Last news in Fakti

21 Декември, 2021 18:09 12 720 76

Калин Тодоров пред ФАКТИ: Мафията в България ще се съпротивлява много агресивно

  • калин тодоров-
  • прехода-
  • делян пеевски-
  • бойко борисов-
  • новите управляващи

"Ако тези млади момчета (б.р. новите управленци на България) наистина искат да успеят, те първо и единствено трябва да осигурят прилагането на закона по един и същи начин за всички", смята журналистът и писател

Калин Тодоров пред ФАКТИ: Мафията в България ще се съпротивлява много агресивно - 1
Снимка: ФАКТИ

"Надявам се, че се намираме в началото на края на Прехода, защото започна някаква смяна на мафиотския модел на управление, който нарекохме модела "Борисов" или модела "ГЕРБ". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ журналистът и писател Калин Тодоров.

"Нещата няма да са съвсем нито толкова бързи, нито толкова гладки", уточни мнението си за промяната в България той.

"На мен нещата ми приличат на Италия през 80-те, когато тази страна се опитваше да се измъкне от едно дългогодишно управление на мафията. И тук мафията ще се съпротивлява. И то ще се съпротивлява много агресивно, защото г-н Борисов, г-н Пеевски, г-н Доган, ако щете, това е върхът на айсберга, това е, което ние виждаме. Това, което е под водата, е много по-голямо и много по-опасно, защото даже и да отсечем първите три глави на мафията - това, което се вижда, тя имаше още сто глави и ние пред очите си виждаме как се появява енергийната мафия, футболната мафия, строителната мафия, едва ли не във всеки отрасъл от българската икономика се е заровила някаква мафия, която седи върху плътта на държавата и смуче от там жизнените ѝ сили. В този смисъл процесът ще е дълъг, може би 10-годишен и тогава ще можем да кажем, че краят на Прехода е настъпил", прогнозира Калин Тодоров.

"Българският Преход имаше няколко етапа и всеки етап беше етап на ограбване. Първо ограбиха спестяванията на хората с фалитите на банките. След това ограбиха труда им с криминалната приватизация, когато цялата държавна собственост, строена с безвъзмездния или зле платения труд на много поколения българи, премина в ръцете на съвсем малка група хора. Когато икономическото наследство на социализма се изразходи, останаха еврофондовете и за това тази схема, която постави Борисов на власт, съвсем ясно и категорично бе насочена към това как да бъдат изпомпвани еврофондовете", заяви още писателят.

Той даде своя коментар и за настоящото, все още много ново управление на българската държава в лицето на коалиционното правителство между "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", БСП и "Демократична България".

"За мен те са поставени пред много, много голямо предизвикателство, тъй като основният лозунг, с който те дойдоха на власт, е именно да направят такъв обществен климат, който да направи невъзможно държавата да продължи да се корумпира. Ако те се провалят в тази посока, никой няма да им го прости. Те нямат и кой знае колко време, защото досега това, което наблюдаваме 30 години и затова считам, че Преходът не е свършил, е, че всяко следващо управление идваше с този тип обещание на власт - че ще възстанови справедливостта, но си затваряше очите и имаше някаква своеобразна омерта между сменящите се власти. Очевидно всяка следваща власт казваше на предишната: "Аз няма да те пипам, за да не ме пипне мен следващата власт". Докарали сме се до момент, в който тази власт не може да каже това. Ако тя не го направи, просто ще бъде наказана", коментира Тодоров.

Писателят със сдържан оптимизъм се надява, че новите управленци на България "няма да крадат или поне няма да крадат толкова".

Според него в Румъния мафията не е овладяла държавата, защото не са били разформировани комунистическите служби за сигурност в страната. Той смята, че ако в България сме били постъпили по същия начин, мафията е нямало да овладее държавата и за него разформироването на комунистическите служби у нас е една от фаталните грешки в Прехода.

"Българската мафия се роди от симбиозата между хора, участвали в силовите структури на държавата, и крими контингента. Още след смъртта на Луканов и Кольо Добрев комунистическата партия изгуби контрол върху тези структури и те започнаха да стават силни наравно с нея, а в един момент по-силни и от нея", смята журналистът и писател.

"Крими контингентът беше другата фатална грешка на Прехода", посочи Калин Тодоров.

