Last news in Fakti

22 Септември, 2021 20:00 7 464 82

Това е цената на независимостта на България

  • българия-
  • независимост-
  • русия

Руската империя поема плащането на исканите от Високата порта 125 милиона златни франка

Това е цената на независимостта на България - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес честваме 113 години от обявяването на независимостта на България. Това става на 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд Сакскобургготски, който след този акт вече се титулува цар.

На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина, като част от договореното във връзка с българската независимост, припомня vesti.bg.

Българо-османските отношения са уредени с помощта на Русия. На 6 април 1909 г. българският министър на търговията Андрей Ляпчев и Рифат паша подписват протокол за признаване на независимостта от Османската империя.

Руската империя поема плащането на исканите от Високата порта 125 милиона златни франка (около 2,4 млрд. съвременни лева) като приспада тази сума от османския дълг, останал от Освободителната война (1877-1878 г.). А България се задължава да плати 82 милиона златни франка на Русия за срок от 75 години.

Реално България плаща само малка част от тази сума – близо 14 млн. златни франка. През 1914 г. започва Първата световна война, в която Русия и България са противници. После, през 1917 г. избухва Руската революция. А водените от Владимир Ленин болшевики обявяват мир без репарации и контрибуции.

До обявяването на независимостта си България е васална държава на Османската империя и като такава плаща ежегодно данък на султана, като участва и в погасяването на огромния османски държавен външен дълг.

Освен това на Османската империя са наложени преференциални тарифи за вноса на европейски промишлени стоки, които важат и за България.

Обявяването на независимостта е свързано и с национализацията на железопътната система в Източна Румелия, която дотогава се управлява от австрийски концесионер, а концесионната такса се плаща на османските власти.

Актът на обявяване на независимостта гарантира международно признание на Съединението от 1885 г., извършено в нарушение на Берлинския договор.

Като независима държава България вече може да сключва международни договори без одобрението на султана и да участва в международни организации.

Така актът на обявяването на независимостта реално освобождава България от последните остатъци от османското иго.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 42 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    32 61 Отговор
    Нa тoзи дeн БЪЛГAРИЯ cтaвa ЦAРCТВO НA БЪЛГAРИТE!
    Ceгa мнoзинa ce cтрaхувaт oт тoзи aкт и иcкaт дa гo зaбрaвим, кaтo гo пoдмeнят c бeзличнoтo клишe "нeзaвиcимocт".
    Eдинcтвeнoтo cпaceниe oт културнoтo и нaциoнaлнo oбeзличaвaнe нa Бългaрия e ВЪЗРAЖДAНE нa БЪЛГАРСКОТО ЦАРСТВО - т.e. кoнcтитуциoннa мoнaрхия. Пo тoзи нaчин щe ce ЗAПAЗИМ КAТO НAРOД. Зa кoмуниcтитe избoрът нa прeзидeнт ca любимaтa им зaбaвa, a бaтe Лaмбo бeшe тeхeн кумир. Кaтo държaвa, кoятo пoнe 200 души в cвeтa мoгaт дa я изкупят дo пocлeдния клoзeт, ниe нямaмe другa aлтeрнaтивa зa oцeлявaнe, ocвeн КOНCТИТУЦИOННA МOНAРХИЯ. БЪЛГAРИЯ трябвa eдин път зa винaги дa cкъca c кoмуниcтитe и дa възcтaнoви cувeренитeтa cи, кaтo върнe Търнoвcкaтa (cрeбърнa) Кoнcтитуция.

    Коментиран от #3, #5, #6, #37, #46, #72

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ха хо

    44 14 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И царя ще е...Шака Зулу?

    Коментиран от #55

  • 4 Хамсал

    36 16 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Да отидеш да се прегледаш!

    Коментиран от #8

  • 5 Емил

    18 31 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Хубав коментар, а ма връщането към стари практики е загубена кауза! Вече говорим за междуконтинентални конфликти и само силен ЕС може да ни спаси като държава и култура! Отделен въпрос, че българската култура ще спаси безидейна Европа!

    Коментиран от #33, #70

  • 6 Пръц

    76 24 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Русия освен,че ни е освободила е платила и сметката от 2,4 милиарда лева за нашата независимост.В същото време Афроамериканците ни взеха същите пари 2.4 милиарда лева такса спокойствие—васален данък .

