5 31849

Калоян Велчев за ФАКТИ: Конфликтът между Радев и новите управляващи няма да закъснее, ако той се намеси в работата им

 • калоян велчев-
 • политолог-
 • румен радев-
 • герб-
 • 47-мо народно събрание-
 • правителство-
 • президент-
 • избори-
 • втори тур-
 • борисов

"Оставката на Борисов е важна не само ГЕРБ, но и за успокояване на страстите на политическото поле", смята политологът

Калоян Велчев за ФАКТИ: Конфликтът между Радев и новите управляващи няма да закъснее, ако той се намеси в работата им - 1
Калоян Велчев; Кадър: БНТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Ниската избирателна активност надали ще подкопае легитимността на Радев, защото победата му беше достатъчно изразителна".

Това каза политологът Калоян Велчев в интервю за ФАКТИ.

"Масово хората предпочетоха да останат встрани от все по-нелицеприятната политическа борба", посочи той като причина за ниската активност.

"Умората от изборите е стимул една подобна коалиция (б.р. между ПП, ДБ, БСП и ИТН) да бъде създадена и да изкара, колкото е възможно по-дълго, но партиите, които я съставляват, най-вероятно ще започнат да губят подкрепа от участието си в такъв конструкт и ще търсят изход в удобен за тях момент", смята политологът.

"Няма лошо президент и правителство да гледат в една посока и да си взаимодействат", смята още политологът. "Въпреки че ПП са набедени за президентска партия, веднъж озовали се във властта, те няма да подлежат на контрол от страна на президента и според мен много бързо ще се еманципират", посочи още Велчев.

Целия разговор четете в следващите редове:

- Г-н Велчев, победата на Румен Радев предрешена ли беше според Вас?

- Румен Радев беше отявлен фаворит, но никоя победа не е предрешена. Партиите, подкрепящи Герджиков имат здрави структури и дисциплина и при ниската избирателна активност, резултатът можеше и да бъде обърнат. Това не се случи, и Радев дори успя да повиши своята преднина.

- Какво попречи на проф. Герджиков да постигне по-висок резултат?

- Макар и професор Герджиков да беше издигнат от Инициативен комитет и да не е член на партия ГЕРБ, кандидатурата му остана в сянката на тази партия и натрупалото се огромно недоволство към нея. Герджиков не успя да намери език, с който да говори и на други избиратели отвъд ядрото не ГЕРБ и донякъде ДПС. Не успя да изгради достатъчно убедителен образ за кратката кампания, която имаше. Говорейки за баланс и обединение и представяйки себе си като личност на консенсуса, беше странно нападателен в дебата си с Радев.

Герджиков не допусна сериозни грешки в своята кампания, но реалността в момента е, че подкрепата за ГЕРБ е чувствително по-малка, отколкото за анти-ГЕРБ фронта, който масово припознава Радев. Този баланс на силите не се промени, а ясно се видя на 21 ноември.

- Първоначалните данни са за активност, по-ниска и от тази на 14 ноември. На какво според Вас се дължи ниската избирателна активност?

- Активността вчера беше най-ниската изобщо за президентски избори, а Румен Радев въпреки изразителната си победа ще е президентът, стъпил на "Дондуков 2" с най-малък брой гласове в абсолютни стойности. До момента Плевнелиев беше избран с най-малка подкрепа от 1 милион и 700 хиляди гласа, а за Радев вчера са гласували малко над 1 милион и 500 хиляди. Този факт обаче надали ще подкопае легитимността на Радев, защото победата му беше достатъчно изразителна.

Причините за ниската активност са много, ние ги търсим още от юли, когато тя спадна много. Моето мнение е, че хората се умориха от избори, политика и всекидневни скандали, което е напълно разбираемо. Масово хората предпочетоха да останат встрани от все по-нелицеприятната политическа борба.

- Ако приемем, че "Продължаваме промяната", БСП, ГЕРБ и ДПС заеха конкретна позиция и изразиха предпочитания към кандидат, за кого според Вас гласуваха избирателите на "Демократична България" и “Възраждане”?

