Last news in Fakti

23 Януари, 2022 14:10 9 456 164

За фашизма в България и Македония

  • андрей киряков-
  • северна македония-
  • учебници-
  • фашизъм-
  • татари

Защо се сърдим на македонците, че ни викат бугари-татари, като същото го пишеше не в техните, а в нашите учебници?

За фашизма в България и Македония - 1
Снимка: Туитър
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По темата за Македония се изказаха много хора, публикуваха се много позиции, затова аз ще се придържам към фактите.

Първото ми посещение в Република Македония, тогава БЮРМ, беше през 1998 година, още като студент, но по специалност Археология. Няколко неща свързани с това, което Македонците показваха и изучаваха като своя история, ми направиха силно впечатление.

Периодите свързани с българската държавност в земите на Македония, колкото и големи да бяха, на практика липсваха...! Как е възможно това?

Първият период, върху който се наблягаше в музеите, в историческите справочници и брошури, в научните трудове беше периода на т.нар. Късна Античност. Това е времето 4-6 век от новата ера (или понякога 4-7 век). Тези два-три века на прехода между Античност и Средновековие са наречени от изследователите Късна Античност (Late Antiquity) или по македонски Досна Античност. На материалните следи от онази епоха се отделяше значително внимание, както и на „досноантичките” македонци.

След досноантичките македонци следваше директно периодът 11-13 век – византийската власт на Балканите. Известно е че в самото начало на 11 век Византия успява окончателно да подчини българските земи и на изток и на запад и в продължения на два века нейната власт се запазва върху целите Балкани. Този силен политически период е свързан и със забележителна материална култура, като строеж на църкви, изработване на мраморни релефи, на стенописи и т.н. Това е вторият период върху който акцентираше македонската историография.

Оттук от 13 век историята прескачаше чак до 19, дори началото на 20 век и Илинденско-Преображенското въстание - борбата за независимост на македонците. Също и Първата и Втора Световна Война и въпросната фашистка окупация на тези земи от Царство България.

Така периодът от 7 до 10 век на практика липсваше, както и този 13-14 век, но и 15-19 век също. И въпреки това конструкцията някак си съществуваше. През 2013 по време на второто си посещение в Република Македония, бях свидетел как двама македонци, местни, пред възстановената църква на Св. Климент Охридски в Охрид питаха кой е Свети Климент и кога е живял? Както и кой е строил църквите по онова време? Въздържах се да отговоря, понеже всеки ще намери отговорите, при наличието на желание.

Към това специфично конструиране на Македонската история, в последствие твърдо се прибави и периода на Филип и Александър Македонски от 4 век преди новата ера и изобщо историята на Македонското царство във вековете преди Христа. Така македонците имат една доста сериозна история - на Македонското царство, на римското присъствие, на Досната Античност, на Византийското присъствие, на борбата на илинденци и на фашистката окупация от страна на Царство България.

Това е техният поглед към историята, които трябва да имаме предвид. Но да погледнем към нашата история и дали не сме натрупали и ние самите поводи за допълнителни противоречия... Например, пишеше ли в българските учебници преди 1990 година, че в България е имало фашизъм и фашистки режим до 1944 година? Пишеше. И това и изучаваха много поколения в училище. Тогава защо се сърдим на македонците че и те са изучавали същото и така са запомнили? Между другото, по времето на Любчо Георгиевски и неговата партия ВМРО-ДПМН, се опитваха официално да променят някои клишета, като например вместо „окупация” да се използва „администрация” и други подобни, но изглежда не сполучиха изцяло с тези намерения.

Днес се обиждаме когато по форумите македонците ни обиждат на бугари-татари. Обаче, пишеше ли в нашите учебници преди 1990 година, а в някои го пише и досега, че прабългарите били татари, че били тюрко-алтайци, че били монголоиди и т.н.? Пишеше. Е, тогава защо се сърдим на македонците, че и те са чели същото и ни викат бугари-татари, като това съвсем същото пишеше, не в техните, а в нашите учебници?

Така че преди да се сърдим на този или онзи, нека внимателно помислим. Имаме изкривена история и от двете страни на границата, изучавана така близо половин век, че и повече. Също така, не може по всички точки, които поставяме към македонците ние да сме прави, а те да не са прави по нито една от точките… Колкото да ни се иска, но няма такава логика, нали?

И още нещо накрая. Македонците наистина предявяват претенции върху хора родени и живели в земите на Егейска, Вардарска и Пиринска Македония. Но те все пак се ограничават дотам. В Скопие един човек, който се интересуваше от история ми показа карти с ликовете на Левски, Ботев, Раковски, Каравелов, Бенковски и още много други наши герои. За тях македонците не само не претендират, но и нищо не знаят, само тези, които се интересуват от история… Затова нека не подхождаме първосигнално във връзка взаимоотношенията с Република Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    76 15 Отговор
    България е членувала в Оста Рим Берлин и Токио.Това е факт и няма защо да се срамуваме.

    Коментиран от #23, #34, #147, #159

  • 2 КРОКОДИЛА

    54 22 Отговор
    ПЛЮНЧО КАНАДСКИ - НИЩО НЕ ПРАВИШ - СКОРО ЩЕ ТЕ НАПЪДИМ ...............................
  • 3 Да, така е

    22 7 Отговор
    аз съм възрастна и в нашите учебници периода преди падането на Първото българско царство и завладяването ни от Византия, особено в географската област Македония, беше сбит и много съкратен.

    Коментиран от #13, #14, #160

  • 4 Твърде

    47 1 Отговор
    Разкрачена позиция !

    Коментиран от #125

  • 5 Кглйжйюжюи

    17 17 Отговор
    По тукашните земи има цивилизация от 10 000г. След 681-ва само половината са българска история. По-малко от 10% от всичко.

    Коментиран от #7, #11

  • 6 101010

    58 19 Отговор
    Аз не се срамувам от българската история каквато и да е била тя. В България фашизъм като идеология не е имало но фашистки практики да

    Мисля си че дори и да е имало хора привърженици на фашизма то няма причини те също да не са се чувствали патриоти и да са работили за присъединяването на земите с българско население към нашата държава

    Коментиран от #10, #51, #90

  • 7 Колега

    49 7 Отговор

    До коментар #5 от "Кглйжйюжюи":

    Всички други държави в Европа са с по-малко години история от нас и или са били под други наименования и са били части от други империи

    Коментиран от #154

  • 8 Авторът

    25 7 Отговор
    Внушава че в македонските учебници е прескочен дори периодът с цар Самуил
    Чел съм в"превод"македонската история и въпреки всичките изкривявания и антибългарски внушения там този период подробно е разгледан

    Коментиран от #16

  • 9 Перо

    89 10 Отговор
    Авторът на статията е чел само северномакедонска история,защото в българските учебници,през соца пишеше от къде е дошъл хан Аспарух,но никога не е писало,че сме татари или монголци. Това си е негова македонистка представа за нашата история! Освен това БГ претърпя своя катарзис и отхвърли клишето с фашизма,удобно за “чавдарци”,още преди 30 г.,както и направи преглед на събития и личност,в началото на демокрацията,а в РСМ нищо не се е променило от времето на Тито. Има едно механично присвояване на историята ни,след асимилацията на българското население,смесването на азбуката и създаването на измислената държава,която не може да има история,защото не е съществувала!

    Коментиран от #15, #78, #102, #104, #162

  • 10 Браво

    26 31 Отговор

    До коментар #6 от "101010":

    ...!!! Желязна логика!!! Фашизъм, като идеология "нямало" (все едно ние не сме подкрепили немците), но фашистки извращения имало!!!!