    Коментиран от #14, #18, #53, #76

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Емил

    8 24 Отговор

    До коментар #4 от "Хамсал":

    Хубав ник-нейм имаш - нещо като амсалак, нали?! Добре си се оценил!

    Коментиран от #15

  • 9 Бамбука

    31 51 Отговор
    Русия никога не е подкрепяла Съединението на България. Не преиначавайте историята.

    Коментиран от #49, #73

  • 10 И кво стана сега с митът за освобождение

    30 20 Отговор
    Стана на пух и прах. Реално сме се освободили през 1908

    Коментиран от #25

  • 11 Имперска Русия

    45 11 Отговор
    води 11сет Войни с Османската Империя, Руско-Турската 10 поредна Война е Освободителна за България, която до тогава съществува само като Територия населена с Етнически Българи в Пределите на Османска Турция/Османската Империя. Това е! Каква Австрия, Германия, Франция ? Какви Пет Лева ?
  • 12 САЩ

    19 7 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Емил мижитурката ще яде хурката.

    Коментиран от #17

  • 13 тулупов

    4 10 Отговор
    Абе покажете коя България или по точно коя част на България е свободна. Ако е преди съединението то значи че потвърждава руската намеса и тази част става руска провинция и факта е че Фердинент си е абсолютен предател.
    Вижте картата на България преди съединението.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 тулупов

    5 26 Отговор
    Там на снимката е и Малинов, един от предателите. Сега правнука му прави русофилска партия. Познайте кой е сегашния Малинов

    Коментиран от #50

  • 17 ти га я

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "САЩ":

    яди и облизва ни рива
  • 18 насир

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Пръц":

    в човката ти
  • 19 :) Бля

    33 4 Отговор
    📌 :) Оста, Австро - Унгария - Германия е проклятието за Балканите. Сакс Кобург Гота Фамилия , Княз Фердинанд е проклятието за България. 🏴‍☠️ Първа Балканска Фердинанд кани пленените паши от Османската Армия в най - скъпият Хотел в София, всеки ден на лаф - моабет при Княза, като великодушно връща сабята на Главнокомандващият Османската Армия.
  • 20 у вий русофилистяка

    5 13 Отговор
    това е Богоугодно!
  • 21 :) Бля

    19 1 Отговор
    “Разбира се, че България - княз Фердинанд и правителството, не е смеела да наруши еднолично Берлинския договор. Княз Фердинанд най-напред провежда във Виена разговори с австро-унгарския император Франц Йосиф да стане така, че първо Австро-Унгария да наруши клаузите на договора (а тя го е подписала!), като осъществи отдавнашното си желание да анексира Босна и Херцеговина”:) 🏴‍☠️
  • 22 Ква "независимост" бе,бай Ганьо?!

    8 9 Отговор
    Същият балкански ...... си,както от 1878 г.насам,това че извратеняка и вечният бг.провал Фердо Сакса от князче станало царче,кого вълнува това?!
  • 23 :) Бля

    23 2 Отговор
    Анексирането на Босна Херцеговина от Австро Унгарската Империя е основен момент който предопределя Историята на Балканите в следващите
    сто години, като за Сърбия не остава нищо друго освен да съсредоточи своята политика към Македония което е фатално за младата Българска Държава.
    Велико Сръбската политика към Македония, Имперската Политика на Австро Унгария и абсолютно Авантюристичната Политика на Цар Фердинанд са резултат на Две Национални Катастрофи за България.
    След Съединението на България 6ти Септември 1885 г. от Княз Батемберг, подпоручик от Руската Имперска Армия, служи като младши лейтенант в Лейбдрагунски Хесенски полк, племенник на Руската Императрица, Офицер от Армията на Австрия, е истинската дата на Българско тържество, обединение и независимост, в България се настанява фамилията на Сакскобургготски, крадци и авантюристи.
  • 24 Монгола

    41 9 Отговор
    Плчете сороси,, Република България "я има благодарение на щедроста на Русия, а борча не се връща благодарение на Болшевиките. И друго западняците са били готови да влязат с армия и да защитят интересите на Турция от Берлинския Договор !
  • 25 Историк

    25 2 Отговор

    До коментар #10 от "И кво стана сега с митът за освобождение":

    1878 е реален акт, а 1908 формален. Това е първото като да ти ударят реално сто тояги, а второто просто да пишат в някакъв документ, че са ти ударили без да са ти ударили. Мисля, че всеки ще усети разликата.

