Last news in Fakti

27 Май, 2021 17:40 4 806 35

„Цели декари рози ще окапят на земята“ - защо протестират розопроизводителите, разказват пред ФАКТИ

  • зара клисурова-
  • розобер-
  • рози-
  • розопроизводители-
  • протест-
  • роза дамасцена-
  • маслодайна роза-
  • роза

„Първо е ниската изкупна цена. Второ, липсата на достатъчно работна ръка, за да може това, което е произведено да се прибере", каза Зара Клисурова, розопроизводител

„Цели декари рози ще окапят на земята“ - защо протестират розопроизводителите, разказват пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протест на производителите на маслодайната роза „Дамасцена“ се проведе вчера в Розовата долина. Причината – тежката криза в отрасъла. В знак на протест производители изкорениха розови растения.

За да говорим за причините за тази тежка криза и действията, които държавата може да предприеме, за да подпомогне производителите на розов цвят, от ФАКТИ се свързахме със Зара Клисурова, розопроизводител и председател на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури.

„Държавата може да помогне в няколко направления. Първо, трябва да се търси финансов резерв за субсидиране през тази година. След като Брюксел отказа субсидиране на розовата култура в България и излезе с решение, че въпросът трябва да се реши вътре в държавата, значи държавата трябва да намери начин да обсъди каква финансова помощ ще даде за розопроизводителите. Второ, беше взето решение да се субсидират розопреработвателите и към тях да отидат минималните 30 стотинки. При проверка онзи ден обаче установих, че няма такова спуснато решение към областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“. Докато не видим такова решение, има несигурност и за получаването на тези допълнителни стотинки. Трето, липсата на работна ръка може да се реши чрез преговори между две министерства – Министерството на земеделието и Министерство на труда и социалната политика. Знаете колко е голям броят на безработните в България. Ежемесечно тези хора се осигуряват от държавата. Хората, които цяла година са обезщетявани от държавата и са физически здрави, могат да се включат в такива кампании – не само в розобера, а във всички други дейности, в които не достига работната ръка“.

„Виждаме обаче – въпреки направените заявки към Бюрата по труда, към настоящем получаваме по двама-трима души. Правим заявка за 20 души, а Бюрата ни изпращат по няколко души, които обаче изобщо не се появяват да берат. Когато ги потърсим, установяваме, че ги чакаме сутрин по един час да дойдат, накрая не пристигат и се отказват“, разказа Зара Клисурова.

На въпрос за най-големите проблеми на розопроизводителите в момента, тя отговори: „Първо е ниската изкупна цена. Второ, липсата на достатъчно работна ръка, за да може това, което е произведено да се прибере и да няма загуби“.

„Перфектни розови насаждения в момента, поради недостиг на работна ръка, капят. Има и насаждения, в които въобще хората не влизат, защото не са имали възможността да подпишат договори за изкупуване на техния цвят. Цели декари рози ще окапят на земята, а човек е вложил средства“, каза още тя.

„Имаше решение на Консултативния съвет по маслодайната роза в процеса на брането розопроизводителите да бъдат подпомагани. Такова подпомагане засега не се чува да е направено“, допълни тя.

Има опасност реколтата изобщо да не бъде прибрана тази година. Тя вече цъфти, тя вече е произведена, доведена е до процес на прибиране. Търпим загуби по време на прибирането и затова сигнализираме тези две министерства (б.р. Министерството на земеделието и Министерство на труда и социалната политика) да се седнат и заедно да решат въпроса с хората, регистрирани в Бюрата по труда. Тези хора работят в сивия сектор, но не идват, когато са изпратени от Бюрото по труда. Ние имаме желанието тези хора да бъдат назначени, те обаче не желаят. Плащаме си данъците към държавата, обявяваме договори, искаме тези хора да влязат при нас като законни работници“, обясни Клисурова.