    Коментиран от #12, #24, #70, #88

  • 11 Кажи нещо

    21 4 Отговор

    До коментар #5 от "Кглйжйюжюи":

    За процентите на американската история

    Коментиран от #153

  • 12 Брависимо

    28 51 Отговор

    До коментар #10 от "Браво":

    Народ, който не знае историята си е стадо!

    Овце, които папагалстват
    лъжливия
    комунистически и руски прочит на българската история,
    са ИДИОТИ!

    Общото ни минало с РСМ, не бива да пречи на общото ни бъдеще!
    Неприемането на РСМ и Албания в ЕС
    обслужва имперските претенции на Путин и Русия,
    и не е в български интерес!
  • 13 Аз съм

    35 3 Отговор

    До коментар #3 от "Да, така е":

    Още по-възрастен и си спомням че в материалите по история за всички български земи извън сегашната територия на България материалът наистина беше сбит и съкратен а не само за Македония
  • 14 Перо

    48 8 Отговор

    До коментар #3 от "Да, така е":

    Това е защото географската област Македония е била неразделна част от БГ ,защо е нужно да се разглежда отделно?

    Коментиран от #18, #27

  • 15 Професор

    53 3 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    Историческата истината е, че
    през 1921г. Ленин с декрет е преименувал Казанска България на Татарстанска ССР,
    а казанските българи на татари!

    Коментиран от #41

  • 16 АААААААААа

    53 6 Отговор

    До коментар #8 от "Авторът":

    Аз даже съм спорил с един колега студент през 1985 година за тази теза: Цар Самуил? Не можа да отговори защо Василий втори е БЪЛГАРОубиец? Не вдяна? Ти му говориш той си приказва - на български?

    Коментиран от #26

  • 17 Държава македония няма

    49 11 Отговор
    Има западна Българска област , назована Македония с областен град Скопие.
  • 18 Прав си

    14 45 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    Не трябва да се разглеждат отделно РСМ и България!
    Затова РСМ и България трябва да са заедно в ЕС!

    Неприемането на РСМ в ЕС,
    обслужва единствено интересите на КГБ империалиста Путин!

    Коментиран от #54, #85

  • 19 БЮРМ/FYROM

    60 14 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. ВЕТО докрай. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Коко

    56 9 Отговор
    Нашата история започва от траките. Не ни внушавайте, че сме гости на тази земя, че сме дошли отнякъде си. Гледайте си работата, официални историци! В България има над 300 раннохристиянски църкви. Християнството тук е разпространено лично от Апостол Павел. Лично император Константин, е покръствал местните от град Сердика в собствената си резиденция - там, където сега е църквата зад ЦУМ. Хановете и техните войски са били дисциплинирани, с мощна военна организация и са създали държава. Но ние сме смес от тракийци, славяни, булгари, готи и много други. Ние сме местни хора и искаме да имаме самочувствието на господари на тази земя, а не на пришълци. Един археолог някога ми каза: "Като копая земята и намирам свидетелства за историята на траките, все повече се убеждавам в очевидното: Тук е Тракия.". Впрочем името няма значение, нека си останем българи, но самочувствието, че сме наследници на най-древните култури на земята си го искаме и настояваме да го имаме. Спартак е роден тук, Езоп е роден тук. Испанците имат своето "камино", нека и ние да направим камино по стъпките на Апостол Павел. Защо да се даваме на гърците и да им ползволим да заграбят тракийската история?
  • 22 Stormtrooper

    36 6 Отговор
    Автора дава за пример "учебници", които нямат общо с нищо научно. И видите ли, никой не знае какво представляваше комунистическата диктатура, та ни дава тези учебници за норма. А да знае случайно, че точно Коминтерна раздели българи от българи с Девъзротителния процес? Освен това, прави ли разлика между индуктивен и дедуктивен път за заключения? Едни периоди от историята ги нямало...колко удобно! Така, че, какво се опитва да ни каже този псевдоархеолог?
  • 23 Е та то

    12 27 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    За срам ли е?Нацистки режим да избива славяни и да ги категоризира като втора ръка.Пък ние да сме сервилни лакеи на тези фашисти?Или викаш нЕма да се срамим,що само за туй ставаме!
  • 24 Иван4о

    34 5 Отговор

    До коментар #10 от "Браво":

    Главно: Фашистка Германия нападна СССР през 1941 год., Б-я запази дипломатически отношения/посолство до 1944 год.,когато Червената армия нахлу, а срещу нея не изстреляхме нито един куршум.

    Коментиран от #87, #150

  • 25 исторически погледнато

    43 17 Отговор
    Фашизъм в България Е имало. Имало е профашистки партии, профашистко легионерско движение и профашистки политически министри, общественици и генерали. Може и да не е бил такъв какъвто в Италия и Германия, но и комунизма у нас не беше като в СССР.

    Коментиран от #29

  • 26 Кажи и Бееееее

    40 18 Отговор

    До коментар #16 от "АААААААААа":

    Василий е българоубиец, защото е ослепил 12 000 българи!
    По-голям българоубиец е фашиста Сталин.
    След 9.9.1944г. убил БЕЗ СЪД и ПРИСЪДА
    над 40 000 българи по градове и села!
    Между които "фашистите и врагове на народа"
    фамилия Вазови и синовете на Райна Княгиня!

    Коментиран от #28, #45, #130

  • 27 АААААААААа

    30 3 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    ЗАРАДИ: да не се обидят съседите (които и да са те) все пак навсякъде граничим с Българи и бивши Български територии? Това е била и е политиката ни? МНОГО ГРЕШНА! За разлика от всичките ни съседи?
  • 28 аааааааа

    4 23 Отговор

    До коментар #26 от "Кажи и Бееееее":

    Стига лъга бе, 400 000 са убитите, а 4 милиона са пратени по лагери!
    Боклук комунистически!

    Коментиран от #33

  • 29 Прав си

    30 17 Отговор

    До коментар #25 от "исторически погледнато":

    Имало е!
    Фашисти са комунистите!
    Оградили с телени мрежи България
    и я превърнали в социалистически концлагер!
    С постоянните опашки за маслини и сирене!
    За тоалетна хартия нямаше опашки!
    Защото изобщо нямаше тоалетна хартия!
  • 30 Въпрос на чест

    26 35 Отговор
    България е била верен нацистки съюзник. Мерен член на тристранния пакт. Ту не е призната за съвоюваща държава. Те победена държава от фашистката ос рим берлин и токио.. За разлика от нас , народите на бивша Югославия са народ победител.срещу фашистките престъпници. И няма как северномекедонските граждани да искат да се признават за Българи. Срам ги е хората. Не искат да се позорят. И са прави.

    Коментиран от #39, #40, #59, #124

  • 31 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    25 10 Отговор
    То българско няма нищо като в света!Ни робството ни робство, ни фашизма ни фашизъм, ни комунизма ни комунизъм, ни капитализма ни демократичен!?С една дума: Българска работа!!!

