Отидете към основна версия

4 186 28

Накратко за Казахстан

  • казахстан-
  • назарбаев-
  • токаев-
  • русия-
  • безредици-
  • генерал сердюков

Всички руски части, изпратени в Казахстан, имат практически боен опит

Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

1. Гражданите на Алма-Ата са призовани да останат у дома и да спазват извънредното положение, докато останалите бойци не бъдат разстреляни. Предвид продължаващата стрелба, това е в интерес на самите граждани. Властите предупреждават, че в града действат обучени бойни снайперисти. Над 3000 души бяха арестувани, няколко десетки бяха убити. Все още могат да се видят трупове по улиците.

2. Токаев обяви, че операцията в Алма-Ата ще продължи до пълното унищожаване на всички бойци. По въпроса - протестиращи ли са или не, всичко е просто - група неидентифицирани лица вече трети ден водят организирана стрелба с полицията, охраната и армията на Казахстан, които търпят жертви с убити и ранени. Съответно основната задача е физическото унищожаване на врага, който е завзел част от центъра на града. Който от бойците има късмет, просто ще бъде заловени с последваща присъда. За останалите си е за тяхна сметка.

3. Призивът на Токаев ще повдигне въпроса за съучастието на редица високопоставени служители по сигурността, свързани с Назарбаев (който все още мълчи) в организирането на случилото се, което всъщност легитимира версията, че основният механизъм за ставащото не бяха цените на газа, а групите за борба на Токаев и Назарбаев за власт. Очакваме официалната интерпретация от Токаев на случилите се събития. Назарбаев мълчи (жив ли е? Болен ли е? Арестуван ли е? Изолиран ли е?)

4. Групата на ОДКС в Казахстан се командва от генерал-полковник Сердюков. Всички руски части, изпратени в Казахстан, имат практически боен опит. Днес се присъединиха и киргизите, те ще изпратят 150 души под ръководството на заместник-началника на Министерството на отбраната на Киргизстан. В операцията по прехвърляне на контингента на въоръжените сили на Руската федерация и Беларус участваха над 70 военнотранспортни самолета. Добър тест за БТА при прехвърляне на значителен контингент на дълги разстояния. Сигурен съм, че ще бъде полезен в бъдеще.

5. Относно действията на групировката. Руските военни вече са на летището в Алмати и го контролират съвместно с местните военни. Освен това военните на Казахстан държат телевизионната кула. По пътищата започнаха систематично да се поставят блокади. Пълната мрежа трябва да бъде разгърната в рамките на 1-2 дни. Постепенно ще продължи процесът на локализация на основните райони на действия и потушаване на въоръжената съпротива от силите на казахстанските военни. Със здравомислещи протестиращи в градове, където не е имало погроми, най-вероятно просто ще преговарят.

Автор: Борис РОЖИН, voicesevas.ru

Поставете оценка:
Оценка 4 от 31 гласа.

Свързани новини