Last news in Fakti

7 Януари, 2022 18:35 6 205 46

Противовесът на НАТО се задейства

  • казахстан-
  • нато-
  • одкс

ОДКС беше създаден преди 30 години

Противовесът на НАТО се задейства - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Опитът за дестабилизиране на Казахстан – най-голямата държава в Централна Азия – неочаквано за европейския лаик, изведе на политическата сцена Организацията на Договора за колективна сигурност – ОДКС (Collective Security Treaty Organization / CSTO). Става дума за военен алианс от шест постсъветски държави: Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Русия и Таджикистан. Създаден още преди 30 години с цел „укрепване на мира, международна и регионална сигурност и стабилност“ ОДКС за пръв път в своята история показва действия.

Според устава на организацията, решението да се въведат войски в една или друга държава от ОДКС, се приема колегиално, по молба на ръководителя на държавата, където е реализирана външна агресия. Протестите в Казахстан първоначално носеха социално-икономически оттенък и се характеризираха като вътрешни. Със зашеметяваща скорост обаче се превърнаха в неконтролируеми погроми с политически изисквания. Много бързо стана ясно, че сценарият идва от вън. В частност, „мирните протести", които в действителност са бунтове се координират от небезизвестния канал NEXTA, който се намира под външното управление на спецслужбите на Полша и по-рано използван за координация на метежите в Беларус. (Платформата NEXTA дори промени своето лого, добавяйки му флага на Казахстан).

На свой ред, президентът на Казахстан – Касим-Жормат Токаев, публично заяви, че уличните престъпници, които окупират градските администрации и полицейски управления, а също така убиват полицаи и военни, са „терористични банди“, преминали през „подготовка в чужбина“. По този начин, чуждестранната инвазия в централно-азиатската република, беше официално обявена. „В тази връзка, основавайки се на договора за колективна сигурност, днес се обърнах към ръководителите на държавите от ОДКС, с молба да помогнат на Казахстан в преодоляването на тази терористична заплаха“, каза Токаев.

По последна информация, сред редиците на метежниците, се открояват добре обучени бойци от радикални формирования, които активно действат на територията на държавите от Близкия Изток, най-вече в Афганистан. Очевидно е, че ако подобна терористична заплаха не бъде прекъсната в Казахстан, то тя ще плъзне по цялото евразийско пространство, включително на територията на държавите от ОДКС. В резултат, щабът на ОДКС се съгласи в Казахстан да влязат мироопазващи сили, наброяващи 3600 военнослужещи. В състава им влизат военни от Армения, Беларус, Киргизия, Русия и Таджикистан.

По този начин, мироопазващата операция на ОДКС се явява не само законна от гл.т. на вътрешните законодателства на държавите участнички в организацията, но единствена възможна, отчитайки, че първите часове на противопоставяне на казахстанските сили с бойците, показаха, че силата е на страната на терористите.

Задачата на силите на ОДКС е обявена – осигуряване на сигурността на инфраструктурните обекти – летища, гари, административни сгради, нефто- и газохранилища, болници и други. Благодарение на тази помощ, стотици военнослужещи ще бъдат насочени за участие в контратерористична дейност.

Също така трябва да се отбележи, че разполагането на силите на ОДКС в Казахстан се превърна в „студен душ“ за НАТО. Очевидно е, че ОДКС е създаден като противовес на Североатлантическия Алианс, но всичките тези 30 години на Запад гледаха на ОДКС като на „мъртъв лъв“. А лъвът се оказа, че е бил само в зимен сън.

За ФАКТИ
Андрей Исмагамбетов


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 72 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    84 20 Отговор
    сасипаха я и тас даржава соросоидите хранениците на америка за балгариа и иво прокопиев грантаджиите сас гнилите ябалки тука ни сложиха киро канадеца и там сега прават преврат

    Коментиран от #23, #29

  • 2 Делю Хайдутин

    39 2 Отговор
    Тия приличат на Робокоп!
  • 3 Ахаа

    49 34 Отговор
    А поляците ли им увеличиха цените двойно, ей много са долни пустите поляци !
  • 4 Мухахаха

