Отидете към основна версия

4 962 85

На борда на Lufthansa: Вече без "дами и господа"

  • луфтханза-
  • самолети-
  • жени-
  • дами и господа-
  • пол-
  • германия-
  • пътници-
  • lufthansa

Достатъчни ли са формите за мъжки и женски род?

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Авиокомпанията на страната, която е сред най-големите играчи на международния пазар, въвежда джендър-неутрален език. Той ще се използва и в полетите на нейните дъщерни превозвачи Austrian Airlines, Swiss Air и Eurowings. Но дали всички знаят какво означава „джендър-неутрален език“? Това понятие става все по-популярно напоследък и има предвид най-вече традиционното обозначаване на половете като женски и мъжки - на езиково равнище. Според все по-налагащото се схващане, бинарното полово разделение - тоест разделението на мъжки и женски пол - дискриминира онези малцинства, които принадлежат (или смятат, че принадлежат) към различни други полове.

Разнообразието и различността не са кухи фрази. За Луфтханза това е реалността, казва пред ДВ говорителката на компанията Аня Щенгер. „На тази своя нагласа ние ще дадем израз и чрез езика“, добавя тя. Занапред пилотите и стюардесите ще използват полово неутрални обръщения, например: „Драги гости“, „Добро утро, добър вечер“ или пък просто „Добре дошли на борда!“.

Повече чувствителност към темата

„Това решение има символично значение. То може да бъде разтълкувано като опит за повече чувствителност на тема джендър-различията и като поставящо под съмнение бинарните полове“, казва пред ДВ социоложката Александра Шееле от Билефелдския университет. „Специално за хората, които смятат себе си за представители на друг пол, както и за онези, които възразяват срещу бинарната полова система, вече се въвежда обръщение без „дами и господа“.“ Решението на Луфтханза е в съзвучие с политиката на много други големи компании и организации, които насърчават включването на хората с различна полова ориентация и искат да се противопоставят срещу стереотипите на тема „джендър“. Става дума най-вече за агресиите срещу общностите ЛГБТИ, които най-активно се борят за джендър-равенство.

Редица международни организации, включително ООН и ЕС, въведоха специални директиви за използване на джендър-неутрален език. Наръчникът, посветен на джендър-неутралния език, който Европарламентът издаде още през 2018 година, пояснява, че този език е нещо много повече от обикновена политическа коректност. „Целта на джендър-неутралния език е да се избягват такива формулировки, които могат да се интерпретират като предразсъдък, дискриминация или унизяване, доколкото внушават, че нормата се свежда до един определен пол или социален джендър,“ пише в документа на Европарламента.

Достатъчни ли са формите за мъжки и женски род?

В немския език вече отдавна в много случаи се използват форми за мъжки и женски род като лекар и лекарка, редактор и редакторка, канцлер и канцлерка. Сега обаче новите тенденции предизвикват объркване и изострят две противоположни позиции. Привържениците на джендър-неутралния език твърдят, че съществителните в мъжки и женски род (като тези в горните примери) са дискриминиращи по отношение на хората, които не смятат себе си нито за мъже, нито за жени - и че това насърчава сексистките предразсъдъци. Техните опоненти обаче отговарят, че опитите да се променя граматиката са същинско покушение срещу езика.

Миналата седмица американският автопроизводител Форд също въведе джендър-неутрален език. Компанията реши да замени дори използваната досега дума за „председател“ – вместо досегашното „chairman“, което съдържа думата „мъж“, занапред ще казва само „chair“. Социоложката Шееле обяснява, че промените в езика за важни, за да се създаде у повече хора чувствителност към темата за половото многообразие, но в същото време фирмите и организациите имат още много друга работа за вършене. Тя твърди, че хората с небинарно полово съзнание често пъти са дискриминирани на работното място, че на определени равнища в йерархията тях изобщо ги няма, че съществува разлика и в заплащането.

Международен ден на небинарните

„Съответните организации трябва да развият такава корпоративна култура, където дискриминационните практики веднага се огласяват, но най-вече не се допускат,“ казва Шееле. Тя препоръчва въвеждането на квоти, провеждането на фирмени курсове срещу дискриминационните практики и редовна оперативна оценка на работниците и служителите, за да се открият несправедливи структури на заплащане. 14 юли е обявен за "Международен ден на небинарните". Неговата цел е да помогне за повече толерантност към хората, които смятат себе си за представители на други полове (извън мъжкия и женския), да им осигури и повече справедливост в обществото. 14 юли е избран поради това, че се намира точно по средата между Международния ден на жената 8 март и Международния ден на мъжа 19 ноември.

Автор: Ашутош Пандей

Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 50 гласа.

Свързани новини