Отидете към основна версия

5 197 38

Защо шамаросаха Макрон

  • божидар чеков-
  • макрон-
  • шамар-
  • франция

Прякорът на президента - "Юпитер" - не е случаен. Той подпечатва дистанцията между него и редовите французи

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За няколко минути новината обиколи земното кълбо. Френският президент е личност, която концентрира вниманието на световните медии със своята нетипичност, култура и надменност. Той е млад и има излъчване, с което малко президенти могат да се похвалят. Представителността на Макрон е блестяща. Факт, който никой не отрича. Въпреки всичките тези дадености, не може да се каже, че той е "обичан". Наричан е "Юпитер" не случайно. Този прякор подпечатва дистанцията между него и редовите французи. Една година преди следващите президентски избори, Еманюел Макрон предприе обиколка на дълбока провинциална Франция за да усети "пулса" на народа.

Влизайки в селото "Тен Ермитаж", Макрон нарежда на кортежа да спре и нарушава протокола, защото хуква към ликуващите посрещачи, които видимо се радват на срещата с президента. Стискайки стотиците протегнатите ръце, той е изненадан от шамара на един от тях. Агресорът е арестуван и осъден по бързата процедура на 4 месеца строг затвор и 14 месеца условно. Парична глоба - няма. За сметка на това 3 години лишаване от граждански права.

Кой е той? Казва се Дамиен Тарвел и е 28 годишен. Безработен и живеещ с приятелката си под наем в селото в което е роден и което никога не е напускал. Декларира се като част от "Жълтите жилетки". Именно тези хора френският президент обиди навремето, като каза, че вместо да чакат на техния тротоар, "работата" да дойде при тях, трябва те да сменят тротоара с друг, там където има работа.

В дома на младия човек, следователите намират "Червено знаме" от времето на Октомврийската революция, както и книгата на Хитлер "Майн Кампф". Доказателство за личност с противоположни и объркани политически убеждения. Още повече, че младият човек се декларира "монархист", основал школа за "Бойни средновековни изкуства". Начинът му на мислене е по-близък до Кръстоносците отколкото до Жан Жак Русо. Агресорът по време на съдебния процес не показа никакво угризение. Той дори не се извини. В заключение, Даниел Тарвел взима позата на рицар с патриотична мисия, срещу упадъка на Франция, олицетворен според него, от Еманюел Макрон.

Това зрелищно събитие попречи на обкръжението на френския президент да се похвали с успешния край на кризата с Ковид 19. Целият този изключително труден период, благодарение на идеите на Макрон, френското общество живя повече от година и половина с 85% заплати, а всички предприятия бяха подпомагани от банките и застрахователите. Някои ресторантьори споделиха дори, че затворени под карантина, те са печелели повече от времето през което са работели.

Никоя страна в Европа или в Света не премина през пандемията със социалното спокойствие на французите. По традиция обаче по-незадоволени от тях хора едва ли има някъде. Само след 12 месеца те ще трябва да се произнесат, дали продължават с Макрон, или ще се доверят на друг президент.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.

Свързани новини