Last news in Fakti

16 Юли, 2021 19:00 4 947 85

На борда на Lufthansa: Вече без "дами и господа"

  • луфтханза-
  • самолети-
  • жени-
  • дами и господа-
  • пол-
  • германия-
  • пътници-
  • lufthansa

Достатъчни ли са формите за мъжки и женски род?

На борда на Lufthansa: Вече без "дами и господа" - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Авиокомпанията на страната, която е сред най-големите играчи на международния пазар, въвежда джендър-неутрален език. Той ще се използва и в полетите на нейните дъщерни превозвачи Austrian Airlines, Swiss Air и Eurowings. Но дали всички знаят какво означава „джендър-неутрален език“? Това понятие става все по-популярно напоследък и има предвид най-вече традиционното обозначаване на половете като женски и мъжки - на езиково равнище. Според все по-налагащото се схващане, бинарното полово разделение - тоест разделението на мъжки и женски пол - дискриминира онези малцинства, които принадлежат (или смятат, че принадлежат) към различни други полове.

Разнообразието и различността не са кухи фрази. За Луфтханза това е реалността, казва пред ДВ говорителката на компанията Аня Щенгер. „На тази своя нагласа ние ще дадем израз и чрез езика“, добавя тя. Занапред пилотите и стюардесите ще използват полово неутрални обръщения, например: „Драги гости“, „Добро утро, добър вечер“ или пък просто „Добре дошли на борда!“.

Повече чувствителност към темата

„Това решение има символично значение. То може да бъде разтълкувано като опит за повече чувствителност на тема джендър-различията и като поставящо под съмнение бинарните полове“, казва пред ДВ социоложката Александра Шееле от Билефелдския университет. „Специално за хората, които смятат себе си за представители на друг пол, както и за онези, които възразяват срещу бинарната полова система, вече се въвежда обръщение без „дами и господа“.“ Решението на Луфтханза е в съзвучие с политиката на много други големи компании и организации, които насърчават включването на хората с различна полова ориентация и искат да се противопоставят срещу стереотипите на тема „джендър“. Става дума най-вече за агресиите срещу общностите ЛГБТИ, които най-активно се борят за джендър-равенство.

Редица международни организации, включително ООН и ЕС, въведоха специални директиви за използване на джендър-неутрален език. Наръчникът, посветен на джендър-неутралния език, който Европарламентът издаде още през 2018 година, пояснява, че този език е нещо много повече от обикновена политическа коректност. „Целта на джендър-неутралния език е да се избягват такива формулировки, които могат да се интерпретират като предразсъдък, дискриминация или унизяване, доколкото внушават, че нормата се свежда до един определен пол или социален джендър,“ пише в документа на Европарламента.

Достатъчни ли са формите за мъжки и женски род?

В немския език вече отдавна в много случаи се използват форми за мъжки и женски род като лекар и лекарка, редактор и редакторка, канцлер и канцлерка. Сега обаче новите тенденции предизвикват объркване и изострят две противоположни позиции. Привържениците на джендър-неутралния език твърдят, че съществителните в мъжки и женски род (като тези в горните примери) са дискриминиращи по отношение на хората, които не смятат себе си нито за мъже, нито за жени - и че това насърчава сексистките предразсъдъци. Техните опоненти обаче отговарят, че опитите да се променя граматиката са същинско покушение срещу езика.

Миналата седмица американският автопроизводител Форд също въведе джендър-неутрален език. Компанията реши да замени дори използваната досега дума за „председател“ – вместо досегашното „chairman“, което съдържа думата „мъж“, занапред ще казва само „chair“. Социоложката Шееле обяснява, че промените в езика за важни, за да се създаде у повече хора чувствителност към темата за половото многообразие, но в същото време фирмите и организациите имат още много друга работа за вършене. Тя твърди, че хората с небинарно полово съзнание често пъти са дискриминирани на работното място, че на определени равнища в йерархията тях изобщо ги няма, че съществува разлика и в заплащането.