"Луканов смяташе, че е в състояние да контролира тези структури и тези момчета, а нямаше начин да ги контролира. Една от версиите за смъртта му, според мен най-достоверната, ако може да се говори за достоверност в тези случаи, е, че той е държал имената и схемите на хората, които поеха външнотърговските дружества след 10 ноември и по-скоро капиталите, които са били изнесени в тези външнотърговски дружества, и когато той се е опитал да ги контролира, да ги кара да му се отчитат всеки месец или нещо такова, те му казват, че това просто няма да стане. Петър Бояджиев казва, че тогава той (б.р. Андрей Луканов) ги е заплашил - хора като Илия Павлов, като Кюлев, че ще разкрие на американците схемите, парите, сметките на външнотърговските дружества и те затова са го ликвидирали. За да го ликвидират те, той вече не е представлявал реална опасност за тях, т.е. бил е човек, който може да бъде премахнат без всякакви последствия. И, както виждате, последствия нямаше за никого", припомни писателят.

На въпроса крие ли се някой зад Делян Пеевски и ако да, то кой, Калин Тодоров изрази следното становище:

"За мен Пеевски е по-скоро символна фигура. Най-удивителното определение на моя приятелка е, че той е избран именно защото изглежда по този начин - грозен, арогантен и дебел, като символ на силата, на мощта и непукизма. Той отслабна не толкова защото е имал вътрешна необходимост, а защото той просто вече не иска да бъде този символ. Той иска да премине към друга роля, само че това трудно може да се получи".

"Според данни на западни разузнавания, които на две-три места са цитирани, и то сравнително обективно, г-н Борисов притежава между 3 и 4 милиарда лева. Това го каза Черепа, а той беше един от най-информираните, и уточни, че казаното от него се базира на данни от чужди разузнавания и тези данни той не ги знае само от пресата", вметна Тодоров.

Към края на разговора той коментира евентуалната съдба на изгнаниците Цветан Василев и Васил Божков:

"Тяхното положение в някаква степен ще се облекчи, но няма да дочакат оправдаване, защото те не го заслужават. Фактът, че един по-голям престъпник от тях ги низвергна не значи, че те не са престъпници. Те, и двамата, в много голяма степен са нарушавали българските закони и това е абсолютен факт, който не може да се промени. До г-н Цветан Василев могат и трябва да да застанат и другите хора, които съсипаха КТБ, а до Божков трябва да застанат и другите хора, които се облажваха от незаконен хазарт, неплащане на данъци и т.н.".

"Ако тези млади момчета (б.р. новите управленци на България) наистина искат да успеят, те първо и единствено трябва да осигурят прилагането на закона по един и същи начин за всички. Цветан Василев и Васил Божков дори да са били жертви на предния режим, не бива техните престъпления да бъдат прикривани под тезгяха. Всеки един трябва да плаща за собствените си грешки", завърши писателят Калин Тодоров.

Целия разговор можете да проследите във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пацо

    34 40 Отговор
    Цените растат защото и вие крадете.Е тва е истината.

    Коментиран от #10, #17, #50, #51, #64

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Даката

    48 28 Отговор
    Какви млади момчета,какви 5 лева.В министерството на външните работи върнаха 70 годишни ченгета от дс

    Коментиран от #54, #61, #62

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кольо Барамов

    8 17 Отговор
    Като гледам Рашо няма да има съпротива.54 милиона изнесени 53 наскоро имаше спи.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Стига с опорките

    47 20 Отговор

    До коментар #1 от "Пацо":

    На Герб. В цял свят растат цените, България да не е изолиран остров? Няма да се върне Простаков с шайката му, не го ли разбрахте.?

    Коментиран от #34, #47, #69, #72

  • 11 МАФИЯТА В България...

    39 4 Отговор
    32 години прехВатизира държавната собственост и парите от държавният бюджет!да му мислят бедните и нормалните. Всеки ден скачат я от шестият. Я от седмият етаж.големият у.......ще е още по голям 2022....😇
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Чочо

    30 5 Отговор

    До коментар #1 от "Пацо":

    Ако бяха спрени кражбите,нямаше всички цени да растат.Напротив,много стоки щяха да са по евтини.По това ще ги познаете,дали крадат или са спрели кражбите.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ю.кортес

    33 14 Отговор
    Няма какво да се оправдавате до безкрайност и да продължавате кражбите.Чакаме ви до напролет и после с тоягите и камъните.

