Отидете към основна версия

2 628 14

Арестите не са наказание

  • методи лалов-
  • арест-
  • борисов

Наглостта на Борисов и шайката му не е основание за саморазправа, а за още по-интензивна, целенасочена и стриктна работа

Методи Лалов; Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Методи Лалов, независим общински съветник в Столичния общински съвет, адвокат и бивш съдия:

"Само с влязла в сила осъдителна присъда на независим и компетентен съд може да бъде ангажирана наказателната отговорност на виновното лице за извършено престъпление и да се постигне справедливост.

Арестите (задържането под стража) не са наказание. Повтарям, арестите не са наказание. За трети път - арестите не са наказание. Чрез тях не се постига справедливост. Те имат обслужващ, съпътстващ крайната цел характер и служат да се изясни самоличността на дадено лице; да се попречи на извършителя да избяга, да се укрие, да унищожи или манипулира доказателства или да извърши друго престъпление. Ако не са налице тези условия, арестът е незаконен и недопустим.

Няма по-голям политически грях от извращаването на закона и от превръщането му от средство за защита на правоимащия в бухалка на властимащия. Няма по-ясен израз на безсилие и некадърност на управляващите от използването на правото за инструмент за саморазправа.

И да, наглостта на Борисов и шайката му, не е основание за саморазправа, а за още по-интензивна, целенасочена и стриктна работа. Поне в правовите и демократични държави и общества. В първобитните общества, разбира се, е друго.

P.S. Ако имате нужда от още азбучни юридически правила, не се притеснявайте за ме попитате, г-н Бойко Рашков, г-н Кирил Петков, г-жо Лена Бориславова, както и всеки друг, който има дефицити по наказателен процес. Няма да Ви взема адвокатски хонорар, уважаеми, ще Ви консултирам pro bonо".

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 25 гласа.

Свързани новини