Международен ден на небинарните

„Съответните организации трябва да развият такава корпоративна култура, където дискриминационните практики веднага се огласяват, но най-вече не се допускат,“ казва Шееле. Тя препоръчва въвеждането на квоти, провеждането на фирмени курсове срещу дискриминационните практики и редовна оперативна оценка на работниците и служителите, за да се открият несправедливи структури на заплащане. 14 юли е обявен за "Международен ден на небинарните". Неговата цел е да помогне за повече толерантност към хората, които смятат себе си за представители на други полове (извън мъжкия и женския), да им осигури и повече справедливост в обществото. 14 юли е избран поради това, че се намира точно по средата между Международния ден на жената 8 март и Международния ден на мъжа 19 ноември.

Автор: Ашутош Пандей


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    20 38 Отговор
    То това е заради Волен Сидеров. Човек да се чуди тая вагина от какъв пол е и как да го нарече!

    Коментиран от #9, #35

  • 2 Уважение

    13 40 Отговор
    към безполовите !

    Коментиран от #6, #20, #70

  • 3 123

    173 1 Отговор
    Има 2 пола- мъж и жена! Всичко друго е извращения и гадости.

    Коментиран от #65

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 зъл пес

    55 0 Отговор

    До коментар #2 от "Уважение":

    И безмозъчни
  • 7 DW-пропаганден машинен

    128 1 Отговор
    МайHата ви джендъpи нещастни, а ваксинирани и неваксинирани не е дискриминация, вашта маMа швестерска ! Само ваксинирани джендъpи да ви летят със самолетите и отдолу талибаHи с базуки да ви дебнат, това явно искате?
  • 8 Мдаа

    125 1 Отговор
    Ще се почва така:Здравейте педали

    Коментиран от #15

  • 9 Копейкин

    3 32 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    само заради Копейкин е
  • 10 Сссс

    86 0 Отговор
    Всичко Мара втасала, та до тобръщението опряха! Интересно, че писателите фантасти от миналия век може да са се доближава ли до техническите постижения на 21 век, но до психическате изгъзици на човека човека не са успели и на йота да се доближат.

    Коментиран от #13

  • 11 АПАРТЕЙД

    79 0 Отговор
    Скоро ще почнат да ги боядисват всички в черно преди да се качат в самолета за да няма убидени!
  • 12 Румен

    54 0 Отговор
    Както е трьгнало скоро ще сменяме паспорти и лично карти
  • 13 Как хубаво

    24 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сссс":

    ... звучи- психофуторолог!!!!

    Коментиран от #21

  • 14 Васкес

    71 0 Отговор
    Много ви е голям луфта бе ханза…Нали сме ясни има два пола,дядо Боже знае най добре…

    Коментиран от #38

  • 15 Професора

    50 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мдаа":

    И ще им предлагат задължително сандвич с кренвирш!

    Коментиран от #79

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Абе,тия

    53 0 Отговор
    пидираси,как ще си правят деца?!

    Коментиран от #42, #56

  • 18 Хайде стига глупости!

    53 0 Отговор
    "Драги гости!" не е пример за полово-неутрален език. Както в българския, така и в немския, "гости" е мн.ч. на думата от м.р. "гост" ( "гостенка"). Единственият начин да постигнат неутрален език, е, или да използват "драги гостуващи" , или просто да използват "добър ден", "добре дошли", без въобще да назовават адресираните. Всъщност какъв е проблемът да използват "дами и господа" - има ли хора, които да не "се чувстват" принадлежащи към нито един пол?!
  • 19 Да да

    86 0 Отговор
    Аз след като съм мъж не искам да ме слагат под общ знаменател със всякакви изкълченяци:Чувствам се дискриминиран

    Коментиран от #29

  • 20 Кои са

    28 0 Отговор

    До коментар #2 от "Уважение":

    "безполовите"?!
  • 21 Сссс

    25 1 Отговор

    До коментар #13 от "Как хубаво":

    Точно като социален антрополог~нова специалност от НОВ БУ.
  • 22 Луфханза

    35 0 Отговор
    И стюардите с чорапогащи и полички задължително.