    98 8 Отговор
    Вие от ужас сороснята... Това ви чака!
  • 5 Майна

    107 10 Отговор
    Ами ние...НАШИТЕ МАЛОУМНИЦИ ДЕТО ПРИЕХА НА 4 ЯНУАРИ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ МОГАТ ДА ПРЕБИВАВАТ И ДА ПРЕМИНАВАТ ВЪОРЪЖЕНИ ЧУЖДИ ВОЙСКИ?! ЗАЩО НЕ ГО РАЗИСКВАХА В ПАРЛАМЕНТА! ЗАЩО НЕ МУ ДАДОХА ГЛАСНОСТ

    Коментиран от #38

  • 6 Някой

    101 10 Отговор
    Браво!
    Не трябва да се позволява на Чичо Сам и пуделите му да подкопават сигурността на Казахстан и другите постсъветски републики в региона.
    Наистина, явно САЩ и НАТО не са очаквали такава реакция от страна на Русия. Мислеха си, че преди срещата на 12 януари, ще имат козове в ръцете си. Оказа се, че козовете отидоха в ръцете на Русия...
  • 7 Руска хибридка

    13 80 Отговор
    Волгин вече с псевдоним ли се подписва - Андрей Исмагамбетов . От кой фокум го намерихте тоя образ :))))

    Коментиран от #44

  • 8 мдаааа

    19 83 Отговор
    Статия в стил - Слава Союз Советских Социалистических Республик !! И все пустите американци им виновни ...
  • 9 mi6osp

    74 2 Отговор
    Хъм, не само ОДКС се задейства. ШОС също предложи на правителството на Казахстан да изпрати антитерористичните си части , за да бъде ликвидиран майданът. Защото почти никой, освен САЩ и Турция, не желае създаване на Ислямска държава в Средна Азия.

    Коментиран от #34

  • 10 Борислав

    20 103 Отговор
    Това не организация съперничеща на НАТО, това е репресивен пакт за съхраняване на тоталитерни режими. Това което се случи и в Беларус и сега в Казастан е чисто вътрешни пориви среду тоталитарните режими. Те за сега ще бъдат потушени, удавени в кръв и страх, но не за дълго. Когато Руссия последва примерът им (а това ще е съвсем скоро), всичко ще се повтори при това със истински граждански войни.

    Коментиран от #18, #19, #21, #39

  • 11 Варшавския договор

    81 2 Отговор
    ОДКС реагира на зов за помощ в рамките на 10 часа защото не беше чак толкова спешно, а член 6ти от доктрината на НАТО за взаимна помощ се задейства до 90 дни смятайте си!
  • 12 сигурно

    59 3 Отговор
    Бай-гръм умрЕ от яд !!!
  • 13 Западът е гола вода

    58 5 Отговор
    с две жаби в джоба.Ква,ква,кваа-блатото се изчерпа,кой ще ни почерпи? Безнадеждна унилост сте..и НАТО..и ЕС...Па ви се бяхме вързали на приказките..
  • 14 Храна за мурзилки

    8 51 Отговор
    "А лъвът се оказа, че е бил само в зимен сън." .... :)))))))))))))))))))))))))))))))))))) ухааа :)))))

    Коментиран от #45

  • 15 Бамбука

    44 3 Отговор
    Ами то и за България поляците са виновни. Няма ги едни 700 млн несъбрани от хазарта, едни 3.2 милиарда за Турски поток не се знаят как са изразходвани, щото няма и пътна карта, едни 54 млн за Хе,ус се разхождат някъде и кой да ги знае в чий джоб са, няма го ХЪБ-чето, няма индикация защо ел.енергията стигна до небесата, не се знае защо прахосахме 400 млн във Варненското езеро, ама питайте поляците бре !
  • 16 A50

    76 5 Отговор
    Поздравления за публикуваната статия. Води се война с терористи. Схемата на погрома е същата, като в Окрайна. И докато Запада разпалваха огъня в източна Украйна, през това време е вървяла подготовка за удар в гръб, в Казахстан. Незнам как службите са го проспали или пък не.
  • 17 Дън Бай

    44 2 Отговор
    Хайде сега, Денис Джамбазов - напред!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Историк

    35 4 Отговор

    До коментар #10 от "Борислав":

    Абе, Вие скоро не сте имали гражданска война! Време Ви е! А, ти явно си хлапак, който дори не е научил български както трябва! Камо ли историята на Русия! Сърдечно ти пожелавам ти и хората, които най-много обичаш да участват в такава война!
  • 20 Lukaшенко

