Отидете към основна версия

18 128 114

Радев, по-добре късно, отколкото никога!

  • румен радев-
  • ковид-
  • мерки-
  • covid-19-
  • ваксинация

Румен Радев има изключителен шанс да се прояви като хуманист и с авторитета си да спаси много човешки животи

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Диригентът Йордан Камджалов, виден представител на инициативния комитет, издигнал Румен Радев за втори президентски мандат, заяви, че "имаме нужда от хуманен президент и хуманност в българското пространство изобщо". Чудесно послание, може би най-доброто, когато говорим за президентския избор.

В момента Румен Радев има изключителен шанс да се прояви като хуманист и с авторитета си да спаси много човешки животи, защото Ковид отнема по няколко десетки на денонощие. "В по-добрия случай".

Ако започнем от по-далеч, трябва да кажем, че между ерата "Борисов" и ерата "Служебно правителство на Радев" в битката с Ковида разлика почти няма. Може би сега организацията в болниците е малко по-добра заради д-р Стойчо Кацаров и подопечните му, но в частта с мерките провалът в момента е същият като провала преди година. На моменти дори ситуацията изглежда по-зле. Причините са ясни и простички - налаганите мерки са почти същите като преди година и реално повечето от тях не са лоши и безсмислени, но масово се погазват. Контролът е нулев и това се вижда с просто око най-вече в масовия градски транспорт в София, където масово, най-вече от деца, не се спазва правилото за носене на предпазна маска за лице.

В последните дни се нагледах на погазване на мерките и на други места, на които има установени правила, но те просто не се спазват.

Обобщено по този аспект, назначеното от Румен Радев служебно правителство не е по-адекватно от Борисовото, защото в страната ни цари същият характерен за нея хаос. Правилата не се спазват и се върви след събитията.

Но ако оставим това на страна и макар и вече много животи, включително на млади хора, да са загубени заради нехайството на обществото и държавата ни, по-добре късно, отколкото никога. Радев, както вече се спомена, има изключителен шанс - заради авторитета си, да се прояви като хуманист, предлагайки на служебното правителство да започне да осъществява реален строг държавен контрол по отношение на спазването на Ковид мерките. А ако те не могат да го сторят - например Бойко Рашков като вътрешен министър, не е срамно да се стигне и до освобождаване на служебни министри.

Извън това, необходимо е като държавен глава и обединител на нацията Румен Радев да призове всички български граждани към спазване на всички противоепидемични мерки и имунизация срещу Ковид. Ако е хуманист, Радев трябва да стори това дори с риск да загуби гласове. Поведението му в следващия месец ще покаже кое му е по-важно - хуманизмът или кариерата като президент.

До този момент той е крайно умерен, с половин уста призна, че е ваксиниран. Оттогава досега % ваксинирани не се повиши драстично и очевидно Румен Радев с по-голяма сила трябва да застане на страната на спасяването на човешки животи.

Така че, спешно е, време е за спасяване на човешки животи и изискването за хуманизъм не е само към Румен Радев, но и към абсолютно всички останали български политици и общественици, които се ползват с доверие в обществото ни.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 128 гласа.

Свързани новини