    Коментиран от #44

  • 26 :) Бля

    31 3 Отговор
    Княз Сакс Кобурготски, Фердинанд е авантюрист който стартира Втората Балканска.
    За един месец Война България губи изконни територии, придобити с много Българска кръв, пот и лишения, които никога повече няма да бъдат в Пределите на Българската Държава.
    Първата Балканска е инспирирана от Италия която воюва за Триполи, Либия срещу Османска Турция, в резултат на война на два фронта Турция сключва мир като отстъпва Триполи на Италия.
    Втората Балканска Междусъюзническа е в резултат на авантюристичната политика на Княз Фердинанд и Имперските Политика на Австро Унгария.
  • 27 КОНТРАТА

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Груьо що си мислиш, че руснаците са много ларж и щяха да опростят дълга на турците от Освободителната война?
  • 28 :) Бля

    22 1 Отговор
    Оста, Австро Унгария - Германия и нейната политика на Балканите е решаваща за Три Национални Катастрофи на Младата Българска Държава.
    Втора Междусъюзническа, Първа Световна и Втората Световна Война.
    България неотклонно следва про Австрийска, про Германска политика. Първата Световна, Никола Станев пише за гладните Немци как са ходели по селата да събират хранителни продоволствия и да ги изпращат в Ковчези вместо умрели германци за Германия в която е царяло глад поради хранителната блокадата в Немция
    в България по време на Първата Световна е имало закон за Забрана на Износ на Храна заради гладните немци!
  • 29 тулупов

    8 4 Отговор
    В една много стара книжка пише че ПАША е офицер от немски произход. Не си правя майтап. Но не само там го пише.Това е истина. Историците пазят лъжата като котка котенцата си. Но истината вече излиза. България , винаги е била на картата.
  • 30 :) Бля

    18 2 Отговор
    Междусъюзническата, или Втората балканска война, “С Букурещкия мирен договор от 28 юли България е принудена да отстъпи на бившите си съюзници по-голямата част от Македония, а на Румъния – Южна Добруджа. Сърбия и Гърция затвърждават и разширяват придобивките си от Първата балканска война, в резултат на което почти удвояват териториите си. С Цариградския договор Османската империя си връща Източна Тракия. Населението в завладените земи е подложено на етническо прочистване, стотици хиляди българи, гърци и турци са принудени да напуснат домовете си в Македония и Тракия.“
  • 31 Професор

    23 13 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Тази мантра, че добрите болшевики опростили дълга на България към Русия е пълна смешка. Русия ЗАГУБВА войната срещу България и на 3-и март 1918 г. подписва Брест-Литовския мирен договор, с който, като ЗАГУБИЛА войната се ОТКАЗВА от този заем, вместо да плаща репарации на България.

    Коментиран от #43

  • 32 Риналдю

    12 3 Отговор
    България е била истински независима само в периода 1885-1915г.Това е времето когато независимо от противоречивите и дори катастрофални резултати,сама е взимала решенията за своите действия,въпреки волята на Великите сили от онова време.
  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    22 2 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Живях известно време в „Еропата”. Установих тотално неглижиране от европейците спрямо България, древна и съвременна. Ние сме по-долу и от циганите. В най-добрия случай европейците ни съчувстват. –„О българин, е какво пък, човек не избира какъв да се роди.” Това не е виц... Нека да сме наясно! По света материалната ни култура се представя като романска или византийска, а напоследък е модно да се представя за „тракийска”. Духовната ни култура е пък „славянска”- Реймското евангелие над което са полагали клетва френските крале при коронясването си е „РУСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ПАМЕТНИК НА СТАРОСЛАВЯНСКИ” според РАН. По всякакъв начин ни трият от световното битие. Това не е от вчера и днес, например прочетете в „Кандит” от Франсоа-Мари Аруе /ВОЛТЕР/, за българите и техния цар.
    Реймско евангелие е написано на старобългарски език, поне първата му част, която е кирилският текст от евангелието. Това е научно доказан факт, докато за глаголическия има различни хипотези. И той обаче май е преписан от по-стар български оригинал, както смятат повечето специалисти.