    Коментиран от #156

  • 32 Съвместен прочит

    29 4 Отговор
    Значиии... имам и съм чел доста учебници по история от Тошово време. Пишеше,че прабългарите са тюркски племена,но никъде не пишеше,че са татари. Пишеше и ,че са се стопили в славянското море. За другите неща авторът донякъде е прав. Затова е нужен както каза Кирчо общ съвмесетен прочит за влиянието на европейския фашизъм-нацизъм и върху Македония,и върху България. Ако погледем обективно,то Македония в годините 1941-1944/45 е владяна от немци в Солун и Солунско, италианци в Западна Македония,както и от албански балисти-фашисти в Тетово,Прилеп,Струга. В Македония върлуват и четниците на Дража Михайлович. Тоест ако говорим за чист фашизъм-нацизъм то той е наличен от немска,италианска и донякъде от албанска страна. Донякъде от албанска защото имаше албански партизани - комунисти. Същото е и от наша страна - има администрация,армия и полиция,но има и партизани. При това до средата на 1943г. партизаните са под ръководството на Покраинския комитет на БКП и отделно във Вардарска Македония действа войнишкият партизански батальон "Хр.Ботев"както и партизанската бритава "Г.Димитров". Тоест до средата на 1943г. това не е етнически сблъсък ,а сблъсък на хора с различни политически и идеологически убеждения - едните на страната на хитлеристката коалиция,а другите на страната на Съюзниците. Точно Тито и емисърът му за Македония,черногорецът Светозар Вукманович-Темпо етнизира антифашистката борба,като разтури Покраинския комитет на БКП и го инжектира с титовисти,п

    Коментиран от #94

  • 33 Кажи и Бееееее

    14 2 Отговор

    До коментар #28 от "аааааааа":

    Стига лъга, като дрътия комунист Борисов!
    Казах 40 000, а не 400 000!
  • 34 Kocho

    15 30 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Наистина ли не се срамувате от това?Нима цар Борис lll me e слуга на Хитлер,докато в същото време Югославия,Гърция,Англия и СССР водеха жестока битка с кафявата чума.

    Коментиран от #50, #55

  • 35 Само факти

    32 6 Отговор
    През цялата си съвременна история България само няколко години е имала правителство, което донякъде може да се нарече фашистко, и при това точно през този период българският народ показа своята голяма хуманност (за пример на целия свят) , спасявайки от изпращане в лагерите на смъртта своите евреи ! По тия причини да ни наричат "фашисти" е не само обидно, но и абсолютно несправедливо - защо не ни наричат "комунисти, след като 45 години бяхме комунистическа държава !?!! Това е просто сръбска антибългарска пропаганда и нищо повече ! Относно "татарите", това определение идва от Русия, тъй като част от тамошните българи са участвали в Златната орда, наследничка на древната Тартария. Тук обаче, дори на чуждестранните етнически карти татарите са обозначени като една малка част в североизточна България, което се знае много отдавна, а самите македонци са в голямата си част българи като нас. Така че, това е просто манипулация на тяхното съзнание, която трябва да бъде изрязана като тумор - а начинът е да им се казва и показва истината !

    Коментиран от #38

  • 36 Съвместен прочит 2

    22 5 Отговор
    Парадоксалното е,че точно титовите комунисти измениха на безкористния антифашизъм и далеееч преди Тито да развали калимерата със Сталин бяха започнали да разсъждават и действат чисто етнически егоистично. За присъствие на елементи от български фашизъм може да говорим,ако се открие,че от Съюза на Българскте национални легиони са действали в Македония със съгласието на държавата. Легионерите са нацистка организация с пречупен кръст в емблемата дундуркани и толерирани от българската държава.Вероятно от администрацията е имало и мародери,като дядото на Боко,но пък е и факт,че България инвестира десетки милиони в Македония. Факт е,че точно Българската армия освободи от немците Македония. Ако турим на кантар ползите и вредите то от страната на вредите на 100% са немци,италианци и доста сериозно албанските балисти. Ако премерим българската дейност то ползите са далеч повече от вредите. Даже в Македония българските власти пипаха с мекия бруст за разлика от действията им срещу атифашистите в старите предели.
  • 37 123

    25 5 Отговор
    Автора е малко кaпyт.Да беше споменал,че ссср диктуваше какво се случва в България след 44та,и какво се писало в учебниците.Коминтерна измисли македонците.
  • 38 Щраусов номер

    24 13 Отговор

    До коментар #35 от "Само факти":

    Официално фашистко правителство нямаше,но бяхме съюзник на фашистко-нацисткия блок,имаше легална нацистка органицация на легионерите,палеха са къщи и се убиваха хора без съд,даваха се по 50 000 лева за отрязана партизанска глава,имаше ЗЗД,както и ат.нтиеврейски закон и наредби. От това гузните наследници на фашаги не могат да се скрият,колкото и да пренаписват историята - има филми,снимки,документи,показания,спомени и с тия щраусови похвати ставама за смях на Европа.
  • 39 Кочо

    6 10 Отговор

    До коментар #30 от "Въпрос на чест":

    Вие сте напълно прав.Тази болезнена за новите управляващи историческа истина не се споделя в медиите.
  • 40 Слаб си по история

    28 5 Отговор

    До коментар #30 от "Въпрос на чест":

    Губят ти се уроците за времената след Първата световна война и кое налага да сме на страната на Германия. И макетата и сръбите като ги е срам от фашизма защо искат да влизат в съюз с Германия, Италия, Испания и България. Да си седят отделно със сръбските комундета
  • 41 Перо

    9 4 Отговор

    До коментар #15 от "Професор":

    Татарите са изселени и обособени на сегашните места от Сталин,най-вече преди и по време на ВСВ,поради опасения от политическа неблагонадеждност!
  • 42 Тия

    33 5 Отговор
    Изобщо не си дават сметка, че ако не беше България, щяха да са окупирани от хитлеристите, които разстрелваха дори само за удоволствие ! Тях обаче не ги мразят... колко странно !?!

    Коментиран от #44, #49

  • 43 Софиянецо

    10 22 Отговор
    Най-после верен и точен анализ от този автор.Точно този и такива като него е трябвало да бъдат в съвместната историческа комисия, а не онези старчета със закостенели разбирания за историята.

    Коментиран от #63

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 В тия 40 000 са

    11 0 Отговор

    До коментар #26 от "Кажи и Бееееее":

    включени и горе-дол 20 000 души на реваншисти/крадци и убиици/
    пуснати от затворите и се писали политически затворници
  • 46 Ами ...

    8 12 Отговор
    Автора е прав, безспорно. Първо трябва да си оправиш нашите неща. Ето например онази история със "славянския език". Отдавна е известно, че Преславски народен събор от 893 - 894 г. взима решение Българският език да замени гръцкия в богослужението. С това той става официален език на българската държава. Е да, но пишеше ли доскоро в нашите учебници, че Борис I сменил българския език със славянски? Пишеше. И сума хора така си го знаят. Говорят славянски, защото Борис I изхвърлил българския, понеже българите били малко, пък славяните много и трябвало да се укрепи единството на двата народа и вечна дружба КПСС - БКП. 😀
  • 47 До Съвременен прочит

    15 11 Отговор
    Били се стопили прабългарите в "славянското море", но създали няколко държави с име България, народите в тия държави се наричали и били наричани от другите народи - "българи", и запазили това определение дори в периоди на векове, когато държавата им не съществувала ! При това, създали азбука, наречена българска, а в "славянските" църкви се служело на църковен старобългарски език ! Да, наистина, това, което комунистите могат да прочинят на народа си, друг не може !
  • 48 *урести Хейтъри

    14 1 Отговор
    По логиката на пишман археолога ако е пишело в учебниците, че го е родил татко му щеше да казва, че така пишело и това се учело. А за родова памет чул ли е това светило на науката?
  • 49 Перо

    21 3 Отговор

    До коментар #42 от "Тия":

    Нали бяха 45 г. гастербайтери на “фашистките” държави и гризнаха дръвцето, за това не смеят дума да обелят за Германия,Австрия,Италия и Испания! “Макетата” имат стокхолмски синдром!

    Коментиран от #52

  • 50 Не прескачай

    20 6 Отговор

    До коментар #34 от "Kocho":

    Кафявият Хитлер и червеният Сталин
    бяха в братска прегръдка по средата на Полша,
    нали?
  • 51 Кочо

    13 6 Отговор

    До коментар #6 от "101010":

    Та кой представител на СДС ще каже че в България е имало фашизъм?Та нали Жельо Желев каза че фашизъм и комунизъм са едно и също!! Само че не е- защото те воюваха един срещу друг и на България и остана само да крие срама си че е била на страната на заклеймената от цялото човечество тройна коалиция.