    54 5 Отговор
    Лъвът е заспал, обаче спи леко ..За 2 ч,след ,разговор по телефона,момчетата от Челябинск,почистиха района..Браво,момчета ,браво лъвове Дългият опит на Рф,за борба с Тероризма си дава резултати.Светът може да се учи от тези младежи..После иммат почистване в Донбас,.Имат доста работа.
  • 21 А50

    51 3 Отговор

    До коментар #10 от "Борислав":

    Борислав, тоталитарни са мерките на глобалистите. В момента имаш индивидуалната свобода да направиш каквато си искаш изгъзицa, но обществото неможе да направи нищо срещу глобалната тирания. Виж само какво правят с Джокович, цели държави са психясали, но пък са демокрация
  • 22 странно

    10 30 Отговор
    И защо не помогнаха на Армения?

    Коментиран от #25, #30

  • 23 ComfortablyNumb

    34 1 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Не е да не си прав. Само че на Ганчо защо да му внасяш революции отвън той бодро сами си руши държавата в полза на чужди интереси ( воден от тяхната пропаганда!) и направо на редовни избори люс два метра у лево...
  • 24 Факти,

    14 4 Отговор
    Лъв в зимен сън...а мечката помага на мормота с бонбоните.

    Коментиран от #26

  • 25 az #Контрапропаганда

    36 1 Отговор

    До коментар #22 от "странно":

    Защото в ОДКБ членува Армения, а не Нагорни Карабах, който Москва не е признала за независима република и който не е част от Армения. Бойни действия се водиха само на територията на Нагорни Карабах, а не на Армения. Ако ОДКБ се беше намесило в случая, щеше да вземе страна без да има право на това, защото организацията защитава само страните членки.
  • 26 ми , не

    3 19 Отговор

    До коментар #24 от "Факти,":

    Бай Гризли е натрътил Мецана на Малдивите ...😁
  • 27 Човек с памет

    39 3 Отговор
    Заглавието е лъжа. ОДКБ не се занимава с НАТО. НАТО отчаяно търси оправдание за съществуването си.
  • 28 Анонимен

    37 2 Отговор
    Ето малко инфо от президента Токаев, различа от западните медии и интернета:

    Действат организирани въоръжени групи от терористи по улиците със собствени комуникационни средства. Групите са добре въоръжени и обучени обикновето по пет човека. Нападат мирни обекти и граждани. Мародерстват и се занимават с looting. Има говорещи на арабски.

    Руснаците са миротворци заедно с три-четири други държави. Те само охраняват обществени сгради,
    летището и други. Те не се намесват в престрелки.

    Коментиран от #31

  • 29 нато

    3 26 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    смешни путинисти
  • 30 Дсса

    29 2 Отговор

    До коментар #22 от "странно":

    Защото по невнимание арменците си избраха Пашинян. А той се опитваше да хариже Армения на Запада. И когато азерите си поискаха Нагорни Карабах, Пашинян разбра, колко струва дружбата на Запада. Но той така и не поиска помощ от онези, които са истински приятели на Армения.
  • 31 Бате ,да допълня...

    33 1 Отговор

    До коментар #28 от "Анонимен":

    Братушките почнаха да почистват със снайперите. Бързо и ефикасно. Туморът ,трябва да бъде изрязан незабавно и изцяло
  • 32 ттт

    17 0 Отговор
    Казахстан може да поиска помощ и от ШОС.
  • 33 dron

    6 34 Отговор
    Руските тролове съвсем го удариха през просото и пишат простотии на квадрат. Припомням ,че
    бунтовете в Казахстан са на икономическа основа , в последствие яхнати от местни кланове.
    Това ОДКС по д-р трябва да се намесва при външна агресия , а такава дори в кремълските глави
    още не се е появила. Явно крадците от бившото ссср се пазят един друг от народната "любов".
    Мисълта ми е ,че се отрива втори фронт срещу путин и надежда не се вижда.