- От изброените от вас партии на мен ми се струва, че само ГЕРБ и "Продължаваме промяната" заеха ясни позиции. Нинова нападна Радев в седмицата между двата тура, а ДПС не заяви официална подкрепа за Герджиков, което доведе и до по-ниска мобилизация на избирателите ѝ за втори тур. Колкото до "Възраждане" и "Демократична България", в тези формации изглежда отношението към Радев е една разделителна линия. Във "Възраждане" крилата, които седят на най-твърди антиваксърски позиции не заявяват подкрепа за Радев, тъй като и неговия служебен кабинет се наложи да въвежда непопулярни мерки. По-умерените националисти все пак припознават Радев, или поне му гласуват доверие като по-малкото зло.

В "Демократична България" Радев се оказва една може би по-драматична разделителна линия. Струва ми се, че водещият въпрос там е дали избирателите на ДБ могат да направят компромис и да подкрепят ляв кандидат, вярвайки, че гласуват за промяна, или дясната идентификация е водеща и тази крачка не може да бъде направена и доверието към Радев липсва. Социологическите разбивки ни показаха, че по-големият брой от гласувалите за "Демократична България" на втори тур са подкрепили Радев, но статистиката не хваща много техни симпатизанти, които изобщо не са излезли до урните.

- Можем ли да очакваме нездрави връзки между “Дондуков” 1 и 2, предвид, че първа политическа сила е "Продължаваме промяната", а Румен Радев ще продължи да бъде президент?

- Няма лошо президент и правителство да гледат в една посока и да си взаимодействат. Ние сме позабравили подобен тип отношения, имайки предвид сериозният сблъсък между Радев и Борисов последните години. Въпреки че ПП са набедени за президентска партия, веднъж озовали се във властта, те няма да подлежат на контрол от страна на президента и според мен много бързо ще се еманципират.

Тук според мен идва и интересният момент – дали, ако изобщо имаме правителство, Радев ще предприеме по-малко конфронтационна стратегия спрямо него или ще се опитва активно да влияе на неговата политика. Според мен, ако Радев се опита да се меси активно в работата на бъдещия кабинет, конфликтът между него и новите управляващи няма да закъснее.

- Преувеличени ли бяха според Вас страховете от висока избирателна активност в Турция и подкрепа за проф. Герджиков, която ще дойде от там?

- Вотът на втори тур говори, че са били преувеличени, но активността на първи тур действително беше стряскаща. Все пак, въпреки че ДПС получиха 80 хиляди гласа от Турция, техният резултат не се вдигна драматично спрямо предходните избори за тази година. Високата избирателна активност в Турция до голяма степен се компенсира с много ниска избирателна активност в регионите, в които ДПС е силна в България като Кърджали например.

- Заради ниските изборни резултати видяхме оставки в ДБ и БСП. Защо според Вас от една страна, оставка не подава и Бойко Борисов, чиято партия губи втори избори и от друга, Трифонов след резкия спад на ИТН?

- Така е, от около седмица наблюдаваме един водопад от оставки, започнал с тази на Христо Иванов. Подобен ход е важен за нашата политическа система и спомага нейното възпроизвеждане. Партиите не бива да стават заложници на своите лидери и поемането на отговорност за слабите резултати от страна на партийните лидери е положителен сигнал за нашата система. Разбира се, оставката на Нинова далеч не изпрати подобен положителен сигнал, а разкри драматичните разделения вътре в БСП.

ГЕРБ не просто губят два поредни избора, но техният лидер отказва да признае резултата. Вредата от подобни действия е голяма, един от фундаментите на демокрацията е победеният да признае своята загуба. Вместо това, Борисов прави внушения относно честността на изборния процес, които подронват и без това ниското доверие в него. От тази гледна точка, струва ми се, оставката на Борисов е важна не само за неговата партия, но и за успокояване на страстите на политическото поле.

Колкото до господин Трифонов, ние не знаем как се вземат решенията в неговата партия и какво точно се случва. Той не изглежда като особено активен участник в политическите процеси в страната.

- Заявката е преговорите за правителство да са публични - това необходимо ли е?

