Отидете към основна версия

16 846 63

Стефан Гамизов пред ФАКТИ: Излизането от диктатурата на Борисов ще е мъчителен процес

  • стефан гамизов-
  • продължаваме промяната-
  • герб-
  • дпс-
  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • диктатура-
  • москва

"Радев трябва да разбира по-добре диктатурата в Москва и да спре с опитите си да флиртува с нея", заяви събеседникът на медията ни

Стефан Гамизов, кадър: bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изборите ни за тази година приключиха и сега е време за анализи от страна на експерти и общественици, които имат богата политическа култура и опит в това да разпознават доброто и злото в политиката.

Провокирани от това ФАКТИ потърсихме енергийния експерт Стефан Гамизов, който неведнъж е правил безкомпромисни и точни политически анализи, включително на база сблъсъците му със злите сили в българския обществено-политически и икономически живот.

- Г-н Гамизов, въпросът дали победилият на парламентарните избори политически субект "Продължаваме промяната" e настина промяна, усилено се обсъжда в средите най-вече на скептиците, които считат отърваването от комунистическата Държавна сигурност за "мисия невъзможна". Вашето усещане и мнение за ПП какво е?

- Призовах да се гласува за тях и те бяха мой избор, макар всичките ми съмнения, а тези съмнения не са плод на конспирации, слухове и “един човек каза”. Ще ви дам примери. Погледнах екипа им в енергетиката, която познавам, както двете си ръце и видях, че той се състои от човек дясна ръка на г-н Дечо Колев от Стара Загора и един бивш служител на НЕК, който също добре познавам без той да знае. Не, това не е промяна, а още от съвсем същото. Опитах се да предупредя г-н Асен Василев да не твърди неистини свързани с катастрофата на ПАВЕЦ “Чаира”, където представлявам увредена чужда страна, а той просто си изключваше телефона многократно виждайки непознат номер от чужбина. Знаете ли, аз също съм бил публична личност преди години и телефонът ми звънеше постоянно. Винаги го вдигах, защото смятах, че това е мое задължение.

После изгледах вчера т.нар “преговори” за съставяне на правителство и уверено ви казвам, че не това е пътят за решаване на проблемите в енергетиката и смазващите цени на електроенергията. Като всичко това го казвам съвсем добронамерено и с уточнението, че съм подкрепил и ще подкрепям тези хора, защото те са стъпка напред след кошмарното време с Бойко Борисов. Приемам, че нямат опит в определени сфери и се надявам да не се стига до конфронтация с несъгласните с тях, защото това ще покаже, колко са различни, склонни да се учат и да уважават чуждото добронамерено мнение.

С нетърпение очаквам да сформират правителство и веднага ще сложа на масата им няколко смислени проекта в енергетиката, които са технологично подкрепени от двама от тримата най-големи в енергийните технологии. Тогава всичко ще си проличи и ще стане ясно. Ако без проблем вървим напред значи това са хората, които ни трябват на нас българите. Ако се окаже, че миналото застане срещу нас и нещата са “още от същото”, но прикрито под друга форма, е, тогава ще е лошо и ще го мислим. Но пак казвам, тези хора са стъпка напред в правилната посока. Излизането от диктатурата на Борисов ще е мъчителен процес. Олигарсите и санкционираните от САЩ са много силни и свързани с диктатурата в Москва, а компетентни и “чисти” хора почти няма. Грешки също ще се правят. Затова призовавам към смирение, добронамерено отношение и разбиране един към друг. В крайна сметка искаме промяна и тя може да стане само ако всички работим заедно и се укроти егото на всеки.

- Противно на очевидно финансово мотивираните социолози, които прогнозираха някакви странни резултати, Вие очаквахте ли тази формация да спечели парламентарните избори?

- Нямах никакво съмнение, че ще спечелят изборите. Българите са изтощени до смърт от корупция, лъжи и просташко говорене на първите мъже в държавата. Българите са отвратени от неграмотно водачество. Нямаше съмнение, че едни млади образовани и културни хора ще бъдат глътка кислород за почти удавилите се в просташкото поведение на предишните управляващи и наглите им царедворци българи. Нищо не ме изненада в тези избори. А социолозите в България не познават българите, защото не са “гладни” като същите българи. Борисов ги “хранеше” добре социолозите и те не разбират колко ги мразят българите, което води до това, че не им казват истината.

- Очаквате ли разрастване на позитивното западно влияние чрез "Продължаваме промяната"?

- Надявам се на това, макар вече да забелязвам, че има и руско влияние в тази формация. Това не ме изненадва, защото все пак те са много близки с Румен Радев, а той направи изявления, които показват, че не възприема Русия като диктатура и враг на Западната цивилизация. Това според мен е голяма грешка, но мисля, че при Румен Радев е само грешка, която е поправима.

Все пак да не забравяме, че Бойко Борисов превърна България в марионетка на диктатурата в Москва и сегашната ситуация е несравнимо по-добра. В този смисъл грешката на Румен Радев или може би желанието му да види нещата в някаква по-добра светлина в момент, в който на руско-украинската граница има струпани 100 хиляди руски войници, са разбираеми. Никой не иска война и нова криза в Украйна.