    Коментиран от #56

  • 52 Патриот

    5 9 Отговор

    До коментар #49 от "Перо":

    Ти си мекере на българоубиеча Кремъл!

    Коментиран от #57

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Перо

    13 5 Отговор

    До коментар #18 от "Прав си":

    Това са глобалистки соросистки възгледи! Прав си,но при положение,че изпълнят БГ условия!

    Коментиран от #60

  • 55 Ами ...

    9 1 Отговор

    До коментар #34 от "Kocho":

    Наистина. Историята е такава, каквато е и място за емоции няма. Още повече, че написаното от теб не е вярно.
  • 56 Безпристрастен

    10 11 Отговор

    До коментар #51 от "Кочо":

    А не са ли фашизмът и комунизмът
    двете страни на една и съща монета?
    Кафявият Хитлер и червеният Сталин
    бяха в братска прегръдка по средата на Полша,
    нали?
  • 57 Перо

    6 1 Отговор

    До коментар #52 от "Патриот":

    А ти на чичко Шорош и Заев!
  • 58 С нюанси

    13 4 Отговор
    Фашизъм и в България,и в Макединия имаше ,но с различни нюанси. В България фашиско-нацистките изцепки бяха повече и по-свирепи точно от представители на властта и толерирани от нея легионери. В Македония фашистко-нацистките прояви бяха от страна най-вече на немци,италианци и албанските фашисти. Сигурно е имало и мародери от българската администрация,но тия мародери ги имаше и в България. Ако тръгнем да броим със сигурност титовистите са убили в пъти повече хора от популацията в Македония.
  • 59 Гого

    16 2 Отговор

    До коментар #30 от "Въпрос на чест":

    Глупости!!! Бре хора ,как ги пишете тия тъпотии по форумите, та си губите времето с измишльотини!Като чета, чак не вярвам какви глупости се пишат!Има книги , интернет,уикипедия ,четете бе хора, стига с интерпретациите!Македонците ако искат да са хора, да бъдат хора, ако не да вървят на м......а си!Умният човек ще намери път до истината, независимо какви пречки има а заслепеният и на тепсия да му я поднасяш, все ще е загуба на време!

    Коментиран от #62

  • 60 Прав си

    8 13 Отговор

    До коментар #54 от "Перо":

    Не си прав!
    Ти си просто комунистически трол!
    Както винаги, комунистите защитават интересите на Кремъл, а не на България!
    НРБ фактически беше 16-та ССР, нали?

    Неприемането на РСМ в ЕС,
    обслужва единствено интересите на комунистите и на КГБ империалиста Путин!
  • 61 Явно

    11 5 Отговор
    "Прогресивното" Кирчово правителство е започнало пропагандна акция с цел склоняване на собствения си народ към блудство с историческото си и национално съзнание ! Само да им припомня, че всичко остава записано в аналите, предателствата също !

    Коментиран от #64

  • 62 ПЪТЯТ до ИСТИНАТА

    7 11 Отговор

    До коментар #59 от "Гого":

    Неприемането на РСМ в ЕС,
    обслужва единствено интересите на комунистите и на КГБ империалиста Путин!
  • 63 Историческа Криминалистика

    13 0 Отговор

    До коментар #43 от "Софиянецо":

    В историята се гледат фактите, а не разбиранията. В противен случай щеше да се казва разбиратория.

    Коментиран от #67, #69

  • 64 Хаха хаха ха

    6 9 Отговор

    До коментар #61 от "Явно":

    Кирчо разказа играта на комунягите,
    без дори да има партия!

    Безсилните комунистически тролове бълват лъжи, змии и гущери!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Постулатите на коминтерна

    13 3 Отговор
    Бяха задължителни при соца, и при нас, и при тях, само че те не искат да спрат с югославския титовизъм

    Коментиран от #72

  • 67 ФАКТИ и ДОКУМЕНТИ

    13 12 Отговор

    До коментар #63 от "Историческа Криминалистика":

    Руската червеноармейска сган и комунистите,
    след 9.9.1944. избиха над 40 000 българи!
    Между които фамилия Вазови и синовете на Райна Княгиня!

    "Швейцария на Балканите" бе превърната в социалистически концлагер-
    фактическа 16-та ССР!

    Коментиран от #132

  • 68 Кукуригу

    5 0 Отговор
    Този пък какво изобщо искаше да каже? :D
  • 69 Софиянецо

    4 3 Отговор

    До коментар #63 от "Историческа Криминалистика":

    Старчетата ползват разбирания, а не исторически факти.

    Коментиран от #83

  • 70 Комунистическите извращения

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Браво":

    Са не по-малки от фашистките, само че фашисти или комунисти преди българите са други-германия-русия, късай и хвърляй, само че те не се разделят с титовизма 21 век, това е проблема
  • 71 Софиянецо

    17 3 Отговор
    Преди 30 и повече години ние бяхме същите сърбомани като тях. На запад от София и особено в Северозападна България се слушаше само сръбско радио, най-вече заради сръбската музика. По къщите и блоковете в София издигахме антени по 10 метра и повече, за да хващаме заветната сръбска телевизия. Техническите схеми за тези антени се предаваха от ръка на ръка. Използването на сръбски думи в ежедневното говорене се считаше за много модерно. Завиждахме на сърбите, защото бяха много по-свободни от нас, пътуваха на Запад, имаха западни стоки, караха мерцедеси /стари/ и можеха да псуват когото си искат. Макар да бяха от соцлагера, те не бяха като нас.
    Сега във всеки македонски хотел ще гледате над 30 сръбски телевизии и нито една българска. Македонският език вече не прилича много на българския, има сръбско звучене, ударения и много сръбски думи. Ако продължава така ще стане съвсем сръбски . Кой е виновен за това ?

    Коментиран от #163

  • 72 Хаха хаха ха

    2 10 Отговор

    До коментар #66 от "Постулатите на коминтерна":

    И как да не искат да скъсат с Югославия,
    като искат да са в ЕС?

    Ти на самагон ли си, или си на пърцуца!

    Коментиран от #75

  • 73 За комунизма се казва това

    5 3 Отговор

    До коментар #44 от "Курд Околянов":

    След комунделите трева не никне, така и с правителствата, след тях е само РАЗРУХА, панимаеш

    Коментиран от #77

  • 74 Курд Околянов

    11 3 Отговор
    Закостенелият българина не може да разбере българския Ципрас от „Продължаваме промяната“. И не само защото не носи вратовръзка. Сега Гърция е добрия съсед, а бугарите пак са лошите. А гърците постигнаха всичко, което искаха. Промениха името им на част от област, смениха им конституцията, взеха си историята от древността и т.н. и т.н. Даже им казаха как трябва да си изписват номерата на автомобилите. И най-важното е, че си запазиха търговската марка "Македония" и си е само тяхна. Вашите некадърни политици обясняваха нещата по един неразбираем и объркан начин. Няма как в Европейския съюз да ви разберат неясните обяснения. Трябва да се действа като гърците, но за това трябват кадърни политици.
  • 75 Ти си на парцуца, празнуват тито,

    8 1 Отговор

    До коментар #72 от "Хаха хаха ха":

    И продължават с тази политическа доктрина/отричат всичко българско/ на коминтерна
  • 76 Ами ...