    Коментиран от #42

  • 34 📌Запомнете!

    15 11 Отговор
    Удроу Уилсон, Президент на Съединените Щати на Америка 1913 - 1921, Основател на Лигата на Нациите, спасява България от унищожение след Първата Световна. 📌:) Не Германия, не крадливата СаксКобургГотска фамилия, Балкански Авантюристи.
    📌🇺🇸 След Първата Световна, Президентът на Съединените Щати, Удроу Уилсон предотвратява унищожението на България и разпарчетосването на Българските Територии м/у Гърция, Сърбия, Румъния

    Коментиран от #41

  • 35 Грульо

    16 5 Отговор
    Значи е трябвало да платим на Русия към 1,6 милиарда лева, за да сме независими, а тиквата плати над 2 милиарда само за Фки на САЩ и пак сме им зависими. :D
  • 36 Историк

    14 2 Отговор
    Абе нещо от ФАЩ да са платилиь, че толкоз ги обичаме?
  • 37 дончичо

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Бай Василе,сега ,като се отървем от турците кого ще турим за цар? А, познай какво е отговорил Васил...
  • 38 :) Бля

    10 9 Отговор
    📌:) Единствено Съдинените Щати магат да гарантират икономическо, и политико демократическо развитие на България!
    📌:) Залитанията по Фашистко/Нацистката Политика на Германия и Червено/Кафявата Чума на Руският Комунизъм са пагубни за България. 📌:)!Германия днес е победена страна, без Армия и провеждаща Ре-Колонизация на Балканите. 📌:)!България е територия за втора употреба дрехи, втора употреба коли, за втора ръка хора в представите на гжа Меркел и Немския Елит!
    📌Това е факт който съществува в Европа!
    📌🇺🇸Америка не е страната за износ на Политика на Втора Употреба Вещи за Втора Употреба Хора! 📌Това е Девизът на Третият Райх, Нацистка Германия който и днес е в употреба в полза на Германският Елит, и 🇦🇹 Оста Австрия - Германия 🇩🇪 на Балканите.
  • 39 квичете русофили

    4 12 Отговор
    утре ще виете на умряло и кръв ще с..те 😈
    FOR GOD EMPEROR!
  • 40 Iviviv

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Ти си психоболен лекуваш ли се.
  • 41 Ццц

    13 1 Отговор

    До коментар #34 от "📌Запомнете!":

    И това е първото и последно добро дошло ни от тази държава. Уилсън защитава идеята за справедлив мир, за да предотврати нова война и така помага и на България. Разбира се помага да запазим и излаз на Бяло море до о. Тасос. Но кой пак платил нашия масраф?
  • 42 :) Бля

    10 3 Отговор

    До коментар #33 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    📌:) Няма старо - славянски има Старо -Български. Абсолютно прав си че Френските Крале дават Клетва над Евангелие написано на Старо - Български. “ Реймско евангелие е написано на старобългарски език, поне първата му част, която е кирилският текст от евангелието. Това е научно доказан факт, докато за глаголическия има различни хипотези. И той обаче май е преписан от по-стар български оригинал, както смятат повечето специалисти.”
  • 43 Монгола

    17 5 Отговор

    До коментар #31 от "Професор":

    Охи4, България спечелила ли е войната , че Русия има да им плаща репарации? Я вземи изтрезней. Май забравяш, че България е загубила войната и като такава няма право на репарации, профан сиросоиден! Само победителите получават репарации!

    Коментиран от #57

  • 44 Доста елементарно

    2 5 Отговор

    До коментар #25 от "Историк":

    Сигурно върви пред кварталната кръчма пред другите "историци".
  • 45 🏴‍☠️:) Бля

    6 0 Отговор
    В Балканските Войни България губи 1/5 от Армията си, 66 000 хиляди убити, 33 000 Първа Балканска Междусъюзническа , 33 000 хиляди Втора Балканска Междусъюзническа. Ранени в двете войни български войници 175 000 хляди, от Холера умират 7 500 .
    Османската Империя губи 632 000 войници и цивилни, 105 000 пленени.
  • 46 Смотьо

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Това не е тема и времето на комунистите бе п,р,о,с,т,а,к
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Госあ

    17 12 Отговор
    И отново слава на Русия ! Нашата освободителка и нашата наставителка, превърнала ни от страна на селяни, дребни въжеплетачи, кожухари и овощари от управлението на фердинанд, в космическа и индустриална държава изнасяща електроника, тежки машинни елементи и храни. Държава с отлично образование, медицина, реална наука и изкуство ! Нашият път е на Изток заедно с Русия и Китай !

