Отидете към основна версия

9 472 164

За фашизма в България и Македония

  • андрей киряков-
  • северна македония-
  • учебници-
  • фашизъм-
  • татари

Защо се сърдим на македонците, че ни викат бугари-татари, като същото го пишеше не в техните, а в нашите учебници?

Снимка: Туитър
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По темата за Македония се изказаха много хора, публикуваха се много позиции, затова аз ще се придържам към фактите.

Първото ми посещение в Република Македония, тогава БЮРМ, беше през 1998 година, още като студент, но по специалност Археология. Няколко неща свързани с това, което Македонците показваха и изучаваха като своя история, ми направиха силно впечатление.

Периодите свързани с българската държавност в земите на Македония, колкото и големи да бяха, на практика липсваха...! Как е възможно това?

Първият период, върху който се наблягаше в музеите, в историческите справочници и брошури, в научните трудове беше периода на т.нар. Късна Античност. Това е времето 4-6 век от новата ера (или понякога 4-7 век). Тези два-три века на прехода между Античност и Средновековие са наречени от изследователите Късна Античност (Late Antiquity) или по македонски Досна Античност. На материалните следи от онази епоха се отделяше значително внимание, както и на „досноантичките” македонци.

След досноантичките македонци следваше директно периодът 11-13 век – византийската власт на Балканите. Известно е че в самото начало на 11 век Византия успява окончателно да подчини българските земи и на изток и на запад и в продължения на два века нейната власт се запазва върху целите Балкани. Този силен политически период е свързан и със забележителна материална култура, като строеж на църкви, изработване на мраморни релефи, на стенописи и т.н. Това е вторият период върху който акцентираше македонската историография.

Оттук от 13 век историята прескачаше чак до 19, дори началото на 20 век и Илинденско-Преображенското въстание - борбата за независимост на македонците. Също и Първата и Втора Световна Война и въпросната фашистка окупация на тези земи от Царство България.

Така периодът от 7 до 10 век на практика липсваше, както и този 13-14 век, но и 15-19 век също. И въпреки това конструкцията някак си съществуваше. През 2013 по време на второто си посещение в Република Македония, бях свидетел как двама македонци, местни, пред възстановената църква на Св. Климент Охридски в Охрид питаха кой е Свети Климент и кога е живял? Както и кой е строил църквите по онова време? Въздържах се да отговоря, понеже всеки ще намери отговорите, при наличието на желание.

Към това специфично конструиране на Македонската история, в последствие твърдо се прибави и периода на Филип и Александър Македонски от 4 век преди новата ера и изобщо историята на Македонското царство във вековете преди Христа. Така македонците имат една доста сериозна история - на Македонското царство, на римското присъствие, на Досната Античност, на Византийското присъствие, на борбата на илинденци и на фашистката окупация от страна на Царство България.

Това е техният поглед към историята, които трябва да имаме предвид. Но да погледнем към нашата история и дали не сме натрупали и ние самите поводи за допълнителни противоречия... Например, пишеше ли в българските учебници преди 1990 година, че в България е имало фашизъм и фашистки режим до 1944 година? Пишеше. И това и изучаваха много поколения в училище. Тогава защо се сърдим на македонците че и те са изучавали същото и така са запомнили? Между другото, по времето на Любчо Георгиевски и неговата партия ВМРО-ДПМН, се опитваха официално да променят някои клишета, като например вместо „окупация” да се използва „администрация” и други подобни, но изглежда не сполучиха изцяло с тези намерения.

Днес се обиждаме когато по форумите македонците ни обиждат на бугари-татари. Обаче, пишеше ли в нашите учебници преди 1990 година, а в някои го пише и досега, че прабългарите били татари, че били тюрко-алтайци, че били монголоиди и т.н.? Пишеше. Е, тогава защо се сърдим на македонците, че и те са чели същото и ни викат бугари-татари, като това съвсем същото пишеше, не в техните, а в нашите учебници?

Така че преди да се сърдим на този или онзи, нека внимателно помислим. Имаме изкривена история и от двете страни на границата, изучавана така близо половин век, че и повече. Също така, не може по всички точки, които поставяме към македонците ние да сме прави, а те да не са прави по нито една от точките… Колкото да ни се иска, но няма такава логика, нали?

И още нещо накрая. Македонците наистина предявяват претенции върху хора родени и живели в земите на Егейска, Вардарска и Пиринска Македония. Но те все пак се ограничават дотам. В Скопие един човек, който се интересуваше от история ми показа карти с ликовете на Левски, Ботев, Раковски, Каравелов, Бенковски и още много други наши герои. За тях македонците не само не претендират, но и нищо не знаят, само тези, които се интересуват от история… Затова нека не подхождаме първосигнално във връзка взаимоотношенията с Република Северна Македония.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 85 гласа.

Свързани новини