„Министерство на труда и социалната политика трябва да постави рязко въпроса и тези хора, регистрирани в Бюрата по труда, да влязат в производството – не само в нашия сектор, а във всеки сектор, който има необходимост. Сега са розите, после ще бъдат доматите. Необходима е работна ръка. В земеделието осезаемо има недостиг на работна ръка“, смята председателят на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури.

В края на разговора Зара Клисурова коментира изкупната цена на розовия цвят от около 1,60 лева за килограм. „От тези 1,60 лв. даваме 80 стотинки на розоберач, другите 80 стотинки остават в розопроизводителя. С тези 80 стотинки не можем да покрием дори разходите си. Изкупната цена се определя от розопреработвателя. Държавата не може да се меси в цените, защото това е пазарна икономика. Най-ниско в целия процес са розопроизводителите – хората в полето, които отглеждат продукцията. В тях рикушират всички отрицателни фактори”, каза тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абдул от Кабул

    30 7 Отговор
    Няма празни пространства, ще ги засеем с опиумен мак.
  • 2 Честито

    57 14 Отговор
    Това ако се случи в Китай-глави ще хвърчат. Цял отрасъл, известен по целия свят, оставен на произвола на съдбата. Ама онези от Герб му е.ба..а майката-хич не им дремеше за рози, китки и цветя-магистралите ги блазнеха тях.
  • 3 Умен игумен

    50 5 Отговор
    Ми спрете да произвежедате и да си продавате розите без пари и ще видите как преработвателите ще клекнат!

    Коментиран от #23

  • 4 дявола

    23 10 Отговор
    Това е така защото се появиха много производители 60%от които незаконни и не регистрирани и не само със розите ще е така като цяло няма хора които да работят,всеки гледа далавери измами и да работи за себе си и затова не се получават нещата.За съжаление е така и няма да се оправят нещата иска се работна ръка а не Държавата да създава само фирми на хора които няма и един ден стаж като работник.Трябва да стане фирми да се регистрират на лица минимум със 15години стаж.
  • 5 хах

    47 11 Отговор
    А когато ги засаждахте питахте ли ме ще дойда ли да ви ги бера за без пари. Сега си ги берете сами!

    Коментиран от #12

  • 6 Капитал

    44 7 Отговор
    Колко кг.рози може да набере един работник за ден????? Щото ако са 20 кг., никой луд няма да блъска на полето за 15 лв!!! Колко декара рози гледа таз жена???

    Коментиран от #27, #33

  • 7 viki

    41 3 Отговор
    съвсем нормално да няма кандидати за розоберач за 700 лв. на месец. Работата е изключително тежка и за да си изработиш мизерния надник от 25 лв. трябва да береш като гламав 05.30ч - кога започва розоберачеството - по тъмно и студено често и в мъгли.

    Коментиран от #34

  • 8 гост

    25 13 Отговор
    Да се спрат всички помощи за безработни. Покажете ми един безработен, който получава помощ и си търси работа- няма такъв.Всеки чака да му изтече срока с помощи и тогава търси работа.
  • 9 Всичко капе

    38 2 Отговор
    Следват окапалите череши. Ама нищо, нали милионерите дето не са посадили и едно дърво през живота си се увеличават.
    То си е казано, като е зле, да стане още по зле та да се оправи. Тоя ден ни наближава все по бързо и ще ни затисне много жестоко. Всички тарикатлъци са до време.
  • 10 Мнение

    15 3 Отговор
    Да метът може, да берът неможе!?
  • 11 Предприемач

    13 5 Отговор
    След като ГЕРБ ви накара да садите рози ,
    да дойдат, да ги оберат те и да ви платят?
    Ако има капацитет за преработка, то има и начин, за прибиране,
    ,разбира се ,да се обединят в едно фирменно съдружие,
    казва се Кооперация, а не ТКЗС ,
    което да има обем и преработвателен капацитет
    за преработка на обема на продукцията ,която имат,
    или се даде преработката на ишлеме, от всички нуждаещи се ,
    кооператори ,всички розопроизводители , да се прибере реколтата
    и получената сурувина, като масло , да се съхрани?
    Държавата да влезе и защити интереса им финанасово !
    С нужните суми, докато се реализира продукцията им!
    Но разбира не ,
    "Когато Ботьо, плати гюла"!
    Има начини, ако има желание !
    Затова и все по малко хора правят бизнес?
    "Прави това от което разбираш,
    ние явно правим винаги това,
    от което не разбираме и все ревем?
  • 12 Селянин