    Коментиран от #26

  • 23 знаещия

    40 0 Отговор
    Тия пуумяри от Луфханза лухат на недобронамереност още като влезеш в самолета - лицемерна любезност ,превзети физиономий, изнервени и неприятни.....
  • 24 Умен

    45 0 Отговор
    Много ми е интересно, как тогава ще се обърне стюардесата към някой пътник, ако трябва да му направи някаква забележка. Сигурно: Ей, Ш...
  • 25 ежко

    32 0 Отговор
    Знаяи за едни превъртели 2% от обществото ,то ще си върти задника на 180 градуса?!?На не сме обидили тези 2% идиоти?!?
  • 26 Хм...

    20 1 Отговор

    До коментар #22 от "Луфханза":

    Ако оставим чорапогащите настрана...направо да обличат (шотландски) килт.
  • 27 Просто човек

    46 0 Отговор
    Този свят е полудял...
  • 28 фен на сидеров

    42 0 Отговор
    наглото изпедерастяване продължава с пълна сила ! "хора, бдете ! " - Юлиус Фучик .
  • 29 Ккк

    33 0 Отговор

    До коментар #19 от "Да да":

    Ако не си черен или някакво безполово нямаш право де се чувстваш дискриминиран. Нормалните хора трябва само да се съобразяват с всички извращения на психологията и нямат никакви права. За жалост това е бъдещето на нашите деца. Вече и у нас се опитват и то успешно да вмъкват в уроците и учебниците идеи и "норми" които да се загнездват в съзнанието на децата ни. Ех фюрера ако беше жив.... .
  • 30 стюард-деса

    26 1 Отговор
    Мераба джеендъри и джендърки! Извадете крайниците от дупките си и чуйте мерките за безопасност...
  • 31 dfu

    10 0 Отговор
    Значи обръщението ще е "Уважаеми джендъри, затегнете коланите!". "Джендър" на английски е просто "пол", не като побългареното значение, и би трябвало да е коректно, защото не съм чел между хората да има безполови, а съм чел за 31 пола.

    Коментиран от #33, #39

  • 32 Onq s konq

    2 3 Отговор
    Ас искам да сам куйбилка. С фамилиа Куйбилкина
  • 33 Аааа, НЕ!

    13 0 Отговор

    До коментар #31 от "dfu":

    Щом като има "джендъри", трябва да и а и "джендърКи"...пък! 😠😄😆😂
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ахахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Мухахахах
  • 36 Gen Gurko

    17 0 Отговор
    Уважаеми джендъри и вся осталъная сволочъ. Това ще е обръщението, като втората част се отнася за нас с вас.
  • 37 пешо

    16 0 Отговор
    и без това през последните две-три години не съм доволен от тях, особено обслужването по немските летища... ще започна да ги избягвам, когато е възможно. че ще взема, без да искам, да им наруша джендърмерийските правила...
    б.а.с.и!
  • 38 Не е верно

    1 15 Отговор

    До коментар #14 от "Васкес":

    Нищо не знае тоя , създал е само мъжа и лично той го казва или поне така е написано, създал е Адам и толкоз или поне така пише и недей да отричаш щото го пише в религиозните писания, а после Адам е създал Ева , и това го пише, и стига сте лъгали, че Бог създал и двамата, щото това не го пише никъде

    Коментиран от #40

  • 39 Така е

    1 3 Отговор

    До коментар #31 от "dfu":

    но има и двуполови, а интересно защо до сега нищо не сме чули покрай тях, единствените, които не се споменават въобще
  • 40 Грешиш...

    23 0 Отговор

    До коментар #38 от "Не е верно":

    Виж в Битие: "27. И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори."
  • 41 Начо Крика

    26 0 Отговор
    Ако един човек се мисли за Сталин, Ганди или Дядо Коледа го пращат в лудницата. Ако не знае какъв пол е, променят целия език заради такива пойни птички, за да се чувстват добре
  • 42 681

    17 0 Отговор

    До коментар #17 от "Абе,тия":

    Добър въпрос "как ще си правят деца тия джендъри". Ами никак. И пак ще са дискриминирани и следва да забранят на мъжете и жените да се размножават, защото нарушават правата на хомотата, които като "безполови" нямат тази възможност. Побъркан свят, на който му липсва един човек с първа буква А.