    17 7 Отговор
    На мен нещо не ми е ясно. Питах знаещите, но мълчат. На 09.06.1923 г . В България се извършва фашистки преврат. Значи превратаджиите са фашисти, нали така? Сред тях са Кимон Георгиев и Дамян Велчев. Тогава са във Военния съюз. Значи трябва и двамата да са фашисти, щото нали преврата е фашистки. Дотук добре. Обаче има един Кимон Георгиев, министър-председател на България от 9 септември 1944 г. – 22 ноември 1946 г. Има и един Дамян Велчев, военен министър при Кимон Георгиев по това време. Те са комунисти, защото управляват България след 9-ти септември и доста дълго управляват. Та питам се, тези хора едни и същи ли са или само имената им съвпадат. За последните двама е сигурно, че са комунисти, защото нали точно тогава комунистите съдят фашистите и Народен съд им спретват. Пък той е създаден е с наредба-закон от 30 септември на правителството на Кимон Георгиев. Значи този Кимон Георгиев със сигурност е комунист. Обаче онзи от 1923 г., той какъв е? Ако лицата са едни и същи, значи и преврата от 1923 г. не е фашистки, а комунистически. Ама ако преврата не е фашистки, значи и въстанието не е антифашистко. Излиза, че преврата е комунистически, а въстанието антикомунистическо или просто имената съвпадат. 😀

    Коментиран от #80, #92

  • 77 Курд Околянов

    2 1 Отговор

    До коментар #73 от "За комунизма се казва това":

    Този израз се е появил още след Сръбско-българската война от 1885 г.
  • 78 fackt

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    Яки фашаги сме си били, яки комунисти сме си били, когато е национална политика на управляващите, няма значения над ква ракия разсъждава Ганя. Сега сме Натовци и Европейци, но никога не е имало референдум. В НАТО при референдум още утре ще излезем.

    Коментиран от #82

  • 79 Пламен

    11 12 Отговор
    Т.н.,,фашизъм,,в България не е избивал хората по концлагери както при комунистическия болшевишки режим.Не е отнемана частната собственост,имало е многопартийна система и свобода на словото.Така,че комунистите са по фашисти от всички фашисти.

    Коментиран от #116

  • 80 Софиянецо

    5 1 Отговор

    До коментар #76 от "Ами ...":

    Чел си историята писана отпреди и след 1990 г., и това те обърква.
  • 81 ОВЧАРОВ, този запъртък отде се появи?

    11 6 Отговор
    ПОЯВИ СЕ ОЩЕ ЕДИН КИРЯК СТЕФЧО! А БЕ, МОМЧЕ, КЪДЕ СИ КУПИ ДИПЛОМАТА? ЗАЩО СИ ИГРАЛ ДЖОБЕН ТЕНИС НА ЧИНА, КОГАТО СА ТИ ПРЕПОДАВАЛИ ИСТОРИЯ? Я МИ КАЖИ, КОЙ ТИ Е ПРЕПОДАВАЛ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ БИЛИ ТАТАРИ? ТОВА, ЧЕ ТАТАРИТЕ СА СЛОЖИЛИ ЧАКА НА ПРЕСТОЛА, А ПОСЛЕ ИВАЙЛО МУ Е РЕЗНАЛ ЗЕЛКАТА НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ СМЕ ТАТАРИ! ПО ТВОЯТА ИДИОТСКА ЛОГИКА ИЗЛИЗА ЧЕ И РУСИТЕ И УКРАИНЦИТЕ, И РУМЪНЦИТЕ И ПОЛЯЦИТЕ - ВСИЧКИ СА ТАТАРИ! НАЙ - ЗЛЕ СПОРЕД ТЕБ СА РУСНАЦИТЕ - 200 ГОДИНИ, А НИЕ - НЯМА И 5 ГОДИНИ! ОТ ОТНОСНО ФАШИЗМА: НЕ СА ЛИ ТИ ПРЕПОДАВАЛИ ЗА БУНТОВЕ, СЕПТЕМВРИЙСКО ВЪЗСТАНИЕ, ЗА АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ, ЗА ПАРТИЗАНИ? ТОВА, ЧЕ Е ИМАЛО РЕЖИМ, ДОВЕЛ ДО ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО КЪМ ТРИСТРАННИЯ ПАКТ И ВОДИЛ БОРБА С КОМУНИСТИТЕ (А И С АНГЛОФИЛИТЕ) НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ФАШИСТИ! МОЖЕШ ЛИ ДА КАЖЕШ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ТИКВИ, ЗАЩОТО ПРЕМИЕРА ИМ Е ТАКЪВ? ЕДНА НИЩОЖНА ЧАСТ МОЖЕ БИ, НО БЪЛГАРИТЕ? ПОНЕ НЕ ПОКАЗВАЙ НЕГРАМОТНОСТТА СИ ПУБЛИЧНО!
  • 82 Ами ...

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "fackt":

    ЩС тези 10 000 русофили? Дръж се сериозно. 😀
  • 83 Историческа Криминалистика

    8 2 Отговор

    До коментар #69 от "Софиянецо":

    Старчетата нищо не ползват, а показват Факти, които изваждат историчарите извън равновесие. След което следва коментари на хора с объркана психика ,лишени от всякаква логика.
  • 84 Курд Околянов

    9 1 Отговор
    Историко-географската област Македония храни вече век и половина български политици, като последния е русенския македонец агент Иван Каракачанов. И напредък никакъв няма, даже напротив, вардарските македонци все повече се отдалечават от нас. Май е време за нов подход.
  • 85 Кочо

    16 2 Отговор

    До коментар #18 от "Прав си":

    Путин не заплашва никого.Путин е обезпокоен единствено от непрестанния стремеж на САЩ да разполага все по -съвременни оръжия в държави близко разположени до Русия.Путин не се безпокои че СМ ще влезе в ЕС и НАТО.
    Важното е на нейна територия да не се разполагат части на САЩ.Трета световна война може да почне поради липса на време за оценка на обстановката и вземане на решение ако е станал случаен инцидент. Русия е наясно че САЩ разработват също хиперзвукови ракети и тихомълком смятат да ги разположат в Донбас.Полетът на такава ракета до Москва е по-малко от 5 минути!!
    За САЩ винаги било изгодно да водят войни на територия далеч от тях.

    Коментиран от #107

  • 86 Грогу

    10 4 Отговор
    Хайде и този се изказа...ама не уточни по кои точки са прави макетата . . Македонската нация в СМакедония е лъжата на века и цяла Европа и САЩ по политически причини искаг тази лъжа да стане истина .

    Коментиран от #89

  • 87 Че ние

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Иван4о":

    Срещу кой някога сме истреляли?
  • 88 Иванов

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Браво":

    Ами абсолютно е така, фашистка идеология в България не е имало!
    Ако сме били подковани идеологически, като фашисти, къде сме били ние спрямо идеята за чистите арийци?!
    Тогавашните българи да не са били идиоти?! Те са знаели, че при победа на Германия, ние ако не избити сме щели са сме прислужници на "чистите арийци"!
    Фашизъм на идеологическо ниво в България категорично не е имало! Имитирали сме съгласие с германските идеолози за да непострадаме жестоко!
  • 89 Ю.кортес

    10 2 Отговор

    До коментар #86 от "Грогу":

    Лъжата тръгва от Коминтерна в Москва и се налага от български сръбски и други комуняги.

    Коментиран от #101

  • 90 туй то

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "101010":

    Това е така . и 10 000 пратени в лагерите на смъртта също не са измислица. Въпроса се състои в това . Днес е 2022г. от тогава са минали много десетки години. Всяка една балканска държава се е подписала под документ да се спре с езика на омразата срещу другите . В македонските СМО постоянно това се застъпва, както и на политическо ниво . Все едно ние постоянно да говорим против днешна Турция с езика на омразата когато трябва да градим комшулук. Просто днешните жители на Македония са насъсквани срещу нас , а никой няма нужда от това в съвременните условия. Другият момент е кражбата на история , която може да предизвика бъдещи претенции към части от България . заради подобни интерпретации Гърция държа Македония 20 години в чакалнята на ЕС .