    Коментиран от #52, #58, #79

  • 49 Тръстиката

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бамбука":

    Не само, че го е подкрепяла, ами и го е платила
  • 50 1234

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "тулупов":

    Движение русофил, нали, този ли малинов

    Коментиран от #56

  • 51 📌🏴‍☠️ :) Бля

    2 2 Отговор
    Пленени 75 000 Оманска Орду от Гърците, 20 000 от Българите и 8 000 от Сърбите, в двете Балкански Войни които се фактически са началото на Първата Световна, неофициално.
  • 52 1234

    3 9 Отговор

    До коментар #48 от "Госあ":

    Поемай за там щом това ти е пътя, какво правиш тук, за мен не е това пътя
  • 53 Кикор

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "Пръц":

    Не че нещо но не се заблуждавай-безплатен обяд няма и няма и да има Всички велики сили са искали едно-влияние и контрол.
  • 54 📌🏴‍☠️:)Бля

    0 3 Отговор
    Османска Орду пленена от Сърбия м/у 8/10 000, бля.
  • 55 Диоген

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ха хо":

    Шака е монарх, широко известен с преобразуването на племето зулу от малък клан в началото в нация, която е господствала над частта от Южна Африка между реките Понголо и Мзимкхулу. Широко известни са военната му дарба и разрушителна сила. Уикипедия
  • 56 Госあ

    12 5 Отговор

    До коментар #50 от "1234":

    Това че простолюдието се радвате на капиталистическите опаковки и безмислен труд, не означава че трябва да обричате и децата си на същото. Посредствеността в България стана чутовна, изчезнаха цели професии стълбове на обществото, а други се приравниха до алъж вериж без никаква реална стойност.
  • 57 Професор

    8 10 Отговор

    До коментар #43 от "Монгола":

    Ти си се объркал нещо. На 3-и март 1918 г. България седи на една маса с Австроунгария, Германия и Отоманската империя. От другата страна на масата седи Русия. Масата е в Брест-Литовск. Русия СЕ ПРЕДАВА на тези четири сили. Тогава и отпада задължението на България да продължава да изплаща на ПОБЕДЕНА Русия каквото и да било. Това е известният Брест-Литовски мирен договор. България излиза от войната на 3-и октомври, 1918 г., седем месеца по-късно. Това, че още по-късно е третирана като победена страна и е принудена да подпише Ньойския договор през 1919 г. няма никакво значение. Така че, не ми обяснявай, че болшевиките са победили в Първата Световна Война, и че благородно са се отказали България да им връща заеми барабар с лихвите... Айде моля те, недей!

    Коментиран от #60, #64

  • 58 Професор

    9 13 Отговор

    До коментар #48 от "Госあ":

    Оланкоолу, през 1912 г. България е първа сила на Балканите и има 8-ата по сила армия в света. Вземи и емигрирай в комунистически Китай най-сетне, бон шанс и ай сктр.

    Коментиран от #63, #67

  • 59 юрист

    8 2 Отговор
    Добре, де- това са истинските исторически факти- защо сте публкували тази статия в раздел Мнения, след като тя отразява вярно и обективно изнесените факти....Изключително приятно съм изненадана от тази статия, която на всичко отгоре е вярна на 100 процента.
  • 60 юрист

    9 6 Отговор

    До коментар #57 от "Професор":

    Изнесеното от Вас е вярно и отговаря на историческите факти.

    Коментиран от #69

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Госあ

    9 5 Отговор

    До коментар #58 от "Професор":

    С кво ? С два дирижабъла подарени от Франция ? Видехме пияницата от Виена какво сътвори. Яхнал храбрия и умен български народ. А ше викаш на сина си да емигрира, не на мен.