    Коментиран от #59, #61

  • 43 Bimax

    1 0 Отговор
    Върхъ! Ще ви обичам всички! Няма да пропускам!!!
  • 44 ДОЛНИЩА

    10 1 Отговор
    НАШИТЕ ЕВРО ДУПЕТАТИ ДОБРЕ СА РАБОТИЛИ НАПРИМЕР ЙОНЧЕВА ДЖАМБАЗКИ ТАФРОВ СТАНИШЕВ И ТН - ИЗВЕСТНИ МЕКИ КИТКИ !
  • 45 Анджело

    3 0 Отговор
    Аз шачи викат тяитой слято.
    Утре са регизтрирам садебно
  • 46 По гърлото

    10 0 Отговор
    Какво ще казват, "шшш", "опа", "приятелче"... Джендърасти, гответе се за много нежен и остър поздрав!
  • 47 АДОЛФ

    17 0 Отговор
    СЕГА НОРМАЛНИТЕ МОГАТ ДА СПРАТ ДА ПОЛЗВАТ УСЛУГИТЕ НА ТЕЗИ КОМПАНИИ .............................
  • 48 Истина

    11 0 Отговор
    Бах... бинарно или не, иде Содом и Гомор, освен природата и ние хората се унищожаваме с джендеризма и още, какво ли ни чака.
  • 49 ЖЕНДЪРИ

    10 0 Отговор
    МЕЧКА ИМ ПАЙЧИНА НА ЕС И НАТО ------ ОБИКНОВЕНО РАЗВРАТА ВОДИ ДО ВОЙНИ !
  • 50 ТОЧКАТА

    8 0 Отговор
    ЕЙ ЗА ТОВА прецакаха ТРЪМП111111Основният въпрос е НОРМАЛНИТЕ ХОРА да ОТСТЪПЯТ И СЕ ЛИШАТ ОТ ПРАВА111111Щото ,трябва да има ,,права,, за джендъри....А то правата са примерно 100 за НОРМАЛНОТО ОБЩЕСТВО....Щом се появят ПРЕТЕНДЕНТИ ЗА ПРАВА,естествено ТОВА е за сметка на сегашните ПРАВА.
  • 51 Притча

    9 0 Отговор
    За да просперираш в неолиберасткото общество трябва да си ЦВЕТНОКОЖ РОМ -ГЕЙ! /НАЙ- НЕЖНО КАЗАНО/!
  • 52 олеле

    7 0 Отговор
    на който оная му работа не стига до г'за да не лети с уплътненханза.
  • 53 Нане

    9 0 Отговор
    ей шшшш ко ша пийш, ей шшшш затегнете коланите, ей шшшшшш кенефите са общи по двама по трима на дупка
  • 54 Вера

    10 2 Отговор
    Не мога да повярвам, все едно съм в края на 19 и началото на 20век, когато фашистката и комунистическата идеология беха създаденаи и плъзват из Европа, и не само. Тогава милиони ги прегърнаха и приеха като иновативни и добри, но уви видяхме в последствие какво стана.

    Няма ли поумнели оттогава?
  • 55 ДаЗдраПерМа

    0 3 Отговор
    най неутрално е обръщението "Здравейте товариши и товаришутки"
  • 56 Дедо

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Абе,тия":

    Ще крадат от нормалните.
  • 57 😆😅😆

    4 0 Отговор
    Представете си че се появи четвърти пол😲🤭 Видях хубаво дряново дърво,отивам да си окастря една тояга😁😁

    Коментиран от #58

  • 58 Елица

    4 0 Отговор

    До коментар #57 от "😆😅😆":

    Симулират!Целта им е да направят партия и източват субсидии.Да лапат или да ядат на наш гръб
  • 59 Жоро

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "681":

