Отидете към основна версия

7 509 82

Това е цената на независимостта на България

  • българия-
  • независимост-
  • русия

Руската империя поема плащането на исканите от Високата порта 125 милиона златни франка

Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес честваме 113 години от обявяването на независимостта на България. Това става на 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд Сакскобургготски, който след този акт вече се титулува цар.

На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина, като част от договореното във връзка с българската независимост, припомня vesti.bg.

Българо-османските отношения са уредени с помощта на Русия. На 6 април 1909 г. българският министър на търговията Андрей Ляпчев и Рифат паша подписват протокол за признаване на независимостта от Османската империя.

Руската империя поема плащането на исканите от Високата порта 125 милиона златни франка (около 2,4 млрд. съвременни лева) като приспада тази сума от османския дълг, останал от Освободителната война (1877-1878 г.). А България се задължава да плати 82 милиона златни франка на Русия за срок от 75 години.

Реално България плаща само малка част от тази сума – близо 14 млн. златни франка. През 1914 г. започва Първата световна война, в която Русия и България са противници. После, през 1917 г. избухва Руската революция. А водените от Владимир Ленин болшевики обявяват мир без репарации и контрибуции.

До обявяването на независимостта си България е васална държава на Османската империя и като такава плаща ежегодно данък на султана, като участва и в погасяването на огромния османски държавен външен дълг.

Освен това на Османската империя са наложени преференциални тарифи за вноса на европейски промишлени стоки, които важат и за България.

Обявяването на независимостта е свързано и с национализацията на железопътната система в Източна Румелия, която дотогава се управлява от австрийски концесионер, а концесионната такса се плаща на османските власти.

Актът на обявяване на независимостта гарантира международно признание на Съединението от 1885 г., извършено в нарушение на Берлинския договор.

Като независима държава България вече може да сключва международни договори без одобрението на султана и да участва в международни организации.

Така актът на обявяването на независимостта реално освобождава България от последните остатъци от османското иго.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 42 гласа.

Свързани новини