Отидете към основна версия

21 751 67

Шифърът на Калина Андролова

  • тошко йорданов-
  • итн-
  • калина андролова-
  • божидар чеков

Дори недоверието към умните и красивите е видимо

Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Калина Андролова е една от видните български анализатори. Може би по-интересна от другите, защото мисълта ѝ е по-сложна. За всеки запознат със "Шифърът на Леонардо" не е проблем да разбере, че тя няма да гласува за "Има такъв народ". В първата част на "лекцията", която разпространи в монолог по радио "Хоризонт", Андролова е в крак с колегите си.

Любимата мишена на всички е Тошко Йорданов. Вината му е, че е "осветил" думите на Мая Манолова -" дайте му нещо на Христо Иванов, пък после няма да го изпълните". Андролова подценява казаното от Тошко.

Заплита се във философски обяснения от които излиза, че съществува продължение на корупцията, а не премахването ѝ от страна на опозиционните партии. Чрез лекотата, с която отминава гласът на Тошко Йорданов от трибуната на парламента, тя несъзнателно влиза в крак с пазителите на "Статуквото".

"Не бива да очакваме от сценаристите да заемат позата на сериозни политици!" Знае ли авторката, какво е мнението на редовият българин за "сериозния политик"? Явно не, защото взима страна на не до там любените от гласоподавателите "Изправи се! Ние идваме!"- Мястото на сценаристите не е в парламента! Какво иска да каже тя?

От две неща едното, по-добре ли е Тошко Йорданов да си мълчи, или да доведе до знанието на обществото, изнудването на което е подложен? Кой решава, че Корнелия Нинова може да разобличи и отхвърли "претенциите" на Татяна Дончева, а Тошко Йорданов не!

Следващото изложение, посветено на какви трябва да бъдат политиците, би могло да обърка и най-прилежния и ученолюбив последовател на политоложката. "Сценаристите на Слави отмениха парламентарните правила, етика и естетика..."

Явно Андролова е била някъде по коридорите, когато на трибуната са се качвали Татяна Дончева и Мая Манолова. Нейното заключение относно водачът на парламентарната група на "Има такъв народ" е, че "Тошко забавлява аудиторията." Това попадение е в десятката! То отговаря на бащата на политическата френска сатира - сценариста, постановчикът и актьора Молиер.

Той завеща на бъдещите демократи от сцената на "Комеди франсез"- "Задължение на комедията е да поправя човека, като го забавлява!"
Втората част на нейното изложение е посветено на неолиберализма, на български "новият капитализъм". Темата е актуална навсякъде, но не и в България. Андролова говори със шаблони, без конкретни примери. Долавят се антикапиталистически теми, разработени в книги, които е чела навремето.

Тезата ѝ щеше да спечели по отношение убедителността, ако посочеше примера на българското законодателство, което позволява експлоатация на мобилния работник чрез унизителния граждански договор. Никъде в Европа няма подобен. Търговията с българската работна ръка, не до там информирана и още по-малко защитена, която осъмва в лозята и бостаните на Англия, Франция или Германия, без заплащане и покрив.

Стотиците фирми посредници, които използват пролуките в българското законодателство и нехайството на синдикатите. Андролова не казва нищо!
Да, този вид капитализъм съществува и е жесток и нехуманен! За да има резултат обаче мисълта не бива да е разтегателна! Тя трябва да бъде разбрана дори и от тези, които не са достатъчно "умни и красиви".
Цитирам авторката: "По правило интелигентността на капитала не се хуманизира естествено и не може да бъде в естествена полза естествено...Това е най-големият проблем, отхвърлянето на всяка форма на регулация."

Така беше преди повече от век. Днес нещата са различни и регулациите ги има. Не са перфектни, но действат. Законът "Магнитски" е един пример. Той пази спестяванията на средностатистическият американец от парите от незнаен произход. Защото пенсиите и здравните осигуровки са на борсата и най-малкото подозрение води до срив на акциите и верижната реакция може да има драматични последици.

Задължително обаче, авторката трябва да остави университетските тези и да се върне към действителността в България. В българския капитализъм или соченият с пръст от Андролова неолиберализъм. Какви са последиците от изпратения от Вашингтон в София списък "Магнитски"? Омаловажаване на фактите и липса на разследване!

Третата част на изложението на Калина Андролова е най-интересната. Тя е първият политолог, според който, зад настоящата политическа каша се крие сблъсъка между САЩ и Русия. "Концепцията на САЩ - Три морета е един проект с военно-политическа проекция срещу Русия" - казва смело тя.

По тази тема българските ѝ колеги я оставиха абсолютно сама. В западна Европа не бе публикувана нито дума. Факт, който показва, че за европейците, клинът който САЩ се опитват да забият между Русия и Европа не е по техен вкус. Меко казано.

След като изслушах няколко пъти лекцията на Калина Андролова, посветена на актуалността, си дадох сметка, че никъде по никоя медия не съм чул един политолог, или редови български гражданин, който да заяви - аз ще гласувам за "Има такъв народ"!

А тези които пускат бюлетина за хората на Слави са най-многобройни в последните избори. И пак ще бъдат, въпреки реките от упреци, които се изливат върху "сценаристите". Своеволието, което проявяват избирателите по отношение на информационното затъмнение се дължи на отказа на обществото да бъде управлявано от опитни, знаещи и можещи.

Дори недоверието към умните и красивите е видимо. Българите не вярват в тези, които малко или много са се облажили от държавната мандра, или от чужди фондации.

Те подкрепят нови, защото новите, които не са лъгали и крали, дори и да са наивни, ще се опитат да сменят системата. А това явно сериозно плаши.

Божидар Чеков, Фейсбук


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 99 гласа.

Свързани новини