Отидете към основна версия

6 099 14

Атанас Славов за ФАКТИ: Надявам се в рамките на седмица да се реши въпросът с изпращането на военна помощ на Украйна

  • атанас славов-
  • демократична българия-
  • военно-техническа помощ-
  • украйна-
  • война

“Демократична България” се надяват предложението за изпращане на военно-техническа помощ на Украйна "да получи по-широка подкрепа, отколкото коалиционното мнозинство"

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на пленарното заседание днес парламентарната група на “Демократична България” направи декларация, с която заяви, че започва “консултации за постигане на съгласие за приемане на решение на Народното събрание, с което да бъде даден мандат на правителството за оказване на военно-техническа помощ на Украйна, според нейните потребности и съобразно възможностите на нашата страна”.

“Категорично заявяваме, че подкрепата за свободата и независимостта на Украйна е защита на свободата, солидарността и сигурността в Европа!”.

По темата от ФАКТИ разговаряхме с народния представител от “Демократична България” доц. Атанас Славов, конституционалист и заместник-председател на Комисията по конституционни и правни въпроси.

- Доц. Славов, в декларацията “Демократична България” казвате, че започвате консултации - очаквате ли подкрепа на предложението за спешно изпращане на военно-техническа помощ на Украйна от народните представители от различните парламентарни групи?

- Сроковете наистина са спешни. Имаме намерение в петък да внесем Проекта на решение на Народното събрание за изпращане на военна помощ на Украйна. В рамките на днешния и утрешния ден ще проведем консултации. Предстои и коалиционен съвет по отбрана в рамките на утрешния ден, където тази тема също ще бъде основна и ще бъде дискутирана.

- Имали ли сте неформални разговори с коалиционните партньори за подкрепа?

- Имали сме неформални разговори, като те ще бъдат формализирани в рамките на коалиционния съвет. Ясно е с голяма вероятност, че единият от коалиционните партньори ще остане резервиран. Надяваме се в крайна сметка в Пленарна зала предложението да получи по-широка подкрепа, отколкото коалиционното мнозинство.

- Говорите за БСП, нали така?

- Да, тяхната позиция е ясна от самото начало.

- Избирателите на “Демократична България” призоваваха да излезете с позиция по въпроса дали да изпратим военно-техническа помощ на Украйна още от началото на войната. Това вече е факт. Как отговаряте на обвиненията, че сте се забавили?

- “Демократична България” ясно обявява от самото начало на войната позицията си, че подкрепяме военна помощ. Още от Декларацията на Народното събрание, която приехме на 24 февруари, наши ключови говорители - председатели и съпредседатели, членове на парламентарната група, винаги са защитавали публично тезата за изпращане на военна помощ. Имаше период на неформално обсъждане и консултиране с коалиционните партньори. Вече дойде моментът нашата позиция да се институционализира от парламентарната трибуна и чрез внасяне на Проект на решение.

- Защо смятате, че военна помощ на Украйна трябва да се изпрати?

- Когато имаме много ясно разделение между нападната страна и страна-агресор, подкрепата за нападнатия е подкрепа за възстановяване на мира. Изпращането на военна помощ на нападната страна, която упражнява своето суверенно право на самозащита в смисъла на Член 51 от Устава на ООН, е напълно легитимно, напълно оправдано от гледната точка на международното право. Неслучайно голяма част от държавите-членки на Европейския съюз и НАТО изпращат военно-техническа помощ на Украйна. За нас е и морален, и политически дълг да изпратим военна помощ в подкрепа свободата и независимостта на Украйна.

- Мислите ли, че в крайна сметка България ще изпрати такава помощ - тоест ще се съберат ли достатъчно гласове, за да се приеме решението на НС?

- Надявам се, че в пленарна зала ще бъде постигнато мнозинство за изпращане на военна помощ. Оперативно-техническият процес вече трябва да се придвижи от Министерския съвет в рамките на дадения от Парламента мандат в Решението на Народното събрание.

Наистина се надявам в рамките на седмица да е факт и решението на НС, и последващото решение на правителството на държавата ни за изпращане на военна помощ на Украйна.

- Обсъждано ли е да се вземат мерки относно информационната война и троловете, фалшивите новини, които виждаме непрестанно?

- Такива мерки се вземат ежедневно. Министърът на електронното управление Божидар Божанов работи много активно именно в тази посока. Още в първите дни на войната бяха блокирани десетки хиляди акаунти, които разпространяваха фейк нюз и хибридни съобщения в рамките на българското интернет пространство. Работи се активно в тази посока.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 119 гласа.

Свързани новини