- Необходимо е преговорите за правителство да бъдат публични. Това обаче не значи те да се излъчват на живо, на лайф във фейсбук, както предлага Кирил Петков. Означава резултатите от тези преговори да са ясни и видими за всички нас, да бъдат представени на медиите и да са публично достъпни. Означава позициите на партиите в тези преговори да бъдат ясни и да се изкомуникират с обществото.

- По всичко личи, че редовно управление ще се сформира между ПП, БСП, ИТН и ДБ - ще има ли дълъг живот това управление според Вас?

- Подобна коалиция ще е изключително сложна. Самите формации имат своите вътрешни проблеми, а отношенията между тях също няма да бъдат лесни. Базата, на която да се разберат също трудно ще бъде формулирана. Такова управление трудно ще издържи пълен мандат, но може да се заеме с управлението на някои непосредствени за страната проблеми. Интересна ще бъде и самата технология на кабинета. Дали всички партии ще участват със свои министри, или някои само ще подкрепят, дали всички партии ще подпишат общ проект за управление, защото например през 2014 година "Реформаторският блок" отказа да подпише коалиционно споразумение с АБВ и по този начин двете формации участваха в управлението без да са партньори. Умората от изборите е стимул една подобна коалиция да бъде създадена и да изкара, колкото е възможно по-дълго, но партиите, които я съставляват, най-вероятно ще започнат да губят подкрепа от участието си в такъв конструкт и ще търсят изход в удобен за тях момент.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Бъди

  31 3 Отговор
  спокоен , господине !

  Коментиран от #39

 • 2 От сутринта

  44 10 Отговор
  Гарвани грачат, грозно, зловещо... май ГЕРБ го закъса нещо!
 • 3 Шалом

  15 23 Отговор
  НАС,ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ РОДИ НИ !
 • 4 Лош материал

  27 20 Отговор
  Имам чувството,че напролет пак ще търсим "спасители"

  Коментиран от #8

 • 5 Българка

  46 12 Отговор
  От снощи Борисов ближе в дупката си рани. Но пък активистите му обикалят студията с опорки и рев. Днес имаме чувство, че е опелото за ГЕРБ

  Коментиран от #9

 • 6 ГОСТ

  30 6 Отговор
  ТОЯ ПОЛИТОЛОГ КАТО ГО ГЛЕДАМ, ДАЖЕ НЕ СЕ БРЪСНЕ ОЩЕ! АЗ ПЪК ДА МУ КАЖА, ОТ ПОЗИЦИЯТА НА ВРЕМЕТО, С КОЕТО ГО ПРЕВЪЗХОЖДАМ, ЧЕ НЯМА ДА ИМА НИКАКЪВ РЕАЛЕН КОНФЛИКТ МЕЖДУ ТЯХ! ТЕ СА КОНЕ ОТ ЕДНО ХЕРГЕЛЕ!!!

 • 7 Болшевик

  20 6 Отговор
  Конспирацията-продължава !...Дупе да ви е ЯКО !

  Коментиран от #19

 • 8 Гербер

  12 36 Отговор

  До коментар #4 от "Лош материал":

  Бойко напролет пак ще дойде на бял кон да спаси нацията от Радев.

  Коментиран от #18, #37

 • 9 АНАЛизатор

  13 32 Отговор

  До коментар #5 от "Българка":

  Да не стане така, че след една година да търсите лошия Борисов ?

  Коментиран от #12, #26

 • 10 Мда

  27 8 Отговор
  Публикувано във факти.бг: Ниската избирателна активност

  А стига де, една и съща герб опорка. Биков, Митов, Коларова и др. герб оплаквачи се скъсаха да реват...
 • 11 Zrock

  17 2 Отговор
  Няма да има конфликт, защото иначе ще има юмруци:)
 • 12 Тоя

  10 3 Отговор

  До коментар #9 от "АНАЛизатор":

  дърт комунист никой не го търси вече, освен за отмъщение тези на които им съсипа живота за да краде
 • 13 Факт

  15 19 Отговор
  Румен Радев се оказа троянски кон на задкулисието. Добре че не може да заема поста повече от два мандата.