    Коментиран от #99, #139

  • 91 Родолюбец

    8 3 Отговор
    Отдавна се знае , че Софийски ониверситет е подръжник и прокарва фалшива история за миналато ни . Професорите в този ониверситет според мен са на хранилка и защитатават чубди интереси . Още др.Ганчо Ценов ги критикува за фалшив прочит на исторически источници.
  • 92 Не просто

    10 0 Отговор

    До коментар #76 от "Ами ...":

    При нас винаги е така. Ние обичаме да се върти ту сме фашаги ту сме комуняги после същите са демократи след това Путин и и после либерали. Това сме ние всичко обичаме да се продаваме и ние хубаво когато сме васали. Но никой не пита народа който се мъчи10 века.
  • 93 Да, но

    11 5 Отговор
    Комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. е обявен за престъпен.
    (Закон за обявяване на комунистическият режим в България за престъпен, приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.)
  • 94 И аз така мисля

    11 1 Отговор

    До коментар #32 от "Съвместен прочит":

    българската армия е имала нареждане да не се поддава на провокации на партизани, но явно е нямало начин. Отново червената отрова е замесена тук. А за радушното посрещане от местното население няма смисъл да говоря, има снимки и архивни видеоматериали. Жалко че македонците не могат да ги гледат, освен в интернет, където ги има. БНТ нямала права да излъчва в Македония, дано се уреди това.
  • 95 Българин

    8 2 Отговор
    Aбе , този Киряков да не е наследник на Киряк Стефчов ? По стил много му прилича .
  • 96 И този автор е платен предател

    16 1 Отговор
    Защо си е мълчал, когато го попитали кой е построил църквата "Свети Климент и Пантелеймон"? Профан ли е или предадел? Или просто идиот!

    "Манастирският комплекс „Свети Климент и Пантелеймон“ е едно от най-старите и популярни светилища в българската история. Манастирът е изграден по инициатива на Свети Климент Охридски2 и лично поръчение на княз Борис I Покръстител." (Из Уикипедия)

    Няма народ "македонци", освен като българи, които населяват областта Македония!
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Трънки за автора

    13 2 Отговор
    Никога не е пишело в учебниците,че сме тарари.Това е приумица на руснаците,а това,че сме били монголоиди ес смехотворно.Византийските хронисти никъде не ни описват като такива, нито ни наричат татари.Прародината ни е била Стара Велика България, а не татария.Магна Булгария.

    Коментиран от #100

  • 99 Ами ...

    8 2 Отговор

    До коментар #90 от "туй то":

    "Просто днешните жители на Македония са насъсквани срещу нас , а никой няма нужда от това в съвременните условия." Напротив и Сърбия и Русия имат нужда от това.
  • 100 Ами ...

    2 5 Отговор

    До коментар #98 от "Трънки за автора":

    Пишеше.
  • 101 Грогу

    7 1 Отговор

    До коментар #89 от "Ю.кортес":

    Да ! И стана чудо на чудесата ....капиталистите защитават с нокти и зъби , лъжата на комунистите .
  • 102 Дори

    1 8 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    И в мойте учебници пишеше, че сме тюрко-монголци. Айде нема нужда.
  • 103 Трънки за автора

    8 1 Отговор
    Не,не пишеше.Пишеше,че се предполага тюркски произход.Ако бяхме татари щяха да ни знаят като такива,а българи.
  • 104 Да да

    3 7 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    Искате да избришете 2СВ. Всички беха администратори в РСМ. Турците, блгарите, србите все администратор до администратор. Всички искале само да помагат.

    Коментиран от #109, #110, #115

  • 105 Куберова България

    10 3 Отговор
    Тази писарушка, написала горния пасквил, не знае ли, че е имало Куберова България в земите на днешна РСМ?
    Из Уикипедия:
    "Основана е около 680 г.12 от прабългарския владетел Кубер в земите на днешната Северна Македония с център в Прилепското поле, наричано тогава Керамсийско поле. Населението на държавата по етнически състав е същото като в Аспаруховата Дунавска България – прабългари и славяни (тамошните драгувитски/драговитски племена), както и ромеизирано антично население (заварено и дошли заедно с хана избягали от аварски плен)."

    И какво го бригат този платен писарушко фашисткия режим в старите предели на Царство България, от който са си патили единствено българи? И какво го брига този платен писарушко, че някой ни наричал българи-татари, след като историята на днешната измислена държава РСМакедония започва след 1945 г.
    Ами българите в днешната РСМ са се заселили там с ордата на брата на хан Аспарух - хан Кубер през 680 г.! От една кръв сме, но искат да се изкарат по-бели от нас! Някакъв местен расизъм и шовинизъм тресе българите, станали макета в измислената им от сърбите държавица - ЮСФРМ-БЮРМ-Р.Македония-РСМ.

    До 1945 г. българите във Вардарска България са си били българи, а след 1945 г. с рекет, изнудване и с фашистки репресии на режима на Тито са пречупени да се наричат "македонци". Но не всички! Едни са избити непречупени духом, други са оцелели и са си запазили имената и българския дух.
  • 106 Трънки за автора

    8 1 Отговор
    Ами да седнат и да си обновят знанията бе авторе.Иститията на народуте се развива изкизат все повече нови неща.Има интернет.Сядат,четат,преценят и виждат че са изостанали.Дай сега да им правим кефа.И древните са смятали,че земята се държи на раменете на Атлас ама ....
  • 107 Ами ...

    3 3 Отговор

    До коментар #85 от "Кочо":

    Ще умра от смях с тези хиперзвукови ракети. 😀 Концепцията за бързия пробив е от края на 60-те години. Нивото на тогавашните радари е позволявала бързо движеща се цел да остане "незабелязана". САЩ започнали проектите "Валкирия" и "Рапира". Сега можеш да ги видиш в музея. 😀 Радарите станали по-савършенни и вече засичали и обекти с орбитални скорости. И концепцията остаряла. Появила се нова - за пробива на малка височина, за прикриване в гънките на терена. "Стелт" изпрати и тази концепция в миналото. Русия не успя да направи самолет от 5-то поколение. И взе, че се върна към старите концепции. Хиперзвукови ракети. 😀 Ами, че още НАТО-вските SM-3 са хиперзвукови. За 5 и 6 да не говорим. Извън ПРО, обаче тази технология няма плюсове. И не се развива от НАТО. Имат едно AGM-183/B с въздушно базиране, но не я считат за перспективна и не я развиват. "Русия е наясно че САЩ разработват също хиперзвукови ракети и тихомълком смятат да ги разположат в Донбас." Не, не разработват. Поне не такива. Много са остарели просто 😀 Разбирам, че с нещо трябва да подкрепите самочувствието си, то сте ми смешни. 😀
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 До Перо - Намери

    4 2 Отговор
    напиши в търсачката "посрещане в Македония". Един съвет - ако има някакво място в България, което искаш да посетиш, като се стопли времето ела на ексурзия.
  • 112 Кеф нали

    16 2 Отговор
    Бугарите татари са единствените на Балканите,които карат Източната римска империя да им плаща данък бугарите татари спасяват Европа от нашествието на арабите,бугарите татари създават кирилицата и пак те си спасяват евреите.Между другото се разпростират и на три морета.Македонците кога?
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 До да

    5 1 Отговор

    До коментар #104 от "Да да":

    напиши в търсачката "посрещане в Македония" и виж снимки и видео. Един съвет - ако има някакво място в България, което искаш да посетиш, като се стопли времето ела на ексурзия.

    Коментиран от #117, #118

  • 116 Пишеш глупости

    6 2 Отговор

    До коментар #79 от "Пламен":

    защото си необразован бройлер.

    Още по-необразовани ще бълва системата на българското обезобразяване, докато закриете България.
  • 117 Не мога

    4 5 Отговор

    До коментар #115 от "До да":

    Немам европеиски паспорт. Немам блгарски произход. А и не умно време за ексурзии в Блгариа. Не ни обичат там в последно време. Ште наидам на некои Каракачан и ете проблем. В последно време много Каракачани има там.