И да, пак ще повторя, очаквам от новото правителство да е наистина ориентирано към Западната цивилизация. Това ни е нужно на всяка цена. Време е да се върнем наистина сред роднините си. Много ми харесва, че Кирил Петков може да стане министър-председател и съпругата му е канадка по рождение. Харесва ми много да си представям, че това семейство ще представлява България, а например съпругата му ще разговаря, да кажем с Трюдо като сънародник със сънародник. България има нужда да се отвори, да е по-глобализирана, по-западна и по-европейска. Много ми харесва идеята в Министерски съвет Коледа да е българо-канадска от страна на домакинята, защото толкова много българи живеят в Северна Америка... Е, аз персонално много харесвам Канада и канадците също - там са избягали от комунистите част от роднините на майка ми, както и имам много близки приятели там.

- Радостни български общественици "лепят на ГЕРБ политически некролог", а за ДПС се говори, че губи влиянието си вътре в страната ни. Отговаря ли на реалностите според Вас този оптимизъм?

- ГЕРБ трябва да пенсионират Бойко Борисов и най-близките около него в лицето на Дончев, Атанасова, Сачева и още няколко души. Бих се радвал да видя например Даниел Митов като председател на тази партия. Но реално и истинско пенсиониране и реално нов партиен лидер. За ДПС не се безпокойте. Те не напускат властта, но няма да споделя с вас сега зад кого са се прикрили и не е само зад една партия. Казвам, че ги виждам и предполагам не само аз.

- В същото време, докато текат празненства за третата поредна загуба на ГЕРБ, вървят и преговори за коалиционно правителство. Може ли да се очаква нещо сериозно и благотворно от хипотетичните партньори на ПП - "Има такъв народ", БСП и "Демократична България"?

- Не бива да стигматизираме никоя от тези партии. Ние българите искаме успех за новото правителство и трябва да ги насърчим да успеят. Дали ми е приятно да виждам Румен Овчаров на преговорите - никой не би повярвал, ако кажа да. Дали ми харесва да си спомням какво направиха ИТН на предишните избори и сега да ги виждам ключов фактор - никой не би ми повярвал, ако кажа да. Но това е с което разполагаме. И трябва да постигнем прогрес на всяка цена. Бих подкрепим всеки от тях, макар вече да разбрах, че не е трябвало да ги подценяваме колко много знаят (изявление на един човек от тези партии), а след вчера вече наистина знам колко не знаят. Но това е човешката природа. Егото е страшно нещо и малко политици са способни да го потиснат в името на общественото благо. Пак повтарям, че успехът е задължителен за това правителство и ние всички трябва да забравим личните си пристрастия и да ги подкрепяме, дори и някои от политическите партии да ни дразнят и хората в тях да ни изглеждат некомпетентни. Ако те се справят, полза имаме всички. Ако се провалят, губим пак всички. Нека ги подкрепяме, ако трябва и насила. Аз например си имам план да ги изтормозя всичките в енергетиката да правят умни и правилни неща. И за мен въобще няма значение дали ще ги дразня, дали ще им е неприятно - направо ще ги въртя на бавен огън, ако трябва, докато не започнат да се движат в правилна посока.

- На преговорите по Вашата специалност "Енергетика" от страна на БСП присъстваха Таско Ерменков и споменатият от Вас Румен Овчаров. Как все пак коментирате това?

- Това е политика. БСП не е забранена партия. Част е от парламента. Гласовете на тази партия са нужни за съставяне на правителство. Не ние с вас можем да определим кой от тази партия да преговаря. И аз искам БСП да не е толкова близка до диктатурата в Москва, но пък какво да кажем за ГЕРБ и тяхната близост с тази диктатура на фона на Турски поток например? А иначе присъствието на г-н Таско Ерменков на преговорите беше много притеснително наистина, защото кашляше, а всички бяха без маски. Надявам се да не останем без правителство, защото голяма част от преговарящите са се заразили с коронавирус.

- Добре ли е, че Румен Радев спечели втори президентски мандат?

- По-скоро бих казал, че е добре, че г-н Герджиков не спечели и е жалко, че г-н Панов получи толкова малко гласове. В тази ситуация нямахме друг избор освен Румен Радев, което показва качеството на демокрацията в България.

- Някои анализатори определят Радев като "новия Борисов", а други ги допълват, че президентът ни е с протекцията на САЩ в качеството му на най-одобрявания в момента политик. Смятате ли, че това е така и ако да, то трябва ли да се притесняваме, че под някаква форма авторитаризмът на Бойко Борисов може да бъде повторен от Румен Радев?

- Не вярвам на теории на конспирациите, а и няма как да знам кой кого подкрепя или не. Румен Радев се държи прилично, ако изключим изказването му за Крим и неуточнената му ясна позиция за диктатурата в Москва. Има и други притеснителни неща свързани с ядрената енергетика, които съм чувал от него. Но Борисов положи такова дъно на потъпкването на демокрацията в България, че не мисля, че Радев може да го стигне. Не мисля, че и иска да го прави. Мисля обаче, че Радев трябва да разбира по-добре диктатурата в Москва и да спре с опитите си да флиртува с нея. Русия на Путин е зла диктатура и всяка близост с нея е много, много опасна и пагубна за България и ЕС. Нека вземем пример от Чехия и по причина на делата на руски агенти в България, които направиха опити за убийства, както и основателните съмнения за съпричастност към поредицата взривове на военни складове, да отстраним Русия от ядрената си програма.

Много е подозрително, че Чехия предприе такива запазващи държавността действия, а ние не. Бих желал новото Народно събрание да предприеме точно такива действия, които Румен Радев да подкрепи, а правителство с бившите му министри и техни нови депутати да инициира. Нека покажем, че България е отново суверенна и независима държава, която скъсва с времето на Борисов и Доган, които превърнаха държавата ни в марионетка на руската диктатура.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 73 гласа.

Свързани новини