  Коментиран от #15

 • 14 КУРоПАТКА

  21 4 Отговор
  абе истината е една -на народа им писна от крадци и лъжци ,тоест герб има още малко инерция на при едно правителство ,смяна на гешев и ще останат шепа следствени
 • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 16 Перо

  19 1 Отговор
  И пуберите вече са “политолози”,в държава без политици и политика!
 • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 19 Фермер

  13 12 Отговор

  До коментар #7 от "Болшевик":

  ПП са незаконна партия,даже и партия не са,те са коалиция.Не са вписани в регистъра,значи са участвали незаконно в изборите.Манипулации на машините в изборите.Гледайте видеото на Пламен Пасков във Фейсбук.

  Коментиран от #46

 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 Речено под старата върба ! ПРЕПОРЪКА !

  3 8 Отговор
  Щом Радев спечели , трябва да ме се сложат " ЮЗДИ " - Да не се меси в работата на ПАРЛАМЕНТА ! А там се п.иемат ИЗМЕНЕНИЯТА на КРИМИ КОНТИНГЕНТА ! Гъзоболно отделение е настръхнало !
 • 22 Мюмюн

  5 3 Отговор
  ГЕРБ- сона ярдъ!
 • 23 Новото ЛЕЧЕНИЕ започва с

  2 1 Отговор
  Конституционни ИЗМЕНЕНИЯ ! На сегашните пациенти от Гъзоболно отделение пожелавам : Нестрах/йтесь, повечко К/ряж а който е с изострен Гъзтрит да заседне предимно на К/рмит !
 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 Гъделите ЗАПОЧВАТ !

  4 0 Отговор
  И пукането на ХЕМО РО ИДИ !
 • 26 Чико Рико

  7 3 Отговор

  До коментар #9 от "АНАЛизатор":

  Няма да го търсим, а ще го пазим, в ЦСЗ, като музеен експонат.
 • 27 колю

  6 4 Отговор
  Ма каква оставка на Борисов, от къде- от партията която той създаде и е негова !?
 • 28 temerut

  10 1 Отговор
  Айде-е-е!Интригите започнаха.То не се знае дали ще има правителство,ама за конфликтите му с Радев врачки вече пророкуват.
 • 29 ПРОМЯНАТА тръгва чрез ПАРЛАМЕНТА

  5 8 Отговор
  А там Радев НЕ Е някакси ЖЕЛАН ! Щом се появи в Парламента, груби ставали " седалките" !
 • 30 Калоян Велчев!! Още тие зелена Тиквата,

  7 3 Отговор
  Такива, като теб, след години ще станат голями жълти тикви!! Но пак Тикви!!
 • 31 Време за лъзгане !

  0 0 Отговор
  И празът ти како до гъзъти ! Вско му е - Под ръка ! Удобство , претенции няма никакви !
 • 32 Напролет Фандъкова е на Ред!! Със

  6 2 Отговор
  Пешов, селския и Ради Ланеца много Милиони Общински пари Усвоиха!!
 • 33 оня с коня

  7 10 Отговор
  "зелените чорапи" винаги са живеели с мисълта че слънцето изгява заради тях,освен в случаите когато му се припомни че слънцето изгрява само око от Москва му разрешат.

  Коментиран от #36

 • 34 любител

  6 1 Отговор
  сори пич ама е зелена тиква-а ти като на вожда ви боко тиквата крадеца. хахаха.
 • 35 Мама Калоянчу думаше !

  4 0 Отговор
  Калоянчо либе Калоянчо ! Цял да те глътна с " каваля " ! Мното помия се лее и без контрол а уж ЗЕЛЕНА ПОЛИТА вече щедро у нас !?
 • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 37 Гената

  5 2 Отговор

  До коментар #8 от "Гербер":

  Да, в ЦСЗ имат една каруца теглена от един полукьорав бал кон. С него Бою ще извозва гюбрето.
  И повечето от вас ще му завиждат, защото с труд си намалява присъдата. Ама спокойно, вий сте млади, ще излезете запазени.
  Сега се успокойте и да седнем да гледаме новия сериял с режисьор Бойко Рашков и сценарист Осман Остай - ТРИ СИНДЖИРА МУТРИ.
 • 38 частушка

