Отидете към основна версия

13 481 148

Политически бандити, военни престъпници, психически увредени хора, патологични лъжци!

  • николай слатински-
  • коментар-
  • владимир путин-
  • сергей лавров-
  • украйна-
  • война

Путин вече е загубил войната в Украйна. Предстои му да загуби и властта си в Русия. А неговата власт върви с живота му

Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Денят мина в размяна на тревожни есемеси с мои приятели в Харков. Градът се държи, независимо от жестокия обстрел. Единият ми приятел събра семейството и домашните любимци и отпътува с влак. Каза ми в каква посока, но ме помоли да не я съобщавам от съображения за сигурност, защото врагът е озверял и е пуснал навсякъде своите отровни пипала – петите колони.

Впрочем, друг от приятелите, етнически руснак, ми каза именно за петата колона – Путин се е излъгал жестоко, смятайки, че етническите руснаци в Украйна са задължително негова пета колона. Тези хора може и да са етнически руснаци, но в огромното си мнозинство те се чувстват патриоти на своята родина Украйна, те са нейни граждани и се бият срещу нашествениците за своята държава.

(Помислих си – етническите руснаци в Украйна се бият срещу Путин, а множество етнически българи в България истерично са на страната на Путин в тази негова мръсна война срещу Украйна!) И друго ми сподели този мой приятел. Да, казва той, Путин разчита на главорези чеченци. Това са свирепи хора, но те слушат масово иначе мразения путинов вълкодав Рамзан Кадиров, докато той им плаща. А финансовите потоци пресъхват заради санкциите и скоро лоялността, която се купува с пари, ще престане. В същото време има голяма част от чеченците, които страдат от ужасния режим на Кадиров и много от старейшините вече са срещу този режим. А при чеченците е важен гласът на старейшините. Редица старейшини са на страната на Украйна в жестокия конфликт и затова в редиците на украинските сили също има немалко чеченци и те се бият мотивирани от наръките и заръките на своите старейшини. Те не са ислямисти, те са чеченци, които са смазани от Путин и Кадиров.

Русия е на прага на рецесия, много по-тежка от тази през 90-те години. Путин абсолютно подцени мащаба на санкциите. Той явно не вярваше, че смятаните от него за либерасти с меки китки европейци ще си развалят кефа и удоволствието заради някаква Украйна, защото санкциите са изпитание и за самите тях. За съжаление, вече усещаният ефект на санкциите не му дава мотивация да спре войната. Напротив, точно обратното, щом на хоризонта е той да бъде смазан икономически, ще се стреми да смаже Украйна военно. Само така Путин може да се изпъчи като победител пред руснаците и да им обяснява със задна дата, че войната си е струвала, въпреки налегналите ги лишения.

Ключов въпрос е дали Путин ще подчини олигарсите, които вече са убедени, че само смяната или дори премахването на този смахнат самодържец е изход от ситуацията с икономическите санкции. Предстои остра борба за власт и понеже Путин е притиснат до стената, то нищо чудно някой и друг олигарх да бъде намерен подхлъзнал се в банята си и умрял от поне 40 травми и счупвания.
Веднага след инвазията Путин е събрал олигарсите на инструктаж и им е обяснил, че не е имал друг избор освен агресията срещу Украйна и те са длъжни да го подкрепят. Това, което не е показано по телевизията, е че той им е дал да разберат, че не го ли подкрепят, сигурността на тях и на техните семейства не е гарантирана, както и че им е забранил да напускат Русия!

И още:

Путин размаха ядрената бухалка. Лавров пък говори, че Западът бил планирал ядрена война. Политически бандити, военни престъпници, психически увредени хора, патологични лъжци!

В заключение, Путин хвърля нови и нови сили в усилията си да превземе големите градове и столицата и да просне Украйна на пода и брутално да я изнасили.

Наистина най-лошото предстои. Но както ми каза друг приятел от Харков, може и да не се вярва, но Путин вече е загубил войната в Украйна. Предстои му да загуби и властта си в Русия. А неговата власт върви с живота му.

03.03.2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 234 гласа.

Свързани новини