    Коментиран от #122, #123, #138, #164

  • 118 "посрещане в Македония"

    3 5 Отговор

    До коментар #115 от "До да":

    Ами исто като руснаците в Блгариа. Пречекахте ги като освободители с цвети. Дори и паметник им устроихте. Сега ги плуете. Зашто така?

    Коментиран от #119

  • 119 Белята

    4 2 Отговор

    До коментар #118 от ""посрещане в Македония"":

    Кой ги плюе руснаците , бе ....политиците и троловете в соц. мрежи , а другата част от българите , заради това плюе и политици . .и тролове ..
  • 120 Хари

    3 3 Отговор
    Сега ми кажете, че не е имало Закон за защита на държавата и че никой не е избивал децата в Ястребино.

    Коментиран от #128

  • 121 bonus 3

    6 1 Отговор
    Връзката на пранългарите с татарите е дело на бащата на народоте - Й. В. Сталин. Той нарича волжските българи татари заради мюсюлманското вероизповедание и Казанска област - Татарстан . Негово творение е и славянския произход на руснаците , поляците , чехите , българите , словените , хърватите , сърбите и т. н.....
  • 122 Без паспорт?

    5 0 Отговор

    До коментар #117 от "Не мога":

    Точно защото така си мислиш, да видиш че грешиш - никой няма да ти обърне внимание. По скоро аз се плаша да дойда в Македония. Искам да се поклоня в манастирите на Охридското езеро.
    Мисля че можеш да влезеш временно в страната. Както и ние при вас

    Коментиран от #149

  • 123 Виждал съм

    4 1 Отговор

    До коментар #117 от "Не мога":

    Виждал съм и познавах каракачани като бях малък - още през социализма. Занимаваха се със стадата овце в стопанствата на ТКЗС. Впечатленията много хубави и добри хора.

    Коментиран от #127

  • 124 ФАКТИ :

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "Въпрос на чест":

    Определящите се като "македонци" знаят много добре, че са българи, но тъй като са били
    превърнати в сръбски еничари мразят своя род, защото са го предали...
    Удивителното е, че в сравнение със сърбоманските келеши сред българите-мохамедани еничарите
    са значително по-малко !?
  • 125 Този с

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Твърде":

    "разкрачената позиция" май се предлагана ПП за член на историческата комисия, която според Кирчо трябва да мине на заден план ! Няма да се учудя, ако и той е папкал от копанята на "Америка за Б-я"...
  • 126 Тъпан

    1 0 Отговор
    Прост
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Само могат

    0 1 Отговор

    До коментар #120 от "Хари":

    1.Дошла е заповед със закъснение, за отмяна на разстрела на близките на партизаните.
    3. Държавата, в случая монархията може да издаде закон и нареждане, но спусъка се натиска от отделен човек. Този или тези хора може да съжаляват и да са се разкаяли впоследствие, както се вижда в свидетелствата на хора от спомени и архиви.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Казвам ти беееее

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Кажи и Бееееее":

    не са 40 000 , а над 400 000, и не са "фашистите и врагове на народа", а са приказки от "Приказки от хиляда и една нощ. И.д.и.о.т.
  • 131 До така е

    7 0 Отговор
    Ветото е за наше добро,а не за ваше.За да се научите,че който посяга да краде го бият през ръцете.Ние си пазим историята защото я имаме.Вие се въртите като котка на мляко и гледате да преближете нещо.

    Коментиран от #133

  • 132 ай де бе

    5 1 Отговор

    До коментар #67 от "ФАКТИ и ДОКУМЕНТИ":

    Ако ми докажеш как след 1944 са избити 40 000, щи дам пет кинта
  • 133 Казах

    5 4 Отговор

    До коментар #131 от "До така е":

    Ние ви завиждаме. Имате прекрасна история. Да призная, загубихте всички войни и винаги сте на грешната страна, но това са подробности.
    Не сме откраднали всичко от вас. Не крадем Левски, Ботев, Аспарух, Кубрат. Имате толкова много. Да вземем назаем Самуел и Гоце. Ще ви ги върнем след известно време. Нека и ние да се порадваме малко.

    Коментиран от #135

  • 134 Античното Маке

    8 1 Отговор
    Някой пак без да мисли, търси под вола теле.
    Няма абсолютно никакво значение дали България е била фашистка и нацистка държава или са ни определяли за такава, или така било в учебниците и учили така.
    Ако сме били фашисти, то и из македонско тогава са били фашисти. Защото ,како погледнем кадрите и снимките от посрещането на Цар Борис III в Скопие(с хляб, песни, хора, цветя, веселие) излиза, че с охота са се радвали на фашистите, или и самите те са били фашисти. Елементарна логика.

    Що ли днес, тия кадри не ги пускат на сърбоманите из македонско??
    И чудно, как може да сме окупирали нещо, което към онзи момент (1941) просто не е съществувало. Не е имало никаква Македония - нито като суверенна държава, нито дори като административна единица. Имало е само “Южна Сърбия“, населена с “чисти сърби“, която е била част от Кралство Югославия, известно още като “Велика Сърбия плюс“ или “Сърбославия“. В тази прекрасна държава нито българи, нито македонци са съществували. От гледна точка на официалните власти естествено. Ние през 1941 сме получили възможност да окупираме част от тази антибългарска и АНТИМАКЕДОНСКА авторитарна мини-империя, която 20 години е държала под своя окупация и е прилагала най-брутални геноцидни и "фашистки" (като сме почнали да злоупотребяваме с тази дума) практики по отношение на хората в "Южна Сърбия" и Поморавието, които не са се чувствали сърби.

    Коментиран от #137

  • 135 Е, ама

    5 0 Отговор

    До коментар #133 от "Казах":

    и Самуил е загубил войната... А този император, дето му ослепил войниците защо му викат
    Василий II Българоубиец..!?
  • 136 До така е

    6 0 Отговор
    Имаме прекрасна история да.Източната римска империя се е съобразявала само с нас,плащака ни е данък и искала помощ от нас.Както за вътрешните си борби тка и за нашествениците си.Били сме на три морета.арабите са се страхували от нашите войски,а не от византийските.Били сме основен фактор на Балканите,а македония е била наша провинция.Създали сме кирилицата и войни може да сме губили,но сме си спасили всички евреи.Вие не сте си мръднали пръста за вашите.Сега нас обвинявате.Самуил никога не бил македонец, а още по-малко ваш цар.Кой македонски цар му е предшественика та да е наследил трона ? Баща му е комитопуш,а такиеа са ставали роднини от българския царски двор.Гоце Делчев си е чист българин завършил.Солунското Българско училище.Защо не завърши македонско ? Какво прави и във Военното в София? Нищо не можете да взимсте назаем.
  • 137 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #134 от "Античното Маке":

    Caми cмe cи винoвни
    1. Миниcтърът нa прocвeщeниeтo в Бългaрия 1881 – 1882, историкът специалист по Българска история прoф. Ирeчeк, e aвcтoунгaрcки шпиoнин oт вoeннoтo рзузнaвaнe...
    2. прoф. Вacил Злaтaрcки, кoрифeят нa Бългaрcкaтa Иcтoрия, e рeктoр нa CУ и същевременно руcки aгeнт...Видeн "визaнтoлoг", въпрeки, чe тaкaвa държaвa Визaнтия никoгa нe e cъщecтвувaлa...
    3. Бeшeвлиeв, eдин oт cъздaтeлитe нa "ПРAБЪЛГAРCКAТA OРДA НA ХAН ACПAРУХ" e пък видeн гъркoфил...
    4. .....чeт нямaт прoдaжницитe!

