21 Февруари, 2021 23:31 2 451 9

Розопроизводителите са заплашени от фалит

  • розопроизводители-
  • фалит-
  • роза-
  • розово масло

Ще има консултативен съвет по маслодайната роза до края на месеца

Розопроизводителите са заплашени от фалит - 1
Снимка: БГНЕС

Масово от дестилериите отказват да участват в предстоящата кампания по изкупуване и преработка на розовия цвят тази пролет, защото нямат финансови средства. Трудностите в бранша се допълват и от непласираните огромни количества розово масло, което залежава в трезорите.Така розопроизводителите са заплашени от фалит.

По думите на розопроизводителите в землището на община Гурково няма яснота дали ще бъде изкупен цветът им за тази година, нито кои от дестилериите ще работят, предаде БНТ.

"Ще има консултативен съвет по маслодайната роза до края на месеца, имаме предложения, които ще бъдат внесени от председателя на асоциацията г-н Христо Николов. Надяваме се да бъдат приети тези предложения, защото маслодайната роза иска своето поддържане и започва още от февруари да се поддържа. Но производителите нямат ясно решение какво да правят", каза розопроизводител.

Друг, който гледа около 40 декара рози, коментира, че разходите са много и биха искали субсидията за отглеждане на маслодайна роза да се повиши. Той уточни, че някои от дестилериите вече са заявили, че ще изкупуват, но производителите не знаят на каква цена ще бъде изкупуването. Една от причините част от дестилериите да заявят, че няма да изкупуват розов цвят е, че от миналата година заради пандемията има залежало много розово масло, което не е реализирано на световните пазари.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CFC

    2 15 Отговор
    Много обичам да си мия гъзза с розова вода и да си подпръцквам на сладко под юргана....

    Коментиран от #3

  • 2 Де да бяха само те!

    23 1 Отговор
    Още малко и всички ще еазберем, че сме фалирали!
  • 3 Bake Rolls

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "CFC":

    Е нема що !
  • 4 Перо

    6 20 Отговор
    А защо са станали производители,без да познават пазара и да си осигуряват пласмента.Не е работа на държавата да се намесва в пазарната икономика и частния бизнес. Соца си отиде и държавата отдавна не изкупува продукцията. БГ данъкоплатеца не може да плаща загубите на производителите,които имат право да работят по време на пандемията.Не знам какво искат протестиращите розопроизводители!

    Коментиран от #8, #9

  • 5 КОЙТО

    1 2 Отговор
    КУПУВА РОЗОВОТО МАСЛО НА ПСЕТАТА, СПОНСОРИРА ПОБЕСНЕЛИ ЗВЕРОВЕ - УБИЙЦИ.
    И, ДУША ДА МУ Е ЯКА!
  • 6 Излизат на бял свят

    3 3 Отговор
    Тиквените номера.
  • 7 Zrock

    16 0 Отговор
    Имам приятел,който гледа 10-тина декара рози. Къртовски труд, много разходи, ниски и несигурни изкупни цени, нулева държавна подкрепа. Който си изкарва честно парите в Тикволандия е обречен на несигурност, че и го хейтят компетентните помиярчета.
  • 8 Абе хейтър глупав

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    Знаеш ли колко години, труд и средства са необходими, да се грижиш за един нов розов масив, за да започне да дава добив?

    Аман от такива като тебе, които си мислят както казва народът за такива дървени философи "бучнеш клечка пиеш вино?" По отношение на лозарството.

    Имаш ли си представа, ако след толкова години къртовски труд, оставят този розов масив само за една година без грижи какво ще се случи с него? След това трябва да започнат всичко отначало. Повечето хора просто ще зарежат този бизнес, ако трябва да почват отначало.

    А знаеш ли колко стотин милиона лева добавя всяка година розопроизводството към брутния вътрешен продукт? Само данъците, които са платили за миналата година да им върнат на хората, ще могат да се погрижат за масивите, за да не идат по дяволите. В дългосрочен план държавата ще е на печалба от този си ход и в никакъв случай няма да загуби, както със сигурност ще стане с милиардите подкрепа на ТЕЦ Марица Изток 2, с които си плащаме замърсяването на въздуха, но тези милиарди никога няма да се върнат.
  • 9 Сиготачи Шиташиба

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    сигурно си някой дето се занимава с IT и си мислиш че си голяма работа, гледаи си екрана, взимай си паричките и остави хората които имат обществена и социална ангажираност на мира, затова страната е на тоя хал, защото всеки се спасява поединично