    Сетих се за цар Аспарух като ти видях Ника и си помислих тогава в онези години дали е имало с леви резби
  • 60 Бурканбанк

    8 0 Отговор
    Заради подобни извращения и подигравки с природата западните общества са пред тотален срив и разруха.
    Дойде време разделно за всеки, който се гаври с природата и Създателя.
    Това важи и за кукловодите, които съсипаха (до голяма степен) света с пландемията.
  • 61 Бурканбанк

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "681":

    Човекът, който визираш ще се появи неизбежно отново. Няма да е под същата форма и със същите методи, но чистката е неизбежна - гаврите с природата и Създателя в последните 30 години са толкова брутални и гнусни, че Неговото отмъщение ще е много по-брутално и то ще дойде съвсем скоро.
    Кукловодите на света вече треперят от страх. Признаците за това могат да се видят на много места.
  • 62 Християнин

    7 0 Отговор
    Ами тези наводнения и природни катаклизми които взеха често да ги спохождат не са случайни
  • 63 Луфтханза,

    3 0 Отговор
    Давайте по старому....!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Наивен

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    Природата е създала два пола, с цел продължение на човешкия род. Семейни двойки от еднополови не биха могли. В немският език има мъжки,женски и среден род. Ще оставят само среден род. Нелепо е.

    Коментиран от #78

  • 66 Матей

    0 0 Отговор
    Ще има джендъри,джендърки и джендърчета.
  • 67 КонТрол

    3 1 Отговор
    Аз пък искам към мен да се обръщат с "господине" , и ако не го правят ще ги съдя за дискриминация.
  • 68 Ежко Бежко

    0 0 Отговор
    Аз предлагам да е обръщат към пътниците с "товарищи". Многое неутрално.
  • 69 ира

    3 0 Отговор
    Отвратителна перфидност.
  • 70 по точно

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Уважение":

    3-ти пол...По-европейско...
  • 71 сега

    1 0 Отговор
    ,ама забравиха какво стана с градовете Гомор и Содом..?! ..
  • 72 германски

    1 0 Отговор
    кол си набутаха...
  • 73 Без Негри в БГ

    2 0 Отговор
    Без Педа.л култура в БГ!
    Искат Содом и Гомор в целия свят!

    Ръката на Бога ще се стовари един ден на главите им, горко на всички, които ги подкрепят.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 ало дайче

    1 0 Отговор
    зеле!Нова е нов евро-български речник!?Защо се срамите?!Дама и Господин ?!Смяна дама-та става мъстия,а господин-Пеше,От другата стана !Еййй. файфе....
  • 76 по лайнаски

    1 0 Отговор
    От кой Борд си месю-левия!Мерси требиен!
    От кой аБорд си?!Аз съм `от другата стана`
  • 77 Рико

    0 0 Отговор
    Разделението в спорта кога ще премахнат? Ако следваме логиката им и това трябва да се случи. И тогава вече ще видите истинска дискриминация. Жените ще играят една гимнастика и нищо друго, защото нямат физическите показатели да се състезават с мъжете. Тази лудост трябва да бъде спряна!
  • 78 Рико

    1 1 Отговор

    До коментар #65 от "Наивен":

    Всичко е по две. За допълване, за баланс, за хармония. Единствено Бог е един. Така е светът направен, независимо дали на някой не му харесва. Няма "трето".
  • 79 моля

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Професора":

    колега?За тиквата -болна 2 броя....
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Сорос

    1 0 Отговор
    Ами Баблията,как ще я ОДЖЕНдърите нещастни пе.дера.си?
  • 83 chi

    0 0 Отговор
    Изпаткали са завалийте!
  • 84 Минувач

    0 0 Отговор
    Луфтханза решили да се противопоставят на Природата?! Браво много "умно"!
  • 85 Хихата

    0 0 Отговор
    Такива "бомби" се хрърлят на хората, когато управниците им готвят някаква голяма мизерия, та масите да се счепкат по темата на "бомбата" и да не обръщат внимание на действията на управниците. Какво ли се готвят да им сервират?