взето решение да се субсидират розопреработвателите и към тях да отидат минималните 30 стотинки. При проверка онзи ден обаче установих, че няма такова спуснато решение към областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“. Докато не видим такова решение, има несигурност и за получаването на тези допълнителни стотинки. Трето, липсата на работна ръка може да се реши чрез преговори между две министерства – Министерството на земеделието и Министерство на труда и социалната политика. Знаете колко е голям броят на безработните в България. Ежемесечно тези хора се осигуряват от държавата. Хората, които цяла година са обезщетявани от държавата и са физически здрави, могат да се включат в такива кампании – не само в розобера, а във всички други дейности, в които не достига работната ръка“.

„Виждаме обаче – въпреки направените заявки към Бюрата по труда, към настоящем получаваме по двама-трима души. Правим заявка за 20 души, а Бюрата ни изпращат по няколко души, които обаче изобщо не се появяват да берат. Когато ги потърсим, установяваме, че ги чакаме сутрин по един час да дойдат, накрая не пристигат и се отказват“, разказа Зара Клисурова.

На въпрос за най-големите проблеми на розопроизводителите в момента, тя отговори: „Първо е ниската изкупна цена. Второ, липсата на достатъчно работна ръка, за да може това, което е произведено да се прибере и да няма загуби“.

„Перфектни розови насаждения в момента, поради недостиг на работна ръка, капят. Има и насаждения, в които въобще хората не влизат, защото не са имали възможността да подпишат договори за изкупуване на техния цвят. Цели декари рози ще окапят на земята, а човек е вложил средства“, каза още тя.

„Имаше решение на Консултативния съвет по маслодайната роза в процеса на брането розопроизводителите да бъдат подпомагани. Такова подпомагане засега не се чува да е направено“, допълни тя.

Има опасност реколтата изобщо да не бъде прибрана тази година. Тя вече цъфти, тя вече е произведена, доведена е до процес на прибиране. Търпим загуби по време на прибирането и затова сигнализираме тези две министерства (б.р. Министерството на земеделието и Министерство на труда и социалната политика) да се седнат и заедно да решат въпроса с хората, регистрирани в Бюрата по труда. Тези хора работят в сивия сектор, но не идват, когато са изпратени от Бюрото по труда. Ние имаме желанието тези хора да бъдат назначени, те обаче не желаят. Плащаме си данъците към държавата, обявяваме договори, искаме тези хора да влязат при нас като законни работници“, обясни Клисурова.

„Министерство на труда и социалната политика трябва да постави рязко въпроса и тези хора, регистрирани в Бюрата по труда, да влязат в производството – не само в нашия сектор, а във всеки сектор, който има необходимост. Сега са розите, после ще бъдат доматите. Необходима е работна ръка. В земеделието осезаемо има недостиг на работна ръка“, смята председателят на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури.

В края на разговора Зара Клисурова коментира изкупната цена на розовия цвят от около 1,60 лева за килограм. „От тези 1,60 лв. даваме 80 стотинки на розоберач, другите 80 стотинки остават в розопроизводителя. С тези 80 стотинки не можем да покрием дори разходите си. Изкупната цена се определя от розопреработвателя. Държавата не може да се меси в цените, защото това е пазарна икономика. Най-ниско в целия процес са розопроизводителите – хората в полето, които отглеждат продукцията. В тях рикушират всички отрицателни фактори”, каза тя.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.

Свързани новини