    Коментиран от #66

  • 64 Госあ

    10 7 Отговор

    До коментар #57 от "Професор":

    Руското великодушие и благородство е пословично.

    Коментиран от #65

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Професор

    7 11 Отговор

    До коментар #63 от "Госあ":

    Виж spartacus-educational-com-FWWarmies1914-htm след 1914 г. Имам двама сина, няма нужда да им казвам да емигрират -- те вече го направиха. Махнаха се, за да те оставят ТИ да се развиваш. Да не ти пречат да ориентираш страната към СССР и ККП.
  • 67 хроники

    7 8 Отговор

    До коментар #58 от "Професор":

    Благодарение на какво ? На храбростта на българският войник , и фронталните щикови атаки на които са ни научили руснаците .

    Коментиран от #68

  • 68 Професор

    6 7 Отговор

    До коментар #67 от "хроники":

    Тоест, според тебе, ако си много храбър и се научиш на фронтови атаки от руснаците, можеш да превземеш Одрин и да победиш англичаните при Дойран. Браво, великан си.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Емо емо

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    МногО искам да ми обясниш коя точно култура ще спаси ЕС хахахах като ни обясняват за съжителството с османците ли айде стига с това тъпо ЕС
  • 71 Стига вече

    6 3 Отговор
    Истината е че България винаги е била една бедна страна. Политиката ни винаги се е определяла от това кой колко ще ни даде. Исторически погледнато и Русия ни е давала и Германия и Авсстро унгария са ни давали, който плаща той поръчва музиката.Спорът е безсмислен. Последното доказателство за това от новата ни история, след падането на комунизма 1990 г. и след поредното ни финансово фалиране, какво стана? Поискахме пари от руснаците те ни показаха среден пръст, след това поискахме от немците и запада, те казаха да, но при определени условия, най апетитните сектори от икономиката са за тях и така до ден днешен. Ако никой не ни беше помогнал след разпада на комунизма досега да сме се самоизбили. Сега реално ние спорим кой по-вече ни е дал. Вместо да спорим защо винаги се докарваме до там някой да ни спасява.
  • 72 монархист

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Аз също съм за връщане на Търновската конституция, но комунистите няма да го допуснат, а те все още ни владеят!

    Коментиран от #80

  • 73 Олга

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бамбука":

    Велики султан Ердоган постоянно говори, че не признава физическите граници на държави, а признава тези,които в сърцето му. Говори и за създаване на великия Туран,който ще се разпростира далеч на север и на Балкани. Дори се заканва на Русия с Крим,смятайки го за своя.
    Тъй че недей да плямпаш на посоки да не предизвикаш съдбата и Русия наистина да не помогне друг път.
  • 74 мнение

    2 5 Отговор
    22.09.1908 г.Княз/по късно Цар/Фердинанд I Български провъзгласява България за независимо Княжество /по-късно независимо Царство/.Всички, тъпи републикански ,соросоидни тип тъпи щатски ,изказвания ,не могат да заменят Българското Дело на Княз Фердинанд.Той прочита на български език/владее го ,за разлика от предателя Бойко Борисов/,Прокламацията ,че България е Независимо Царство.На Русия, само можем да благодарим за изплащане на задълженията ни в златни франкове.За следващите 75 г. трябва да възстановим на Русия, определена сума в златни франкове.Какво е дала Русия на България и обратно се знае много добре.Не са нужни клетви и ругатни употребявани от неграмотници по Българска История.Имаме Първо ,Второ и Трето Български Царства.Цар Фердинанд I Български ,превръща България от турска провинция в държава със суверенитет, /сега няма такъв-слуги на пропадналите сащ/,златен лев ,София има европейски вид/ не само жълтите плочки/банки, селско стопанство и икономика, Армия/прусаците на Балканите/,Двамата му сина -бъдещия Цар Борис III и принц Кирил са православни,само двете му дъщери са католички.Престонаследникът Борис е кръстен от Руския Император Николай II /изпратен е Суворов/.На фона на днешна фалшива република България,Третото Българско Царство,е донесло само плюсове.Още повече, че в противоречие на Търновската Конституция, се провежда НЕЗАКОНЕН Референдум през 1946 г.Никога Незаконния Рефередум ,не е приет от Монархиите, а и от нормалните републики с коет
  • 75 мнение