  4 3 Отговор
  ГЕРБ ер вика от вратата Пригответе ми салата,
  Че от мъка аз ще пия Три патрончета ракия.
  Страх жестоки веч тресе ГЕРБ ерското ни прасе.
  На вратата зима чука Да провесиме суджука.
  Също страшно ги тресе ДПС арските овце.
  Чука зима на вратата, Да направим създърмата.
 • 39 Селянин

  3 0 Отговор

  До коментар #1 от "Бъди":

  Слави загуби защо не подаде оставка Румен радев загуби един милион гласуве с 20% от народа спечели А 80% кои ще ги представлява Дпс казваш печели от турция Ами слави и кирил откъде имат повече гласуве тези 3% са от чужбина
 • 40 Освестете си

  6 1 Отговор
  "Декоративна" България били дясна партия. Кога ще махнете тази глупост от речника на анал лизаторите? Теподкрепиха Манолова за кмет, сега Радев за президент. В Европарламента заедно със социалистите гласуваха "за" еднополовите бракове. Те са на една позиция с онези леви културни марксисти, които защитават на всяка цена ЛКБТИ и убийствената за християнския морал - политическа коректност.
 • 41 Мда

  2 2 Отговор
  Гладен гербер почки сънува.

 • 42 SAAB

  3 1 Отговор
  ТоЗ......сукалче на огне-борски шланг !
 • 43 Ринго Сталин

  3 4 Отговор
  В най-новата история няма по успешен и грамотен политик от Борисов... Така , че ти си дай оставката , другарю ...

  Коментиран от #47

 • 44 ДАСКАЛ ГЕНЧО

  3 0 Отговор
  БОБ ЛИ ХВЪРЛЯШ ЗА ДА ПОЗНАЕШ??????
  ПИИ ДВЕ РАКИИ И СЕ СМИРИ, И ВИЕ СТЕ КЪМ ГРУПАТА НА ПЛАТЕНИТЕ ОТ БИВШИТЕ ПОЛИТОЛОЗИ.
 • 45 ИСКА ЛИ ТИ СЕ

  6 4 Отговор
  ЖАЛКО ЗА ТЕБ МОМЧЕ, ЧЕ НЕ СИ РАЗБРАЛ КАКЪВ Е ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ!
  ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ Е ЧОВЕК, КОЙТО НИКОГА НЯМА ДА СЕ БЪРКА И ОПОНИРА НА ПРАВИТЕЛСТВО ИЛИ ИНСТИТУЦИЯ, КОЯТО РАБОТИ ЗА НАРОДА И СПАЗВА ЗАКОНИТЕ НА СТРАНАТА, НО И НЯМА ДА ДОПУСНЕ НЯКОЙ ДА СЕ НАБЪРКВА И ДАВА МНЕНИЕ ЗА НЕЩА, КОИТО БИХА ОЩЕТИЛИ НАРОДА, ЗА КОИТО ТОЙ НОСИ ОТГОВОРНОСТ. ТОЙ ИМА СОБСТВЕНО МНЕНИЕ И ИЗЛИЗА С ЛИЦЕТО СИ ПРЕД ИЗБИРАТЕЛИТЕ, ИНТЕЛИГЕНТЕН И ТОЧЕН ЧОВЕК Е.
 • 46 Манипулатор

  1 1 Отговор

  До коментар #19 от "Фермер":

  Самият Пламен Пасков е един изпечен манипулатор.
 • 47 Българоубиец

  5 3 Отговор

  До коментар #43 от "Ринго Сталин":

  Не само в най-новата история на България, но и въобще в историята на България, няма такъв крадец, лъжец и българоубиец като Борисов. Това ще се пише в учебниците по история!
 • 48 Блу

  5 0 Отговор
  ДБ във всяка една коалиция ще е пирон в гумата, тези хората изобщо не знаят къде се намират, какво остава да създават закони и ред ...
 • 49 бягай бе

  2 1 Отговор
  мазно карабатаче-гробарско....