    Коментиран от #36, #37

  • 34 Aйша

    5 8 Отговор

    До коментар #9 от "mi6osp":

    Само питам : нещо като Будапеща (преди години) ?
  • 35 Жабата също си дигналь баджака

    4 8 Отговор
    Усъвременен вариант на да дойдат танковете
    (нямат си Армия ) и да дойдат руснаците !
  • 36 Протестър

    31 1 Отговор

    До коментар #33 от "dron":

    Хайде бе те и в Украйна бяха на икономическа основа според соросоидите само където бяха подпомогнати с 5 милиарда долара и снайперисти от запад. Вдигнали им газта на 38 стотинки - а при нас колко я вдигнаха или пък в "демократичния" запад.

    Знаем как се правят цветни революции - те господарите ти винаги използват някакъв естествен процес който раздухват многократно.
  • 37 Да бе!

    20 1 Отговор

    До коментар #33 от "dron":

    Ти какво очакваш, бунтовниците да кажат "воюваме за интересите на САЩ ли?
  • 38 Сух

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Това не е обявено, или поне не му е дадена гласност..
  • 39 Сух

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Борислав":

    Бориславее, Бориславе верно си много прост, че и нагъл, ма това е друг въпрос куууууво..
  • 40 Матей преображенски

    14 0 Отговор
    Законна намеса,именно!как си позволяват ония фриволни журналяги от ДВ да подхвърлят инсинуации ,че Русия едва ли не прави интервенция и окупация.Първо не е само РусияИ ПОСЛЕ ТОВА Е ПО ДОГОВОР И ИЗРИЧНО ИСКАНЕ НА РЪКОВОДСТВОТО НА кАЗАХСТАН,,това си е едно малко вътрешно-азиатско нато.Защо,нямат ли право да си съдействат ,съседни страни,а?като играе мечката в съседа ,после и в другите дворове.Умно са го измислили,само им намирам кусур,че пращат твърде малко войници,а трябва да се действа къде по- твърдо и решително.
  • 41 стоян георгиев

    1 12 Отговор
    да бе при диктаторите все отвън идва напрежението.ти кради местните 30 години и се надаи те да те харесват!толко плоски внушения и все еднакви!до дни ще се знаят имената на протестиращите и ще стане като в кураниа.местните ще станат фашисти след като ще се окаже че не е имало ни бандеровци ни поляци ни нато!толкова ли не разбрахте бе дрогари ,че никаде хората нещат султани ,царе и диктатори да ги управляват?
  • 42 НЯКОЙ СИ МИСЛЕХА ЧЕ РУСИЯ СИ НЯМА НАТО

    3 0 Отговор
    ИМА И ТО ОЩЕ ПО ГОЛЯМО ОТ ,,НАШЕТО" ЗАЩОТО ЗАД НЕГО СЕ ПОДАВА КИТАЕЦ БРАЗИЛЕЦ АВСТРАЛИЕЦ И ТН ! ОЩЕ НЕ СЕ Е ПОЯВИЛ БОЯН ЧУКОВ ДА КАЖЕ НЕЩО - НЕ МОЖЕ ДА ГО СЪЧИНИ И СЕ ЧУДИ ДАЛИ ДА НЕ СЕ ПОКРИЕ ЧЕ МОЖЕ ДА МУ СЕ СЛУЧИ СЛУЧКА !
  • 43 Антифашист

    8 0 Отговор
    Ислямска държава активно се спонсорираше от Запада. Може да сте забравили, но когато сирийци и руснаци освободиха Алеппо от ислямистите там намериха българско оръжие, което беше проследено как е минало през американски търговец и вкарано през Саудитска Арабия.
    Когато почнаха да ги прочистват обучените главорези ги преместиха да палят войни по други места. Определено нито Русия, нито другите членки на съюза няма да позволят такива главорези да вилнеят на тяхна територия.
    Пък вие евроатлантиците дрънкайте врели некипели за диктарори и режими. Една Урсула дето никой не я е избирал подписва от името на 500 милиона човека договори, които дори не оповестяват публично - тези за ваксите против ковид. Това ли е голямата демокрация? Дето ни налага прайдове и ни глобява, когато искаме да си защитим интереса.
    Ми то цяла Европа си плаче за Майдан и като гледам вече е започнал...
  • 44 карамфила

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Руска хибридка":

    Американски fagod
  • 45 ПИТАМ

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Храна за мурзилки":

    ОТ КОГА КРАВАТА Я НАРИЧАТ ЛЪВ?
  • 46 хахаха

    0 0 Отговор
    Щом Исмагамбетов го е написал начи е вярно ха ха ха