    22 2 Отговор

    До коментар #5 от "хах":

    Герб им беше обещал ,
    че ще станат много богати,
    и куцо и сакато, взе да гледа рози?
    Но никой не се запита, кой ще ги бере?
    Български бизнес, е винаги ,"сметка без кръчмар"??
    Едно време са гледали рози ,
    и в моя род са ги гледали ,баба дядо деца майки бащи,децата ,
    в гюла, докато се обере от 4 часа сутринта?
    Но са имали по 5-6 деца и цялото семейство,
    беше в розите от 4 ч сутринта, докато се оберет?
    Сега на мода е, да си студент!
    Ако може цял живот най-добре?
    Ако може в Европа още по-добре?
    Е как да стане , хем" оная работа" вътре ,
    хем душата в рая?
  • 13 Евродирективи

    22 2 Отговор
    В ЕС е така, стягайте коланите. Един френски фермер взема субсидии четири пъти повече от българския, а разходите са еднакви за всички.

    Коментиран от #20

  • 14 розоберач

    13 0 Отговор
    Сега сме заети с "предизборната подготовка", там се изкарват повече пари.
  • 15 ТОЧНО

    17 0 Отговор
    Няма да има я,.. розите не само миришат, но имат и бодли...Кой ромин ще стане в 4 сутринта,да започне работа, ами нали без работа получава пари,.. после вместо 25 лв надница, където и да е извън БГ получава мин 25-30 евро като сезонен работник, после му плащат и трудова борса...Ами и аз да съм няма да ида да бера рози за една-две седмици и после да стоя гладен...
  • 16 пералня

    9 0 Отговор
    Тази година явно никой няма желание да изпере едни пари чрез розобера, за това цената е такава.
  • 17 Гост

    12 0 Отговор
    Когато имаше ученически бригади съм бил точно на такса за рози . Ставаш в 4-30до 5 наполето вече и почваш . Нормата беше 20 кг. Работехме до към 10 . И после почивка . Но трябваше да си изкараш нормата даже и повече ,че част от парите бяха за храна и квартира .

    Коментиран от #29

  • 18 Сатана

    11 4 Отговор
    Американосите са решили проблема с работната ръка на памуковите полета кардинално.Внесли са гастербайтери от Африка.На тях им харесало там и останали и до днес.Но вече не берат памук а го ядат.
  • 19 фирма

    5 0 Отговор
    Ааааа, Брюксел каза че няма да даде пари. Кой е Брюксел? Тоя човек сигурно има много пари? А? Държавата неанглежира този проблем. Държавниците абдикирват. Тази Държава вече е купена може би. Оставаме ние, народа. Да им помогнем за една българска роза. Да станем акционери или по точно " Дарители за спасението на Българската роза".
  • 20 Шпек

    12 3 Отговор

    До коментар #13 от "Евродирективи":

    И Българският фермер—цървул взима същите дотации но с тях си купува Ифон,Жип—тип джихадмобил,и ако останат пари купува нещо за обора.
  • 21 whitenoise

    15 2 Отговор
    Ценни рози щели да окапят... В пазарната икономика няма такова животно. Просто няма стойност и реколтата няма да покрие разходите. Комунизма свърши 10 89. Сега не ревете на държавата да ви даде едни пари, а мислете другата година какво ще гледате. Ако не измислите в билла да носите щайги нема ви върнат.