    Коментиран от #70

  • 25 123

    31 3 Отговор
    Един закон за всеки и едни правила за всички е начина да се продължи.Но някой трябва да спазва законите и някой трябва безпристрастно да налага законите и правилата, за сега това не съществува. А парите на външно търговските дружества 10 милярда долара плюс 2 милярда от държавния резерв на НРБ са в ръцете на агентите на ДС, част от тях са в ръцете на вдовицата на Илия Павлов.
  • 26 123

    29 12 Отговор
    И проблема на България не са Борисов, Доган,и Нинова, те което имат е много малко от това което другите са откраднали. Тези тримата имат най-голям интерес сега да се намерят и изкарат мафиозите на светло и да им се конфискива имуществото и да бъдат в затвора. Борисов няма 4 милярда долара откраднати общественни пари, ако беше откраднал тези пари досега чичо Сам щеше да го разпъне на кръст. парите са в други хора и са повече от 4 милярда.Иначе пропагандата добре е работила щом хора си мислят че Борисов има 4 милярда долара.

    Коментиран от #74

  • 27 Трезвомислещ българин

    20 9 Отговор
    Така е ,тя се "съпротивлява" от 32 г. Не, че има срещу кого ,защото никой не и пречи . И защо си мислите ,че червените другари вече не командват парада. Напротив, те отново са тук .
  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 13 Отговор
    УСПЕХ на ПП
  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 3 Отговор
    мафиоти мутри дори КРЪСТНИКЪТ си ИМА КРЪСТНИК
  • 30 Трезвомислещ българин

    29 10 Отговор
    Той другарят Рашков навремето я "почна " мафията , ама малко му остана, сега ще я довърши. Смешници такива , червените генерали от ДС и сега определят правилата на играта.
  • 31 АННА МИЛА

    18 8 Отговор
    всички страдания който сте причинли вие мафиято мутри ще си платите СВИШЕ а има и КАРМА
  • 32 арон

    14 10 Отговор
    Това еврейче от малък си беше боклук
  • 33 Пацо

    17 9 Отговор
    Изгонихме толупа и вас ще изгоним
  • 34 Трезвомислещ българин

    14 5 Отговор

    До коментар #10 от "Стига с опорките":

    А предишните 20 години да не би да "цъфтятхме". Хайде малко по-сериозно .
  • 35 Фен

    33 14 Отговор
    Мафията победи, брат! Узунов, Бобокови, Прокопиев, Стайков, Божков, Василев и сие вече управляват! С помощта на Козяк и Сорос! Честито на наивниците!

    Коментиран от #57, #65

  • 36 Сатана

    12 8 Отговор
    Наздраве,бай Калине.
  • 37 Ачо

    15 10 Отговор
    Крадете като толупа.Тока за производство е 6 пъти по скъп.Кое се е дигнало 6 пъти за да са такива цените, въглищата ли,заплатите ли,кое...
    Всичко идва от кражбите.

    Коментиран от #39

  • 38 МИНИСТРИ НА КИРО ПРО'СТОТО

    15 7 Отговор
    ДС-БОЗНЕСМЕНИ, ЯВОЧНИЦИ, БКП ДРУГАРИ, АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ И СОРОС-ДЖЕНДЪРЛЯЦИ СЕ ГУШКАТ НА КОЛЕДНИЯТ БАЛ С НОВИЯТ ...ГОСПОДАР В БЪЛГАРИЯ-- ПРОКОПКИТЕ!
    СЛАВА НА БКП! СЛАВА НА ЛИБЕРАСТИТЕ,...СЛАВА НА ДС
  • 39 Пламен

    18 1 Отговор

    До коментар #37 от "Ачо":

    Ей ги,мобилните оператори и те дигат цените.Картели монополисти и крадат на воля.
  • 40 Калин Тодоров!! Мафията води война със

    15 1 Отговор
    Всички средства, вижда се отвсякъде! Тези милиарди не са в Лева, А в долари, Евра и швейцарски фронкове!! Като Цифра, може да са и повече!!!
  • 41 Перо

    21 3 Отговор
    Прав е! Червената буржоазия закри службите за сигурност, в опит да се прикрие и стовари вината от грешките си върху тях. А те бяха стократно по-подготвени от и в принудителна симбиоза с престъпния контингент,който контролираха се превърнаха в новите капиталисти от държавни пари!

    Коментиран от #42

  • 42 Ю.Кортес

    16 10 Отговор

    До коментар #41 от "Перо":

    Върнаха се синовете дъщерите и внуците на червената буржоазия.Това е младата промяна.

    Коментиран от #43

  • 43 Чочо

    15 8 Отговор

    До коментар #42 от "Ю.Кортес":

    Някой би ли си направил извод,какво значи държавата да го изпрати на работа в Канада 1997 година.....Значи,проверено ченге номенклатура на 200%

    Коментиран от #45

  • 44 Закона, по един и същи начин за всички..