    6 3 Отговор
    Като фалшива република ,станахме слуги на най-корумпираната страна в света-сащ.Обърнахме гръб на Русия, Франция, Италия, Испания.Виновни са всички правителства от 09.09.1944 до 2021 година.
  • 76 Pietro

    0 6 Отговор

    До коментар #6 от "Пръц":

    Всичко каквото Русия е платила сме им го надплатили в долари след нахлуването на Червената армия в Българищ. Скубали са и са стригали до колъл - по-лошо от еничарите. Комунизмът е модифицирал гените на руснаците и на много от българите. Дали смяната на поколенията ще оправи нещата, ще се види. Но фактът, че Русия е напускана вяска година от над 200 000, а България скоро може да се свърши, не е окуражителен. Много млади хора губят надежда, че системата може да бъде сменена.
  • 77 Watchdog

    6 1 Отговор
    Русия подарява свободата на българите през 1878г. с цената на 70 Хил човешки живота и финансов ресурс равняващ се на на две години приходи в руската хазна. Войната и тогава и сега е скъпо начинание. През 1909 Русия откупува от османската империя територията на Източна Румелия и я подарява на българите. Откупува и българската независимост и международно признание като самостоятелен субект на международното право. До 1909г. България е васално самоуправляващо се княжество под сюзеренитета на Султана. Без критичната намеса на Русия българите и до ден днешен щяха да живеят в пределите на Турция и да бъдат турски граждани както да били османски поданици до1878
  • 78 комунист

    4 1 Отговор
    Ха, ха, ха, баламурниците разпенени пак създадоха доходоносен калабалък в услуга на един непроизводителен капиталистически субект. Анонимната мисирка ви пусна въдица като удобно написа неразбираемото "мир без контрибуции и репарации". Затова никой не забеляза, че комуниста Ленин каза: Няма да плащаме борчовете на царското управление и няма да изискваме ничии борчове към царското управление. Той ви опрости това, което царят е поискал от нас като плата. За сравнение соросоидните глисти не спират да го плюят, че бил сифилитик, пропускайки факта, че в началото на 20век сифилисът е епидемия и докторите са го "диагностицирали" умозрително на всеки, които има неврологични симптоми. Пропускат и факта, че васерманът му (кръвно изследване за сифилис) е бил отрицателен. По времето, когато поканените за консултация западни медицински "светила" са го диагностицирали васерман реакцията още не е била открита, открита е малко след това. Ако е бил болен от сифилис щеше да се излекува, а не да умре.
  • 79 факти

    1 3 Отговор

    До коментар #48 от "Госあ":

    Русия е най-големия враг на България.Русия заслужава само гибел и нищо друго.Нито са ни освободили нито са идвали специално нас или който и да било да освобождават.Това е изцяло измислена комунистическа история наложена в българските учебници и нямаше право никой да мисли по друг начин.България и още няколко държави се освобождават в следствие от войната и в последствие поробени от руснаците,както бяхме ние 45 години под руско робство.Руско-турската война е изцяло плод на териториални и други интереси.България е окрадена в последствие от руския враг и даже продължават да ни ограбват.Най-жалкото нещо е ,че през 45 годишното руско робство българина имаше много по-малко права от колкото българите са имали под османското иго.
  • 80 комунист

    4 0 Отговор

    До коментар #72 от "монархист":

    Владеят те, вярно е, явно е. Ти сам ги каниш в главата си и съм приятно изненадан да разбера за това си владение. То за мен е важно. Ден по ден живота ни "нагъва" мозъците и в някой момент ще схванеш какво е комунизъм.

    Коментиран от #81

  • 81 Комунизма е

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "комунист":

    Комунизъм, това е болшевишката култура, Съветския човек, това което се е наложило и развило след 1944 г. Не мисля, че след 90-та е изкоренени - то си се предава в семействата, където в ценена тази култура, дори и много от тях да не се определят като комунисти, защото думата е срамна или от незнание. НРБ не може да бъде изтрита рошкова лесно, а НРБ, това комунизмът. Малцина знаят, помнят или са били възпитани в духа на предишната България.
  • 82 Нане

    1 0 Отговор
    от кого сме НЕзависими днес? Май само от макетата.