    OФИЦИAЛНAТA бългaрcкa иcтoрия e пълнa фaнтacмaгoрия cътвoрeнa oт чужди aгeнти и бългaри-прoдaжници. Имeннo пo тaзи причинa ca възмoжни вcякaкви мaнипулaции c нeя, eдни вчeрa, други днec....от
    „македонците“!!!
  • 138 Страхувай се от

    5 1 Отговор

    До коментар #117 от "Не мога":

    Страх те е да не найдеш некой Каракачан в БЪлгария,но реално си се/сте се нахендрили на куците власи. Те и куците власи са пасли овце по високити планини и са били керванджии ама...,ама после при Тито се пишуваха македонци и сега са най-върлите антиквичари во Македония. Куците власи според османската статистика и енциклопедия Британика в началото на 20-ти век са били между 90 и 99 000, а сега са сублимирали до 8-9000 по официалната статистика. Останалите 80 000 отдавна са се писали най-върлите македонци и днеска командорят всички най-важни постове в държавата. Таа... от тях се страхувай защото са хора с две лица,варят ви като жаби на бавен огън и ви подменят гена със смесени бракове.
  • 139 Общ интерес

    9 2 Отговор

    До коментар #90 от "туй то":

    Ами Кирчо хубаво предложи съвместен прочит за влиянието на фашизма в Македония,ноо... веднага гузни фашагенски съвести у нас го погнаха. То официална фашистко-нацистка партия на власт нямаше, но имаше ЗЗД,зокон и наредби срещу евреите,имаше Ястребино,братя Кокарешкови и снимки с по 50 000 лева за партизанска глава. Имаше и толерирана от властта легална легонерска организация с пречупен кръст на емблимата,ноо... РМС и ЗМС бяха преследвани. Тааа... разговор за фашизма в Македония неизбежно ще изкара наяве какви са ги вършили немците,италианците и албанските фашисти - балистите. Столицата на Македония - Солун са я влядеели немците,а Западна Македония - италианците. Отделно в Тетова,Струга и Прилеп са вилнеели алабанските фашисти. Неизбежна ще изкара непознати в България изстъпления и от българските власти,но простотиите им бяха в пъти ,пъти по-големи в старите предели. Ще трябва да се разговаря и за Светозар Вукманоович -Темпо и ролята му в насъскването на българи срещу българи. До преди на 1943г. партизанскоти движение в Македония е мижаво. Покраинският комитет на БКП е наясно,че не е нужно да се насъскват българи срещу българи и не си дава много зор. И властите не си давот много зор да гонят Михаля по баирите. Вукманович-Темпо разтуря Покраинският комитет на БКП, прехвърля ги към ЮКП и домъкма навлеци партизани от Босна и Сърбия та да се пусни кръв и на местното население, и на властта..., и чак тогава титовистите сътвориха мита за "бугарите-фашисти.
  • 140 Общ интерес

    4 2 Отговор
    За съжаление днес в Македония има гузни титовистки и удбашкш съвести,а в България има гузни съвести на наследници на фашаго-нацисти и парадоксално!!! , те имат общ интерес истината да не излиза наяве.
  • 141 Нито някой е тръгнал да ви побеждава,

    4 1 Отговор

    До коментар #129 от "Така е":

    Нито ребългаризация, няма да лъжете и крадете, искате да ни плюете и да ни седнете на масата, тъй ли, сърбоманино
  • 142 На вас добро не може

    6 0 Отговор

    До коментар #129 от "Така е":

    Да ви се направи, първи ви признахме, уговорихме Русия и Турция да направят същото и се договирихме със сърбия да не ви нападат, само вие безкръвно се отделите от югославия, благодарни сте, като ни крадете историята и обиждате
  • 143 СФРЈ

    2 4 Отговор
    И по Тито,Тито
    Смрт фашизму
    Слобода народу
    Да живее Македонија
    И Макдонците во неа

    Коментиран от #144

  • 144 Да живее Косово,

    3 1 Отговор

    До коментар #143 от "СФРЈ":

    Смърт на фашизма т.е. на Германия, казахте ли го на Меркел, тито и югославия ги няма т. е.смърт на комунизма, да живеят всички народи в СМ, македонци е гръцко наименование и ви е забранено да го ползвате

    Коментиран от #148

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Да уточня.

    5 1 Отговор
    Историята на Филип и Александър Македонски е гръцка история. Северомакедонцине се отрекоха от нея с Преспанския договор.
  • 147 Не се срамуваме.

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не е имало фашистки режим в България. България не е дала нито един войник на Хитлер
  • 148 Трафик на дрога, мафия.

    4 1 Отговор

    До коментар #144 от "Да живее Косово,":

    В момента Косово е криминална държава.
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 до Иванчо

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Иван4о":

    Фашистка е била само Италия.Северозападните части от днешна Македония са били окупирани именно от италиански войки.За тях макетата не пишат,че са фашистки окупатори.А Германия е била национал-социалистическа.Т.е. много близко здо марксизмо и социализма.Хитлер и бил фен на Маркс.Така че и двете чуми както се споменат в др. коментари-кафявата и червената - са две страни на една и съща монета.

    Коментиран от #152

  • 151 dedo wi pras

    1 1 Отговор
    глупости на търкалета.... в нашите учебници пишеше че сме тюрки. А тюрките не са монголи ,
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Ал Тъпоне

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Кажи нещо":

    Какво да ти река, освен това което възрастният арабин рекъл на млакото еврейче: Мойто момче, каквото и да ти обясняват и разправят, ти в да си знаеш, че в крайна сметка става въпос за пари". Американският долар се налага, като световна валута след колапса на Европа и Азия във Втората световна война. В България има дълбоко вкоренени руски интереси, а и носталгия към времето на СССР от много хора. Сърбия все още е изцяло под руско влияние. Европейския съюз поизчерпи плюсовете на събитията по създаването и разширяването си, като започнаха да се появяват сериозни минуси - дългови кризи, отцепване на държави и колебания на някои от съюза в точността на водената политика или накратко ситуацията е патова с тенденция към влошаване.
  • 154 ами

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "Колега":

    редно е да махнеш едни 150 години византийско и още 500 турско робство от историята на България..и колко ще остане от 1300-годишната история? :)
  • 155 фашист

    5 0 Отговор
    А защо на всички езици в уикипедия освен македонски и отчасти сръбски, цар Самуил е дефиниран като цар на българите? За един приятел питам.

    Коментиран от #157

  • 156 разбира се

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "ФИЛИП ЕЙДЖИ":

    Казва се БЪЛГАРИЗЪМ!
  • 157 Жан

    4 0 Отговор

    До коментар #155 от "фашист":

    Самуиловите войници са ослепени от Василий Българоубиец. Не Василий Македоноубиец. Братята македонци да се засрамят от кражбите на българската история, бе!...
  • 158 Жан

    4 1 Отговор
    Относно Самуил, бясна съм от лъжите и кражбите на македонците и присвояването на части от Българската история! Те си имат 30 годишна история. Да си гледат нея и да не крадат историите на други държави в частност България! България е виновна, че призна тия лукави и крадливи хора!
  • 159 Стихоплетец

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Рим, Берлин и Токио! Верни във война! Скоро ще направят нов ред в Света!
  • 160 Василий Българоубиец

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Да, така е":

    Честно да ти кажа като победихме Самуил и пленихме армията му не ми се искаше да ги ослепявам! Ама, пусто обществено мнение...! Не се ли отнасяш жестоко с българите те ще те победят!
  • 161 З 12

    1 1 Отговор
    Кои са тези учебници, в които пише, че сме Монголия и татари??? Аз не си спомням да сме учили такова нещо!
  • 162 З 12

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    Поставих грешно минус.
  • 163 З 12

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Софиянецо":

    Много точно казано!
  • 164 З 12

    0 0 Отговор

    До коментар #117 от "Не мога":

    Ха ха