    10 2 Отговор
    ..Ех старче, къде бе че не видя... Та те започнаха именно с това... Само дето не можаха да решат кои са "всички" та си останаха само със себе си. И приложиха "закона"... само за себе си!
  • 45 Или..

    6 2 Отговор

    До коментар #43 от "Чочо":

    ..продажен предател на народ и родина.. получил в аванс шекелите и гаранция за сигурността си! А днес използван отново в същата посока но в обратен смисъл. Държат родителите в залог а търсят резултат от кирчо.
  • 46 ЕДГАР КЕЙСИ

    8 8 Отговор
    КАКВО СИ ОПЪНАЛ ЖИЛИ БЕ , ДЪРТ КОМУНИСТ......
  • 47 Ама

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Стига с опорките":

    Какви опорки бълнуваш?! В цял свят има инфлация,но там и заплатите са много по-високи и си компенсират хората.Нашите нови управници,тепърва ще анализират положението.Нали имаха експерти--да действат,какво се чудят.Най много ми "хареса" в статията,че Цв.Василев и Божков са ЖЕРТВИ на предното правителство.Ама те ще вземат да се обадят.Кой иска да го смятат за жертва.
  • 48 шопендар

    10 5 Отговор
    с нинова напред към променита,кого будалосва тая мижитурка,нинова ли е младата промяна
  • 49 Този се е

    13 3 Отговор
    смахнал . Че нали в момента управлява мафията и олигарсите наело с прокопито.
  • 50 ИСТИНАТА

    9 10 Отговор

    До коментар #1 от "Пацо":

    Кирил Петков и Асен Василев не само са завършили Харвард,
    но и са преподавали в Харвард!

    Веднага си пролича от управлението на ПП,
    че Харвард не е милиционерската школа в Симеоново!

    Коментиран от #52, #55

  • 51 Калин гъсока от протестите

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пацо":

    Мутрите цяла година трупаха точки пред Радев против прокурорските обвинения за кражбите на олигарсите и ...! Господ си знае работата!
  • 52 Тия харвадски мошеннici

    9 8 Отговор

    До коментар #50 от "ИСТИНАТА":

    Учили 2 години нещо като присъствената военната академия на фъркатия . Но, не са с постоянно присъствие. А, дали са изнасяли лекции?
  • 53 Мафиозо от ПОСОЛСТВО

    6 5 Отговор
    Мустафа херо с малка буква е КАПО ДИ ТУТИ КАПИ В БЪЛГАТИЯ НА ЦРУ МАФИЯТА БАЦЕ И ИЗБИВАТ ХОРАТА БЕЗ СЪД И ПРЕСЪДА
  • 54 ГРУ, ЦРУ и ДС

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Даката":

    Няма отърване значи, че продължават да са на заплата и в наше време! Длъжностите се защитават и предават по наследство.
  • 55 дора

    8 6 Отговор

    До коментар #50 от "ИСТИНАТА":

    само дето не било харвардски университет,а било частно бизнес училище в град харвард....„Нерде Ямбол – нерде Стамбул“
  • 56 пламен

    4 4 Отговор
    в бг-то една мафия сменя друга мафия и стадото все е стригано
  • 57 ????

    5 3 Отговор

    До коментар #35 от "Фен":

    Гледай Горанката и си мисли, че наглеците и селяните трябва да са власт, защото те не са мафията!
  • 58 КРОКОДИЛА

    4 1 Отговор
    ТЪЙ ЛАЙ СЕЙ КАФИОТО / А БУЛГАРИЯ - ТУ СЕЙ ГРАНДЕ - МАФИОТТО .
  • 59 Сивата чапла

    4 2 Отговор
    Нашата мафия нищо не струва пред световната мафия. Все пак си имат учители. Така, че няма да е лесно, сцената е световна. А тия "младите" момчета, те пък са учили точно в университет на мафиотска клика, така че чия страна и как ще защитават, май се знае. .... Кой университет, още повече частен, защитава интересите на малкия, на бедния. ..... Илизиите раждат големи миражи!
  • 60 миризлив пръч

    9 4 Отговор
    чичо Калине,какви ги дрънкаш?Какви млади момчета ти се привиждат бе?Не виждаш ли от каква стара цървена мафия са заобиколени младите ти момчета?Особено Генчовска.Дърти,безползни бацили,които ще ни досъсипят.
  • 61 зъл пес

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Даката":

    Аз си мислех че тия вече са гушнали букета,а те чак превзеха България.
  • 62 ДЪРТ

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Даката":

    тоя в мвр май ти е голем трън у петата а 5 те лева се наведи да си ги вземеш
  • 63 абе

    1 2 Отговор
    модернатора не пускай злобата и неграмотноста да си излива комплексите тук,има порно да се самозадоволяват до насита...
  • 64 Кърлеж

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пацо":

    Не ние а ти не можеш се запреш
  • 65 Кърлеж

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Фен":

    Забрави шефа ти Боико каскета дончев дянков и сички герберски аидуци
  • 66 смях в залата

    3 2 Отговор
    Абе то цялата мафия та даже и международна междуконтиненталната мафия влезна директно в парламента .... вие тука хуморески разправяте .....