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 н е

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Умен игумен":

    Трябва за започнат да произвеждат продукти с розово масло. Така ще е трудно да се намери суровината.
  • 24 Да съберат хилади те Политолози от всяка

    9 1 Отговор
    Порода и хилади те кухи професори, доценти, докторанти и да заминат за 20дни за Розовата долина, та нещо да свършат през живота си, освен да разстегат лукуми и ластици!!
  • 25 скрий се бе

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "whitenoise":

    Като им изъсхнат розите на талибаните, ще видим коя реколта няма стойност!
  • 26 име

    7 1 Отговор
    истината- тия не са от дпс. ще стоят гладни. не е като тютюна....
  • 27 Розопроизводител

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Капитал":

    Около 6 кг на час се берат
  • 28 дддддд

    6 0 Отговор
    от къв зор ние с нашите ДАНЪЦИ ще ви субсидираме вас че тая година не сте изкарали кинти?! Я да се ф а к а т е!!!!
  • 29 Пустиняк

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Ква храна и квартира си плащал/а на ученичека бригада?
  • 30 Перничанин

    4 1 Отговор
    Защо продават евтино тогава, никой не ги кара на сила. Държавата не виждам какво може да направи и да се бърка или просто искат едни пари на калпак. Пазарът САМ много добре регулира цените си според търсенето.
  • 31 ИВАН

    5 1 Отговор
    Проблема е, че мургавите розоберачи умирисват розовия цвят дори само с присъствието си, оттам и качеството пада заради неприятните миризми ... сори, ама си е така
  • 32 Павел пенев

    5 0 Отговор
    ЕС ликвидира почти всички традиционни производства в България, а сега дойде и редът на маслодайните култури,благодарение на прекрасната демокрация. Оказа се,че в този бранш има много преработватели а малко производители на розов цвят, а именно първите определят цената на розовото масло. Не е ясно също така,защо изкупната цена на розов цвят е ниска, а цената на крайния продукт висока. Далаверата е очевидна, а на измамниците пари не следва да се дават
  • 33 Хлъц

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Капитал":

    Максимум до 6 кг цвят на час.Береш ,когато още сърцето ти спи.Там е специфичен бранш.Не са картофи и чушки да висиш,докато залезе слънцето.От 4 часа трябва да си в блока.Тук някой обвиняват ромите,че отказвали.Събирах един сезон като студент.На кинолентите изглежда приказно.Носии,кошници със ухаещ цвят.Но като ти турят оня чувал на врат, като конски чул,като влязат в действие бодлите през сантиметър,друго става.Тези " производители" са типичен ганъовски модел на производството.Един отваря баничарница, и естествено има оборот.След два месеца- баничар до баничар.И бизнес логиката води до ...Олее,помощ! Дайте ми пари,пазар и работна ръка.Ще ти се гърбя до припадък за 30 ст на килограм цвят? Да сте мислили преди години.Вашия бранш е към пълен залез.Това не са времената на Държавните розоварни с гарантиран пазар,и цял " Институт на Розата". Сега сте " баничар" до баничар, а мераклии да закусват една шепа.
  • 34 Тези искат

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "viki":

    Да опъват дявола докато лети.Но времената се променят.Тази,за която питаш е със 150 декара насаждения.Другите двама със отделни блокове по 50- и по 100 дка.Преди да влезем в ЕС,имаха работна ръка в излишък.И не само от роми.Плащаха им стотинки,за тях левче на кило.Дори отгоре.Но граница няма,и хората дори и с никаква квалификация,се изнесоха.И тук се гърби до припадък,и там.Но там е за поне 1500-1800 евро на месец Стига да е бачкач,може да работи целогодишно.Тук ще му плати за максимум месец ,до пределно 700 лева,и хайде със сбогом! Не се получава, без значение ром,българин или китаец.Никой не е правен между задни бузи.
  • 35 Гост

    0 0 Отговор
    Лилавите не им се бачка,те взимат само помощи