    Коментиран от #71

  • 67 cpv

    5 1 Отговор
    Калине,коя е мафията?Тази на твоите съратници които заграбиха и унищожиха предприятията или олигарсите в България! В момента е пак виновен някой друг, а не твоите съпартийци!Май търсиш под вол теле!Така си свикнал още от социализма!
  • 68 За протокола

    3 2 Отговор
    Накратко:
    1. Мафията със сигурност ще реагира и действията и срещу Борисов и Гешев ще изглеждат като детска закачка. Тогава ще има много по-груби действия, включително и физически посегателства. Но това е при условие, че интересите и бъдат засегнати. Ако всичко е мирно и тихо, това значи, че никой по никакъв начин не я е засегнал и тя е доволна.
    2. Ясно е, че зад "харвардците" стоят задкулисни сили свързани с тези, които К. Тодоров определя като мафия. Това е видно от състава на предизборния щаб на Радев, както и от това кои са хората около него. Знае се и че именно той вкара във властта и политиката тези хора. Сега, за всеки що-годе интелигентен човек въпросите са два:
    Първо: Знаят ли днешните управляващи кой и защо ги е вкарал в управлението на държавата или просто ги използват като им чешат егото и им бърборят разни патриотични глупости, че те са спасителите, хората, които ще преборят мафията, ще направят България за кратко време богата и просперираща и т.н.
    Второ: Как ще реагират, когато дойде време да се "връщат услугите" на мафията. Тук има три варианта - да си траят и да се правят на 2 1/2; Да се конфронтират и да се бият (за което трябва много дупце) или да се измъкнат.
  • 69 Kresi

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Стига с опорките":

    Май и новата шайка няма да остане дълго
  • 70 RR 2021

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ю.кортес":

    Какво чакаш, до пролет, да ти се оправи живота, да си живееш по мутренски, заедно с мутрите,да ги върнеш на власт, много мечтаят да се върне старият режим на мутрите, по подобие на онези които си мечтаеха за връщате на живковизма ,е няма да се върне и гербаджииска банда,айде ходи у лево.
  • 71 Европа

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "смях в залата":

    Бойко и Герб, са продукт на немската мафия, ХДС, ХСС,с НПО та Конрад Аденауер, Ханс Зайдел,начело с Меркел и Манфред Вебер,точно на време го създадоха, чакай да ти помогне някой от Европа ,къде са милиардерите от фондовите, на масите на борсите.
  • 72 Болярин

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Стига с опорките":

    А какви дойдоха бе, умньо ?!! Млади и красиви харвадски измамници, водени за ръчичка от злобни и дърти от Държавна Сигурност, като пияния рошкОФ !!!
  • 73 Хахаха

    1 1 Отговор
    Е за какво да се съпротивлява мафията. Вече официално си има парламент, правителство, пРезидент. Даже не си играе на задкулисие, а толкова изнагляха, че всичко си е вече явно. Но..., като има такива, които манипулират и лъжат хората, а хората са от ония 80%, как да не изнаглеят.
  • 74 Хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "123":

    И продължава да работи на пълни обороти. Мунчо, дамаджанко и цялата им хунта не се спират да облъчват народа с лъжи и манипулации. Ама като има кой да им се връзва, защо да спират?
  • 75 Глад

    1 1 Отговор
    Калин, именно това, че повтаряте тази дума под път и над път и лепите етикети на когото си искате, а още не са ви подвели под отговорност, доказва, че у нас мафия няма. Ако тези, които наричате мафиоти бяха наистина такива, нали се сещаш какво щеше да ви се случи? Вместо това ти и тебеподобните от сутрин до вечер плещите по студията на един и същ господар, белким си изкарате коричка хляб, защото пълната ви некадърност ви е обрекла на глад.
  • 76 За протокола

    1 1 Отговор
    Абсолютно се съгласявам, че мафията няма да се предаде без бой!
    Ако при сегашното управление няма съпротива от мафията причините може да са само две:
    1. Новото правителство работи за мафията.
    2. Новото правителство само манкира реформи и борба с мафията. Приказки и нищо налице.